«Αυτόχειρ!» – Η Ζωή είναι Ωραία!

Αυτόχειρ

Ένα παλιό, βαθιά σοβιετικό έργο του Nikolai Erdman, κατεξοχήν πολιτικό, που φωτίστηκε χρόνια μετά τη γραφή του, αποτελεί μια φάρσα που ενσωματώνει το γκροτέσκο στοιχείο σε ένα σατιρικό πλαίσιο, δημιουργώντας παράλληλα προβληματισμούς για το σύστημα και τη διαφθορά κοινωνίας, εκκλησίας, εμπορίου, γραμμάτων και τεχνών.

Στον «Αυτόχειρα» του Γιώργου Παπαγεωργίου, ο κωμικός κώδικας συναλλάσσεται με τον μουσικό και δημιουργεί μια ποιοτική κωμική παράσταση, που διακρίνεται για τις ερμηνείες, τη σωματική κίνηση και τη μουσικότητα –καθώς και την υπερβολή της–, δίνοντας την αίσθηση του πάρτι, σε έναν ύστατο αποχαιρετισμό.

ΑυτόχειρΟ Σεμιόν Σεμιόνοβιτς Ποντσεκάλνικοφ, ένας μακροχρόνια άνεργος, ξεχασμένος και αποκομμένος από την κοινωνία, πρωταγωνιστεί άθελά του σε μια αλλόκοτη σειρά γεγονότων, που στοχεύουν στην καπήλευση του επικείμενου θανάτου του για ιδεολογικούς σκοπούς και ίδιον όφελος.
Ο Μανόλης Μαυροματάκης, στον ρόλο του Σεμιόν, αποδίδει με απόλυτη συνέπεια, ενσυναίσθηση και ερμηνευτική πληρότητα, αφουγκραζόμενος την ιδιοσυγκρασία του ήρωα, που παλινδρομεί ανάμεσα στη θέληση για ζωή, ως το καλύτερο θεϊκό δώρο, και στη γοητεία που του ασκούν όσα του παραθέτουν οι εκπρόσωποι της εξουσίας, ώστε να πειστεί για το απονενοημένο διάβημα.

ΑυτόχειρΟ δραματικός χώρος οριοθετείται σε μια σκηνική κατασκευή λιτή και λειτουργική (Πάρις Μέξης), που ξεκινά από μια πιο κλειστή θέση και, καθώς εξελίσσεται η παράσταση, γίνεται κέντρο διερχομένων, επιστρέφοντας στη συνέχεια στην αρχική θέση. Την οικογένεια (τη σύζυγο Αγορίτσα Οικονόμου και την πεθερά Ναταλία Τσαλίκη), πλαισιώνει πλήθος επισκεπτών –περφόρμερ– από κάθε τομέα, πολιτικό, ψυχαγωγικό, κοινωνικό ή πνευματικό, οι οποίοι λειτουργούν σαν πυροτεχνήματα, κάνοντας εντυπωσιακές, εκρηκτικές, φασαριόζικες κωμικές εμφανίσεις (Μάκης Παπαδημητρίου, Βάσω Καβαλιεράτου, Νίκος Καρδώνης, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Χρήστος Πούλος-Ρένεσης, Κώστας Μπερικόπουλος, Λυδία Τζανουδάκη). Το ανδρικό χορωδιακό τρίο «Μπελκάντο» σε ρόλο κομπέρ, που αποτελείται από τους Αντώνη Αντωνιάδη, Γιάννη Λατουσάκη, Νικόλα Ντούρο, αρκετά συντονισμένο, δίνει ρυθμό.

ΑυτόχειρΑπό την αρχή μέχρι το τέλος ο «Αυτόχειρ!» παρουσιάζεται υπερχειλισμένος από κωμικό γκροτέσκο, μουσικό στοιχείο –βαλκανικές και ρώσικες επιρροές συνδυαστικά με τζατζ ήχους–, χρώματα και popper κομφετί, αποτελώντας μια παράσταση χαρμόσυνη που δείχνει τις σκηνοθετικές της προθέσεις, με εορταστική διάθεση για τη ζωή και ωραίες ερμηνείες και φινάλε. Αν συνολικά η παράσταση διατηρούσε ένα μέτρο, δεν φλυαρούσε σε σημεία και φώτιζε την εσωτερικότητα των δραματικών προσώπων, θα αναδεικνυόταν ακόμα περισσότερο.

Συντελεστές

Μετάφραση: Κωστής Σκαλιόρας | Σκηνοθεσία- Δραμ. επεξεργασία: Γιώργος Παπαγεωργίου | Σκηνικά-κοστούμια: Πάρις Μέξης | Μουσική: Γιώργος Δούσος, Δημήτρης Κλωνής

Πληροφορίες

Έως τις 15 Μαΐου | Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00 και Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 | Διάρκεια: 110′ (χωρίς διάλειμμα) | Εθνικό Θέατρο – Σκηνή Κοτοπούλη/ΡΕΞ: Πανεπιστημίου 48, Αθήνα, τηλ. 210 5288170-171

Περισσότερο θέατρο στην αθηΝΕΑ:

Ο Ανδρέας Κουρέτας Πίσω Από τη Μουσική του «Take Me Home»

«Το Γεύμα» στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

11ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ»

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Drama Queen
Drama Queen

Η Δέσποινα (Ντέπυ) Κορεντίνη είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Αγωγής. Ως γνήσια Αρσακειάδα με παράδοση στη φιλολογία, η συγγραφική και καλλιτεχνική φύση της εκδηλώθηκε από πολύ νωρίς. Το θέατρο ήταν και είναι πάντα το alter ego της. Πιστεύοντας ότι το θέατρο ωφελεί σημαντικά την ψυχική υγεία, βλέπει την κριτική περισσότερο ως δημιουργική αποτίμηση της σκηνοθετικής σύλληψης και παραγωγής του έργου. Αγαπά πολύ τη διδασκαλία, το διάβασμα (κουβαλάει πάντα ένα βιβλίο μαζί) και φυσικά το θέατρο, ενώ στις ελεύθερες ώρες της χορεύει στους λάτιν ρυθμούς.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+