«Αυτές που δεν Προλάβατε» στο ΠΛΥΦΑ | Προλάβετε!

Το έργο της Δανάης Λιοδάκη «Αυτές που δεν Προλάβατε», μια φεμινιστική κωμωδία για τη γυναικεία φιλία, παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την ομάδα b.p.m. (beats per minute) στο ΠΛΥΦΑ, ήδη από τις 6 Φεβρουαρίου.

Το έργο προσεγγίζει θέματα όπως η έμφυλη βία, η γυναικεία καταπίεση, η σεξουαλική παρενόχληση, μέσα από το πρίσμα της γυναικείας ενδυνάμωσης και του δεσμού της γυναικείας φιλίας.

Τέσσερις παιδικές φίλες που έχουν χαθεί και έχουν ακολουθήσει διαφορετικές πορείες, ξαναβρίσκονται αναπάντεχα. Κοινή διαπίστωση; Η στάση των ανδρών απέναντί τους. Κάτι τις έφερε κοντά ξανά και ψάχνουν… τι ακριβώς; Μέσα από τις ιστορίες τους και τα όσα κοινά τις ενώνουν και πάλι, αποφασίζουν να αναλάβουν δράση «για να μη μας την πέφτουν τα αφεντικά, να μη μας φτύνουν στο δρόμο, να μη φοβόμαστε να γυρίσουμε το βράδυ σπίτι μας και γενικά, ξέρετε, για όλα αυτά!».

Το έργο εξελίσσεται βήμα βήμα, με τη Μαριέλα Δουμπού, την Άλκηστη Ζιρώ, την Ευσταθία Λαγιόκαπα και την Παναγιώτα Παπαδημητρίου να κινούνται με δαιμονιώδη ρυθμό, να εναλλάσσουν ρόλους, να μιλάνε απευθείας στους θεατές, στην πορεία τους προς τη δημιουργία μιας μυστικής φεμινιστικής ομάδας. Όταν ο υπουργός Υγείας της χώρας, τους θα ανακοινώσει την απαγόρευση των αμβλώσεων, οι τέσσερις γυναίκες αποφασίζουν να αναβαθμίσουν τη δράση τους στήνοντας μια μεγάλη επιχείρηση.

Το χιούμορ τους παράλληλα με την απελπισία τους, με όσα ακούνε και υφίστανται καθημερινά, γεμίζει τη σκηνή του βιομηχανικού πάρκου ΠΛΥΦΑ. Η σκηνοθεσία της Δανάης Λιοδάκη έχει έξυπνα ευρήματα και «στηρίζει» τις ηθοποιούς να «οργώνουν» το χώρο. Αντικείμενα, χρώματα, μια φαντασιακή μήτρα, όλα λειτουργούν υπέρ αυτού που διαδραματίζεται ενώπιον μας. Το ΠΛΥΦΑ μετατρέπεται σε γραφείο, καφέ, πλυσταριό, γυμναστήριο και σε άλλα μέρη της καθημερινότητάς μας.

To έργο ζητάει την προσοχή του θεατή, δεν είναι εύπεπτο, και αφήνει διάχυτη την οργή των γυναικών για τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, που ορίζεται με έμφυλους όρους.

Δεν θα ξεχωρίσω κάποια από τις ηθοποιούς, καθώς ως τετράδα, ως «μυστική ομάδα», τα δίνουν όλα πάνω στη σκηνή. Το προτείνω ως μια φρέσκια προσέγγιση στο θέμα της ισότητας από μια αξιόλογη ομάδα.

Να σημειώσω κάτι ευχάριστο. Το θέατρο ήταν γεμάτο νέους ανθρώπους – και μάλιστα πολλούς άνδρες. Καθώς πιστεύω στο ρητό «educate your sons», το γεγονός αυτό μου δημιούργησε αίσθηση αισιοδοξίας και θετικής διάθεσης.

Η Ομάδα b.p.m

Η ομάδα b.p.m. ιδρύθηκε το 2018 από απόφοιτους της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης-Κάρολος Κουν. Μετά τη δεύτερη χρονιά παραστάσεων του «Hyperspace ή Αλλιώς..», η ομάδα επιμένει να παίρνει θέση σε σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, διατηρώντας μια χιουμοριστική και φρέσκια ματιά.

• Το πρωτότυπο, σύγχρονο θεατρικό έργο «Αυτές που δεν Προλάβατε»  κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική.

Συντελεστές

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Δανάη Λιοδάκη | Πρωτότυπη μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς | Σκηνικά-Κοστούμια: Νικόλας Κανάβαρης | Κινησιολογία: Στάλη Συμεών | Σύνθεση ήχου: Παύλος Κατσιβέλης | Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Λαζαροπούλου | Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Κασσάκος | Εικαστική επιμέλεια επικοινωνίας: Δημήτρης Βασδέκης | Φωτογραφίες προβών-Σχεδιασμός αφίσας: Αντώνης Χρήστου | Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Ερμηνεύουν: Μαριέλα Δουμπού, Άλκηστις Ζιρώ, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Παναγιώτα Παπαδημητρίου

Πληροφορίες

Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 | Διάρκεια: 80′ | ΠΛΥΦΑ: Κορυτσάς 39, Βοτανικός | ticketservices.gr | Τηλέφωνα κρατήσεων: 694 5026217, 698 4545363

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Είδαμε το «Βerlin Alexanderplatz» στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

«Ταξιδέψαμε» με τη «Σαπφώ, Καταστερωμένη» στο Αστεροσκοπείο Αθήνων

Μια Απολαυστικά Επαναστατική «Νύχτα των Δολοφόνων» στο Θέατρο 104

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+