Αντίστροφη Μέτρηση για τη documenta 14 στην Αθήνα

Η έκθεση documenta 14 εγκαινιάζεται στην Αθήνα αὐριο και δεν μπορὠ να περιγράψω την ανυπομονησία μου και τη χαρά μου. Ολόκληρη η πόλη θα “ενεργοποιηθεί” και θα μεταμορφωθεί σ’ ένα τεράστιο καλλιτεχνικό εργαστήρι. Πλατείες, κινηματογράφοι, πανεπιστημιακοί χώροι και βιβλιοθήκες θα γεμίσουν με τέχνη, μουσική και περφόρμανς, ομιλίες και ταινίες. Σε περισσότερα από 40 διαφορετικά δημόσια ιδρύματα, περισσότεροι από 160 καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν τα νέα έργα τους για τη documenta. Τo φετινό θέμα; “Μαθαίνοντας από την Αθήνα.”

Χρειάστηκαν 2,5 χρόνια προετοιμασίας για να έρθει στην Αθήνα, όμως όλος αυτός ο κόπος έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, φέρνοντας περίπου 6,5 χιλιάδες επισκέπτες στην πόλη μας, από καλλιτέχνες και ξένους δημοσιογράφους σε διευθυντές και επιμελητές διεθνών μουσείων. Αυτό είναι σαφέστατα ένα δώρο για την Ελλάδα.

Όπως άλλωστε είπε στο ελculture κι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της έκθεσης, Adam Szymczyk: “Η documenta14 δεν ήρθε στην Αθήνα για να κατοικήσει κενά κτίρια, αλλά για να συνεργαστεί με ιδρύματα και ανθρώπους. Προκειμένου να αποκτήσει νόημα το περιεχόμενό της άκουσε, συνομίλησε και μπολιάστηκε από τα ιδρύματα και αυτό θα φανεί στην έκθεση.”

Η documenta θα διαρκέσει στην Αθήνα από τις 8 Απριλίου μέχρι τις 16 Ιουλίου και συνεχίζει στο Κάσελ μέχρι και το Σεπτέμβριο. Ελπίζω όλοι να την επισκεφτούν — σας υπόσχομαι ότι θα ενθουσιαστείτε.

Eκτός απ’ το εξαιρετικό πρόγραμμα της ίδιας της documenta, για περισσότερα @RT of lOOking must γύρω απ’ τη διοργάνωση, σας προτείνω τις εκθέσεις αυτές. #BiggestMustSees #NotToMissPlease

Αρθρογράφος

Εργάζεται στο Frieze Art Fair στο Λονδίνο. Παρατηρεί την τέχνη παντού: σε πίνακες, ταινίες, φωτογραφίες, βιβλία. Μοιράζεται μαζί μας τις απόψεις της, τις εντυπώσεις της και τα top picks της μέσα από τη στήλη της "Art of Looking".

Σχολιασμός

Σχολιασμός