#BraveNewSkills: Το Μέλλον της Εργασίας στο Κατώφλι μιας Κοσμογονικής Αλλαγής

Η ολοένα αυξανόμενη ανθρώπινη γνώση, οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία και οι συνεχείς αλλαγές διαμορφώνουν νέες συνθήκες για το εργασιακό μας περιβάλλον. Το #BraveNewSkills, το νέο επεισόδιο του #BraveNewGreece, έρχεται να μας συστήσει το μέλλον της εργασίας.

«Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας κοσμογονικής αλλαγής στον χώρο της εκπαίδευσης. Στον τρόπο που μαθαίνουμε. Aυτά τα οποία ακούμε τελευταία για την τεχνητή νοημοσύνη, για το ChatGPT, για την αλλαγή που θα επέλθει, για την ανεργία, όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία είναι πολύ σοβαρά και είναι αληθινά. Θα αλλάξει ο κόσμος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σε αυτό», εξηγεί ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert Βύρων Νικολαΐδης, ενώ, σύμφωνα με την Έλενα Γεωργανά, Business Partner και Executive Level στο kariera.gr, «Ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστεί κάποιος για το μέλλον είναι αρχικά να αποδεχθεί ότι η αλλαγή είναι η μόνη βεβαιότητα. Όταν προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές, μπορούμε να είμαστε σύγχρονοι».

#BraveNewSkills

ΒΥΡΩΝ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ | ΙΔΡΥΤΗΣ & CEO PEOPLECERT

Το επεισόδιο #BraveNewSkills ανοίγει μια συζήτηση για το εργασιακό περιβάλλον του αύριο και για το πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε για το μέλλον.

Ποιο Είναι το Μέλλον της Εργασίας;

«Το μέλλον της εργασίας είναι αρκετά δύσκολο να το προβλέψουμε, προφανώς. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες βεβαιότητες. Μια βεβαιότητα έχει να κάνει ως προς τους κλάδους που θα αναπτυχθούν. Αυτοί σίγουρα είναι ο digital κλάδος περαιτέρω, κλάδοι της τεχνολογίας και ο κλάδος της βιωσιμότητας. Ό,τι έχει να κάνει με το περιβάλλον, με τον πλανήτη μας και με το πώς θα έχουμε μια ποιοτική ζωή τα επόμενα χρόνια», επισημαίνει η Έλενα Γεωργανά.

«Ναι μεν θα καταργηθούν κάποια επαγγέλματα λόγω αυτής της τεχνολογίας, παρ’ όλα αυτά θα αναδειχθούν νέα επαγγέλματα, τα οποία θα αφορούν σε πολύ δημιουργικούς ανθρώπους με αναλυτική σκέψη, που θα μπορούν να προγραμματίσουν αυτή την τεχνολογία ώστε να φέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα», συμπληρώνει.

#BraveNewSkills

Έλενα Γεωργανά | Business Partner @Executive Level kariera.gr

Ο Γεώργιος Δουκίδης, Καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επικαλείται μια πρόσφατη έρευνα του World Economic Forum, σύμφωνα με την οποία τα επόμενα 5 χρόνια θα δημιουργηθούν 69 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα καταργηθούν 83 εκατομμύρια.

«Πολλαπλασιάζονται οι ειδικότητες γύρω από τις ψηφιακές τεχνολογίες. Ένα εκατομμύριο αυτή τη στιγμή έλλειψη τέτοιων ειδικοτήτων έχουμε στην Ευρώπη και αν δούμε ειδικότητες όπως η κυβερνοασφάλεια, γύρω από τη διοίκηση και διαχείριση μεγάλων δεδομένων, γύρω από το ηλεκτρονικό εμπόριο, τότε αυτές οι ειδικότητες τρέχουν με μια ανάπτυξη περίπου 30% ετησίως. Άρα, όπως και σε άλλες εποχές, θα έχουμε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μείωση άλλων», διευκρινίζει.

#BraveNewGreece

Γεώργιος Δουκίδης | Καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν, ΟΠΑ

Επενδύοντας σε Νέες Δεξιότητες

«Με βάση τον ρυθμό αλλαγών, πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι αναγκαίο να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες. Δεξιότητες που θα μας βοηθούν να ξεμαθαίνουμε ό,τι έχουμε μάθει», υποστηρίζει η Κατερίνα Πραματάρη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. H απόκτηση νέων δεξιοτήτων αποτελεί λοιπόν «κλειδί» για την προσαρμογή στις συνεχείς αλλαγές. Ποιες είναι όμως οι δεξιότητες εκείνες στις οποίες αξίζει να επενδύσουμε;

«Τα επόμενα χρόνια θα είναι μια μεταβατική περίοδος. Που θα ψαχνόμαστε όλοι μαζί να δούμε τι είναι τελικά αυτό που θα κατισχύσει, ποιες θα είναι αυτές οι δεξιότητες οι οποίες θα κατισχύσουν και θα είναι δυσεύρετες και επειδή θα είναι δυσεύρετες θα είναι και καλοπληρωμένες στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης», υποστηρίζει ο Βύρων Νικολαΐδης.

«Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επικεντρωθούμε στα soft skills, στις ήπιες δεξιότητες, όπως λέγονται. Η δύναμή μας βρίσκεται στα soft skills. Βασικά στοιχεία μιας προσωπικότητας που θα μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον είναι αυτά της ευελιξίας, της προσαρμοστικότητας, της ενσυναίσθησης, της δημιουργικότητας», επισημαίνει με τη σειρά της η Έλενα Γεωργανά.

Η Σημασία των Επαγγελματικών Πιστοποιήσεων

Η απόκτηση των προσόντων εκείνων που θα μας θωρακίσουν απέναντι στις απαιτήσεις του νέου εργασιακού τοπίου που διαμορφώνεται είναι η μισή δουλειά. Η άλλη μισή είναι να τα αναγνωρίσει ο εργοδότης που αναζητά εργαζόμενο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Στο σημείο αυτό έρχονται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο οι επαγγελματικές πιστοποιήσεις, επιτρέποντας στους εργαζομένους να αποδεικνύουν τις ικανότητές τους σε πεδία πέρα από τους παραδοσιακούς τίτλους σπουδών.

Η PeopleCert, που ξεκίνησε από την Ελλάδα αλλά σήμερα έχει παγκόσμιο αποτύπωμα, διεξάγοντας εκατομμύρια εξετάσεις σε περισσότερες από 200 χώρες, κατέχει ηγετική θέση στον χώρο των επαγγελματικών πιστοποιήσεων.

«Όταν τελειώνεις ένα σχολείο, ένα πανεπιστήμιο, αυτό το οποίο αποκτάς είναι η γνώση. Σου λείπει όμως η δεξιότητα. Δεν πιστοποιείται αυτό. Σου λείπει η εμπειρία και ενδεχομένως σου λείπουν κάποια ειδικά χαρακτηριστικά. Η πιστοποίηση καλύπτει ολόκληρο το φάσμα γνώσεων, δεξιοτήτων, εμπειρίας και ειδικών χαρακτηριστικών», επισημαίνει ο Βύρων Νικολαΐδης μιλώντας για τη σημασία των επαγγελματικών πιστοποιήσεων.

«Ο καλύτερος τρόπος να αποδείξει κάποιος ότι έχει μείνει ανταγωνιστικός, ότι έχει αυτό που λέμε current CV, περνάει μέσα από τις πιστοποιημένες γνώσεις και δεξιότητες. Σε αυτό το κομμάτι λοιπόν, οι επαγγελματικές πιστοποιήσεις έρχονται να αποδείξουν στον εργοδότη, ο οποίος ψάχνει για ταλέντο για τις οποιεσδήποτε θέσεις έχει ανοιχτές στον οργανισμό, ότι πληροί τις προδιαγραφές ο εκάστοτε εργαζόμενος», συμπληρώνει ο Δημήτρης Νικολαΐδης, Chief Growth Officer στην PeopleCert.

#BraveNewGreece

Κατερίνα Πραματάρη | Καθηγήτρια, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, ΟΠΑ

Ο Ρόλος του Εκπαιδευτικού Συστήματος

Ένα σαρωτικό κύμα αλλαγής ορθώνεται μπροστά μας. Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι άραγε έτοιμο να μας προετοιμάσει για όσα έρχονται;
«Σήμερα τα προγράμματα σπουδών σε όλα σχεδόν τα τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων είναι προσαρμοσμένα πίσω από συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα. Δηλαδή, εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους να μάθουν συγκεκριμένες γνώσεις, σε μεγάλο βαθμό τεχνικές, αλλά δεν είναι μέσα στα προγράμματα σπουδών η έννοια του πώς θα αναπτύξουν οι φοιτητές μας δεξιότητες. Δεξιότητες που θα μας βοηθούν να ξεμαθαίνουμε ό,τι έχουμε μάθει, να μαθαίνουμε καινούργια πράγματα και πολλές άλλες δεξιότητες που έχουν να κάνουν με την προσωπικότητά μας», τονίζει η Κατερίνα Πραματάρη.

Το εκπαιδευτικό σύστημα, επομένως, πρέπει να προσαρμοστεί στη συνεχώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα. Μόνο έτσι θα μας θωρακίσει απέναντι στις νέες απαιτήσεις που αναδύονται στο εργασιακό περιβάλλον. «Η κατεύθυνση στην οποία πρέπει να προσαρμοστούν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι να βγάζουν αποφοίτους οι οποίοι θα βρίσκουν καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας», διευκρινίζει ο Βύρων Νικολαΐδης.

#BraveNewGreece: Μια Εκπομπή για το Μέλλον… Σήμερα

Το #BraveNewGreece είναι μια τηλεοπτική σειρά για την Ελλάδα που έρχεται. Ένα docuseries για ένα μέλλον όπου άνθρωπος, φύση και τεχνολογία συνυπάρχουν αρμονικά. Τα 16 25λεπτα explainers της πρώτης σεζόν, σε παραγωγή αθηΝΕΑς και ελc productions, αποτελούν μια βιβλιοθήκη γνώσης για να καταλάβουμε καλύτερα τι μας περιμένει. Πλούσια, γρήγορα και καλειδοσκοπικά, με ξεναγό τη Μαριάννα Σκυλακάκη, δίνουν βήμα σε κορυφαίους ειδικούς, επιστήμονες, thought-leaders και innovators, οι οποίοι μιλούν για τις νέες τάσεις που θα διαμορφώσουν το αύριο.

Γιατί το μέλλον δεν είναι εκεί μόνο για να μας προβληματίζει. Είναι εκεί για να μας προκαλεί ενθουσιασμό. Να μας κάνει να ονειρευόμαστε νέα όρια για το τι είναι εφικτό. Για το πώς θα κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας. Αρκεί να το καταλάβουμε καλύτερα. Αρκεί να δούμε πώς θα προκύψει, μέσα από τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις της Ελλάδας του σήμερα.

  • Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο #BraveNewSkills εδώ.

Ο πρώτος κύκλος της τηλεοπτικής εκπομπής #BraveNewGreece μεταδίδεται σε πρώτη προβολή κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 15:00 στον ΑΝΤ1. Όλα τα τελευταία νέα για τη σειρά της αθηΝΕΑς και του ελc productions #BraveNewGreece εδώ και όλα τα προηγούμενα επεισόδια εδώ

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:  

#BraveNewFood: Το Μενού του Μέλλοντός μας  

#BraveNewNetworks: Το Μέλλον της Ενέργειας είναι Πράσινο

#BraveNewGreece | Έρχεται τον Νοέμβριο στον ΑΝΤ1

Βρείτε τα άρθρα για όλα τα προηγούμενα επεισόδια του #BraveNewGreece εδώ.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+