Η Αγία του Θεού Σοφία να σε Φωτίσει

Γείτονα Πρόεδρε,

Είναι βέβαιο πως την επιστολή μου αυτή δε θα την διαβάσεις ποτέ.

Στην απευθύνω ικανοποιώντας καθαρά μια εσωτερική και προσωπική μου ανάγκη.

Εκφράζοντας την άποψη και πολλών άλλων συμπατριωτών μου, πιστεύω ότι η πρόσφατη απόφασή σου για αλλαγή του επίσημου χαρακτήρα και της χρήσης αυτού του Ιερού Οικοδομήματος, αφενός μεν δεν θα έπρεπε να αιφνιδιάσει κανέναν, και αφετέρου επιβεβαιώνει περίτρανα την αγωνιώδη προσπάθειά σου να βρεις λύσεις στα αδιέξοδα που σε πνίγουν.

Γείτονα Πρόεδρε, δεν άλωσες την Πόλη της καρδιάς μας, ούτε κατέκτησες τον Ιερό Ναό της ψυχής μας. Αυτά έγιναν από κάποιον πρόγονό σου πολλούς αιώνες πριν.

Από εκείνη λοιπόν την αποφράδα ημέρα και μέχρι σήμερα, όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι, και η Πόλη, αλλά και το μοναδικό αρχιτεκτόνημα το αφιερωμένο στην Αγία του Θεού Σοφία, αποτελούν τμήμα της χώρας σας.

Ο εν λόγω Ιερός Ναός, όλους αυτούς τους αιώνες, καλοδέχτηκε την προσευχή αναρίθμητων Χριστιανών Ορθοδόξων και Καθολικών, αλλά και Μουσουλμάνων. Η χρήση του άλλαξες σε διάφορες χρονικές περιόδους.

Η λαμπρότητα και το μεγαλείο του, όμως, παρέμειναν αναλλοίωτα.

Όταν το 1934 ο πρόγονος σου, τη φήμη του οποίου μάχεσαι με πάθος, τον χαρακτήρισε επίσημα ως Μουσείο, δεν νομίζω πως όλοι οι Έλληνες θριαμβολογούσαν και πανηγύριζαν στους δρόμους, λες και η Αγία Σοφία ανήκε και πάλι αποκλειστικά στην Ορθοδοξία. Ούτε οι ομοεθνείς και οι ομόθρησκοί σου ξέσπασαν σε θρήνους.

Ο εν λόγω Ιερός Ναός, όλους αυτούς τους αιώνες, καλοδέχτηκε την προσευχή αναρίθμητων Χριστιανών Ορθοδόξων και Καθολικών, αλλά και Μουσουλμάνων. Η χρήση του άλλαξες σε διάφορες χρονικές περιόδους. Η λαμπρότητα και το μεγαλείο του, όμως, παρέμειναν αναλλοίωτα.

Ήταν μια πολύ σωστή κίνηση του προγόνου σου, την οποία είχε την απόλυτη εξουσία (και κάποιους ιδιαίτερους λόγους) να πραγματοποιήσει εκείνη την χρονική στιγμή.

Έτσι λοιπόν κι εσύ, τώρα, για δικούς σου προσωπικούς λόγους, αποφάσισες να ακυρώσεις την προηγούμενη δική του απόφαση και να χαρακτηρίσεις αυτόν τον Ιερό Χώρο ως χώρο προσευχής των πιστών στο Ισλάμ. Απλά, γιατί πιστεύεις ότι έχεις την απόλυτη ελευθερία να αποφασίζεις για το χαρακτήρα και τη χρήση ενός οικοδομήματος που ανήκει εδαφικά στη χώρα σου.

Το ενδεχόμενο αυτό θα έπρεπε όλοι να το γνωρίζουμε, ώστε σε καμία περίπτωση η οποιαδήποτε σχετική απόφασή σου να μην μας αιφνιδιάσει.

Και λοιπόν;

Τι άλλα νέα έχεις να μας πεις;

Μήπως ότι είσαι εμπνευσμένος ηγέτης;

Ότι υπηρετείς τους πιστούς υπηκόους σου;

Ότι γράφεις τον δυτικό κόσμο και πολιτισμό στα άγραφα;

Εδώ είναι που γελάμε.

Γείτονα Πρόεδρε, για όλους εμάς που άστοχα προσπάθησες να προκαλέσεις, αυτή η απόφασή σου δεν θα αλλάξει σε τίποτα το τι πιστεύαμε ή το πώς πράτταμε ως τώρα.

Θα συνεχίσουμε να ερχόμαστε στην Πόλη της καρδιάς μας, να επισκεπτόμαστε τον Ιερό Ναό της ψυχής μας, να αντλούμε δύναμη από το άπλετο φως και το μεγαλείο του, αλλά και από τους άδικους βανδαλισμούς που αποτυπώνονται στο εσωτερικό του.

Γείτονα Πρόεδρε, για όλους εμάς που άστοχα προσπάθησες να προκαλέσεις, αυτή η απόφασή σου δεν θα αλλάξει σε τίποτα το τι πιστεύαμε ή το πώς πράτταμε ως τώρα.

Ωστόσο, το αληθινό δράμα, Γείτονα, από την απόφασή σου αυτή, αφορά του ομόθρησκούς σου.

Έχοντας ζήσει το μεγαλύτερο τμήμα της ζωής μου δίπλα σε πιστούς στο Ιερό Ισλάμ, γνωρίζω το δέος που αισθάνονται όταν εισέρχονται σε κάποιο Ιερό Τέμενος, την προτίμησή τους να διαφοροποιούνται από οτιδήποτε χριστιανικό, και το ότι απαγορεύουν την έστω και απλή επίσκεψη, οποιουδήποτε μη Μουσουλμάνου στις ιερές τους πόλεις Μέκκα και Μεντίνα.

Προσπαθώ λοιπόν να φανταστώ πως θα είναι δυνατόν οι πιστοί Μουσουλμάνοι να αισθάνονται δέος προσευχόμενοι σε έναν χριστιανικό ναό, έχοντας γύρω τους τις όποιες χριστιανικές αγιογραφίες επέζησαν (έστω κι αν προσπαθείς μάταια να τις καλύψεις).

Ειλικρινά, μένω άναυδος βλέποντας τα μέλη του κοινοβουλίου σου να σε χειροκροτούν με ενθουσιασμό και πλήθος πολιτών να πανηγυρίζει.

Προς τι ο θρίαμβος και οι ζητωκραυγές;

Επειδή θα έχουν τη δυνατότητα να προσεύχονται, εκτός από όλα τα άλλα Τεμένη της Πόλης, και στην Αγία Σοφία; Στην Αγία Σοφία Τζαμί;

Γνωρίζουν άραγε τι στην πραγματικότητα σημαίνουν οι λέξεις Αγία Σοφία;

Μήπως νομίζουν ότι είναι το όνομα κάποιου κτίσματος όπως π.χ. το Τοπ Καπί;

Είναι δυνατόν, ένας πιστός Μουσουλμάνος να προσέρχεται για να προσευχηθεί σε Τέμενος που είναι αφιερωμένο από τους Χριστιανούς στην Αγία του Θεού Σοφία και που αυτό το όνομά του το διατηρεί έως σήμερα; Πόσο αντιφατικό είναι αυτό το θέαμα;

Είσαι σε θέση Γείτονα να φανταστείς κάτι υποθετικά αντίστοιχο; Ότι π.χ., κατά την διάρκεια της παραμονής σας στην χώρα μας, κάποιοι ομοεθνείς σου είχαν χτίσει ένα εντυπωσιακό Μουσουλμανικό Τέμενος. Λειτουργούσε σαν μουσειακός χώρος, αλλά και χώρος διακριτικής προσευχής για τους Μουσουλμάνους επισκέπτες.

Ένα πρωινό λοιπόν, ο Πρόεδρος μας αποφάσισε να χαρακτηρίσει αυτό το Τέμενος ως Χριστιανική Εκκλησία και χώρο προσευχής των Χριστιανών. Διατηρώντας τους μιναρέδες και όλα τα ισλαμικά ιερά σύμβολα, τα οποία θα προσπαθούσαν να καλύψουν με αστεία μέσα. Στο άκουσμα λοιπόν αυτής της απόφασης, φαντάσου σύσσωμο το ελληνικό κοινοβούλιο και οι Έλληνες Χριστιανοί να ζητωκραυγάζουν για τη νίκη μας.

Πόσο αστείο φαντάζει όλο αυτό, Γείτονα;

Οι όποιες λοιπόν αντιδράσεις, αφενός δημιουργούν την εντύπωση ότι η απόφασή σου ήταν τόσο σημαντική και “γενναία” ώστε να προκαλέσει ταραχή, θυμό και πόνο, αφετέρου ότι εσύ είχες το σθένος και την αποφασιστικότητα να την πάρεις.

Θα ήθελα όμως να γνωρίζεις ότι αυτό το θέμα μου έχει προκαλέσει μεγάλη απορία και αρκετό θυμό. Όχι βέβαια εξαιτίας της δικής σου ενέργειας, αλλά λόγω των όποιων αντιδράσεων ακολούθησαν.

Η όποια αντίδραση, είτε από την πατρίδα μου είτε από κάποιες άλλες χώρες και γνωστές προσωπικότητες, είναι προφανές ότι δεν θα έχουν κανένα απολύτως θετικό αποτέλεσμα. Συνεπώς είναι μάταιες.

Ωστόσο, όμως. εξυπηρετούν απόλυτα τα δικά σου συμφέροντα και σε βοηθούν να επιτύχεις τους δικούς σου στόχους, που ως γνωστό είναι να ανακτήσεις το χαμένο έδαφος της δημοτικότητας σου, να αποπροσανατολίσεις τον λαό σου από τα τεράστια προβλήματα που τον πνίγουν, να αποδυναμώσεις την υστεροφημία του προγόνου σου και να εμφανιστείς ως σύγχρονος Σουλτάνος και ικανός επανιδρυτής μιας “Νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”.

Οι όποιες λοιπόν αντιδράσεις, αφενός δημιουργούν την εντύπωση ότι η απόφασή σου ήταν τόσο σημαντική και “γενναία” ώστε να προκαλέσει ταραχή, θυμό και πόνο, αφετέρου ότι εσύ είχες το σθένος και την αποφασιστικότητα να την πάρεις.

Το μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς αυτό οικοδόμημα, ο Οίκος της Αγίας του Θεού Σοφίας, το λίκνο της Ορθόδοξης πίστης θα παραμένει εκεί, αγέρωχο και φωτεινό, να θυμίζει σε όλους το μεγαλείο του ελληνικού βυζαντινού πολιτισμού και να στεγάζει τις προσευχές και ελπίδες όλων.

Συνεπώς, οι διάφορες αντιδράσεις είναι απλά “βούτυρο στο ψωμί σου”. Σκέφτομαι λοιπόν ότι, εάν αντί για θυμό και θορυβώδεις δηλώσεις, αντιμετωπίζαμε την απόφασή σου αυτή με ψυχραιμία και ειρωνική διάθεση, μήπως τότε θα είχες χάσει το σημαντικότερο “χαρτί” σ’ αυτό σου το παιχνίδι;

Το μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς αυτό οικοδόμημα, ο Οίκος της Αγίας του Θεού Σοφίας, το λίκνο της Ορθόδοξης πίστης θα παραμένει εκεί, αγέρωχο και φωτεινό, να θυμίζει σε όλους το μεγαλείο του ελληνικού βυζαντινού πολιτισμού και να στεγάζει τις προσευχές και ελπίδες όλων.

Επομένως, όχι μόνο δεν θα βάλω βούτυρο στο ψωμί σου Γείτονα, δείχνοντας θυμό και πόνο, αλλά αντίθετα θα σου ευχηθώ η Αγία του Θεού Σοφία να σε φωτίσει κι εσένα μέσα στον πανικό, αλλά και στο σκοτάδι που βλέπεις να απλώνεται γύρω σου αυτές τις στιγμές.

Θα πρέπει όμως κι εσύ να το ζητήσεις.Προσευχόμενος μέσα στον Ιερό Ναό της…

Ένας Έλληνας Γείτονας.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Νίκος είναι Έλληνας επιχειρηματίας με έδρα το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Δραστηριοποιείται στο χώρο του αλουμινίου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής για πάνω από 40 χρόνια. Είναι πατέρας δύο παιδιών και δύο υπέροχων εγγονιών. Λατρεύει το Αιγαίο, τη γυναίκα του και το σκάκι.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+