ΑΙ και Εκλογές. Ποιοι Κίνδυνοι Ελλοχεύουν

Εκλογές και Τεχνητή Νοημοσύνη

Λίγο πριν από τις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στο Νιου Χάμσαϊρ και με τον Donald Trump να προβλέπει τη νίκη του, ο Λευκός Οίκος αντιμετώπιζε το πιο ανησυχητικό κρούσμα κακόβουλης χρήσης τεχνητής νοημοσύνης που έχει καταγραφεί στην πρόσφατη ιστορία του.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη του NBC News, παραποιημένο τηλεφωνικό μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden καλούσε τους αποδέκτες του να μην ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών στην ίδια πολιτεία. «Κρατήστε την ψήφο σας για τις εκλογές του Νοεμβρίου», έλεγε το τηλεφωνικό μήνυμα, στο οποίο περιλαμβανόταν και μια από τις πλέον χαρακτηριστικές φράσεις του Biden: «What a bunch of malarkey».

Μόλις αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για ψεύτικο μήνυμα, εκδόθηκε από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Νιου Χάμσαϊρ ανακοίνωση η οποία έγραφε: «Αν και η φωνή στη ρομποτική κλήση ακούγεται σαν τη φωνή του προέδρου Biden, αυτό το μήνυμα φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί τεχνητά. Αυτά τα μηνύματα φαίνεται να είναι μια παράνομη απόπειρα διακοπής των προκριματικών εκλογών στο Νιου Χάμσαϊρ. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να το αγνοήσουν πλήρως».

Το πώς ακριβώς δημιουργήθηκε το εν λόγω μήνυμα δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη. Άλλωστε, σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια Δημοσιογραφίας και Αναδυόμενων Μέσων στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης Joan Donovan, ο εντοπισμός της πηγής του fake audio θα αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολος επειδή διαδόθηκε μέσω τηλεφώνου και όχι στο διαδίκτυο.

Deepfakes, Ρομποτικά Μηνύματα και Άλλες Επικίνδυνες Πολιτικές Ιστορίες

Το κρούσμα με την κακόβουλη χρήση της AI στον Λευκό Οίκο, αν και αναστάτωσε τους ενοίκους του, «χάθηκε» μέσα στην αμερικανική και παγκόσμια επικαιρότητα των επόμενων ημερών. Ωστόσο, ίσως να είναι η κορυφή του παγόβουνου της αδυναμίας ελέγχου της τεχνολογίας που έχει κατακτήσει τον κόσμο ακόμη και της πολιτικής.

Νέα μελέτη του George Washington University προβλέπει ότι η κακόβουλη χρήση ΑΙ θα κλιμακωθεί ως τα μέσα του 2024, με αποτέλεσμα να μεγεθύνεται η απειλή επηρεασμού των αποτελεσμάτων των εκλογών που θα γίνουν φέτος σε δεκάδες χώρες.

Ανάμεσα στους λόγους για τους οποίους η ερευνητική ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα πως απειλούνται ακόμη και τα εκλογικά αποτελέσματα από την κακόβουλη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι η ευκολία με την οποία μπορούν κάποιοι να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη, καθώς τα εργαλεία που χρειάζονται είναι τα βασικά συστήματα GPT AI και όχι τα πιο προηγμένα –και πιο ασφαλή– συστήματα, όπως τα GPT 3 και 4.

Τα ρομποτικά ηχητικά μηνύματα, τα deepfakes και όλα τα κανάλια κακόβουλης χρήσης AI δεν βλάπτουν φυσικά μόνο την πολιτική σκηνή. Ο αριθμός των deepfakes στο διαδίκτυο έχει διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο σύμφωνα με έκθεση της Deeptrace Labs. Το 96% αφορά γυναίκες και μάλιστα διάσημες, οι οποίες μετατρέπονται άθελά τους σε πορνογραφικό υλικό.

Η Κοινή Λογική είναι μια Λύση

Σε αυτό το χαοτικό σκηνικό οι προβλέψεις για το μέλλον είναι αδύνατες. Άλλοι υποστηρίζουν πως ο έλεγχος της AI είναι στο χέρι του ανθρώπου και άλλοι πως η τεχνητή νοημοσύνη «αποσταθεροποιεί την ίδια την έννοια της αλήθειας». Ό,τι από τα δύο και αν ισχύει πάντως, ας μην ξεχνάμε πως υπάρχει και η κοινή λογική. Όπως, για παράδειγμα, ότι ο Joe Biden δεν θα είχε λόγο να μπει στη διαδικασία να στείλει στους ψηφοφόρους μήνυμα να μην πάνε να ψηφίσουν στις προκριματικές του Νιου Χάμσαϊρ διότι, εκτός των άλλων, εκεί δεν ήταν καν υποψήφιος.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ψήφο στην Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

Το Νέο Τουρκικό Κράτος: Aπό τα Πανηγύρια στα «Μπουζούκια»

AI Act: Η Τεχνητή Νοημοσύνη Aποκτά Κανόνες στην Ευρώπη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+