Το επιθετικό φλερτ του Donald Trump με τον εμπορικό πόλεμο μπαίνει σε νέα φάση, καθώς τίθενται σε ισχύ νέοι δασμοί στις εισαγωγές από την Κίνα, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Το Πεκίνο έχει ήδη απαντήσει με αντίμετρα.
Σε άλλα μέτωπα, ο Αμερικανός πρόεδρος υπαναχώρησε στην οικονομική σύγκρουση με τον Καναδά και το Μεξικό, αναβάλλοντας την επιβολή των επαπειλούμενων δασμών για ακόμη έναν μήνα. Η μεν πρόεδρος του Μεξικού, Claudia Sheinbaum, δεσμεύτηκε να στείλει 10.000 στρατιώτες στα σύνορα με τις ΗΠΑ, οι δε συνομιλίες με τον Justin Trudeau ξεκλείδωσαν, μεταξύ άλλων, την καναδική εφαρμογή ενός συνοριακού ελεγκτικού σχεδίου ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Δασμοί και Πληθωρισμός
Ωστόσο, για να καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει, έχει νόημα να αντιληφθούμε πώς τείνουν να λειτουργούν σε μια οικονομία οι δασμοί, ένας φόρος, ουσιαστικά, που καταβάλλεται στις εισαγωγές. Στην πράξη, όμως, το κόστος του μετακυλίεται στους καταναλωτές μέσω υψηλότερων τιμών, γι’ αυτό και οι προτεινόμενοι δασμοί του Trump αναμένεται να αυξήσουν τον πληθωρισμό.
Η αύξηση αυτή, βέβαια, δεν θα γίνει εξίσου αισθητή από όλους, αλλά αναμένεται να πλήξει δυσανάλογα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, και αυτό γιατί πολλά από τα αγαθά που επιβαρύνονται με δασμούς δεν είναι πολυτελή ή εύκολο να αποφευχθούν ως έξοδα, αλλά αφορούν βασικές ανάγκες, όπως τρόφιμα, ενέργεια, ρουχισμό ή ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Οι χαμηλότερες και μεσαίες εισοδηματικές τάξεις, στο εισόδημα των οποίων αναλογεί μεγαλύτερο ποσοστό δαπανών για αυτά τα αγαθά, θα επηρεαστούν, έτσι, περισσότερο σε σχέση με τους πλουσιότερους καταναλωτές. Μην ξεχνάμε, ακόμα, ότι οι δασμοί συχνά συμπαρασύρουν σε αυξήσεις τιμών ακόμη και προϊόντα που δεν επηρεάζονται άμεσα από αυτούς.
Η θεωρία πίσω από την πολιτική δασμών του Trump είναι ότι θα αναγκάσουν περισσότερες εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ, δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας. Στην πράξη, όμως, αυτό δεν είναι δεδομένο, καθώς οι κατασκευαστές συχνά εξαρτώνται από πρώτες ύλες που εισάγονται από το εξωτερικό, καθιστώντας την παραγωγή ακριβότερη.
Ο Trump έχει, στο μεταξύ, υποσχεθεί χαμηλότερο κόστος ζωής, κάτι που οι δασμοί, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, σίγουρα δεν το επιτυγχάνουν. Τι προσπαθεί να πετύχει, λοιπόν, με μια πολιτική που ενδέχεται να επιβαρύνει οικονομικά ακόμα και τους υποστηρικτές του; Προφανώς, να εκβιάσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, στη λογική «ο νταής της σχολικής αυλής που πιέζει να αδειάσουν τις τσέπες τους» – διαφορετικά, θα τους χτυπήσει.
Όμως, αν επεκτείνουμε αυτή τη συλλογιστική, αξίζει να αναρωτηθούμε: πόσο δυνατός είναι στην πραγματικότητα και πόση ζημιά θα υποστεί και ο ίδιος από τις συνέπειες των απειλών του; Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η πολιτική δασμών του Trump θα αυξήσει το κόστος ζωής για εκατομμύρια Αμερικανούς, λίγες μόλις εβδομάδες αφότου είχε δεσμευτεί να το μειώσει «γρήγορα». Ο ίδιος παραδέχτηκε το Σαββατοκύριακο ότι οι δασμοί μπορεί να προκαλέσουν «λίγο πόνο» στις ΗΠΑ. «Θα είναι οδυνηρό; Ναι, ίσως (ή και ίσως όχι!)», έγραψε στα social media. «Αλλά θα κάνουμε την Αμερική ξανά υπέροχη και αξίζει να πληρώσουμε το τίμημα», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλές εμπορικές ζώνες που βρίσκονται στο στόχαστρο του Trump –συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης– θα προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν για να αποφύγουν τους αμερικανικούς δασμούς. Όμως, κάποια στιγμή, ίσως συνειδητοποιήσουν ότι (α) υπάρχουν και άλλοι εμπορικοί εταίροι διαθέσιμοι και (β) ότι η αναξιοπιστία του Trump δεν αποτελεί μεμονωμένο συμβάν αλλά βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής του. Και μακροπρόθεσμα, τους κακούς εταίρους τους αντικαθιστάς.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
DeepSeek | Ποιος Φοβάται τη Μικρή Μπλε Φάλαινα;