Αυτοηγεσία σε 3 Απλά Βήματα

Είμαι σε συνάντηση Zoom εδώ και σαράντα λεπτά. Ο χρόνος μοιάζει να κυλάει βασανιστικά αργά. Ο συνομιλητής μου συνεχίζει τον μόνολογό του, ακούραστος, μονότονος. Περνάμε από το «η εταιρεία χρειάζεται αναδιάρθρωση», στο χιλιοφορεμένο «τα οικονομικά στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά» και στο «πρέπει να αναθεωρηθούν οι στόχοι». Νιώθω να βυθίζομαι σε ένα αρνητικό σπιράλ επανάληψης και ξαναζώ την ημέρα της μαρμότας. Πόσες φορές, άραγε, έχω βρεθεί σε παρόμοιες συναντήσεις; Πόσες φορές η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στο τι δεν πάει καλά με την εταιρεία και όχι στο τι δεν πάει καλά με τους ανθρώπους της;

«Γίνε η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο», μας έλεγε ο Gandhi. Και αυτό χιλιοειπωμένο, αλλά πόσο αληθινό. Ας αναλογιστούμε, λίγο, αυτήν τη διδαχή αναφορικά με την τέχνη της ηγεσίας σήμερα. Ας σκεφτούμε ότι, πριν μπορέσουμε να καθοδηγήσουμε τους άλλους –ανθρώπους και εταιρείες– στον δρόμο της επιτυχίας και του μεγαλείου, οφείλουμε να έχουμε κατακτήσει, πρωτίστως, την τέχνη της προσωπικής ηγεσίας, της αυτοηγεσίας.

Πολύ συχνά, η δράση μας εστιάζει, ασυνείδητα και αυτόματα, σε οτιδήποτε βρίσκεται έξω από εμάς. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, προσπαθούμε να δούμε πώς θα επηρεάσουμε το περιβάλλον μας, πώς θα το διαμορφώσουμε, τι εφικτές αλλαγές θα πραγματοποιήσουμε και πώς θα καθορίσουμε τον κοινωνικό μας περίγυρο.

Ωστόσο, οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή οφείλει να πηγάζει από μέσα προς τα έξω και όχι το αντίθετο. Αν θέλω να αλλάξω την εταιρεία, επικεντρώνομαι στον ηγέτη και στην ομάδα πρωτίστως. Αν θέλω να αλλάξω την οικογένεια, επικεντρώνομαι στα επιμέρους μέλη της. Εδώ δεν λειτουργούν ενιαία πρότυπα και μοντέλα, εφαρμοστέα σε όλες τις καταστάσεις με τον ίδιο τρόπο. Η διαπίστωση αυτή είναι ακόμα πιο ζωτική σήμερα, που διανύουμε περίοδο αδιάκοπων αλλαγών και μετασχηματισμών. Όλοι μας πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να γίνουμε πραγματικοί ηγέτες του εαυτού μας.

Ας σκεφτούμε ότι πριν μπορέσουμε να καθοδηγήσουμε τους άλλους στον δρόμο της επιτυχίας και του μεγαλείου, οφείλουμε να έχουμε κατακτήσει, πρωτίστως, την τέχνη της προσωπικής ηγεσίας, της αυτοηγεσίας.

Ας ξεκινήσουμε με τρία απλά βήματα.

Μη Φοβηθείς τη Δέσμευση

Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε κανένα ταξίδι, αν δεν δεσμευτούμε ότι θέλουμε να το ολοκληρώσουμε. Το ταξίδι της αυτοηγεσίας απαιτεί την ουσιαστική δέσμευσή μας: δέσμευση ως προς τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική ευεξία και αυτοφροντίδα. Άρα, προϋποθέτει έναν διαρκή και αδιάκοπο αναστοχασμό, μία νοητική ευελιξία που θα μας οδηγήσει στη σταδιακή αυτογνωσία. Δεν μπορούμε να γίνουμε ηγέτες του εαυτού μας αν δεν γνωρίζουμε ποιες και ποιοι είμαστε πραγματικά. Τις αξίες, τις πεποιθήσεις, τους στόχους και το όραμά μας. Όλα αυτά δεν επιτυγχάνονται μονομιάς. Για τον λόγο αυτό, η δέσμευση δεν ανταποκρίνεται σε μια στατική κατάσταση. Είναι, αντιθέτως, μια δυναμική διαδικασία που οφείλει να μας κρατά τόσο σε εγρήγορση, όσο και σε συντονισμό με την πραγματικότητα μέσα στην οποία καλούμαστε να εξελιχθούμε ως άνθρωποι.

Λογοδότησε στον Εαυτό σου

Πόσο εύκολα αναμένουμε από τους άλλους να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένα πρότυπα και πόσο δύσκολα διαχειριζόμαστε την αδυναμία μας να ανταποκριθούμε εμείς στα ίδια πρότυπα. Μόνο αν λογοδοτούμε στον εαυτό μας –και όχι στους άλλους– είμαστε σε θέση να αναλάβουμε πλήρη ευθύνη για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας. Μόνο αν λογοδοτούμε στον εαυτό μας έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουμε τι μας κρατάει πίσω και να χρησιμοποιήσουμε κάθε αποτυχία μας σαν μάθημα για μελλοντικές επιτυχίες. Μόνο αν λογοδοτούμε στον εαυτό μας κατανοούμε ότι έχουμε τη δύναμη να ορίζουμε ό,τι είναι στον έλεγχό μας και να μην επιτρέπουμε να μας καθορίζει ό,τι είναι εκτός του ελέγχου μας. Ξεκινήστε σήμερα με μικρές καθημερινές πρακτικές. Θέλω να αδυνατίσω; Ας τρώω 2 μπισκότα την ημέρα (αντί για ολόκληρο κουτί). Θέλω να συμπεριφέρομαι καλύτερα; Ας επιλέξω να λέω «ευχαριστώ» σε δύο συνανθρώπους μου κάθε μέρα. Θέλω να γίνω καλύτερος γονιός; Ας ξεκινήσω κάνοντας κάτι μικρό κάθε μέρα με το παιδί μου. Τα παραδείγματα είναι άπειρα. Το ίδιο και οι δυνατότητες εξέλιξης.

Επένδυσε στον Εαυτό σου

Η αυτοηγεσία είναι μια μακρά και δίχως τέλος διαδικασία. Η μόνη της αλήθεια είναι η συνεχής αλλαγή και η θετική εξέλιξη. Μη διστάσεις μπροστά στον χρόνο και τη δέσμευση που απαιτεί. Γιατί, επιλέγοντας αυτό το ταξίδι, μπαίνεις σε μια πορεία γεμάτη ανακαλύψεις. Μαθαίνεις πώς να καθορίζεις τη ζωή σου. Γίνεσαι προδραστικός και, καθώς αλλάζεις, έχεις τη δύναμη να υποστηρίξεις και τους άλλους στο δικό τους ταξίδι αυτογνωσίας. Οι γερές οικογένειες, οι δυνατές κοινότητες, οι πετυχημένες εταιρείες είναι το σύνολο των ανθρώπων τους. Αν η αυτοηγεσία είναι προτεραιότητά τους, ο θετικός αντίκτυπος στο σύνολο είναι αναπόφευκτος. Ξεκίνα, λοιπόν, σήμερα.

***

Κάντε εγγραφή στον πρώτο κύκλο μαθημάτων της αθηΝΕΑς και της Μαρίας Γιαννιού #LeadYourLife. Αυτός ο πρώτος κύκλος δεξιοτήτων, τον οποίο ανέπτυξε και θα μας παρουσιάσει η Μαρία, μας δίνει πρακτικές συμβουλές για να διαμορφώσουμε τη ζωή μας όπως εμείς θέλουμε. Μας συστήνει έναν τρόπο σκέψης για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και να «ηγηθούμε» της ζωής μας, αντί να ακολουθούμε τις εξελίξεις σε αυτήν ασθμαίνοντας! Με την εγγραφή σας παρακολουθήστε το πρώτο, εισαγωγικό μάθημα του κύκλου, στο οποίο οι αναγνώστες της αθηΝΕΑς έχουν δωρεάν πρόσβαση.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Lead Your Life / Women Act
Lead Your Life / Women Act

Η Δρ Μαρία Γιαννιού είναι Empowerment & Leadership Coach και Corporate Trainer. Έχει ιδρύσει το Lead From Within, ένα ολιστικό κέντρο προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης που προσφέρει υπηρεσίες coaching, διαδραστικά σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων και εταιρικές εκπαιδεύσεις. Έχει μακρά επαγγελματική εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων. Σχεδιάζει και υλοποιεί διαδραστικά workshops για εταιρείες που επιθυμούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους και για επαγγελματίες που επιθυμούν να ενισχύσουν τις δεξιότητες αυτοηγεσίας τους. Έχει συνεργαστεί με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Είναι συνεργάτης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ το ακαδημαϊκό της έργο έχει ευρέως δημοσιευθεί. Έχει συνιδρύσει την Women Act, η οποία ενδυναμώνει τις γυναίκες να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης και ηγεσίας και να συμμετέχουν ενεργά στη δημόσια σφαίρα και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Προσεγγίζει τη δουλειά της εστιάζοντας στην ανθεκτικότητα, την αυτογνωσία και τον σεβασμό της διαφορετικότητας. Μιλάει έξι γλώσσες.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+