Άννα Νατσβλισβίλι: Η AI δεν Μπορεί να Ξεπεράσει τη Δημιουργικότητα του Ανθρώπου

Άννα Νατσβλισβίλι

Η Άννα Νατσβλισβίλι είναι «συνάδελφος», ανήκει στη νέα γενιά αποφοίτων της Σχολής Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Με καταγωγή από τη Γεωργία και πάθος για την τεχνολογία, δημιούργησε μαζί με την ομάδα της τη Morphoses – Empowering Future Soft Skills in Learners, μια startup που επικεντρώνεται στις λεγόμενες ήπιες δεξιότητες, αυτές τις βαθιά ανθρώπινες δυνατότητες που σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητες.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η Morphoses εξασφάλισε χρηματοδότηση 2,1 εκατομμυρίων ευρώ για να υλοποιήσει το όραμά της: την οικοδόμηση ανθεκτικών κοινοτήτων για ένα βιώσιμο μέλλον. Η Άννα είναι η φιλοξενούμενη για τον μήνα Νοέμβριο στη στήλη Working Girl και μοιράζεται μαζί μας ιδέες, σκέψεις, συναισθήματα, με άξονα την προσωπική της ιστορία και την επιχειρηματική της διαδρομή.

Σύστησέ μας την Άννα, ποια είναι η Άννα Νατσβλισβίλι;

Γεννήθηκα στη Γεωργία, αλλά μεγάλωσα σε ένα χωριό έξω από το Ναύπλιο, από γονείς που μετανάστευσαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Όλα μου τα σχολικά χρόνια θυμάμαι να είμαι πολύ κοντά στην τεχνολογία, προγραμματίζοντας το Hi5 μου, προσπαθώντας να συναρμολογήσω όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές στο σπίτι και γενικά να έχω μια τάση προς τη μηχανική.

Στο τελευταίο έτος του σχολείου ανακάλυψα την αγάπη μου για τον προγραμματισμό. Τότε κάποιοι καθηγητές στο φροντιστήριό μου «άνοιξαν τα μάτια» για τον ανερχόμενο κλάδο των νέων τεχνολογιών και με παρότρυναν να στοχεύσω τη σχολή Μηχανικών Υπολογιστών στην Πάτρα.

Έτσι, το αποφάσισα και πέρασα στην Πάτρα, όπου έζησα τα πέντε πιο όμορφα χρόνια της ζωής μου ως φοιτήτρια της σχολής Η/Υ & Πληροφορικής. Πιστεύω ότι η Πάτρα είναι η πιο όμορφη πόλη για να ζήσουν οι φοιτητές.

Από πολύ νωρίς, όσο δηλαδή ήμουν φοιτήτρια, ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον χώρο των startups και να «χτίσω» επιχειρηματικές ιδέες μέσα από εκδηλώσεις και διαγωνισμούς. Πάντα ήξερα ότι θέλω να δημιουργήσω κάτι δικό μου στον χώρο της τεχνολογίας, όπως κι έγινε!

Αγαπώ τα βουνά και τη φύση, η αγαπημένη μου «εποχή» είναι τα Χριστούγεννα, απολαμβάνω να βγαίνω με φίλους και να παίζω επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής με τις παρέες μου.

H Morphoses επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων (soft skills) σε παιδιά. Τι πιστεύεις ότι προσφέρει η ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων στα παιδιά;

H ανάπτυξη των soft skills βοηθά παιδιά και ενήλικες να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Αυτό αφορά τα επαγγελματικά αλλά και στα προσωπικά τους ενδιαφέροντα. Στην πράξη σημαίνει να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας, να εντοπίσουν τα «θέλω» τους και τι τους δίνει χαρά, να ελέγχουν καλύτερα τα συναισθήματά τους, να οργανώνουν καλύτερα την καθημερινότητά τους, να δημιουργούν πραγματικές σχέσεις και να «τα βρουν» με τον εαυτό τους.

Όπως λέμε στην εταιρεία, τα soft skills βοηθούν τα άτομα να γίνουν καλύτεροι φίλοι, γονείς, μαθητές, συνάδελφοι, εργαζόμενοι, ηγέτες, συνάνθρωποι, μα πάνω απ’ όλα καλύτεροι άνθρωποι!

«Τα παιδιά 6-8 ετών ασχολούνται με δεξιότητες όπως η επικοινωνία, η δημιουργικότητα, η περιέργεια. Οι έφηβοι έχουν ως στόχο συνήθως δεξιότητες όπως η διαχείριση συγκρούσεων, η αυτοεκτίμηση, η αυτο-βελτίωση, η διαχείριση χρόνου».

Ποιες είναι οι βασικές δεξιότητες στις οποίες δίνετε έμφαση στην πλατφόρμα σας και πώς τις ενσωματώνετε στο πρόγραμμα σπουδών ή στις δραστηριότητές σας;

Για να είμαι ειλικρινής, δίνουμε έμφαση σε όλες τις δεξιότητες, για εμάς είναι όλες εξίσου σημαντικές. Αυτό που προκρίνει τη σημαντικότητά τους είναι η ηλικία και προσπαθούμε με βάση αυτή να δώσουμε τη σωστή κατεύθυνση στους μαθητές της πλατφόρμας.

Άννα Νατσβλισβίλι

 

 

 

 

Για παράδειγμα, τα παιδιά 6-8 ετών ασχολούνται με δεξιότητες όπως η επικοινωνία, η δημιουργικότητα, η περιέργεια κ.ο.κ. Οι έφηβοι έχουν ως στόχο συνήθως δεξιότητες όπως η διαχείριση συγκρούσεων, η αυτοεκτίμηση, η αυτο-βελτίωση, η διαχείριση χρόνου κ.ά. Ανάλογα με το επίπεδο του χρήστη στις οριζόντιες δεξιότητες (soft skills) ορίζεται και η προτεινόμενη εκπαίδευση του μαθητή.

Μέσα από διάδραση, εργαλεία που ήδη χρησιμοποιούν οι μαθητές, και παιχνιδοποίηση, προσπαθούμε να φέρουμε το gaming και τις αρχές σχεδιασμού παιχνιδιών στην εκπαίδευση και να τους δώσουμε όσο περισσότερες εμπειρίες γίνεται μέσα από αυτά. Στόχος μας, να μάθουν και ταυτόχρονα να διασκεδάσουν μέσα από τις διαδράσεις με την πλατφόρμα.

Πώς διασφαλίζετε ότι οι μαθησιακές εμπειρίες που παρέχονται από την πλατφόρμα σας είναι ελκυστικές και αποτελεσματικές για παιδιά διαφορετικών ηλικιών και υποβάθρου;

Στη Morphoses, σχεδιάζουμε τις μαθησιακές μας εμπειρίες με βάση τις αρχές της αναπτυξιακής ψυχολογίας και εμπνεόμαστε από επιτυχημένα παιχνίδια. Λατρεύουμε να παίζουμε, χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Keep Talking and Nobody Explodes».

Δίνουμε επίσης έμφαση στη συμπερίληψη, καλύπτοντας διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα και στιλ μάθησης, καθιστώντας την πλατφόρμα μας προσιτή και ελκυστική για τους μαθητές του κόσμου.

Κεντρική θέση στην εκπαιδευτική μας φιλοσοφία κατέχει η έννοια της βιωματικής μάθησης. Αυτή η προσέγγιση είναι καθοριστική για να βοηθήσει τους μαθητές να σχηματίσουν ουσιαστικές συνδέσεις με τις πληροφορίες που συναντούν.

Η βιωματική μάθηση στη Morphoses περιλαμβάνει τρία βασικά στάδια: την παρουσίαση πληροφοριών, την εφαρμογή των πληροφοριών και τον αναστοχασμό σχετικά με τη στρατηγική που χρησιμοποιήθηκε. Σε αυτό το στάδιο συμβαίνει η πραγματική μάθηση.

Για παράδειγμα, οι δημιουργοί περιεχομένου (content creators) της πλατφόρμας έχουν δημιουργήσει μια δραστηριότητα που ονομάζεται «Περιπέτεια στη Μυρμηγκοφωλιά».  Σε αυτή τη δραστηριότητα, οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες, οι οποίες έχουν διαφορετικά κομμάτια του γρίφου. Σκοπός είναι η συνεργασία για να δραπετεύσει μια ομάδα από τον λαβύρινθο. Η μια ομάδα έχει τις λύσεις και η άλλη ομάδα είναι μέσα στη μυρμηγκοφωλιά.

Καθώς παίζουν, εφαρμόζουν διάφορες στρατηγικές επικοινωνίας για να κερδίσουν τα γιγάντια μυρμήγκια. Η κρίσιμη στιγμή έρχεται μετά τη δραστηριότητα, κατά τη φάση του αναστοχασμού, που συμβάλλει στην εδραίωση της μάθησης, καθώς οι ίδιοι οι μαθητές ανακαλύπτουν την αξία της σαφούς επικοινωνίας, καθιστώντας το μάθημα πιο αξιομνημόνευτο και αποτελεσματικό.

Μπορείς να μοιραστείς ιστορίες επιτυχίας από παιδιά που έχουν ωφεληθεί σημαντικά από την πλατφόρμα σας; Τι ρόλο παίζουν οι γονείς σε αυτές τις ιστορίες επιτυχίας;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια συγκεκριμένη, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να παραθέσω κάποια από τα σχόλια που μοιράστηκαν οι γονείς από μόνοι τους:

«Σας ευχαριστούμε για την πολύ εποικοδομητική εκπαίδευση των παιδιών μας, σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τη διασκέδαση».

«Μόνο θετικά λόγια έχω λάβει από τον γιο μου για τη Morphoses. Τον βοήθησε να ξεκλειδώσει το μυαλό του και τον τρόπο σκέψης. Του άρεσε ο τρόπος που γινόταν το μάθημα γιατί ήταν διαδραστικό με αποτέλεσμα να μη βαριέται. Εξίσου σημαντικό ήταν το ομαδικό πνεύμα που υπήρχε στα μαθήματα. Τέλος, γνώρισε νέους φίλους και δεν το έχει μετανιώσει που έλαβε μέρος, καθώς πιστεύει ότι θα του χρησιμεύσει  για το μέλλον».

Πώς βλέπεις να εξελίσσεται το μέλλον της εκπαιδευτικής τεχνολογίας με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης; Τι σημαίνει αυτό για τη Morphoses;

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και οι αυτοματισμοί έχουν ενταχθεί σταθερά στην καθημερινότητά μας ως αποτέλεσμα της ταχύτατης τεχνολογικής εξέλιξης. Η τεχνολογία αναπτύσσεται με εκπληκτικούς ρυθμούς, προσφέροντας λύσεις που ενίοτε αντικαθιστούν ή βελτιώνουν την εργασία μας.

Αυτή ακριβώς η ανάπτυξη μας «προκαλεί» να γίνουμε πιο ευέλικτοι, να ενσωματώνουμε τις νέες τεχνολογίες στην καθημερινότητά μας και να επανεκπαιδευόμαστε περιοδικά, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά μας στην αγορά εργασίας.

Η διαρκής ανάπτυξη δεξιοτήτων από εδώ και στο εξής θα καθίσταται απαραίτητη, όχι μόνο για να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί σε σχέση με άλλους εργαζόμενους, αλλά κυρίως για να είμαστε ανταγωνιστικοί απέναντι στο ΑΙ.

Πιστεύω πως οι ανθρώπινες δεξιότητες δεν θα μπορέσουν να αντικατασταθούν από τις τεχνολογίες στο επίπεδο που οι άνθρωποι τις κατέχουμε, για παράδειγμα δεν μπορεί να γίνει πιο δημιουργικό από έναν άνθρωπο το AI, ή με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, ούτε μπορεί να αναπτύξει την επικοινωνία στο επίπεδο που μπορεί ένας άνθρωπος.

Η ανάπτυξη αυτή καθιστά τη Morphoses όλο και πιο απαραίτητη για τους χρήστες μας, καθώς, αναπτύσσοντας τις δεξιότητες που προσφέρει, τους καθιστά ολοκληρωμένους σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, και φυσικά με πολύ περισσότερα «πολεμοφόδια» σε μια δύσκολη αγορά εργασίας.

«Αυτό που πιστεύω εγώ ότι λείπει είναι η ανάδειξη γυναικών leaders και η προώθηση προτύπων (role models) ώστε να ταυτιστούν περισσότερες γυναίκες και να τολμήσουν ακόμη περισσότερες να κάνουν βήματα στον τομέα της επιχειρηματικότητας».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι startups με γυναίκες ιδρύτριες δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση. Εσύ τα κατάφερες! Τι συμβουλή θα έδινες στις γυναίκες που αναζητούν πηγές κι ευκαιρίες χρηματοδότησης για την επιχείρησή τους; 

Δεν θεωρώ ότι οι γυναίκες υπερτερούν των ανδρών ή το αντίστροφο στις δεξιότητες. Πιστεύω ότι στον ανδροκρατούμενο κόσμο των εταιρειών χρηματοδότησης (VCs), μερικές φορές κάποιοι ίσως είναι πιο προκατειλημμένοι όταν έρχονται σε επαφή με επιχειρήσεις που έχουν γυναίκες founders.

Θεωρώ ότι όσο περισσότερες γυναίκες έχουμε στον κόσμο των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας τόσο περισσότερες γυναίκες θα δούμε να επιχειρούν στο χώρο των startups. Προσωπικά πιστεύω ιδιαίτερα στην επιτυχία των επιχειρήσεων όταν αυτές έχουν διαφορετικότητα (diversity) και υπάρχει ισορροπία.

Η διαφορετικότητα δεν αφορά μόνο το φύλο, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έχουν μεγαλώσει τα άτομα που την αποτελούν, τις εμπειρίες που έχουν, την καταγωγή τους κ.ά.

Φυσικά, πάντα η χρηματοδότηση πρέπει να εξαρτάται από το πόσο γρήγορα εκτελεί μια ομάδα, πόσο μεγάλη είναι η αγορά και πόσο καλή είναι η ιδέα και όχι από το αν η επιχείρηση διοικείται από κάποιο συγκεκριμένο φύλο.

Αυτό που πιστεύω εγώ ότι λείπει είναι η ανάδειξη γυναικών leaders και η προώθηση προτύπων (role models) ώστε να ταυτιστούν περισσότερες γυναίκες και να τολμήσουν ακόμη περισσότερες να κάνουν βήματα στον τομέα της επιχειρηματικότητας.

Γενικά, πιστεύω ότι οι γυναίκες από μικρή ηλικία έχουμε πιο «χαμηλό» το αίσθημα ανάληψης ρίσκου, το οποίο είναι σημαντικό για να σε οδηγήσει στο επιχειρείν. Φυσικά, αυτό μπορεί να αλλάξει μέσα από την ανάπτυξη των soft skills!

Morphoses

Υπάρχει κάποια ηγέτιδα που θαυμάζεις και τι είναι αυτό που σε εμπνέει σε αυτή;

Υπάρχουν αρκετές, αλλά θα μιλήσω για μία στον τομέα του startup οικοσυστήματος, τη Melanie Perkins, τη CEO και συνιδρύτρια της Canva. Μια νεαρή κοπέλα που είχε μεγάλα όνειρα και, κάνοντας τα όνειρά της στόχους, σιγά σιγά τα υλοποίησε.

Επειδή είμαι και χρήστης της πλατφόρμας τους, λατρεύω τη δουλειά που έχουν κάνει και την απλότητα στο εργαλείο τους. Ωστόσο, η Melanie, μέχρι να φτάσει εκεί που ήθελε, πέρασε από πολλές δυσκολίες και άκουσε πολλά «όχι».  Αυτό μου δίνει το μάθημα ότι κάποιες φορές πρέπει να μην τα παρατάμε, πιστεύω πως τελικά κερδίζουν όσοι έχουν «γερό στομάχι»!

Ποιο είναι το όραμά σου για το μέλλον της Morphoses αλλά και το δικό σου προσωπικά;

Το όραμά μου είναι να βοηθήσουμε την κοινωνία να λειτουργεί πιο ομαλά, να είμαστε πιο χαρούμενοι, να επικοινωνούμε πιο αποδοτικά. Θα ήθελα να δω τη Morphoses να βρίσκεται σε κάθε υπολογιστή στον κόσμο και να βοηθήσουμε παιδιά και ενήλικες να αγαπήσουν την εκπαίδευση.

Έχεις κάποια φράση, κάποιο motto που σε κινητοποιεί και σε εμπνέει;

Νομίζω ότι ανά περίοδο έχω διαφορετικά mottos, τα οποία σίγουρα προσαρμόζονται με βάση τη δουλειά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εταιρεία. Ωστόσο, θα πιάσω πολλές φορές τον εαυτό μου να λέει «Let’s make a step back» (=ας κάνουμε ένα βήμα πίσω) και «Αν ήταν εύκολο, θα το έκαναν όλοι».

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ και στο μηνιαίο newsletter No Man’s Land – στο οποίο μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ.

Lexicon: Το Γλωσσάρι της Έμφυλης Ισότητας

Μαρίνα Αρπλιά: «Ο Μόνος Τρόπος να Ξεχωρίσεις Είναι να Λύνεις ένα Πρόβλημα»

Η Claudia Sheinbaum και οι Πράσινες Φιλοδοξίες της

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η Μυλαίδη Στούµπου είναι ανώτερο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα με πολυετή θητεία σε θέσεις ευθύνης στον απαιτητικό χώρο των σύγχρονων τεχνολογιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής από το Πανεπιστήµιο Πατρών, ενώ διαθέτει µεταπτυχιακό τίτλο σε «Economics and Management» από το Athens Information Technology. Είναι πρόεδρος της επιτροπής Women in Business (WIB) του Ελληνο-Αµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου και μέντορας στο Women Leadership Programme για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC). Συμμετέχει σε πρωτοβουλίες διαφορετικότητας και συμπερίληψης (Diversity & Inclusion) εντός της εταιρίας της, αλλά και ως εθελοντής μέντορας στο Women on Top. Ως μέντορας στο πρόγραμμα Microsoft for Startups και το MIT Enterprise Forum Greece συμβουλεύει νέες επιχειρήσεις σε θέματα υγιούς επιχειρηµατικότητας και διεθνούς ανάπτυξης. Συµµετέχει ως οµιλήτρια σε διακεκριµένα συνέδρια, συμπ. του TEDx, ενώ δίνει διαλέξεις και αρθρογραφεί για θέµατα καινοτοµίας και εξωστρεφούς επιχειρηµατικότητας, ψηφιακής οικονοµίας, σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος και ίσων ευκαιριών.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+