Αντίστροφη Μέτρηση για τη documenta 14 στην Αθήνα

Η έκθεση documenta 14 εγκαινιάζεται στην Αθήνα αὐριο και δεν μπορὠ να περιγράψω την ανυπομονησία μου και τη χαρά μου. Ολόκληρη η πόλη θα “ενεργοποιηθεί” και θα μεταμορφωθεί σ’ ένα τεράστιο καλλιτεχνικό εργαστήρι. Πλατείες, κινηματογράφοι, πανεπιστημιακοί χώροι και βιβλιοθήκες θα γεμίσουν με τέχνη, μουσική και περφόρμανς, ομιλίες και ταινίες. Σε περισσότερα από 40 διαφορετικά δημόσια ιδρύματα, περισσότεροι από 160 καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν τα νέα έργα τους για τη documenta. Τo φετινό θέμα; “Μαθαίνοντας από την Αθήνα.”

Χρειάστηκαν 2,5 χρόνια προετοιμασίας για να έρθει στην Αθήνα, όμως όλος αυτός ο κόπος έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, φέρνοντας περίπου 6,5 χιλιάδες επισκέπτες στην πόλη μας, από καλλιτέχνες και ξένους δημοσιογράφους σε διευθυντές και επιμελητές διεθνών μουσείων. Αυτό είναι σαφέστατα ένα δώρο για την Ελλάδα.

Όπως άλλωστε είπε στο ελculture κι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της έκθεσης, Adam Szymczyk: “Η documenta14 δεν ήρθε στην Αθήνα για να κατοικήσει κενά κτίρια, αλλά για να συνεργαστεί με ιδρύματα και ανθρώπους. Προκειμένου να αποκτήσει νόημα το περιεχόμενό της άκουσε, συνομίλησε και μπολιάστηκε από τα ιδρύματα και αυτό θα φανεί στην έκθεση.”

Η documenta θα διαρκέσει στην Αθήνα από τις 8 Απριλίου μέχρι τις 16 Ιουλίου και συνεχίζει στο Κάσελ μέχρι και το Σεπτέμβριο. Ελπίζω όλοι να την επισκεφτούν — σας υπόσχομαι ότι θα ενθουσιαστείτε.

Eκτός απ’ το εξαιρετικό πρόγραμμα της ίδιας της documenta, για περισσότερα @RT of lOOking must γύρω απ’ τη διοργάνωση, σας προτείνω τις εκθέσεις αυτές. #BiggestMustSees #NotToMissPlease

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Art of Looking
Art of Looking

Η Ηλέκτρα Σουτζόγλου μεγάλωσε στην Αθήνα και στα 18 της μετακόμισε στις ΗΠΑ για να σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Σύγχρονη Τέχνη στο Sotheby's Institute of Art στην Νέα Υόρκη ενώ παράλληλα δούλευε part-time στον δημοπρατικό οίκο Christie's, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) και ύστερα στο Μουσείο Guggenheim. Ξεκίνησε επισήμως την καριέρα της στη γκαλερί David Zwirner, αρχικά στη Νέα Υόρκη και μετέπειτα στο Λονδίνο. Τα τελευταία 6 χρόνια, εργαζόταν στο Frieze Art Fair στο Λονδίνο ως Global Head of VIP Relations, και πριν από λίγους μήνες επέστρεψε στην Αθήνα μετά απο 14 χρόνια στο εξωτερικό. Ασχολείται με την οικογενειακή της επιχείρηση και το καινούργιο της εγχείρημα Art Rug Projects, καθώς και με projects στον κλάδο της τέχνης στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Παρατηρεί την τέχνη γύρω της και, μέσω της στήλης της Art of Looking στην αθηΝΕΑ, μοιράζεται μαζί μας τις απόψεις, τις εντυπώσεις και τις συζητήσεις της με ανθρώπους που εκτιμά και θαυμάζει. Για την Ηλέκτρα ο διάλογος αλλά και η τέχνη του να παρατηρείς (art of looking) είναι στοιχεία απαραίτητα και άρρηκτα συνδεδεμένα με την ζωή της.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+