Δεν πιστεύω στις αυτοματοποιημένες διαφημίσεις. Ξέρω ότι οι αλγόριθμοι έχουν λάθος άποψη για τα “θέλω μου” και άρα απέχω. Υπάρχουν, ωστόσο, και εξαιρέσεις. Όπως ένα βιντεάκι του FFREAK. Δεν μου άρεσε το όνομα, άλλα το concept: δυνατά φώτα και δυνατή μουσική ενώ γυμνάζεσαι. Σαν να βρίσκεσαι σε video game. Σκέφτηκα, δεν υπάρχει περίπτωση να είναι έτσι. Και βάλθηκα να μάθω. Επισκέφθηκα τα FFREAK και η ιδιοκτήτριά τους, Έλλη Φλέγγα, μου έδωσε όλες τις απαντήσεις που ζητούσα.
Τι διαφορετικό προσφέρει το FFREAK;
Το FFREAK προσφέρει μια νέα και διαφορετική πρόταση εξόδου και εκτόνωσης. Κάθε επίσκεψη είναι και μια νέα εμπειρία. Στο FFREAK όλα είναι ζωντανά κι έχουν μέσα τους ρυθμό. Τον ρυθμό της μουσικής. Γιατί στο FFREAK παντρεύουμε επική μουσική, μοναδική ατμόσφαιρα και φώτα που θυμίζουν club για να δημιουργήσουμε την απόλυτη εμπειρία εκγύμνασης. Playlists με κομμάτια που ξεσηκώνουν και ορίζουν τη ροή του προγράμματος των ασκήσεων. Φώτα που ακολουθούν το beat και τον ρυθμό της μουσικής αλλάζοντας χρώμα και ένταση και οι πιο ξεσηκωτικοί rockstar trainers που σε κάνουν να διασκεδάζεις.
Είναι ελληνικό concept;
Το concept των boutique fitness studios, εμπνευσμένο από το αντίστοιχο μοντέλο των boutique hotels, αποτελεί πλέον τη νέα τάση στην αγορά των γυμναστηρίων με εκατοντάδες νέους χώρους να λειτουργούν ήδη με μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ και στην Αγγλία.
Ακολουθώντας το trend του εξωτερικού, το FFREAK ιδρύθηκε από Έλληνες με μεγάλη εμπειρία στον χώρο του fitness στη χώρα μας στο τέλος του 2020. Είναι το πρώτο αυθεντικό boutique fitness studio στην Αθήνα, που ακολουθεί τα πρότυπα του εξωτερικού και έρχεται να προωθήσει τη νέα κουλτούρα γύρω από την άσκηση, κατά την οποία η προπόνηση συνδυάζεται με τη διασκέδαση και την κοινωνικοποίηση. To όνομα FFreak βγαίνει από το Fitness Freak!
Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας γυμναστής για να συνεργαστεί μαζί σας;
Ενώ γνωρίζουμε ότι η ασφάλεια, η εξαιρετική τεχνική και η επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων είναι ζωτικής σημασίας για μια εξαιρετική προπόνηση, υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο που διαμορφώνει τον άθραυστο δεσμό μεταξύ του πελάτη και του trainer. Και αυτό δεν είναι άλλο από τον τρόπο με τον οποίο οι trainers κάνουν τους ανθρώπους να νιώσουν την ώρα της προπόνησης. Όποιος έχει συμμετάσχει σε ομαδική άσκηση θα γνωρίζει σε ποιο βαθμό ο trainer αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής εμπειρίας. Γι’ αυτό άλλωστε στο FFREAK τους ονομάζουμε “Rockstar Trainers”.
Στο FFREAK ψάχνουμε για τους καλύτερους. Και δεν εννοούμε τους καλύτερους γυμναστές. Για εμάς, ένας σπουδαίος trainer δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στα τεχνικά προσόντα και στη φυσική του κατάσταση, αλλά έχει την ικανότητα να παρακινεί και να εμπνέει κόσμο. Έχει εξαιρετικές δεξιότητες επικοινωνίας, διαίσθηση, ενσυναίσθηση και ικανότητα ανάγνωσης της γλώσσας του σώματος. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι βασική πτυχή του χαρακτήρα του. Έχουν τους δικούς τους φαν και ακόλουθους, όπως οι αληθινοί σταρ της showbiz.
H γυμναστική πρέπει να εμπεριέχει και το στοιχείο της διασκέδασης, για να ενεργοποιεί την όρεξη για επανάληψη.
Μπορεί γυμναστική να σημαίνει ταυτόχρονα και διασκέδαση;
Στην αγορά του fitness μας αρέσει να λέμε “we are not in the fitness business, we are in the motivational business”. Άρα η γυμναστική πρέπει να εμπεριέχει και το στοιχείo της διασκέδασης, για να ενεργοποιεί την όρεξη για επανάληψη. Η γυμναστική από μόνη της είναι δύσκολη διαδικασία, επίπονη πολλές φορές και σίγουρα βαρετή για την πλειονότητα του κόσμου. Αν όμως προσθέσει κάποιος και το στοιχείο της διασκέδασης και της κοινωνικοποίησης, τότε σίγουρα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ακόμη και αυτοί που δεν έχουν κανένα κίνητρο να θελήσουν να τη δοκιμάσουν.
Τι έχει αλλάξει στον χώρο των γυμναστηρίων μετά την πανδημία;
Μέχρι την οικονομική κρίση, η βιομηχανία των γυμναστηρίων ακολούθησε ένα αρκετά απλό, συνεπές επιχειρηματικό μοντέλο: χτίστε μια εγκατάσταση σε μια τοποθεσία με υψηλή κίνηση, γεμίστε το με εξοπλισμό, πουλήστε επιθετικά τις συνδρομές μέχρι να καλυφθούν τα σταθερά κόστη.
Ουσιαστικά, τα γυμναστήρια λειτουργούσαν σαν επιχειρήσεις ενοικίασης εξοπλισμού γυμναστικής με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκμετάλλευση ανά τετραγωνικό μέτρο. Στη συνέχεια, στόχος των γυμναστηρίων ήταν ο μεγάλος αριθμός συνδρομών, ώστε να γεμίσουν οι αίθουσες και να υπάρχει μεγάλη ημερήσια επισκεψιμότητα.
Σήμερα όμως οι καταναλωτές έχουν άλλες απαιτήσεις. Αναζητούν καθαρούς χώρους, άνεση στις αίθουσες άσκησης, πιο εξειδικευμένες εμπειρίες, αίσθηση κοινότητας και ευέλικτη συμμετοχή (χωρίς δύσκολες πωλήσεις ή αδιάκοπα συμβόλαια για όλο τον χρόνο).
O τρόπος επίσκεψης των γυμναστηρίων έχει επίσης αλλάξει. Δεν μπορεί να υπάρχει συνωστισμός στις αίθουσες, οπότε απαιτείται κράτηση θέσης. Ο καταναλωτής επιθυμεί να κάνει γρήγορα και εύκολα την αγορά του, ενώ παράλληλα θέλει να έχει ευελιξία ως προς την αλλαγή των επιλογών του.
Τι αναζητά ο σύγχρονος εργαζόμενος/η από τη γυμναστική;
Σε έναν κόσμο που η τεχνολογία έχει εισβάλει για τα καλά, ο καταναλωτής ψάχνει να βρει στοιχεία που θα τον κάνουν να νιώσει πιο οικεία και ακόμη περισσότερο να νιώσει την αίσθηση ότι ανήκει κάπου. Έχει τελειώσει η εποχή κατά την οποία ο πελάτης θα πάει απλώς να τρέξει 30’ στον διάδρομο μετά τη δουλειά του – αυτό μπορεί να το έχει και σπίτι του ή να πάει για τρέξιμο έξω, στην ύπαιθρο.
Ο καταναλωτής ψάχνει μια εμπειρία άθλησης, με τάξεις λίγων ατόμων, με καθηγητές που θα έχουν πιο πολύ ρόλο εμψυχωτή. Στόχος είναι η άσκηση να συνδυάζεται με διασκέδαση, παρέα με ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία και τις ίδιες ανάγκες.
Ο καταναλωτής ψάχνει μια εμπειρία άθλησης, με τάξεις λίγων ατόμων, με καθηγητές που θα έχουν πιο πολύ ρόλο εμψυχωτή.
Γιατί κάνουμε γυμναστική;
Για τους εξής βασικούς πέντε λόγους:
- Εκτόνωση/αποσυμπίεση
- Ψυχική ευεξία
- Διατήρηση βάρους
- Πρόληψη/υγεία
- Μακροζωία.
Είναι η γυμναστική lifestyle ή επιλογή που αφορά την υγεία μας;
Η άσκηση είναι τρόπος ζωής και αποτελεί, μαζί με τον ύπνο, το πιο σημαντικό στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Χωρίς αυτά τα βασικά στοιχεία ο άνθρωπος δεν “λειτουργεί” σωστά, οπότε μελλοντικά αναγκάζεται να καταφύγει σε άλλες λύσεις, όπως φάρμακα, γιατρούς κ.λπ. Μαζί με την άσκηση και τον ύπνο θα πρέπει να προσθέσουμε και την καλή διατροφή, που επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Όταν αυτά τα τρία είναι σε ισορροπία, ο άνθρωπος έχει πολύ περισσότερη ενέργεια, θετική διάθεση και αντοχή.
Πώς θα είναι το γυμναστήριο την επόμενη πενταετία;
Ολοένα και περισσότερος κόσμος θα δίνει σημασία και προτεραιότητα σε αυτό που λέμε wellbeing. Οι καταναλωτές ορίζουν το wellbeing ως εξής:
- Υγεία
- Φυσική κατάσταση/άσκηση
- Διατροφή
- Εμφάνιση
- Ύπνος
- Mindfulness.
Όποιος λοιπόν δραστηριοποιείται στον κλάδο του wellness θα πρέπει να βρει τρόπους να αγκαλιάζει τις ανάγκες αυτές των καταναλωτών.
Τι θα λέγατε σε κάποιον που δεν γυμνάζεται;
Να τολμήσει να κάνει την αρχή. Η αρχή αποτελεί το 80% της επιτυχίας. Το πιο σημαντικό όμως είναι να καταλάβει ότι η γυμναστική είναι επένδυση και ίσως από τις πιο βασικές που κάνει κάποιος για τον εαυτό του. Αξίζει λοιπόν να αφιερώσει τον χρόνο και τα απαραίτητα χρήματα για να έχει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
***
ΟΚ. Το βλέπω να έρχεται… Να βάζουμε γυαλιστερές, χνουδωτές φόρμες και να εγγραφόμαστε σε λίστα για να γυμναστούμε αντί να πάμε στο club. Δεν είναι κακό, καθόλου κακό. Άλλωστε η πανδημία μάς έμαθε να κάνουμε personal training στο σπίτι και να κλείνουμε ραντεβού στην πισίνα για κολύμπι. Ίσως αυτές οι συνήθειες ήρθαν για να μείνουν.
Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Tι Αλλάζει Στη Γυμναστική Τη Νέα Δεκαετία