Φτάνοντας στη νότια πύλη της Καστοριάς η θέα σε συναρπάζει. Το υγρό στοιχείο της λίμνης με τα βουνά και τον οικισμό απλώνονται ανέλπιστα μπροστά σου έπειτα από 500 χλμ. αυτοκινητόδρομου, στο πιο εντυπωσιακό κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ένα τοπίο που σε άλλη χώρα θα είχε γίνει προορισμός ευεξίας και ορμητήριο εξερευνήσεων.
Βρισκόμαστε στην Περιφέρεια των Λιμνών. Στεκόμαστε δίπλα στη λίμνη Ορεστιάδα, με ένα ποτήρι ερυθρό κρασί, ένα ζεστό Μακάλο, παραδοσιακή δυτικομακεδονίτικη συνταγή, και έχουμε μπροστά μας μια υπέροχη εικόνα. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο στόχος του ταξιδιού.
Γιορτάζοντας στο Κτήμα Στεργίου την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου
Αναζητήσαµε την πηγή ενός καλού τοπικού κρασιού στην Καστοριά. Το Κτήµα Στεργίου είναι ένα από τα δύο οινοποιεία του προορισµού µας. Αφήσαµε πίσω µας τη λίµνη, και λίγο πιο έξω, έπειτα από µια διαδροµή ανάµεσα σε µηλεώνες –ξακουστά άλλοτε τα µήλα σε τούτο τον τόπο– φτάσαµε στο οινοποιείο. Το κτήµα απλώνεται δίπλα από το σπίτι της οικογένειας, η οποία µας καλωσόρισε κάνοντάς µας να το αισθανθούµε σαν δικό µας.
Η Αφροδίτη Στεργίου είχε ετοιµάσει για µας ένα υπέροχο τραπέζι µέσα στο αµπέλι, κάτω από τον απροσδόκητα καυτό ήλιο του Νοεµβρίου. Δοκιµάσαµε τις ετικέτες σε συνδυασµό µε τοπικά εδέσµατα και γιορτάσαµε µαζί την Παγκόσµια Ηµέρα Ξινόµαυρου. Για το Κτήµα Στεργίου, η γιορτή είναι µεγάλη καθώς, εκτός από τις πέντε ετικέτες που ήδη υπάρχουν (Άσπρη Πέτρα, Metamorphoses, Κόκκινη Πέτρα, Κτήµα Στεργίου, Ορεστίς), το Ξινόµαυρο έρχεται να πάρει τη δική του θέση στο ράφι, µε µια ξεχωριστή –όχι τόσο τανική– προσέγγιση.
«Η επιστήμη του κρασιού είναι πολυδιάστατη και εξελίσσεται συνεχώς».
Η Αφροδίτη, πέρα από τις πολλές αρµοδιότητες που έχει στο κτήµα, ανήκει και στην οινοχοϊκή οµάδα του Danai Beach Resort and Villas, στη Χαλκιδική. «Η επιστήµη του κρασιού είναι πολυδιάστατη και εξελίσσεται συνεχώς, συνεπώς η εκπαίδευση και η ενηµέρωση αποτελούν βασικά προαπαιτούµενα για την ενασχόληση µαζί της. Όσον αφορά τη δική µου εκπαίδευση, παρακολουθώ το µεταπτυχιακό «Επιστήµη Οίνου και Ζύθου» του Πανεπιστηµίου Δυτικής Αττικής, ενώ έχω ήδη λάβει το 3ο Επίπεδο του Διεθνούς και Ελληνικού Αµπελώνα από το WSPC. Σχετικά µε την ενηµέρωση, αυτή γίνεται καθηµερινά µέσα από τον ΣΕΟ, από οινολογικά περιοδικά και βιβλία, καθώς και από σηµαντικά ιστολόγια, όπως για παράδειγµα το jancisrobinson.com», µου λέει.
«Έχοντας γεννηθεί την περίοδο που το όνειρο της οικογένειάς µου για τη δηµιουργία του πρώτου οινοποιείου στην Καστοριά έπαιρνε σάρκα και οστά, νοµίζω πως δεν υπάρχει στη µνήµη µου απλώς µια πρώτη επαφή µε το κρασί, είµαι εκ προοιµίου συνδεδεµένη µε αυτό. Το κρασί ήταν µέρος της οικογένειάς µου, των εργασιών της, των τραπεζιών µας, της φιλοξενίας, αλλά και του χωριού στο οποίο µεγάλωσα, καθώς οι περισσότερες οικογένειες παρήγαν το δικό τους κρασί για το σπίτι».
«Έχω φίλους που πίνουν κρασί και φίλους που έχουν προκύψει από το κρασί».
Τοπικό κίτρινο τυρί µε συνοδεία µαρµελάδας µήλου, ψητά µανιτάρια από το βουνό του Βιτσίου και µπρουσκέτες µε «Λουτενίτσα», ένα εξαιρετικό ντιπ από πιπεριά Φλωρίνης. Η Αφροδίτη µας φρόντισε σαν να είµαστε φίλοι της από χρόνια. «Έχω φίλους που πίνουν κρασί κι έχω και φίλους που έχουν προκύψει από το κρασί. Νοµίζω ότι το κρασί αποτελεί πάντα αφορµή για ενδιαφέρουσες συζητήσεις και συχνά η αφορµή για να ακούσεις τις πιο συναρπαστικές ιστορίες. Το ίδιο ισχυρίζονται και οι φίλοι µου, και το εντυπωσιακό είναι ότι πάντα ενδιαφέρονται να καταλάβουν όλο και περισσότερα πράγµατα για τον µαγικό αυτό κόσµο. Επισκέπτονται οινοποιεία, επιλέγουν εµφιαλωµένα κρασιά και µου κάνουν πάντα τις πιο ιδιαίτερες ερωτήσεις».
Όµως κι εµείς είχαµε πολλές ερωτήσεις… Και η συζήτηση συνεχίστηκε.
Πώς ευνοεί το κλίμα την καλλιέργεια των αμπελώνων;
Η αµπελουργική ζώνη της Καστοριάς είναι από τις πιο ορεινές της Ελλάδας, µε τις καιρικές συνθήκες να είναι τυπικές ενός ηµι-ηπειρωτικού κλίµατος. Αυτό σε γενικές γραµµές καθιστά δύσκολη την αµπελοκαλλιέργεια. Ωστόσο, οι δικοί µας αµπελώνες βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Βιτσίου, το οποίο ανακόπτει τις ψυχρές αέριες µάζες από τον Βορρά, και γειτνιάζει µε τη λίµνη Ορεστιάδα, που λειτουργεί εξισορροπιστικά, τόσο µε την αύρα που δηµιουργείται και έχει ως αποτέλεσµα την παρεµπόδιση εγκατάστασης υγρασίας και ασθενειών στα κλήµατα όσο και µε τη διατήρηση της θερµότητας και κατ’ επέκταση την προστασία από τους ξαφνικούς παγετούς της άνοιξης και έτσι την παράταση της καλλιεργητικής περιόδου το φθινόπωρο. Όλα αυτά βοηθούν εξαιρετικά τη βιολογική καλλιέργεια, στην οποία επιµένουµε από τη δηµιουργία µας.
Η Καστοριά είναι μοναδικός τουριστικός προορισμός. Μπορεί όμως να αναπτύξει και τον οινοτουρισμό;
«Οι άνθρωποι σε παγκόσµιο επίπεδο έχουν αρχίσει να αναζητούν ενδιαφέροντες προορισµούς και αυθεντικές εµπειρίες. Η Καστοριά αποτελεί έναν αυθεντικό και γραφικό προορισµό. Ωστόσο, όσον αφορά τον οινοτουρισµό τα πράγµατα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα. Ο οινοτουρισµός είναι έννοια πολυεπίπεδη, που δεν αφορά µόνο ένα ή δύο οινοποιεία αλλά ένα γενικότερο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο σχετίζεται µε όλο τον νοµό της Καστοριάς. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, παρότι το οινοποιείο µας ανήκει στους Δρόµους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος (Διαδροµή των Λιµνών) και συµµετέχει στη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, όπως οι Ανοιχτές Πόρτες, και δραστηριοτήτων που προσελκύουν επισκέπτες, για να θεωρηθεί η Καστοριά οινοτουριστικός προορισµός χρειάζεται ένα δυνατό place branding. Πέραν δηλαδή της ενίσχυσης των ίδιων των οινοποιείων, την παράλληλη ανάπτυξη της γαστρονοµίας, της εστίασης, των ξενοδοχείων, την αξιοποίηση των πολιτιστικών µνηµείων και των δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας της πόλης».
Φεύγοντας, ο ήλιος είχε ήδη δύσει. Ίσα που τον έβλεπες µέσα από τις απέραντες εκτάσεις µε τις µηλιές. Με την πρώτη εικόνα της λίµνης, είχαµε ήδη αισθανθεί την απέραντη γαλήνη του τόπου. Πήραµε τον δρόµο της επιστροφής για τον παραδοσιακό ξενώνα στη γειτονιά «Ντολτσό» – και µαζί ένα µπουκάλι Κτήµα Στεργίου.
Η Αφροδίτη Στεργίου είναι ένα εξαιρετικό παράδειγµα νέας γενιάς παραγωγών που έχει βάλει στόχο να αγαπήσουµε και το κρασί και τον τόπο της.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Χριστουγεννιάτικο E-Book: Carpe Vinum Vol. 9
Εορταστικό Πακέτο Carpe Vinum για τους Λάτρεις της Γαστρονομίας
Kωνσταντίνος Λαζαράκης MW: Τι Μπορεί να Μάθει ο Καφές από το Κρασί;