Από τους Αντιμασκιστές στους Αντιεμβολιαστές, Μια AstraZeneca Δρόμος

Οι Έλληνες “αντιμασκιστές” συγκεντρώθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε σε διάφορα σημεία της χώρας, τασσόμενοι κατά της χρήσης μάσκας στα σχολεία και φωνάζοντας συνθήματα που συχνά ουδεμία σχέση είχαν με το επίμαχο ζήτημα.

Τρόπος εκτόνωσης; Ένδειξη ευρύτερου ανορθολογισμού; Φαινόμενο της εποχής που διανύουμε, που πολλαπλασιάζει τον αντίκτυπο κάθε “memeable” ιδέας; Ή κάτι βαθύτερο, που θα έπρεπε να προκαλεί λιγότερα υπεροπτικά σχόλια και περισσότερη ανησυχία;

Γιατί, αν οι Έλληνες επιδείξαμε αξιοθαύμαστη αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν βλέπουμε να ποδοπατούνται και να καίγονται ένας σωρός μάσκες, δηλαδή το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας για να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε τους γύρω μας από την πανδημία, οι προοπτικές του δύσκολου χειμώνα που έρχεται μοιάζουν ακόμα πιο δυσοίωνες.

Και από τους αντιμασκιστές στους αντιεμβολιαστές, είναι άραγε τόσο πολύς ο δρόμος; Και τι θα γίνει αν το εμβόλιο βγει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού αρνηθεί να εμβολιαστεί; Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO), ένας στους τέσσερις Έλληνες δηλώνει ότι δεν θα ήταν διατεθειμένος να εμβολιαστεί κατά του Covid-19.

Τελευταία μάλιστα, δεν ακούω μόνο από γραφικούς συνωμοσιολόγους προβληματισμούς για την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται το εμβόλιο. Η δε χθεσινή εξέλιξη με την AstraZeneca μάλλον θορύβησε παραπάνω τους απανταχού αντιρρησίες, αντί να ληφθεί ως ένδειξη ότι οι δικλείδες ασφαλείας λειτουργούν όπως πρέπει.

Είναι γεγονός πάντως ότι τα μικτά μηνύματα στην αρχή της πανδημίας, σε ό,τι αφορά τη χρήση της μάσκας, υπονόμευσαν στη συνέχεια την ευρεία εφαρμογή του σωτήριου αυτού μέτρου. Γι’ αυτό, η πολιτεία πρέπει να επενδύσει σε καμπάνιες ενημέρωσης, τόσο για τη μάσκα όσο και για το εμβόλιο. Είναι σημαντικό να αντιληφθεί τους όποιους προβληματισμούς υπάρχουν και να απαντήσει σε αυτούς εγκαίρως και με επιχειρήματα.

Με ορθολογισμό και ενσυναίσθηση -στο μοντέλο Τσιόδρα- και όχι με στιγματισμό και απομόνωση, να προετοιμάσει το έδαφος για όταν το εμβόλιο θα είναι έτοιμο, με το καλό. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Εκδότρια & Αρχισυντάκτρια
Εκδότρια & Αρχισυντάκτρια

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER