Mε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου να βρίσκεται εδώ και καθώς η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, έχω αρχίσει να μπαίνω σε διαδικασία απολογισμού: «Ποιους στόχους είχα θέσει για αυτήν τη χρονιά; Κατάφερα να τους πετύχω; Ανέβηκα ένα σκαλοπατάκι βελτίωσης ή έμεινα στάσιμη;» Την κάνετε κι εσείς αυτήν την άσκηση;
Το Μυστικό της Αυτοβελτίωσης
Αν ναι, σας προτρέπω να ακούσετε αυτό το podcast, το οποίο με έκανε να αναθεωρήσω τον τρόπο υλοποίησής της. Όχι ως προς την ορθότητά της, αλλά ως προς τη συχνότητά της. Και εξηγώ. Το επεισόδιο ξεκινάει κάπως έτσι: «Θέλετε να μάθετε το πραγματικό μυστικό για να πετύχετε όλους τους υψηλούς στόχους που ονειρεύεστε; Ξέρετε, στόχους όπως να ξεπληρώσετε το χρέος σας, να εξοικονομήσετε 1 εκατομμύριο δολάρια, να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση ή να κάνετε τον γύρο του κόσμου;».
«Θέλω, πώς δεν θέλω!» σκέφτηκα από μέσα μου. Ε λοιπόν, η απάντηση δεν βρισκόταν στο να κερδίσω το λαχείο, ούτε στο να κάνω κάποια κοσμοϊστορική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ζω. Το μυστικό βρισκόταν στη λέξη «συνέπεια».
1% Καλύτερος/η Κάθε Μέρα
O αγαπημένος Rob Dial (αφηγητής του podcast) εξηγεί πως, αντί να εστιάζεις σε έναν τεράστιο, γενικό στόχο που μοιάζει αδύνατο να επιτευχθεί, ίσως είναι καλύτερο να εστιάζεις στις καθημερινές σου συνήθειες. Το να κάνεις, δηλαδή, κάθε μέρα μία μικρή ενέργεια που σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο σημείο που θέλεις να είσαι αύριο. Με άλλα λόγια, να στοχεύεις να είσαι 1% καλύτερος/η κάθε μέρα.
Με όρους οικονομικών, αυτός ο στόχος του 1% αποτελεί τον «σύνθετο τόκο» της αυτοβελτίωσής μας. Με τον ίδιο τρόπο που τα χρήματά μας πολλαπλασιάζονται μέσω του ανατοκισμού, το θετικό αποτέλεσμα που προκύπτει από τις στοχευμένες συνήθειές μας πολλαπλασιάζεται καθώς τις επαναλαμβάνουμε. Φαίνεται μικρή η διαφορά κάθε δεδομένη ημέρα, όμως ο αντίκτυπός του με την πάροδο των μηνών και των ετών –όταν όλες αυτές οι μικροσκοπικές ενέργειες αθροίζονται– μπορεί να είναι τεράστιο.
Είναι τόσο εύκολο να υπερεκτιμήσουμε τη σημασία μιας καθοριστικής στιγμής και να υποτιμήσουμε την αξία των μικρών βελτιώσεων σε καθημερινή βάση. Οπότε, πάρτε χαρτί και μολύβι και κάντε τον απολογισμό σας. Όχι του χρόνου, αλλά της κάθε ημέρας ξεχωριστά.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Τι Παρακαταθήκη Θα Αφήσουμε στις Μελλοντικές Γενιές;
8 Δισεκατομμύρια Άνθρωποι στη Γη
Ποια Μέρα Είναι η Πιο Κατάλληλη για Δουλειά απ’ το Σπίτι;