Στο πρόσφατο παρελθόν, οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διέκοπταν κάθε είδους άσκηση για να είναι ασφαλείς τόσο εκείνες όσο και τα μωρά τους. Αυτός ο μύθος στις μέρες μας έχει καταρριφθεί και οι έγκυες όχι μόνο μπορούν να αθλούνται, αλλά ενημερώνονται συνεχώς για τα σημαντικά οφέλη της φυσικής άσκησης κατά τη διάρκεια της κύησης, καθώς και για τον σωστό και ασφαλή τρόπο να παραμείνουν σε κίνηση. Βασική προϋπόθεση για κάθε μορφή άσκησης είναι, φυσικά, η έγκυος να πάρει την έγκριση του γυναικολόγου της, ενώ είναι αρκετά σημαντικό να συμβουλεύεται κάποιον εξειδικευμένο και πιστοποιημένο trainer για εγκύους. Όσο για τη μέθοδο Pilates, την οποία διδάσκω ως φυσικοθεραπεύτρια εξειδικευμένη στην υγεία της μητέρας/γυναίκας, αποτελεί ιδανική μορφή άσκησης στη διάρκεια της όμορφης αλλά ιδιαίτερης αυτής περιόδου.
5 πράγματα που συνιστώνται κατά τη διάρκεια της άσκησης:
- Προθέρμανση και αποθεραπεία.
- Άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Προτιμώνται ασκήσεις που ενέχουν μικρό κίνδυνο τραυματισμού (π.χ. κολύμβηση, περπάτημα, prenatal Pilates, prenatal yoga).
- Επαρκής ενδυνάμωση κατά τη διάρκεια της άσκησης.
- Άνετα ρούχα.
7 πράγματα που θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την διάρκεια της άσκησης:
- Αποφυγή των διατάσεων, καθώς εξαιτίας των ορμονών που εκκρίνονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (π.χ. ρηλαξίνη), οι αρθρώσεις γίνονται πιο χαλαρές και ελλοχεύει ο κίνδυνος τραυματισμού.
- Αποφυγή ασκήσεων που έχουν έντονο στοιχείο ισορροπίας και ξαφνικές μετατοπίσεις βάρους.
- Περιορισμός της αερόβιας άσκησης, ειδικά αν δεν γυμναζόταν η έγκυος από πριν.
- Αποφυγή του να κρατάει η έγκυος την αναπνοή της σε κάθε είδους δραστηριότητα.
- Αποφυγή ασκήσεων όπως οι πλήρεις κάμψεις κοιλιακών, οι άρσεις και των δύο ποδιών, καθώς επίσης και τα ροκανίσματα με τεντωμένα πόδια.
- Αποφυγή ασκήσεων από ύπτια θέση για παραπάνω από 3 λεπτά, ειδικά μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
- Μην φτάνετε ποτέ τον εαυτό σας στα όρια της εξάντλησης.
10 λόγοι για να σταματήσετε κάθε μορφή άσκησης:
- Εμφάνιση αίματος.
- Ζαλάδα και τάση για λιποθυμία.
- Δυσκολία στην αναπνοή.
- Πόνος στο στήθος.
- Έντονος πονοκέφαλος.
- Μυϊκή αδυναμία.
- Πόνος ή πρήξιμο στα πόδια (κυρίως στις γάμπες).
- Συσπάσεις μήτρας.
- Μειωμένη κινητικότητα του εμβρύου.
- Απώλεια υγρών από τη μήτρα.
4 λόγοι για τους οποίους το Pilates αποτελεί ιδανική μορφή άσκησης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης:
- Το Pilates αποτελεί ασφαλή μορφή άσκησης κατά τη διάρκεια και των τριών τριμήνων.
- Η έγκυος μπορεί να ξεκινήσει να ασκείται με τη μέθοδο του Pilates ακόμα κι αν δεν έκανε καθόλου γυμναστική πριν.
- Οι ασκήσεις της μεθόδου Pilates βασίζονται στη σωστή ευθυγράμμιση σώματος και την ενεργοποίηση του κορμού και του πυελικού εδάφους, σε συνδυασμό με τη ρυθμική αναπνοή. Αυτές οι ασκήσεις βοηθούν στην διαδικασία του τοκετού, αλλά αποτελούν ταυτόχρονα ένα πολύ ισχυρό υπόβαθρο για την αποκατάσταση μετά τον τοκετό.
- Οι πολλές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν επίπτωση και στο συναισθηματικό της κόσμο. Οι πιστοποιημένοι δάσκαλοι Pilates για εγκύους μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση των αλλαγών αυτών, να βοηθήσουν στη χαλάρωση της εγκύου και στην ανάπτυξη της σχέσης μυαλού-σώματος. Έτσι ενισχύει την αυτοπεποίθησή της και αντιμετωπίζει θετικά όλες τις αλλαγές που βιώνει κατά τη διάρκεια της κύησης.
Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια ιδανική περίοδο για άσκηση, αρκεί πάντα να συμβουλεύεστε τον γυναικολόγο σας, αλλά και κάποιον πιστοποιημένο trainer που θα σας φτιάξει το δικό σας μοναδικό πρόγραμμα εκγύμνασης.