#BraveNewWorkplace: Δουλεύοντας στο Μέλλον

Πώς σκιαγραφείται η αυριανή μέρα για την εργασία; Με τι θα ασχολούμαστε στο μέλλον; Τι προσόντα και δεξιότητες θα είναι αναγκαία; Πόσο συχνά θα αλλάζουμε εργασιακούς ρόλους και τι διάρκεια θα έχει η σταδιοδρομία μας; Πού θα εργαζόμαστε; Μπορεί ο καθένας από εμάς να δουλεύει από οπουδήποτε και, αν ναι, γιατί τότε να επιλέξει να δουλέψει από το γραφείο; Πώς θα πρέπει να μοιάζει αυτό το γραφείο για να έχει κάτι τέτοιο νόημα;

Το νέο επεισόδιο της εκπομπής #BraveNewGreece με τίτλο #BraveNewWorkplace αποπειράται να εξερευνήσει το μέλλον της εργασίας και να απαντήσει στο ερώτημα αν η τηλεργασία και το υβριδικό μοντέλο απασχόλησης ήρθαν για να μείνουν ή αποτελούν πρόσκαιρες τάσεις.

Το Γραφείο του Μέλλοντος και οι Ρυθμιστές των Αλλαγών

Οι χώροι εργασίας είναι από τα πεδία που υπέστησαν δραματικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια και πρόκειται να αλλάξουν ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Ο Γιάννης Περρωτής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Άτρια, εξηγεί τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτές τις καίριες αλλαγές στον χώρο της εργασίας.

Γιάννης Περρωτής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Άτρια

Γιάννης Περρωτής | Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Άτρια

«Η πανδημία ήταν μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε όλοι τις αλλαγές που συντελούνται στους χώρους εργασίας. Οι αλλαγές αυτές συνέβαιναν ούτως ή άλλως. Και βασική κινητήριος δύναμή τους είναι η αλλαγή της τεχνολογίας. Έχει δημιουργήσει νέους τύπους δραστηριοτήτων, οι οποίες απαιτούν ο κόσμος ο οποίος πηγαίνει στα γραφεία πλέον να λειτουργεί με έναν αλλιώτικο τρόπο και αυτό έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες, αντιστοίχως και στους χώρους και στις εγκαταστάσεις, αλλά παραλλήλως έχει περιορίσει και την ανάγκη της φυσικής παρουσίας στον χώρο της δουλειάς πέντε μέρες την εβδομάδα, που είναι το δεδομένο αυτή τη στιγμή».

Στη διατήρηση της τηλεργασίας στο εργασιακό πλαίσιο αναφέρεται και η Στέλλα Βουλγαράκη, Chief People Officer της Kaizen Gaming.

«Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μετά τον Covid, η τηλεργασία είναι πιο διαδεδομένη και οι προϊστάμενοι των ομάδων δεν συναντούν καθημερινά τους ανθρώπους τους μέσα σε ένα γραφείο. Αλλά και η παγκοσμιοποίηση έχει φέρει πολύ περισσότερες διεθνείς ομάδες, να συνεργάζονται δηλαδή με ανθρώπους που δουλεύουν από διαφορετικά γραφεία και μέρη του κόσμου. Έχουν πια μεγάλη ευθύνη οι εταιρείες να εκπαιδεύουν τους προϊσταμένους στο πώς πρέπει να διαχειριστούν αυτές τις ομάδες. Μέχρι πρότινος μπορούσε ένας προϊστάμενος, ακόμα και άτυπα, να δώσει ανατροφοδότηση σε έναν εργαζόμενο, να δώσει την επιβράβευση, να τον εκπαιδεύσει, να τον εξελίξει μέσα και από την καθημερινή του συναναστροφή. Σήμερα χρειάζεται αυτή η διάδραση να γίνεται με έναν πολύ πιο προγραμματισμένο τρόπο, μέσα από συναντήσεις που προγραμματίζονται εβδομαδιαία και εξασφαλίζουν αυτή τη συνεργασία και την επαφή».

Επισημαίνει ακόμη πως η νέα γενιά είναι εκείνη που φαίνεται περισσότερο ευέλικτη, έχοντας προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και έχοντας μεταφέρει το «γραφείο» οπουδήποτε.

Στέλλα Βουλγαράκη | Chief People Officer της Kaizen Gaming

Στέλλα Βουλγαράκη | Chief People Officer της Kaizen Gaming

Οι άνθρωποι των νεότερων γενεών έχουν την τάση να μπορούν να δουλέψουν από οπουδήποτε και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να δουλέψουν καθισμένοι στο πάτωμα, σε ένα πουφ, σε μια κούνια, σε ένα σκαμπό, δεν είναι απαραίτητο να κάθονται σε ένα γραφείο. Άρα το περιβάλλον του μέλλοντος έχει περισσότερες δυνατότητες ώστε η συνεργασία και η εργασία να γίνει σε διαφορετικά σημεία παρά πάνω σε ένα γραφείο με μία καρέκλα και έναν υπολογιστή μπροστά. Υπάρχει μια κινητικότητα πια μέσα στο περιβάλλον εργασίας και πρέπει οι χώροι να δίνουν αυτή τη δυνατότητα στους ανθρώπους να μπορούν να κινηθούν. Δίνεται η δυνατότητα τελικά να δουλέψεις όπως σου ταιριάζει».

Workplace Όπως Λέμε Fun Place

Ιδιαίτερη θέση στον σχεδιασμό του campus της Kaizen Gaming έχει το Kaizen Hall, ένας πολυχώρος τριών επιπέδων που απαρτίζεται από τον χώρο εστίασης και εκδηλώσεων, ένα playroom με τοίχο αναρρίχησης, F1 Playstation, μπιλιάρδο, ping-pong, air hockey και πολλές άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, καθώς και ένα αμφιθέατρο για μεγάλες συναντήσεις και events.

Η Γεωργία Νικολέτου, Junior Risk & Fraud Analyst του Kaizen Gaming, αναφέρεται στο πόσο μεγάλο αντίκτυπο έχει ο χώρος εργασίας στην καριέρα ενός ατόμου και στην ανάγκη των εργαζομένων να είναι σε έναν χώρο που τους εξελίσσει και τους κάνει να αισθάνονται καλά δουλεύοντας μέσα σε αυτόν.

«Παίζει έναν καίριο ρόλο. Γιατί ένα άτομο το οποίο ξεκινάει την καριέρα του τώρα θέλει ένα πρώτο workplace το οποίο να του δώσει μια βάση και μια σωστή αντιμετώπιση για το πώς θα πρέπει να είναι γενικότερα η εργασιακή του καριέρα στο μέλλον. Και μετά μπορείς να το εξελίξεις έτσι όπως θες».

Γεωργία Νικολέτου | Junior Risk & Fraud Analyst, Kaizen Gaming

Γεωργία Νικολέτου | Junior Risk & Fraud Analyst, Kaizen Gaming

Η Νιόβη Καλαντζή, Head of Business Intelligence & Analytics του Kaizen Gaming, περιγράφει τον χώρο εργασίας της Kaizen Gaming ως έναν τόπο συνάντησης.

«Είναι πραγματικά ένα campus όπου νιώθεις ότι είναι εδώ όλη η εταιρεία μαζί. Έχει χώρους που ευνοούν την παραγωγικότητα των ανθρώπων, μπορούν να εργαστούν ατομικά, να εργαστούν σε ομάδες, σε meetings, οπότε είναι κάτι που πραγματικά σου δημιουργεί την αίσθηση να θέλεις να βρίσκεσαι εδώ. Θέλεις να παράγεις έργο. Θέλεις να δουλεύεις μαζί με τους υπόλοιπους ανθρώπους της εταιρείας και να έχετε έναν κοινό στόχο, ένα κοινό όραμα. Mας έχει δημιουργήσει ένα νέο αέρα.

Σε όλο τον σχεδιασμό του campus υπάρχουν τέτοιες εγκαταστάσεις που ακούν το μέλλον και γι’ αυτό ακόμα και τα meeting rooms που έχουμε είναι με τζάμι ώστε να μπορούμε να γράφουμε πάνω σ’ αυτά, να σβήνουμε, να σκεφτόμαστε, να σχεδιάζουμε. Άρα θεωρώ ότι έχει ακουστεί πολύ το πώς πρέπει να είναι οι εγκαταστάσεις σε ένα σύγχρονο γραφείο και πώς οι άνθρωποι μέσα σε αυτό θα είναι πιο παραγωγικοί».

Αναζητώντας Ταλέντα

Μιλώντας για το γραφείο του μέλλοντος, αναλογίζεται κανείς ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εξασφαλίσει η κάθε εταιρεία στον εργαζόμενο τα κατάλληλα skills για να την εξελίξει.

Η Έλενα Γεωργανά, Business Partner @Executive Level του kariera.gr, καταρρίπτει τους μύθους που υποστηρίζουν ότι οι εργοδότες δεν μπορούν να βρουν ταλέντα στην αγορά εργασίας.

«Ταλέντα υπάρχουν – και υπάρχουν πολλά και υπάρχουν και σε διαφορετικούς κλάδους και με διαφορετικές δεξιότητες. Αυτό, όμως, που συνήθως συμβαίνει είναι ότι οι εργοδότες ψάχνουν ανθρώπους που να ταιριάζουν απόλυτα με αυτό που έχουν στο δικό τους μυαλό. Έχουμε μάθει να του δίνουμε και ένα ωραίο όνομα, να το λέμε κουλτούρα. Θέλουμε ανθρώπους που θα ταιριάξουν στην εταιρική μας κουλτούρα. Mε αυτόν τον τρόπο τι δεν κάνουμε; Δεν κάνουμε συμπερίληψη και δεν κάνουμε αποδοχή της διαφορετικότητας των ανθρώπων. Ουσιαστικά αυτοπεριοριζόμαστε. Περιορίζουμε τις εταιρείες μας από το να βρουν τους ανθρώπους εκείνους που θα κάνουν τη διαφορά και γιατί θα κάνουν τη διαφορά. Γιατί όντως είμαστε όλοι διαφορετικοί και φέρνουμε μια άλλη μοναδική αξία. Εάν καταλάβουμε στις επιχειρήσεις ότι η καινοτομία και η επιτυχία στα εταιρικά αποτελέσματα έρχεται μέσα από τη σύσταση ομάδων με διαφορετικότητα, τότε και θα βρούμε τα ταλέντα που χρειαζόμαστε και θα έχουμε μια επιτυχημένη επιχείρηση όπως την οραματιζόμαστε».

#BraveNewWorkplace

Στέφανος Δολτσίνης | Technology Manager-Machine Learning, Kaizen Gaming, Μαριάννα Σκυλακάκη | Founder & CEO ΑθηΝΕΑ

O Στέφανος Δολτσίνης, Technology Manager-Machine Learning του Kaizen Gaming, επισημαίνει την αξία που προσδίδει ο χώρος εργασίας στο να εξασφαλιστεί το talent acquisition.

«Προσπαθούμε πάρα πολύ να βρούμε κόσμο και προσπαθούμε να βρούμε καλό κόσμo. Kαι προφανώς όλα έχουν τη σημασία τους. Η συνεισφορά του campus, βλέπω ότι είναι πάρα πολύ μεγάλη μέχρι στιγμής, γιατί το να προσφέρεις έναν καλό χώρο εργασίας, ειδικά σε τομείς οι οποίοι χρειάζονται αυτή τη δημιουργικότητα, είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για να τους φέρεις, αλλά για να τους κρατήσεις. Εκεί έξω βλέπουμε ανθρώπους οι οποίοι έμαθαν να δουλεύουν από το σπίτι τους και είναι πολύ ευχαριστημένοι. Όμως βλέπουμε και κάτι ακόμα: ανθρώπους οι οποίοι έμαθαν να δουλεύουν από το σπίτι τους και, ερχόμενοι εδώ, βλέπουν ότι τελικά αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Γι’ αυτό και προσφέρουμε κι ένα υβριδικό μοντέλο, το οποίο μπορεί να συνδυάσει και τα δύο. Επειδή συμμετέχω σε πάρα πολλές συνεντεύξεις το τελευταίο διάστημα, προσπαθώ πάντα κάποια φάση της συνέντευξης να είναι από κοντά. Νομίζω ότι αλλάζει πάρα πολύ την εικόνα μας».

Όπως, άλλωστε, αναφέρει ο Γιάννης Περρωτής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Άτρια: «Ο χώρος εργασίας είναι ένας χώρος ζωής και ένας χώρος στον οποίο ο εργαζόμενος έχει εμπειρίες πέραν του στενά εργασιακού αντικειμένου του και είναι χώρος στον οποίο του δίνεται η ευκαιρία να συνεργαστεί και να συνυπάρξει».

#BraveNewGreece: Μια Εκπομπή για το Μέλλον… Σήμερα

Το #BraveNewGreece είναι μια τηλεοπτική σειρά για την Ελλάδα που έρχεται. Ένα docuseries για ένα μέλλον όπου άνθρωπος, φύση και τεχνολογία συνυπάρχουν αρμονικά. Τα 16 25λεπτα explainers της πρώτης σεζόν, σε παραγωγή αθηΝΕΑς και ελc productions, αποτελούν μια βιβλιοθήκη γνώσης για να καταλάβουμε καλύτερα τι μας περιμένει. Πλούσια, γρήγορα και καλειδοσκοπικά, με ξεναγό τη Μαριάννα Σκυλακάκη, δίνουν βήμα σε κορυφαίους ειδικούς, επιστήμονες, thought-leaders και innovators, οι οποίοι μιλούν για τις νέες τάσεις που θα διαμορφώσουν το αύριο.

Γιατί το μέλλον δεν είναι εκεί μόνο για να μας προβληματίζει. Είναι εκεί για να μας προκαλεί ενθουσιασμό. Να μας κάνει να ονειρευόμαστε νέα όρια για το τι είναι εφικτό. Για το πώς θα κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας. Αρκεί να το καταλάβουμε καλύτερα. Αρκεί να δούμε πώς θα προκύψει, μέσα από τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις της Ελλάδας του σήμερα.

  • Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο #BraveNewWorkplace εδώ.

Με την ευγενική υποστήριξη της Kaizen Gaming.

Η Kaizen Gaming είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες GameTech διεθνώς. Με επίκεντρο την τεχνολογία και τους ανθρώπους, στοχεύει στη συνεχή βελτίωση των προϊόντων και των υπηρεσιών για να παρέχει την καλύτερη και πιο αξιόπιστη εμπειρία διαδικτυακού παιχνιδιού στους πελάτες της σε ολόκληρο τον κόσμο. Ξεκινώντας από την επωνυμία Stoiximan στην Ελλάδα το 2012, λειτουργεί πλέον δύο brands (Betano, Stoiximan) σε 14 αγορές και απασχολεί περισσότερα από 2.000 άτομα σε τέσσερις ηπείρους.

Ο πρώτος κύκλος της τηλεοπτικής εκπομπής #BraveNewGreece μεταδίδεται σε πρώτη προβολή κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 15:00, στον ΑΝΤ1. Όλα τα τελευταία νέα για τη σειρά της αθηΝΕΑς και του ελc productions #BraveNewGreece εδώ και όλα τα προηγούμενα επεισόδια εδώ

 

#BraveNewIndustry: Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση Είναι το Παρόν και το Μέλλον μας 

#BraveNewGreece | Έρχεται τον Νοέμβριο στον ΑΝΤ1

Βρείτε τα άρθρα για όλα τα προηγούμενα επεισόδια του #BraveNewGreece, ΕΔΩ.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+