#BraveNewEveryday: Προοπτικές και «Παγίδες» μιας Ψηφιοποιημένης Καθημερινότητας 

Πόσο πιο εύκολες θα είναι οι καθημερινές μας συναλλαγές στο μέλλον; Θα μας επιτρέψει η τεχνολογία να εξαλείψουμε τη γραφειοκρατία ή θα εξακολουθούμε να ταλαιπωρούμαστε σε ουρές δημόσιων υπηρεσιών και να συγκεντρώνουμε σωρούς εγγράφων για να αποδείξουμε απλά πράγματα; Στο νέο επεισόδιο του #ΒraveNewGreece η απλοποίηση της καθημερινότητας έχει την τιμητική της.

«Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει τρομακτική πρόοδος σχετικά με το πώς συναλλάσσεται ο πολίτης με το δημόσιο. Έχει σωθεί απίστευτος χρόνος και εκνευρισμός», επισημαίνει ο CEO της Netcompany-Intrasoft Αλέξανδρος Μάνος, διαπιστώνοντας ότι η έκδοση εγγράφων και η καταχώριση στοιχείων γίνονται πια εύκολα ηλεκτρονικά. Το πιο σημαντικό; «Μπορούν να γίνουν ό,τι ώρα μπορούμε εμείς».

#BraveNewEveryday

Αλέξανδρος Μάνος | CEO, Netcompany-Intrasoft

Η επόμενη μέρα έχει ήδη φτάσει και η ψηφιακή διακυβέρνηση κάνει, ακόμη και στη χώρα μας, το θαύμα της. Μας γλιτώνει χρόνο και κόπο, ενώ μας μαθαίνει πώς το κράτος και οι πάροχοι υπηρεσιών μπορούν να είναι πιο φιλικοί προς τον πολίτη. Καθώς το τοπίο αλλάζει, το επεισόδιο #BraveNewEveryday αποκαλύπτει τις «παγίδες» αλλά και τις προοπτικές αυτού του θαυμαστού καινούργιου κόσμου.

Ένα App για την Υγεία

Η αλλαγή στην ποιότητα ζωής που μπορεί να επιτευχθεί χάρη στην ψηφιοποίηση είναι μια ενδιαφέρουσα ψηφίδα του παζλ, με εργαλεία που σχετίζονται με το πιο πολύτιμο αγαθό, την υγεία μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόληψη του καρκίνου. Το 2021 εγκαινιάστηκε το «Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου», βασικό τμήμα του οποίου αποτελεί μια νέα ψηφιακή εφαρμογή για την πρόληψη της νόσου, το EU Mobile App for Cancer Prevention, το οποίο ανέλαβε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει η Netcompany-Intrasoft.

«H Netcompany Intrasoft αναπτύσσει την εφαρμογή σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Bumper, που είναι μια κοινοπραξία ερευνητικών και ιατρικών φορέων στον χώρο του καρκίνου», εξηγεί η Project Manager EU Projects της Netcompany-Intrasoft Δήμητρα Παπαναστασίου. Στόχος της εφαρμογής είναι η πρόληψη και η ενημέρωση των πολιτών για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες νόσησης.

Πόσο Ασφαλείς Είμαστε στον Αχανή Ψηφιακό Κόσμο;

Σε έναν ολοένα και πιο ψηφιακό κόσμο, όπου κράτη, οργανισμοί, επιχειρήσεις και άτομα αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες πληροφοριών –ευαίσθητων και μη– στο διαδίκτυο, πόσο ασφαλείς θα πρέπει να νιώθουμε; Μπορούμε να ψηφιοποιούμε τη ζωή μας χωρίς να αναρωτιόμαστε πού πάνε αυτά και ποιος θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει;

#BraveNewEveryday

Γιώργος Μάνος | General Manager EU Institutions, Netcompany-Intrasoft

«Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα αυτή τη στιγμή, αν όχι το σημαντικότερο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας και θα επηρεάσει τη ζωή 450 εκατομμυρίων πολιτών και αντίστοιχα εκατομμυρίων επιχειρήσεων», εξηγεί ο General Manager EU Institutions της Netcompany-Intrasoft Γιώργος Μάνος για άλλο ένα σημαντικό project που υλοποιεί η εταιρεία. Ο Head of User Experience της εταιρείας Σταμάτης Κάρδαρης συμπληρώνει: «Είναι στην ουσία μια εφαρμογή που προέκυψε από την ανάγκη της ΕΕ να έχει ένα ενιαίο και ασφαλή μέσο ψηφιακής ταυτοποίησης των πολιτών της. Το ψηφιακό αυτό πορτοφόλι έρχεται για να δώσει τον πλήρη έλεγχο πίσω στον χρήστη, ώστε να ξέρει τι πληροφορία μοιράζεται, με ποιον και πώς αυτή θα χρησιμοποιηθεί».

Τα Μεγάλα Ερωτήματα

Μπορεί η ψηφιοποίηση να είναι το μέσο που θα μας κάνει να ζούμε καλύτερα ως μονάδες αλλά και ως κοινωνίες; Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να οδηγήσει σε μια μείωση των ανισοτήτων; «Το χάσμα φτωχών-πλουσίων είναι πολυπαραγοντικό. Χρειάζεται ισχυρή θέληση και από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και από τον δημόσιο τομέα και σχέδιο για να μπορέσουμε να μικρύνουμε την ψαλίδα. Η ψαλίδα δυστυχώς μπορεί να μας φαίνεται ότι μικραίνει, αλλά μεγαλώνει διαρκώς. Έχουμε κράτη, έχουμε μέρη του πλανήτη που είναι διασυνδεδεμένα, έχουν αυτό τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Παρ’ όλα αυτά είναι ένα βήμα πίσω και με τις ταχύτητες που τρέχει η τεχνολογία σήμερα πάντα θα βρίσκονται ένα βήμα πίσω», λέει ο new tech entrepreneur Γρηγόρης Γούσης, αντιμετωπίζοντας ρεαλιστικά την πραγματικότητα.

Τι γίνεται με την επίλυση κάποιων μεγάλων ζητημάτων που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον ως ανθρωπότητα, όπως η κλιματική κρίση; Είναι χαρακτηριστικό ότι το αποτύπωμα του Internet of Things στον στόχο του net zero γίνεται ήδη αισθητό. «Μέσω της ανάπτυξης του Internet οf Things υπάρχει η δυνατότητα να βλέπουμε σε ολόκληρη την αλυσίδα τι συμβαίνει και να μαζεύουμε data, τα οποία μπορούμε μετά να επεξεργαστούμε πλέον και σε real time. Αυτό έχει τρομακτική σημασία γιατί μπορούμε σε πάρα πολλές βιομηχανίες, σε πάρα πολλές υπηρεσίες, να πετυχαίνουμε τη βελτιστοποίησή τους, έτσι ώστε να καταναλώνεται όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια», εξηγεί ο Αλέξανδρος Μάνος.

#BraveNewEveryday

Γρηγόρης Γούσης | New Tech Entrepreneur

Όμως, πού μπορεί να μας οδηγήσει η μεγάλη επιτάχυνση που βλέπουμε αυτή τη στιγμή σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη; «Αυτού του τύπου οι καινούργιες νοημοσύνες που έχουμε φτιάξει και τις αποκαλούμε τεχνητές λειτουργούν με τρόπους που δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς. Και με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τον ανθρώπινο εγκέφαλο», τονίζει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Θοδωρής Γεωργακόπουλος. «Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον», συνεχίζει, «ότι ακόμα και οι ίδιοι οι δημιουργοί αυτών των αλγορίθμων δεν ξέρουν πώς δουλεύουν».

Τι μας Επιφυλάσσει το Μέλλον;

Τι θα μπορούσε στ’ αλήθεια να συμβεί μερικά χρόνια αργότερα; «Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα σημαίνει αυτό σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και δημιουργίας», συνεχίζει ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος. «Ήμασταν σίγουροι ότι, φτιάχνοντας μηχανές που αντικαθιστούν τους ανθρώπους σε δύσκολες χειρωνακτικές δουλειές, θα αφήναμε τα ανθρώπινα όντα να αναπτύξουν την πνευματική τους δημιουργία, να κάνουν πράγματα τα οποία δεν μπορούσαν να κάνουν οι μηχανές. Τι γίνεται όταν φτιάχνουμε μηχανές που μπορούν να κάνουν και αυτά τα πράγματα; Ποιος είναι δικός μας ρόλος μετά;»

#BraveNewEveryday

Θοδωρής Γεωργακόπουλος | Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

«Έχουμε κάνει 3 σενάρια για το 2050. Και στα 3 σενάρια αυτό που ουσιαστικά “τρέχει” τις εξελίξεις είναι το πακέτο των τεχνολογιών, όπως η συνθετική βιολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, η αποκρυπτογράφηση της λειτουργίας του εγκεφάλου, τα drones, τα robotics κ.λπ.», επισημαίνει ο κάτοχος της Έδρας UNESCO για την Έρευνα του Μέλλοντος Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος. «Ουσιαστικά το αποτέλεσμα έχει να κάνει με το πόσο θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε προκειμένου αυτές οι τεχνολογίες να λειτουργήσουν προς όφελος της ανθρωπότητας πρώτον, και δεύτερον να έχουμε πρόσβαση όλοι σε αυτά. Αλλιώς θα δούμε έναν κόσμο πολυπολικό, με τεράστιες ανισότητες και ανάμεσα στα κράτη και στην κοινωνία».

#BraveNewEveryday

Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος | Κάτοχος της Έδρας UNESCO για την Έρευνα του Μέλλοντος

#BraveNewGreece: Μια Εκπομπή για το Μέλλον… Σήμερα!

Το #BraveNewGreece είναι μια τηλεοπτική σειρά για την Ελλάδα που έρχεται. Ένα docuseries για ένα μέλλον όπου άνθρωπος, φύση και τεχνολογία συνυπάρχουν αρμονικά.

Τα 16 25λεπτα explainers της πρώτης σεζόν, σε παραγωγή αθηΝΕΑς και ελc productions, αποτελούν μια βιβλιοθήκη γνώσης για να καταλάβουμε καλύτερα τι μας περιμένει. Πλούσια, γρήγορα και καλειδοσκοπικά, με ξεναγό τη Μαριάννα Σκυλακάκη, δίνουν βήμα σε κορυφαίους ειδικούς, επιστήμονες, thought-leaders και innovators, οι οποίοι μιλούν για τις νέες τάσεις που θα διαμορφώσουν το αύριο.

Γιατί το μέλλον δεν είναι εκεί μόνο για να μας προβληματίζει. Είναι εκεί για να μας προκαλεί ενθουσιασμό. Να μας κάνει να ονειρευόμαστε νέα όρια για το τι είναι εφικτό. Για το πώς θα κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας. Αρκεί να το καταλάβουμε καλύτερα. Αρκεί να δούμε πώς θα προκύψει, μέσα από τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις της Ελλάδας του σήμερα.

  • Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο #BraveNewEveryday εδώ.

Με την Ευγενική Υποστήριξη της Netcompany-Intrasoft.

Η Netcompany-Intrasoft είναι ένας κορυφαίος ευρωπαϊκός όμιλος λύσεων και υπηρεσιών πληροφορικής, με ισχυρή διεθνή παρουσία και τεχνογνωσία, που προσφέρει λύσεις υψηλής ποιότητας, καινοτόμες και προστιθέμενης αξίας, σε περισσότερους από 500 διεθνείς και εθνικούς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς σε 70 χώρες παγκοσμίως.

Ο πρώτος κύκλος της τηλεοπτικής εκπομπής #BraveNewGreece μεταδίδεται σε πρώτη προβολή κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 15:00 στον ΑΝΤ1. Όλα τα τελευταία νέα για τη σειρά της αθηΝΕΑς και του ελc productions #BraveNewGreece εδώ και όλα τα προηγούμενα επεισόδια εδώ

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

#BraveNewSkills: Το Μέλλον της Εργασίας στο Κατώφλι μιας Κοσμογονικής Αλλαγής

#BraveNewWater: Επαναπροσδιορίζοντας μια Σχέση Ζωής

#BraveNewGreece | Έρχεται τον Νοέμβριο στον ΑΝΤ1

Βρείτε τα άρθρα για όλα τα προηγούμενα επεισόδια του #BraveNewGreece εδώ.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+