Μια Δεύτερη Ζωή για τα Μονοπάτια των Ελληνικών Βουνών

Bουνά

Στα βουνά. Eκεί ψηλά «σκαρφαλώνει» η τάση των τελευταίων ετών. Ξεκίνησε μέσα στην καραντίνα και εξελίχθηκε σε μια εξαιρετική συνήθεια που έχει μπει στη ζωή πολλών, ειδικά από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στη νησιωτική Ελλάδα υπήρχε από παλιότερα ένα μεγάλο κίνημα ξένων πεζοπόρων, με πρωτοπόρους πριν από 30 χρόνια τους Γάλλους, οι οποίοι ήταν και σκαπανείς σε ό,τι αφορά τη διάνοιξη και το καθάρισμα πολλών μονοπατιών. Μάλιστα, πριν από λίγα χρόνια, η διάσωση των μονοπατιών εντάχθηκε και σε ευρωπαϊκά προγράμματα, με χρηματοδότηση για σηματοδοτήσεις και εφαρμογές σε χάρτες.

Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει εξασφαλίσει χρήματα για τη διάνοιξη, τη σήμανση και την ηλεκτρονική χαρτογράφηση μονοπατιών που με σχετικά λογικό προϋπολογισμό μπορούν οι περιφέρειες να απορροφήσουν και να υλοποιήσουν. Ήδη από το 2021 έχουν γίνει κάποιες τέτοιες ενέργειες και δείχνει ότι τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν και άλλες περιφέρειες, καθώς είναι πια κοινός τόπος πως ο οργανωμένος τουρισμός του βουνού προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Ωστόσο, ακόμα και με το σημερινό πλαίσιο, σε όλη την Ελλάδα οι πεζοπορίες ανθούν. Από τον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη στη Δράμα, στο δάσος του Πάικου, σε όλα τα βουνά της Μακεδονίας, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.

Βουνά

Στην Αλεξανδρούπολη, ο σύλλογος «Δρομέας Θράκης» λειτουργεί με εβδομαδιαίο πρόγραμμα εκδρομών πεζοπορίας σε πολλές περιοχές κοντά στην πόλη. Με εξιδεικευμένους συνοδούς, δεκάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών παίρνουν –στην κυριολεξία– τα βουνά και περπατούν ανακαλύπτοντας το φυσικό περιβάλλον και τις ομορφιές του δάσους. Κάποιοι από αυτούς δεν είχαν προσεγγίσει παλιότερα ούτε με το αυτοκίνητό τους αυτά τα σπάνιας ομορφιάς σημεία.

Το περπάτημα-πεζοπορία γίνεται σε διαφορετικούς ρυθμούς, ανάλογα με το επίπεδο που έχουν κατακτήσει οι περιπατητές. Ακολουθούν χαραγμένα και καθαρά μονοπάτια που έχουν σήμανση. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα ανοίγουν ή τα διατηρούν προσβάσιμα εθελοντές, οι οποίοι είτε πατάνε σε παλιά μονοπάτια που ένωναν τα χωριά σε εποχές που δεν υπήρχαν αυτοκίνητα και ασφάλτινοι δρόμοι είτε, σε άλλες περιπτώσεις, βασίζονται σε μονοπάτια που έχουν χαραχθεί για διάφορους λόγους – για πυρασφάλεια, για κυνήγι, για παρατήρηση πουλιών. Σε άλλα σημεία, όπως στο Μπέλλες, υπάρχουν και ιστορικές διαδρομές, οι οποίες ενώνουν οχυρά και τοπόσημα που έχουν μείνει στην ιστορία λόγω της αντίστασης στους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Με την ίδια φροντίδα λειτουργούν και οι ορειβατικοί σύλλογοι, όπως ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης, που οργανώνει μια εκδρομή κάθε εβδομάδα. Προορισμός του, βουνά σε όλη την Ελλάδα – στον Ταΰγετο, στην Πίνδο, στα Άγραφα. Πάντα με έμπειρους και γνώστες ως συνοδούς, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την ακεραιότητα όσων συμμετέχουν.

Η Ελλάδα είναι, άλλωστε, η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη μετά την Ελβετία σε ορεινό όγκο και προσφέρει πολλές ευκαιρίες σε όσους ενδιαφέρονται να κάνουν μεγάλες διαδρομές, και μάλιστα σε σημεία σχετικά εύκολα και για πολλούς μήνες μέσα στο χρόνο.

Σε αυτό το κοινό περιλαμβάνεται και ο μεγάλος αριθμός εκείνων που συμμετέχουν στους αγώνες ορεινού τρεξίματος. Όλοι εκείνοι οι «πολύχρωμοι» δρομείς που ξεπηδούν σαν κατσίκια από τα μονοπάτια και τρέχουν επί ώρες σε βουνά και λαγκάδια. Μια τάση της τελευταίας δεκαετίας που έχει εντάξει στον χάρτη αυτής της νέας τάσης πολλές περιοχές. Η Ελλάδα είναι, άλλωστε, η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη μετά την Ελβετία σε ορεινό όγκο και προσφέρει πολλές ευκαιρίες σε όσους ενδιαφέρονται να κάνουν μεγάλες διαδρομές, και μάλιστα σε σημεία σχετικά εύκολα και για πολλούς μήνες μέσα στο χρόνο.

Βουνά

Σπουδαίο είναι και το κοινωνικό έργο που προσφέρουν όλα αυτά τα προγράμματα, καθώς ενώνουν ανθρώπους σε έναν κοινό σκοπό. Η αγάπη για τη φύση, το περιβάλλον και το δάσος δυναμώνει και την αντίσταση απέναντι στους δυνητικά εχθρούς του, είτε φροντίζοντας για την καθαριότητά του είτε γιατί με την παρουσία τους δημιουργούν ασπίδα σε όσους το εποφθαλμιούν. Και σε αυτό προστίθεται και η ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς περιπατητές από πολλά μέρη του κόσμου περπατούν τα ελληνικά βουνά και διανυκτερεύουν σε πόλεις και χωριά.

Όλες αυτές οι μεγάλες ομάδες που βγαίνουν στα βουνά γίνονται πρεσβευτές και πολλαπλασιάζουν το μήνυμα «αγάπης» στη φύση και το περιβάλλον.

Πάρτε τα βουνά και δεν θα χάσετε. Κι αν εντοπίσετε διαθέσιμο κάποιο παλιό πετρόκτιστο σπίτι σε ορεινό χωριό, σκεφτείτε το, ίσως είναι η λύση απέναντι στην κλιματική κρίση που μας απειλεί.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Με Ποδήλατα θα Αλλάξουν οι Πόλεις

Βανέσα Αρχοντίδου | Κατακτώντας Κορυφές

Χρυσόστομος Ζερβόπουλος: Τα 10+1 Οφέλη της Πεζοπορίας

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+