#BraveNewPlanet: Ο Πλανήτης Γη και η Πρόκληση της Κλιματικής Κρίσης

Η κλιματική κρίση είναι γεγονός και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μέσα στις αντίξοες νέες συνθήκες που διαμορφώνει. Θα πρέπει, παράλληλα, να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να σταματήσουμε την καταστροφή που έχει ήδη ξεκινήσει πριν να είναι πολύ αργά.

Ποιες είναι οι συλλογικές λύσεις που πρέπει να υιοθετήσουμε για να θέσουμε υπό έλεγχο την κλιματική αλλαγή; Υπάρχει, σε παγκόσμιο επίπεδο, η αναγκαία πολιτική και οικονομική βούληση για την καταπολέμησή της; Ποιους στόχους έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και γιατί αυτοί χαρακτηρίζονται φιλόδοξοι; Πώς θα ελαχιστοποιήσουν την εξάρτηση του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα οι νέες τεχνολογίες;

Ο Σταμάτης Κριμιζής, Ακαδημαϊκός και Διαστημικός Επιστήμονας, τονίζει: «Έχουμε έναν πλανήτη. Είμαστε επιβάτες του διαστημοπλοίου Γη και δεν υπάρχει η Κιβωτός του Νώε. Αν καταστρέψουμε τον πλανήτη, θα καταστραφεί το ανθρώπινο είδος. Είναι πολύ απλό».

#BraveNewPlanet

Σταμάτης Κριμιζής | Ακαδημαϊκός και Διαστημικός Επιστήμονας

«Ο πλανήτης Γη νοσεί. Ο πλανήτης Γη έχει πυρετό. Ο πλανήτης μας δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανεχθεί πλέον αυτά που κάνουμε, άρα πρέπει να τα αλλάξουμε. Δεν υπάρχει άλλη λύση», προειδοποιεί ο Παναγιώτης Μπεχράκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας.

Το νέο επεισόδιο της εκπομπής #BraveNewGreece με τίτλο #BraveNewPlanet αποπειράται να σκιαγραφήσει το μέλλον του πλανήτη μας ενόσω βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία του.

Η Μεγαλύτερη Πρόκληση στην Ιστορία της Ανθρωπότητας

 «Η ανθρωπότητα συνολικά αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της, νομίζω, που είναι η κλιματική κρίση, δηλαδή η αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία, για να μη μασάμε τα λόγια μας, θα απειλήσει στο μέλλον –αν δεν κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε την πορεία αυτή– τη ζωή των παιδιών μας», εξηγεί ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ.

#BraveNewPlanet

Παναγιώτης Μπεχράκης | Καθηγητής Πνευμονολογίας

Ο Παναγιώτης Μπεχράκης επισημαίνει ότι η δραστηριότητα του ανθρώπου στη Γη παράγει προϊόντα τα οποία βλάπτουν το περιβάλλον του. «Δεν έχουμε σεβαστεί μέχρι σήμερα το περιβάλλον αυτό και έτσι έχουμε αρχίσει να γνωρίζουμε τις συνέπειες της έλλειψης αυτού του σεβασμού», τονίζει.

«Με απλούστερα λόγια, τι συμβαίνει. Συμβαίνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Κάποια αέρια, τα αέρια του θερμοκηπίου που κατά κανόνα είναι το διοξείδιο του άνθρακος, το μεθάνιο, φθοριοπαράγωγα του άνθρακος, αιωρούμενα στην ατμόσφαιρα σχηματίζουν ένα είδος γυαλιού που εμποδίζει την εκπομπή θερμότητας από τη Γη, ενώ η θερμοκρασία από τον Ήλιο έρχεται στη Γη.

Αποτέλεσμα αυτού είναι ο πλανήτης να υπερθερμαίνεται και να λειτουργεί σαν ένα θερμοκήπιο, γι’ αυτό και αυτά λέγονται αέρια του θερμοκηπίου. Αν δεν σεβαστούμε το περιβάλλον όσο σεβόμαστε και όσο αγαπούμε τον ίδιο μας τον εαυτό και αν δεν το χειριστούμε ανάλογα, ουσιαστικά οδηγούμαστε σε μια αυτοκτονία», προσθέτει.

Κάνουμε Όσα θα Μπορούσαμε για να Αποφύγουμε την Καταστροφή;

Σημαντικό πρόβλημα παραμένει η έλλειψη παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής βούλησης για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Η κλιματική κρίση είναι μια πρόκληση σε επίπεδο πλανήτη, μια πρόκληση που απαιτεί συλλογικές λύσεις. Η μετάβαση όμως σε έναν κόσμο απεξαρτημένο από τα ορυκτά καύσιμα είναι σύνθετη υπόθεση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι στόχοι που τίθενται αποδεικνύονται μέχρι σήμερα ανεπαρκείς αλλά και υπερβολικά φιλόδοξοι.

«Έχουν μπει διάφοροι φιλόδοξοι στόχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από άλλες χώρες, μέχρι το 2030, με ορίζοντα το 2050. Αυτοί οι στόχοι είναι πάρα πολύ φιλόδοξοι και φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι και η εκπλήρωσή τους μη ρεαλιστική», υποστηρίζει ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Δημοσιογράφος και Συγγραφέας.

#BraveNewPlanet

Θοδωρής Γεωργακόπουλος | Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

«H μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μετασχηματιστούν τα ενεργειακά συστήματα, έτσι ώστε να μην καίμε πια ορυκτά καύσιμα, αλλά να χρησιμοποιούμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το νερό μας, τον ήλιο και τον αέρα. Για να γίνει όμως αυτό απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις. Άρα η πρώτη πρόκληση είναι οικονομική. Πού θα βρεθούν αυτοί οι πόροι. Πώς θα κατανεμηθεί το κόστος ούτως ώστε να είναι δίκαιη η ενεργειακή μετάβαση», υποστηρίζει ο Μάνος Μανουσάκης.

Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος προσθέτει: «Η ενέργεια είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν, όχι ο μοναδικός, αλλά ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν, και μπορούμε να μειώσουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες με σχετικά απλές λύσεις, ακόμα και με τεχνολογίες που έχουμε σήμερα».

#BraveNewPlanet

Αντλησιοταμίευση

Η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πραγματοποιείται επιτυχώς. Πώς όμως θα διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας χωρίς τη συμμετοχή των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα; Μια ενδιαφέρουσα τεχνολογία με τεράστια δυναμική είναι η αντλησιοταμίευση.

Η αντλησιοταμίευση, μάλιστα, είναι μια τεχνολογία-κλειδί για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η χώρα μας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα έως το 2030. Αξιοποιεί το γεωμορφολογικό ανάγλυφο της Ελλάδας, ενώ αποτελεί υποδομή με υψηλή προστιθέμενη αξία και χρόνο ζωής που υπερβαίνει τα 50 χρόνια.

«Αν θέλουμε να φτάσουμε τους στόχους του 2050 που απαιτούν πράσινη ενεργειακή παραγωγή –όλη με ανανεώσιμα– για να μειωθούν οι ρύποι και ιδίως το διοξείδιο του άνθρακα, δεν μπορούμε να το επιτύχουμε χωρίς μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, καθώς και έργα αποθήκευσης», αναφέρει η  Γιούλα Τσικνάκου, Διευθύντρια Υδροηλεκτρικών Έργων στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

#BraveNewPlanet

Γιούλα Τσικνάκου | Διευθύντρια Υδροηλεκτρικών Έργων στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

«Γιατί λέμε αποθήκευση ενέργειας; Γιατί υπάρχει μια μερίδα ανανεώσιμων πηγών, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά, τα οποία έχουν αυτό που λέμε στοχαστική παραγωγή. Δεν μπορείς πάντα στη φύση να λες τώρα θέλω αέρα, τώρα θέλω ήλιο. Αυτό λοιπόν έρχεται να λύσει η αποθήκευση ενέργειας, κυρίως μέσα από τα έργα αντλησιοταμίευσης, τα οποία έχουν τη δυνατότητα μαζικής αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας», αναφέρει.

«Τα έργα άντλησης αποταμίευσης έχουν σημαντική εγχώρια και ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία ανά τον κόσμο, υπερβαίνουν τα 100 χρόνια ζωής, δηλαδή είναι έργα αιώνων, που τα έχεις ως κόρη οφθαλμού στη χώρα σου για να μην εξαρτάσαι από εισαγόμενα καύσιμα», προσθέτει.

#BraveNewPlanet

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ | FOUNDER & CEO, ΑΘΗΝΕΑ & Αριστείδης Κοντογιάννης | Υπεύθυνος Επίβλεψης Κατασκευής Έργου, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Μία Εκπομπή για το Μέλλον… Σήμερα!

Το #BraveNewGreece είναι μια τηλεοπτική σειρά για την Ελλάδα που έρχεται. Ένα docuseries για ένα μέλλον όπου άνθρωπος, φύση και τεχνολογία συνυπάρχουν αρμονικά.

Τα 25λεπτα explainers του #BraveNewGreece αποτελούν μια βιβλιοθήκη γνώσης για να καταλάβουμε καλύτερα τι μας περιμένει. Με ξεναγό τη CEO της αθηΝΕΑς Μαριάννα Σκυλακάκη, τολμάμε ένα φουτουριστικό και αισιόδοξο ταξίδι στο μέλλον της χώρας μας, σε μια σειρά από θεματικούς άξονες.

Γιατί το μέλλον δεν είναι εκεί μόνο για να μας προβληματίζει. Είναι εκεί για να μας προκαλεί ενθουσιασμό. Να μας κάνει να ονειρευόμαστε νέα όρια για το τι είναι εφικτό. Για το πώς θα κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας. Αρκεί να το καταλάβουμε καλύτερα. Αρκεί να δούμε πώς θα προκύψει μέσα από τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις της Ελλάδας του σήμερα.

  • Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο #BraveNewPlanet εδώ.

Με την ευγενική υποστήριξη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πρωταγωνιστεί για περισσότερα από 20 χρόνια στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, υλοποιώντας παράλληλα πρωτοποριακά έργα περιβάλλοντος που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη.

Διαθέτοντας ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας, αλλά και τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου διεθνώς.

Η ανάπτυξη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συνεχίζεται δυναμικά και το επενδυτικό της πρόγραμμα εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς, με στόχο η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της να προσεγγίσει τα 6 GW μέχρι το 2029.

 

Το επεισόδιο #BraveNewPlanet της τηλεοπτικής εκπομπής #BraveNewGreece μεταδόθηκε, σε πρώτη προβολή, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, στις 00:00, στον ΑΝΤ1.

Τα επεισόδια του πρώτου κύκλου της εκπομπής #BraveNewGreece, μεταδίδονται κάθε Παρασκευή, στις 00:00, στον ΑΝΤ1. Όλα τα τελευταία νέα για τη σειρά της αθηΝΕΑς και του ελc productions #BraveNewGreece εδώ και όλα τα προηγούμενα επεισόδια εδώ

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

#BraveNewSpace: Πώς Επηρεάζει το Διάστημα την Καθημερινότητά μας;

#BraveNewHospitality με Πρωταγωνιστή τη Βιωσιμότητα

#BraveNewSolutions: Λύσεις στην Εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης

#BraveNewGreece | Έρχεται τον Νοέμβριο στον ΑΝΤ1

Βρείτε τα άρθρα για όλα τα προηγούμενα επεισόδια του #BraveNewGreece εδώ.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+