«Άλλαξέ τα Όλα». Το Αποτύπωμα του Πολίτη στην Πολιτική

«Άλλαξέ τα Όλα»

Το πώς αποτιμά κανείς την καθημερινότητά του, αλλά και τη σχέση του με το κράτος, τους θεσμούς και τις αξίες που αυτοί (οι θεσμοί) έχουν ή δεν έχουν εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όπως το κοινωνικοοικονομικό του status, οι προσλαμβάνουσες και οι τρόποι με τους οποίους επιλέγει να ενημερώνεται. Ακόμη, οι ευρύτερες πολιτικές του πεποιθήσεις, το κόμμα που ψηφίζει, τα στερεότυπα από τα οποία δεν μπορεί εύκολα να ξεφύγει.

Κοντολογίς, η νοοτροπία του καθενός διαμορφώνει και την εικόνα που έχει για τη ζωή του, την πολιτική και τους πολιτικούς, το στενό και το ευρύτερο περιβάλλον, τον ίδιο του τον εαυτό, τις προσδοκίες για το αύριο. Η εικόνα αυτή, όμως, δεν είναι στατική. Τα πράγματα αλλάζουν, με γοργούς ή βραδείς ρυθμούς, ριζικά ή σταδιακά, προς θετική –μπορεί και αρνητική– κατεύθυνση.

Ένα Ελκυστικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον ελκυστικότατο –για κάθε ηλικίας και background άνθρωπο– τίτλο «Άλλαξέ τα Όλα», το οποίο διοργάνωσε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών σε συνεργασία με το Friedrich Naumann Foundation for Freedom, στόχευε, μεταξύ άλλων, στην ενδυνάμωση της διάθεσης συμμετοχής του πολίτη στη διαδικασία αλλαγής όλων όσων εκείνος θεωρεί πως χρειάζεται.

Στο πρόγραμμα –μέρος του οποίου παρακολούθησε η αθηΝΕΑ–, όπου παρουσιάστηκαν ερευνητικά δεδομένα αλλά και επιστημονικά εργαλεία, υποστηρίχθηκε πως υπάρχουν τρόποι, όπως η ενεργή παρακολούθηση και συμμετοχή σε δράσεις των δεξαμενών σκέψης (think tanks), η συμμετοχή μας στην κοινωνία των πολιτών, στις διαβουλεύσεις των νομοσχεδίων, ο λόγος του πολίτη να αφήσει το αποτύπωμά του.

Όπως εξήγησε ο ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης Φτώχειας Πρόδρομος Πύρρος, μιλώντας για το Overton Window, για τη βιωσιμότητα δηλαδή μιας πολιτικής ιδέας, η οποία εξαρτάται από το εάν είναι αποδεκτή από τον πληθυσμό μια δεδομένη στιγμή, οι πολιτικές αποφάσεις μπορούν να διαφοροποιηθούν όταν οι συνθήκες το υπαγορεύουν. «Η προσαρμοστικότητα είναι ένας πολύ κρίσιμος  παράγοντας στην πολιτική», είπε, ενώ μιλώντας για τα χαρακτηριστικά ενός χαρισματικού ηγέτη τόνισε πως χρειάζεται να ξέρει πότε (και πώς) να βάζει όρια σε μια νέα πολιτική πρόταση, συνυπολογίζοντας όχι μόνο το πολιτικό κόστος, αλλά και τον κοινωνικό αντίκτυπο.

Οι Νοοτροπίες Αλλάζουν

Αυτές οι διεργασίες, τα αποτελέσματα των οποίων δεν είναι ξεκάθαρα και ορατά από τη μια μέρα στην άλλη φυσικά, αφήνουν το αποτύπωμά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διαΝΕΟσις, τα οποία παρουσίασε ο διευθυντής περιεχομένου του οργανισμού Ηλίας Νικολαΐδης, η ελληνική νοοτροπία αλλάζει. Όχι κάθετα και δραματικά, αλλά σε αρκετές εκφάνσεις της ζωής.

Πιο συγκεκριμένα, και συγκρίνοντας τάσεις και συμπεριφορές μέσα από 6 έρευνες και σε διάστημα 7 ετών (από το 2015 έως το 2022), οι πολίτες αντιμετωπίζουν θετικότερα τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τα αιτήματά της, την επιστήμη σε σχέση με τη θρησκεία (εκτιμάται πως σε αυτό το εύρημα έπαιξε ρόλο ο κορωνοϊός), ενώ στην πολιτική 1 στους 5 δεν εκφράζεται πια από τον άξονα Δεξιά/Κέντρο/Αριστερά (η Αριστερά χάνει έδαφος γενικώς).

Στοιχεία της έρευνας που προξένησαν έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των νεαρών που παρευρέθηκαν στο ακροατήριο το πρωινό του περασμένου Σαββάτου ήταν η επιμονή των πολιτών στο όνειρο του δημοσίου, ο φόβος ανάληψης ρίσκου στην επαγγελματική ζωή (φόβος για επιχειρηματικότητα δηλαδή), αλλά και η δραματική έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς (9 στους 10 δεν εμπιστεύεται κανέναν θεσμό, εκτός από αυτόν την οικογένειας, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας).

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμμετείχαν ως ομιλητές και trainers αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες της επικοινωνίας και επικεφαλής των πιο επιδραστικών οργανισμών και δεξαμενών σκέψης της χώρας που μοιράζονται το όραμα του «Άλλαξέ τα Όλα», δίνοντας πολυπρισματική διάσταση στην ουσία του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Η Συμμετοχή Μετράει

Ο καμβάς της ελληνικής κοινωνίας μοιάζει να αλλάζει. Να μετακινείται από παγιωμένες αντιλήψεις. Το θέμα είναι, όπως τόνισε και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Γιώργος Άρχοντας, να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν τρόποι να παρέμβουμε. Στο κάτω κάτω η αλλαγή –των κακώς κειμένων– απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια. Επιβάλλεται, ωστόσο, να ξεπεραστούν αρκετοί σκόπελοι. Πώς, για παράδειγμα, να συμμετέχεις σε θεσμοθετημένες διαδικασίες όταν δεν εμπιστεύεσαι τους θεσμούς;

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν:

Αλόνα Τατάροβα – Project Coordinator FNF Ελλάδας και Κύπρου | Πάσχος Μανδραβέλης – Δημοσιογράφος | Δημήτρης Τριανταφυλλίδης – Δημοσιογράφος, συγγραφέας | Γιάννης Σαρακατσάνης – Ηθοποιός, σκηνοθέτης | Νίκος Ρώμπαπας – Εκτελεστικός Διευθυντής Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών | Αριστείδης Χατζής – Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών | Γιώργος Αγγελόπουλος – Ηθοποιός | Δημήτρης Βέργαδος – Διευθυντής του Τομέα Επικοινωνίας του ΣΕΒ | Γεωργία Πανοπούλου – Διευθύντρια Thought Leadership & PR στην εταιρεία Brilliant PR |  Στέλλα Κάσδαγλη – Συγγραφέας, Συνιδρύτρια Women On Top.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Ακτιβισμός και Αντιδράσεις για το Κλίμα

Μια (Γαλλική) Νίκη για Όλες τις Γυναίκες

Ποδόσφαιρο – Κάφροι (Διακοπή στο 50ό Λεπτό)

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+