#BraveNewSpace: Πώς Επηρεάζει το Διάστημα την Καθημερινότητά μας;

#BraveNewSpace

Η «διαστημική εποχή» είναι πραγματικότητα. Το Διάστημα επηρεάζει ολοένα και περισσότερο την καθημερινότητά μας. Το αποδεικνύει άλλωστε ο μεγάλος αριθμός χρήσιμων εφαρμογών και τεχνολογιών εδώ στη Γη που στηρίζονται στη διαστημική τεχνολογία.

«Δεν υπάρχει τομέας ανθρώπινης δραστηριότητας που το Διάστημα να μην προσφέρει λύσεις, να μην προσφέρει μέσα για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη», τονίζει ο Στέλιος Μπολλάνος, Συνιδρυτής και Διευθυντής της Planetek Hellas μιλώντας στο νέο επεισόδιο της εκπομπής #BraveNewGreece με τίτλο #BraveNewSpace.

#BraveNewSpace

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΟΛΛΑΝΟΣ | ΣΥΝΙΔΡΥΤΗΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ, PLANETEK HELLAS

Ποιο είναι το μέλλον του ανθρώπου στο Διάστημα; Τι είναι το «Νέο Διάστημα» και γιατί προσελκύει επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ; Πέρα από την εξερεύνηση του αγνώστου, τι μας προσφέρει και τι μας έχει προσφέρει σε απτούς όρους το Διάστημα όλα αυτά τα χρόνια;

Το #BraveNewGreece επιχειρεί να φωτίσει τη δραστηριότητα του ανθρώπου στο Διάστημα και το πώς αυτή μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη μετασχηματισμού της οικονομίας και της κοινωνίας.

Το Διάστημα ως Σύμμαχος του Ανθρώπου

Σύμφωνα με την Κατερίνα Καββαδά, Διευθύντρια στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας & Διαστήματος, πρέπει να δούμε το Διάστημα «ως έναν αποτελεσματικό, απώτατο αλλά και παράλληλα αόρατο σύμμαχο του ανθρώπου».

#BraveNewSpace

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΒΒΑΔΑ | ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ, ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Επικαλείται μία έρευνα που διεξήγε εταιρεία δορυφορικών επικοινωνιών σε δείγμα περίπου 20.000 ερωτηθέντων σε 11 χώρες. «Μόλις το 8% των ανθρώπων συνέδεε το Διάστημα με καθημερινές δραστηριότητες. Έχουμε την πρώτη διαστημική περίοδο που έχει συνδεθεί με την εμβληματική πρώτη προσελήνωση και τις σχετικές δραστηριότητες έξω από τη Γη, οπότε άνθρωποι ηλικίας 55+ δεν έχουν κατόπιν κάτι εξίσου θεαματικό ώστε να κάνουν τη σύνδεση μεταξύ του Διαστήματος και της Γης», επισημαίνει.

«Το Διάστημα έρχεται με αμέτρητα δεδομένα, με ουκ έστιν αριθμό εφαρμογών, και με σημαντικές υπηρεσίες να βοηθήσει τον άνθρωπο», προσθέτει.

New Space

Μιλάμε πλέον για «Νέο Διάστημα». Ποιο είναι όμως αυτό το νέο πεδίο του Διαστήματος και γιατί προσελκύει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων;

Ο Στέλιος Μπολλάνος εξηγεί πως η ιστορία του Διαστήματος εκκινεί από τη στιγμή που εστάλη σε τροχιά το Σπούτνικ. Τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχει και μια πολύ δυνατή ανάμειξη του ιδιωτικού κεφαλαίου.

«Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες στον τομέα του Διαστήματος. Tο λεγόμενο Institutional Space, το Διάστημα όπου οι επενδύσεις προέρχονται από τα κράτη, και το New Space, το Νέο Διάστημα, στο οποίο έχει μεγάλη συνδρομή και μεγάλο αντίκτυπο το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Σε ό,τι αφορά το New Space, και εδώ τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε μια συνεχή αύξηση των ριψοκίνδυνων κεφαλαίων, αυτών των ιδιωτικών κεφαλαίων. Γιατί, ακριβώς, αναγνωρίζεται αυτή η πολύ μεγάλη ευκαιρία που φέρνουν τόσο η διαστημική υποδομή όσο –και πολύ περισσότερο– τα δεδομένα που λαμβάνουμε από αυτή τη διαστημική υποδομή. Γιατί, εκεί είναι και η μεγάλη αξία για την ίδια τη ζωή μας εδώ στον πλανήτη», επισημαίνει.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ | FOUNDER & CEO, ΑΘΗΝΕΑ & Κωνσταντίνος Πιλαφτσής | Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Planetek Hellas

Ο Κωνσταντίνος Πιλαφτσής, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Planetek Hellas, λέει πως «τo New Space είναι η νέα δραστηριότητα στο Διάστημα, ένα μοντέλο πιο επιθετικό επιχειρηματικά, δηλαδή ιδιωτικά κεφάλαια, γρήγορη ανάπτυξη και ολοκλήρωση συστημάτων. Που απευθύνεται τόσο στην ελεύθερη αγορά όσο και στη συμβατική αγορά των κρατών. Επιφέρει εφαρμογές οι οποίες προχωράνε γρηγορότερα και φέρνουν το Διάστημα πιο κοντά στον πολίτη και στον ιδιώτη».

«Ο διαστημικός τομέας υφίσταται ταχύ μετασχηματισμό και επέκταση σε παγκόσμια κλίμακα, λόγω πρωτίστως της τεχνολογίας αιχμής και σίγουρα λόγω του εκδημοκρατισμού του Διαστήματος και της αναγνώρισης ότι το Διάστημα είναι επικερδής επιχείρηση, που απαιτεί όμως νέα οικονομικά μοντέλα, τα οποία αποδέχονται υψηλό ρίσκο και απολαμβάνουν φυσικά τα ευνοϊκά αποτελέσματα της ανάληψης του επιχειρηματικού κινδύνου, ενώ εισάγουν και αυτό που όλοι λέμε μια “καινούργια κουλτούρα” στον χώρο», τονίζει η Κατερίνα Καββαδά, Διευθύντρια στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας & Διαστήματος.

Δορυφόροι και Big Data

«Τα δεδομένα που προέρχονται από δορυφόρους είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα big data, πολύ μεγάλου όγκου δεδομένων. Και σε αυτόν τον πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων κρύβεται πληροφορία και γνώση που μας βοηθάει να βελτιώσουμε τη ζωή μας εδώ στη Γη, που βοηθάει την οικονομία να αναπτυχθεί, βοηθάει πολλούς άλλους κλάδους, το σύνολο της ανθρώπινης ζωής που μπορεί να ευεργετηθεί από τα δεδομένα του Διαστήματος», εξηγεί ο Στέλιος Μπολλάνος.

Η Κατερίνα Καββαδά υποστηρίζει ότι «το Διάστημα αποτελεί πλέον την τέταρτη διάσταση της κοινωνικής ισχύος ενός κράτους, μετά τη γη, τον αέρα και τη θάλασσα. Χρησιμοποιούμε καθημερινά δεδομένα γεωγραφικής θέσης και πλοήγησης».

«Η επένδυση στο Διάστημα είναι πράγματι κερδοφόρα και δεν είναι μόνο για τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά κυρίως προέρχεται από τη μεταφορά τεχνολογίας. Και βλέπετε ότι έχει μια φοβερή επιρροή στην καθημερινότητά μας. Μπορούμε και βελτιώσαμε τον τρόπο ζωής στη Γη με κάτι το οποίο κανένας δεν είχε συνδέσει, με μια τεχνολογία που είχε ένα διαστημόπλοιο να περάσει από τους αέριους πλανήτες και να πάει μακριά», σημειώνει ο Αστροφυσικός Δρ. Σταμάτης Κριμιζής.

#BraveNewSpace

Δρ. Σταμάτης Κριμιζής | Αστροφυσικός, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών

Η Θέση του Ανθρώπου στο Διάστημα

Πέρα από τον ρόλο που παίζει το Διάστημα στη ζωή μας, στη συζήτηση μπαίνουν ερωτήματα σχετικά με τη θέση του ανθρώπου σε αυτό. Είναι πιθανό να γίνει το ταξίδι στο Διάστημα κάτι προσβάσιμο στους περισσότερους από εμάς; Μπορεί ο εποικισμός να γίνει πραγματικότητα ή θα παραμείνει όνειρο;

«Το ταξίδι στο Διάστημα θα είναι εφικτό και για πολύ κόσμο τα επόμενα 20 χρόνια. Προβλέπω ότι τα επόμενα 20 χρόνια θα υπάρχουν ξενοδοχεία σε τροχιά και θα μπορεί κανείς να μείνει εκεί για ένα διάστημα και μετά να επιστρέψει στη Γη. Όσον αφορά τα ταξίδια στο φεγγάρι, αυτό θα είναι πολύ δαπανηρό, τουλάχιστον τα επόμενα 30 χρόνια, αλλά και αυτό θα γίνει. Θα έχουμε μια αποστολή με ανθρώπινο πλήρωμα που θα πάει στον Άρη και θα επιστρέψει μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας. Όσον αφορά τον εποικισμό σε κάποιον άλλο πλανήτη, οι συνθήκες τουλάχιστον στο ηλιακό μας σύστημα είναι τέτοιες που αποκλείεται», υποστηρίζει ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής.

Μία Εκπομπή για το Μέλλον… Σήμερα!

Το #BraveNewGreece είναι μια τηλεοπτική σειρά για την Ελλάδα που έρχεται. Ένα docuseries για ένα μέλλον όπου άνθρωπος, φύση και τεχνολογία συνυπάρχουν αρμονικά.

Τα 25λεπτα explainers του #BraveNewGreece αποτελούν μια βιβλιοθήκη γνώσης για να καταλάβουμε καλύτερα τι μας περιμένει. Με ξεναγό τη CEO της αθηΝΕΑς Μαριάννα Σκυλακάκη, τολμάμε ένα φουτουριστικό και αισιόδοξο ταξίδι στο μέλλον της χώρας μας, σε μια σειρά από θεματικούς άξονες.

Γιατί το μέλλον δεν είναι εκεί μόνο για να μας προβληματίζει. Είναι εκεί για να μας προκαλεί ενθουσιασμό. Να μας κάνει να ονειρευόμαστε νέα όρια για το τι είναι εφικτό. Για το πώς θα κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας. Αρκεί να το καταλάβουμε καλύτερα. Αρκεί να δούμε πώς θα προκύψει μέσα από τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις της Ελλάδας του σήμερα.

  • Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο #BraveNewSpace εδώ.

Με την ευγενική υποστήριξη της Planetek Hellas

H Planetek Hellas Ε.Π.Ε. ιδρύθηκε το 2006 και η έδρα της βρίσκεται στην Αθήνα. Δραστηριοποιείται κυρίως στην ελληνική αγορά αλλά και με κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς. Παρέχει λύσεις στους τομείς της γεωπληροφορικής και πιο συγκεκριμένα λύσεις που αφορούν τη χρήση δεδομένων δορυφορικής τηλεπισκόπησης και συστημάτων που μοιράζονται χωρικές πληροφορίες για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την πολιτική προστασία. Συμμετέχει σε κύρια ευρωπαϊκά προγράμματα στον τομέα της διαστημικής έρευνας, όπου έχει την εμπειρία στην ανάπτυξη συστημάτων για τη διαχείριση των δεδομένων που προκύπτουν από τις διαστημικές αποστολές και την παρατήρηση του Διαστήματος.

 

Το επεισόδιο #BraveNewsSpace της τηλεοπτικής εκπομπής #BraveNewGreece μεταδόθηκε σε πρώτη προβολή, την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, στις 00:00, στον ΑΝΤ1.

Τα επόμενα επεισόδια του πρώτου κύκλου της εκπομπής #BraveNewGreece, μεταδίδοδνται κάθε Παρασκευή, στις 00.00, στον ΑΝΤ1. Όλα τα τελευταία νέα για τη σειρά της αθηΝΕΑς και του ελc productions #BraveNewGreece εδώ και όλα τα προηγούμενα επεισόδια εδώ

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

#BraveNewHospitality με Πρωταγωνιστή τη Βιωσιμότητα 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+