Παράλληλα με την εκδήλωση «Νάουσα Πόλη του Οίνου 2024» και στο πλαίσιο της συμμετοχής του Συνδέσμου Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας στο Έργο WineManTour*, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024 φιλοξενήθηκε μια ενδιαφέρουσα ημερίδα στην αίθουσα ομιλιών του Πολυχώρου Πολιτισμού «Χρήστος Λαναράς» (Βέτλανς).
Κατά την έναρξη της ημερίδας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας Γιώργος Φουντούλης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ζώνης ΠΟΠ Νάουσα, καθώς και στις προκλήσεις που θέτει η μείωση του αμπελώνα.
Ο Άγγελος Τόλκας, δικηγόρος, σύμβουλος υποδομών ποιότητας και συντάκτης του φακέλου για την ένταξη του Ξινόμαυρου της Νάουσας στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αναφέρθηκε στα στάδια από τα οποία διήλθε η παραπάνω διαδικασία, καθώς και στη σημασία αυτής της κατοχύρωσης για την περιοχή.
Η δρ Μαρία Αλεμπάκη, εντεταλμένη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσίασε την εισήγηση «Πώς εξελίσσεται ο οινοτουρισμός; Σύγχρονες προκλήσεις και αναγκαίοι μετασχηματισμοί για επιχειρήσεις και προορισμούς». Η κ. Αλεμπάκη ανέλυσε τις διεθνείς τάσεις που διαμορφώνουν το οινοτουριστικό γίγνεσθαι, αποτυπώνοντας τους κρίσιμους παράγοντες που θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να εδραιώσουν τη θέση της Νάουσας ως αειφόρου και υπεύθυνου οινικού προορισμού.
Ακολούθησε συζήτηση panel, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του αμπελοοινικού κλάδου και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η Βάλια Αμοιρίδου, αρχαιολόγος-μουσειολόγος, η Ελπίδα Παλαμίδα, υπεύθυνη φιλοξενίας στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη, ο Χριστόφορος Γεωργιάδης, οινοποιός στο Οινοποιείο Αργατία, και ο Βασίλης Λαφάρας, εστιάτορας και πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αρκοχωρίου, διατύπωσαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση
της οινοτουριστικής ανάπτυξης στη Νάουσα, τονίζοντας την ανάγκη:
– Για επέκταση του αμπελώνα της Νάουσας.
– Για κατάρτιση των εμπλεκόμενων στη φιλοξενία επισκεπτών.
– Για περαιτέρω ενδυνάμωση της Επιτροπής Οινοτουρισμού του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας.
– Για ένταξη του οινοτουρισμού στο πλαίσιο ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.
Σύνδεσμος Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας
Το Έργο «WineManTour» εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) «Πανεπιστημιακές Συνεργασίες με την Ελλάδα» (2023-2025). Αποτελεί μια συμμαχία στο πεδίο του οίνου, του management και του τουρισμού μεταξύ των Πανεπιστημίων Geisenheim (HGU), Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) και Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) ως βασικών εταίρων, λαθώς και των ακόλουθων συνδεδεμένων εταίρων:
– Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
– Πανεπιστήμιο του Newcastle, Αυστραλία
– Γερμανικό Ινστιτούτο Οίνου (Wines of Germany)
– Σύνδεσμος Γερμανών Αμπελουργών (Deutsche Weinbauverband)
– Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου
– Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδας
– Σύνδεσμος Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας
– Δίκτυο Ποιότητας «Οινοξένεια»
– Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Wines of Crete)
– Winetourism.com και Winetourism.com/Greece
Οι στόχοι της «Συμμαχίας WineManTour» επικεντρώνονται στην υποστήριξη της εφαρμοσμένης έρευνας με τη σύμπραξη των εταίρων, καθώς και στη δημιουργία ενός διεθνούς και διεπιστημονικού μεταπτυχιακού προγράμματος στον τομέα του οινοτουρισμού και του οινικού management.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
E-Book Carpe Vinum | 11ο Τεύχος
Wine Aristocracy Vs. Commoners ή Αλλιώς Χρειαζόμαστε Τελικά τους Wine Experts;