Αντίστροφη Μέτρηση για τη documenta 14 στην Αθήνα

Η έκθεση documenta 14 εγκαινιάζεται στην Αθήνα αὐριο και δεν μπορὠ να περιγράψω την ανυπομονησία μου και τη χαρά μου. Ολόκληρη η πόλη θα “ενεργοποιηθεί” και θα μεταμορφωθεί σ’ ένα τεράστιο καλλιτεχνικό εργαστήρι. Πλατείες, κινηματογράφοι, πανεπιστημιακοί χώροι και βιβλιοθήκες θα γεμίσουν με τέχνη, μουσική και περφόρμανς, ομιλίες και ταινίες. Σε περισσότερα από 40 διαφορετικά δημόσια ιδρύματα, περισσότεροι από 160 καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν τα νέα έργα τους για τη documenta. Τo φετινό θέμα; “Μαθαίνοντας από την Αθήνα.”

Χρειάστηκαν 2,5 χρόνια προετοιμασίας για να έρθει στην Αθήνα, όμως όλος αυτός ο κόπος έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, φέρνοντας περίπου 6,5 χιλιάδες επισκέπτες στην πόλη μας, από καλλιτέχνες και ξένους δημοσιογράφους σε διευθυντές και επιμελητές διεθνών μουσείων. Αυτό είναι σαφέστατα ένα δώρο για την Ελλάδα.

Όπως άλλωστε είπε στο ελculture κι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της έκθεσης, Adam Szymczyk: “Η documenta14 δεν ήρθε στην Αθήνα για να κατοικήσει κενά κτίρια, αλλά για να συνεργαστεί με ιδρύματα και ανθρώπους. Προκειμένου να αποκτήσει νόημα το περιεχόμενό της άκουσε, συνομίλησε και μπολιάστηκε από τα ιδρύματα και αυτό θα φανεί στην έκθεση.”

Η documenta θα διαρκέσει στην Αθήνα από τις 8 Απριλίου μέχρι τις 16 Ιουλίου και συνεχίζει στο Κάσελ μέχρι και το Σεπτέμβριο. Ελπίζω όλοι να την επισκεφτούν — σας υπόσχομαι ότι θα ενθουσιαστείτε.

Eκτός απ’ το εξαιρετικό πρόγραμμα της ίδιας της documenta, για περισσότερα @RT of lOOking must γύρω απ’ τη διοργάνωση, σας προτείνω τις εκθέσεις αυτές. #BiggestMustSees #NotToMissPlease

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Art of Looking
Art of Looking

Η Ηλέκτρα Σουτζόγλου έφυγε από την Αθήνα στα 18 της για να σπουδάσει Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης. Με την ολοκλήρωση του πτυχίου της μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να συνεχίσει τις σπουδές της στο Sotheby's Institute of Art, απ΄το οποίο κατέχει μεταπτυχιακό στη Σύγχρονη Τέχνη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της δούλεψε part-time στον δημοπρατικό οίκο Christie's, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) και στο Μουσείο Guggenheim. Ξεκίνησε επισήμως την καριέρα της στη γκαλερί David Zwirner στη Νέα Υόρκη, και λίγους μήνες αργότερα, έχοντας ζήσει πλέον 6 χρόνια στην Αμερική, μετακόμισε στην Αγγλία για το στήσιμο της καινούργιας γκαλερί του Zwirner στο Λονδίνο. Από τον Οκτώβριο του 2014 εργάζεται στο Frieze Art Fair στο Λονδίνο, ενώ μέσα από τη στήλη της Art of Looking στην αθηΝΕΑ, μοιράζεται μαζί μας τις απόψεις της, τις εντυπώσεις της και τα top picks της. Παρατηρεί την τέχνη παντού και λατρεύει να ταξιδεύει και να εξερευνά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER