Χρυσόστομος Ζερβόπουλος: Τα 10+1 Οφέλη της Πεζοπορίας

Πεζοπορία

Ο Χρυσόστομος Ζερβόπουλος, ιδιοκτήτης του Γραφείου Τουρισμού & Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Green Oliver, έχει ταξιδέψει με περισσότερους από 25.000 πεζοπόρους σε διάστημα μόλις 6-7 χρόνων.

Ξέρει πολύ καλά τους οργανωμένους προορισμούς για πεζοπορία και δραστηριότητες στη φύση, ενώ συνεχώς ανακαλύπτει προς εξερεύνηση κρυμμένες γωνιές στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, σε δάση και βουνά.

Στη διάρκεια αυτών των χρόνων έχει δει τα οφέλη που μπορεί να έχει η πεζοπορία στη ζωή του ανθρώπου. Τόσο από έρευνες όσο και από τη δική του εμπειρία και τριβή με τους συνταξιδιώτες του, μας μεταφέρει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να βγούμε από τα σπίτια και να… πάρουμε τα βουνά, αφού πρώτα συμβουλευτούμε τον γιατρό μας, ειδικά σε προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις.

Στον Χρυσόστομο Ζερβόπουλο κάναμε μία και μοναδική ερώτηση. Την πιο χρήσιμη για όλους μας.

Πεζοπορία
Χρυσόστομε, γιατί κάνει καλό τελικά η πεζοπορία;

 

1. Βελτιώνει τη Συνολική μας Υγεία

Η σύγχρονη ζωή στις πόλεις μας καθιστά σωματικά αδρανείς, πράγμα που συχνά συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, η οστεοπόρωση, η στεφανιαία νόσος και άλλες πολλές ακόμη.

Ωστόσο, για τους πεζοπόρους, τα νέα είναι καλά! Η σωματική δραστηριότητα μέσω της πεζοπορίας βοηθάει στην πρόληψη των περισσότερων από αυτές τις ασθένειες, ενώ αυξάνει και το προσδόκιμο ζωής. 

2. Μειώνει τον Κίνδυνο Καρδιαγγειακών Παθήσεων

Η πεζοπορία κάνει την καρδιά μας να χτυπά γρηγορότερα και το αίμα να κυλάει με μεγαλύτερη ταχύτητα στο σώμα μας, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να θεωρηθεί και άσκηση του καρδιαγγειακού συστήματος. Έτσι, συμβάλλει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, αλλά και εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Η σωματική δραστηριότητα μέσω της πεζοπορίας αυξάνει και το προσδόκιμο ζωής».

3. Αυξάνει τα Επίπεδα Ενέργειάς μας

Πολλές φορές αποφεύγουμε την πεζοπορία γιατί σκεφτόμαστε ότι θα μας εξαντλήσει σωματικά. Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Ίσως στην αρχή να συμβαίνει αυτό, αλλά σταδιακά θα αυξήσει την ενέργειά μας και θα μας κάνει πιο δυνατούς.

Οι αλλαγές συμβαίνουν σε κυτταρικό επίπεδο. Τα ανθρώπινα κύτταρα διαθέτουν «εργοστάσια ενέργειας», γνωστά ως μιτοχόνδρια. Καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητα παραγωγής ενέργειας των μιτοχονδρίων μειώνεται, όμως η άσκηση επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία, όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Η πεζοπορία, με τη σειρά της, βοηθάει στην ενεργοποίηση των κυττάρων, ώστε να κάνουν περισσότερα μιτοχόνδρια και έτσι να παράγουν περισσότερη ενέργεια.

Πεζοπορία
4. Καίει Θερμίδες

Η πεζοπορία δημιουργεί την ανάγκη στο σώμα μας να αξιοποιήσει τα ενεργειακά αποθέματά του για να ανταποκριθεί και έτσι καίει θερμίδες. Ο αριθμός των θερμίδων που καίγονται θα εξαρτηθεί από την πεζοπορία που κάνουμε (βαθμός δυσκολίας, μήκος διαδρομής, χρόνος, θερμοκρασία κ.λπ.). Γενικά, έχει αποδειχθεί ότι κατά τη διάρκεια μίας ώρας μετρίου επιπέδου πεζοπορίας ένας μέσος άνθρωπος καίει περίπου 300 θερμίδες.

5. Βελτιώνει την Ισορροπία μας

Όταν είμαστε αρχάριοι στην πεζοπορία, συχνά δυσκολευόμαστε να ισορροπούμε στα βραχώδη μονοπάτια. Αλλά με την πάροδο του χρόνου θα παρατηρήσουμε ότι βελτιωνόμαστε και κινούμαστε με άνεση πάνω στα ίδια και σε ακόμη πιο απαιτητικά μονοπάτια!

Αυτό συμβαίνει γιατί αποκτάμε μεγαλύτερη εμπειρία κατά την κίνησή μας στα διάφορα ανάγλυφα του εδάφους, αλλά και επειδή επέρχεται μια γενική ενδυνάμωση του σώματος και βελτίωση της νευρομυϊκής συναρμογής.

«Μήπως να πεζοπορήσουμε και για να κάνουμε νέους φίλους ή ακόμη –γιατί όχι;– και για να ερωτευτούμε;»

6. Πηγή Βιταμίνης D

Η βιταμίνη D έχει λάβει το προσωνύμιο «η Βιταμίνη του Ήλιου», επειδή παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας. Είναι άκρως σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ενώ ωφελεί τη λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς, καθώς και την ψυχική υγεία. Είναι επίσης απαραίτητη για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και της υγείας των μυών, καθώς βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, του μαγνησίου και του φωσφόρου.

H πεζοπορία συχνά μας «εκθέτει» στον ήλιο και συμβάλλει εμμέσως στην αύξηση της βιταμίνης D στον οργανισμό μας.

7. Βελτιώνει τη Διάθεσή μας

Έπειτα από μία πεζοπορία και παρόλο που σωματικά ίσως αισθανόμαστε καταβεβλημένοι, συχνά παρατηρούμε τη διάθεσή μας να έχει βελτιωθεί σημαντικά. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα παράγει ενδορφίνες –τις ορμόνες της ευτυχίας–, οι οποίες συμβάλλουν στη μεταβολή της διάθεσης, στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και στον περιορισμό του άγχους.


8. Αυξάνει τη Δημιουργικότητά μας

Ναι, είναι αλήθεια! Βοηθά στην τόνωση του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα που με τη σειρά του, διεγείρει την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε μια περιοχή γνωστή ως «ιππόκαμπος», η οποία συμμετέχει στη μεταφορά πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη.

Έτσι, με τα νέα εγκεφαλικά κύτταρα και το βελτιωμένο ποσοστό επιβίωσης των κυττάρων, η πεζοπορία συμβάλλει στη βελτίωση της φαντασίας και της δημιουργικότητάς μας.

9. Βελτιώνει τον Ύπνο μας

Εκείνοι που δυσκολεύονται να κοιμηθούν είναι συνήθως αυτοί στους οποίους παρατηρείται υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος. Η πεζοπορία μπορεί να τους οδηγήσει σε καλύτερο ποιοτικά ύπνο τη νύχτα, επειδή απομακρύνει το άγχος και τους χαλαρώνει.

Ακόμη, με την πεζοπορία, η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει έως και δύο βαθμούς παραπάνω, που είναι κι αυτός ένας παράγοντας που συμβάλλει στον καλύτερο ύπνο. Η αύξηση της θερμοκρασίας του πεζοπόρου κατά τη διάρκεια της ημέρας δημιουργεί αντίστοιχα μεγαλύτερη πτώση τη νύχτα σε σχέση με ένα αδρανές σώμα και, χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία του, το σώμα ηρεμεί.

10. Κοινωνικοποιούμαστε και Γνωρίζουμε Νέους Ανθρώπους

Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό ον και έχει ανάγκη να συναναστρέφεται με άλλους ανθρώπους. Με την πεζοπορία μας προσφέρεται μια εκπληκτική ευκαιρία να γνωρίσουμε νέα άτομα στη φύση, με τα οποία μοιραζόμαστε κιόλας ίδια ενδιαφέροντα! Είτε μέσα από ένα γκρουπ, με το οποίο εκτελούμε οργανωμένα τη δραστηριότητα, είτε συναντώντας μεμονωμένα άλλους πεζοπόρους που κινούνται αυτόνομα στη φύση.

Οπότε, μήπως να πεζοπορήσουμε τελικά και για να κάνουμε νέους φίλους ή ακόμη –γιατί όχι;– και για να ερωτευτούμε;

Πεζοπορία

11. SOS! Μας Βοηθάει να Εκτιμήσουμε το Περιβάλλον

Όσο κινούμαστε σε μονοπάτια μέσα στη φύση και ανακαλύπτουμε ατελείωτες ομορφιές, εθιζόμαστε μαζί της. Καταπράσινα δάση, ορμητικά ποτάμια, φαράγγια, βουνοκορφές και λίμνες μας προσφέρουν απίστευτες εικόνες και κλέβουν την καρδιά μας. Και μας θυμίζουν ότι η φύση είναι η πηγή ζωής του πλανήτη μας. Είναι το δικό μας μεγάλο σπίτι, που έχουμε χρέος να σεβόμαστε και να υπερασπιζόμαστε.

***

Πεζοπορική εκδρομή στο Φαράγγι του Βίκου – Εμπειρία ζωής | Μια πεζοπορική εκδρομή του Γραφείου Τουρισμού & Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Green Oliver που πρέπει να βάλετε στο πρόγραμμά σας είναι το Φαράγγι του Βίκου και τα γραφικά Ζαγοροχώρια. Το φαράγγι αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της Ελλάδας, που προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η επόμενη εκδρομή αναχωρεί στις 31 Μαΐου 2024.

  • Πληροφορίες για όλες τις δραστηριότητες του Green Oliver μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του –μέσα από την οποία μπορείτε να δηλώσετε και τη συμμετοχή σας– καθώς και στις σελίδες του στο Facebook και στο Instagram.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Green Oliver | To Ταξιδιωτικό Γραφείο που μας «Έβγαλε» στα Βουνά και τα Δάση

#BraveNewPlanet: Ο Πλανήτης Γη και η Πρόκληση της Κλιματικής Κρίσης

Κηπουρική: Καλλιεργώντας την Ευεξία

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Storyteller
Storyteller

Η Λώρα Αργυροπούλου ασχολείται με την επικοινωνία και το στρατηγικό μάρκετινγκ με ειδίκευση στον τουρισμό και τα events. Μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού κάνει αυτό που της αρέσει περισσότερο: να συναντάει ανθρώπους ή να κάνει τους ανθρώπους να συναντιούνται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+