Ακτιβισμός και Αντιδράσεις για το Κλίμα

Ακτιβισμός και Κλίμα

Στις αρχές της εβδομάδας δύο ακτιβιστές-μέλη της Just Stop Oil συνελήφθησαν επειδή βανδάλισαν το εκτεθειμένο στην Πινακοθήκη του Λονδίνου διάσημο έργο του Velázquez «Η Αφροδίτη Μπροστά στον Καθρέφτη», ραγίζοντας το γυαλί που τον προστάτευε. Ο διάσημος πίνακας αποσύρθηκε άμεσα προκειμένου να εξεταστούν με την αρμόζουσα προσοχή πιθανές ζημιές του ίδιου του έργου, ενώ η αστυνομία προχώρησε την ίδια ημέρα σε συλλήψεις διαδηλωτών για το κλίμα που διαμαρτύρονταν ειρηνικά κοντά στην πλατεία Τραφάλγκαρ.

Οι Just Stop Oil

Η δράση των Just Stop Oil, της βρετανικής περιβαλλοντικής ακτιβιστικής ομάδας, είναι γνωστή. Από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ιδρύθηκε, μέχρι σήμερα έχει προβεί σε πλήθος δράσεων επιδιώκοντας να πείσει τη βρετανική κυβέρνηση να δεσμευτεί πως θα σταματήσει την εξόρυξη και εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων, η καύση των οποίων συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι ακτιβιστές της ομάδας, οι οποίοι μεταξύ άλλων δράσεων πέταξαν ντοματόσουπα στα «Ηλιοτρόπια» του van Gogh και κόλλησαν τα χέρια τους στο «Κάρο του Σανού» του John Constable, έχουν γίνει πρωτοσέλιδο. Πάντα καταφέρνουν να δημιουργήσουν θόρυβο –κάτι που άλλωστε επιδιώκουν–, συχνά δέχονται κριτική για τους τρόπους με τους οποίους επιλέγουν να διαμαρτυρηθούν και ακόμη συχνότερα συλλαμβάνονται την ώρα που διαδηλώνουν. Μέχρι την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο, ουδείς μπορούσε να τους κατηγορήσει ότι με τις ενέργειές τους προκαλούν καταστροφές.

Τώρα, οι Just Stop Oil βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να καταδικαστούν στη συνείδηση κάποιων που, ενώ υποστηρίζουν απερίφραστα τις περιβαλλοντικές ανησυχίες τους, θεωρούν αδιανόητο να θυσιάζονται αριστουργήματα του πολιτισμού στον βωμό της υπεράσπισης της φύσης.

Πάντως, είτε οι εν λόγω ακτιβιστές «ξέφυγαν» εσκεμμένα –κάτι που ασφαλώς οφείλουμε να καταδικάσουμε– είτε «ξέφυγαν» από λάθος, οι Just Stop Oil παραμένουν πολίτες που επιδιώκουν σε πείσμα των αντιξοοτήτων να συμβάλλουν στον περιορισμό της κλιματικής κρίσης και να βάλουν φρένο στα συμφέροντα των κολοσσών που γιγαντώνονται ακόμη περισσότερο χάρη στην εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων.

Φιμώνεται ο Ακτιβισμός;

Ο αγώνας τους όμως –όπως και των άλλων περιβαλλοντικών ομάδων– είναι άνισος. Και, παρά την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής πολιτικών για υγιέστερο και βιώσιμο μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, όλο και περισσότερες χώρες ψηφίζουν νόμους που αποτρέπουν ακόμη και τις φιλειρηνικές περιβαλλοντικές διαμαρτυρίες.

Παρότι η νομοθεσία διαφέρει από χώρα σε χώρα, το πρόσχημα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας χρησιμοποιείται συχνά προκειμένου να θεσπιστούν νόμοι κατά των διαδηλώσεων.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αυστραλία, για παράδειγμα, υποστηρίζει πως διαπίστωσε ότι σε αρκετές πολιτείες ψηφίστηκαν (ή προσπαθούν να περάσουν) νόμοι που μπορούν να τιμωρήσουν με βαριά πρόστιμα και φυλάκιση τους διαδηλωτές που εκδηλώνουν ειρηνικά τη θέση τους υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Στη Γερμανία, ακτιβιστικές ομάδες όπως η Letzte Generation αντιμετωπίζονται ως εγκληματικές οργανώσεις, τα τηλέφωνα των μελών της παρακολουθούνται από την αστυνομία, η οποία κάνει και επιδρομές στα σπίτια τους.

Στη Βρετανία, έπειτα από έκθεση του think tank Policy Exchange (το οποίο έχει κατηγορηθεί πως έλαβε στο παρελθόν χρηματοδότηση από ενεργειακά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένων των ExxonMobil, Drax και Energy UK), αυστηροποιήθηκε η νομοθεσία και οι διαδηλωτές κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης ακόμη και 10 ετών, με τον ισχυρισμό πως ακόμη και οι μη βίαιες εκστρατείες για το κλίμα μπορεί να οδηγήσουν σε τρομοκρατικές ενέργειες.

«Πρόκειται για εκείνους που προσπαθούν να σώσουν τον πλανήτη και κατ’ επέκταση την ανθρωπότητα», δήλωσε πάντως η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mary Lawlor. «Αυτοί είναι άνθρωποι που θα έπρεπε να προστατεύουμε, αλλά θεωρούνται από τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες απειλή που πρέπει να εξουδετερωθεί», συμπλήρωσε, μιλώντας για όλους τους διαδηλωτές που συμμετέχουν σε δράσεις υπεράσπισης του περιβάλλοντος.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Συναυλίες | Πόσο «Πράσινη» Είναι η Μουσική… Ενέργεια;

Σώζονται τα Δάση; Μια Πρωτοπόρα και Υλοποιήσιμη Πρόταση

Jorge Mario Bergoglio | Ένας «Πράσινος» Πάπας

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+