AI Act: Η Τεχνητή Νοημοσύνη Aποκτά Κανόνες στην Ευρώπη

Τεχνητή Νοημοσύνη

Δεν είχαν περάσει πολλοί μήνες από τότε που η OpenAI, μια πρωτοποριακή εταιρεία τεχνολογίας, είχε κυκλοφορήσει το ChatGPT όταν η συγγραφέας Jane Friedman ανακάλυψε και απαίτησε από την Amazon να αποσύρει από την ιστοσελίδα της πέντε βιβλία που είχαν γραφτεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και αποδίδονταν στην ίδια.

«Πολλά από τα κείμενά μου μπορούν να διαβαστούν δωρεάν στο διαδίκτυο, επειδή εδώ και πολλά χρόνια γράφω στο μπλογκ μου, οπότε δεν θα ήταν ιδιαιτέρως δύσκολο για την τεχνητή νοημοσύνη να μιμηθεί τον τρόπο με τον οποίον γράφω», είχε δηλώσει τότε η Friedman.

Μάλιστα, η Amazon είχε αρνηθεί αρχικά να αποσύρει τα πλαστά έργα, κάτι που τελικά έγινε έπειτα από ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ήταν Αύγουστος και η κυκλοφορία του ChatGPT από τους Geoffrey Hinton και Sam Altman είχε γίνει μόλις στις 30 Νοεμβρίου 2022 – έναν περίπου χρόνο από σήμερα.

Όμως, ένας χρόνος για την τεχνολογία ισούται με μια αιωνιότητα. Τότε, οι μεγάλες πλατφόρμες βρίσκονταν βαθιά σε αυτό που ο Cory Doctorow αποκαλεί «enshittification» – όρος ο οποίος περιγράφει το ότι στην αρχή είναι καλές με τους χρήστες τους, στη συνέχεια καταχρώνται την εμπιστοσύνη τους για να βελτιώσουν στη σχέση με τους επιχειρηματικούς πελάτες, μετά καταχρώνται τους επιχειρηματικούς πελάτες για να ανακτήσουν όλη την αξία για τον εαυτό τους και, στο τέλος, πεθαίνουν.

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, το ChatGPT έφτασε από το μηδέν σε 1 εκατομμύριο χρήστες, καθιστώντας την την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή που έγινε ποτέ. Αλλά και η ανησυχία και ο προβληματισμός σχετικά με τη χρήση της μεγάλωνε με την ίδια ίσως ταχύτητα. Μέχρι ποιου σημείου και σε ποιους τομείς μπορεί να υποκαταστήσει τον άνθρωπο; Άραγε, η εξαπάτηση, εκείνη που μιμείται την ανθρώπινη διάνοια για να διασπείρει πληροφορίες και προϊόντα, μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις; Θα αποτελέσει έναν ελεγκτικό μηχανισμό που θα περιορίσει θεμελιώδη δικαιώματα που σχετίζονται με την ελευθερία μας;

Σίγουρα τα chatbots, όπως το ChatGPT, δημιουργούν δυνητικά νικητές και ηττημένους στον χώρο της εργασίας, όπως άλλωστε κάθε επανάσταση στην τεχνολογία. Όσο για τον προβληματισμό που αφορά τις «ανεξέλεγκτες διαστάσεις», θα μας απασχολεί μάλλον αρκετά και στο μέλλον. Αλλά σε ό,τι αφορά το παρόν, ένας νέος κανονισμός στην ΕΕ έρχεται τουλάχιστον να μας καθησυχάσει.

Αποτέλεσμα παρατεταμένων διαπραγματεύσεων, πρόκειται για τους πρώτους νόμους παγκόσμια που ρυθμίζουν την τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίοι θα διέπουν επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις μηχανές αναζήτησης, καλύπτοντας κολοσσούς όπως οι X, TikTok και Google.

Ένα Ορόσημο για την Ευρώπη

Τεχνητή Νοημοσύνη

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, «Αναμφίβολα, η 8η Δεκεμβρίου του 2023 είναι μια ιστορική στιγμή! Το #AIAct δεν είναι απλά ένας κανονισμός. Αποτελεί ένα ορόσημο για την Ευρώπη, η οποία μπορεί να πρωτοστατήσει στον “αγώνα” για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης».

Αποτέλεσμα παρατεταμένων διαπραγματεύσεων, πρόκειται για τους πρώτους νόμους παγκόσμια που ρυθμίζουν την τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίοι θα διέπουν επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις μηχανές αναζήτησης, καλύπτοντας κολοσσούς όπως οι X, TikTok και Google.

Με τη συμφωνία αυτή, που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ από το 2025, η ΕΕ προπορεύεται σε σχέση με τις ΗΠΑ, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο στον αγώνα δρόμου για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Dragoș Tudorache, ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής που είχε τεθεί επικεφαλής μέχρι την τελική ρύθμιση, είχε δηλώσει στο παρελθόν πως η ΕΕ ήταν αποφασισμένη να μην κάνει τα λάθη του παρελθόντος, όταν επιτράπηκε σε τεχνολογικούς γίγαντες όπως το Facebook να εξελιχθούν σε εταιρείες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων χωρίς καμία υποχρέωση να ρυθμίζουν το περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους».

Τη συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους της ΕΕ ο Επίτροπος Ψηφιακής Απόδοσης Thierry Breton, ο οποίος δήλωσε ότι η «”AI Act”,  είναι κάτι περισσότερο από ένα σύνολο κανόνων. Είναι η εξέδρα εκτόξευσης για τις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις και τους ερευνητές να ηγηθούν στον παγκόσμιο αγώνα τεχνητής νοημοσύνης».

Στη βάση της συμφωνίας υπάρχει ένα κλιμακούμενο σύστημα, στο οποίο το υψηλότερο επίπεδο ρύθμισης ισχύει για εκείνα τα συστήματα ΑΙ που είναι περισσότερο επικίνδυνα για την υγεία, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε ό,τι αφορά τη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη, η συμφωνία προβλέπει μια προσέγγιση δύο ταχυτήτων: να διασφαλίζεται η ποιότητα των δεδομένων που χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη αλγορίθμων και να μην παραβιάζεται η νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων. Οι προγραμματιστές θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι ήχοι, οι εικόνες και τα κείμενα που παράγονται προσδιορίζονται σαφώς ως τεχνητά.

Όπως δήλωσε ο Thierry Breton, τώρα «οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να προσαρμοστούν στους ευρωπαϊκούς κανόνες εάν θέλουν να εισαγάγουν το προϊόν τους στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά με 450 εκατομμύρια πολίτες».

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

#BraveNewEveryday: Προοπτικές και «Παγίδες» μιας Ψηφιοποιημένης Καθημερινότητας

Άννα Νατσβλισβίλι: Η AI δεν Μπορεί να Ξεπεράσει τη Δημιουργικότητα του Ανθρώπου

Ηλεκτροκίνηση και Αυτοκινητοβιομηχανία: Οι Μεγάλες Προκλήσεις

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+