Γιάννης Πάγκαλος: Η Απομακρυσμένη Εργασία Λειτούργησε Εν Μέσω Πανδημίας

Ονομα: Γιάννης Πάγκαλος
Ηλικία: 41
Επάγγελμα: Principal, Stadia Business Development & Product Partnerships-Google
Τόπος Κατοικίας: Νέα Υόρκη

Ο Γιάννης ηγείται των προσπαθειών της Google για την ανάπτυξη συνεργασιών στον κλάδο του Cloud Gaming (Stadia). Έχει διαγράψει μακρά πορεία στην εταιρεία για σχεδόν μια δεκαετία. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Google στο Λονδίνο, χτίζοντας τα Reselling Channel Βusinesses σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Πιο πριν έδωσε κατευθυντήριες γραμμές στην κατηγορία των τηλεπικοινωνιακών μέσων και της ψυχαγωγίας για τους σημαντικότερους διαφημιστικούς πελάτες της Google, πριν μετακομίσει στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί στην ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων, όπως το Google Fiber και το Google Assistant.

Πριν τη Google εργάστηκε στη συμβουλευτική εταιρεία Accenture στο Λονδίνο, στην επενδυτική εταιρεία PIMCO για μικρό χρονικό διάστημα, ασχολήθηκε με τον τομέα της βιώσιμης ενέργειας δουλεύοντας για την Good Energy στην Αγγλία, ενώ στην Ελλάδα εργάστηκε το 2003 για μόλις 6 μήνες σε τεχνική εταιρεία. Είναι κάτοχος πτυχίου MBA από το INSEAD, Masters of Engineering στην Ηλεκτρονική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο του York στην Αγγλία και Masters in Design & Digital Media από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Πιστεύει ότι μετά τον περιορισμό της πανδημίας του Covid-19, ορισμένα από τα μέτρα που διεισδύουν στο ιδιωτικό απόρρητο πρέπει να αναιρεθούν. Του λείπει η Ελλάδα και κυρίως η θάλασσα που είναι η μεγάλη του αγάπη, αλλά το μικρό διάστημα που εργάστηκε στη χώρα μας ένιωσε ότι οι ευκαιρίες ήταν περιορισμένες και η νοοτροπία δεν του ταίριαζε. Πιστεύει ότι το ελληνικό επιχειρηματικό ταλέντο στο χώρο της τεχνολογίας είναι εξαιρετικό και θα παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση να το στηρίξει πιο έμπρακτα, διευκολύνοντας την εισροή επενδύσεων στη χώρα.

Υπάρχουν πολλά και μεγάλα ταλέντα στην Ελλάδα και έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια κάποιες πολύ αξιόλογες επιχειρήσεις και τεχνολογικά προϊόντα. Το γεγονός όμως ότι η χρηματοδότηση τέτοιων επιχειρήσεων είναι πολύ χαμηλή είναι σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για περαιτέρω εξέλιξη της επιχειρηματικότητας.

Με την πανδημία που βιώνουμε, η απάντηση είναι πιο πολύ τεχνολογία στη ζωή μας, κάτι που σίγουρα έχει αποδειχθεί σωτήριο σε πολλές περιπτώσεις. Υπάρχουν πιθανά κάποιες αρνητικές επιπτώσεις από την εκτεταμένη χρήση της;

Τα αρνητικά που πιθανώς βλέπω είναι το πώς θα χειριστούν οι κυβερνήσεις κάποιων χωρών την παρακολούθηση των προσωπικών κινήσεων του κόσμου, κάτι που είναι πολύ αποτελεσματικό στον περιορισμό της πανδημίας και που έγινε εκτεταμένα σε χώρες της Ασίας. Στη Δύση βέβαια, δεν εφαρμόστηκαν αυτές οι πρακτικές, καθώς δεν υπήρχε το νομικό πλαίσιο και η κοινωνική αποδοχή για να υποστηρίξει την εφαρμογή τους. Όπως και να’ χει, η γνώμη μου είναι ότι τέτοιου είδους παρακολουθήσεις και επεμβάσεις μετά τον περιορισμό της πανδημίας πρέπει να αναιρεθούν γιατί διεισδύουν στο ιδιωτικό απόρρητο. Ο εθισμός στις οθόνες είναι επίσης κάτι ανησυχητικό, όμως δυστυχώς υπήρχε και πριν την πανδημία. Βγήκε όμως και κάτι θετικό απ’ όλο αυτό, όπως το γεγονός ότι η εργασία από το σπίτι λειτούργησε αποτελεσματικά, κάτι που θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί εκτενέστερα και στο μέλλον.

Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με την τεχνολογία;

Έκανα consulting και μετά ακριβώς την οικονομική κρίση πήγα στο INSEAD για MBA. Αρχικά είχα σκοπό να ασχοληθώ με χρηματοοικονομικά. Ήταν το 2010, όταν η κρίση στην Ελλάδα μόλις είχε ξεκινήσει, και ο κλάδος των χρηματοοικονομικών με ενδιέφερε αρκετά. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου όμως στο INSEAD αυτό άλλαξε, καθώς είδα ότι ο χώρος της τεχνολογίας είχε μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, ενώ παράλληλα μπορούσα να αξιοποιήσω καλύτερα και τις προηγούμενες σπουδές μου στη μηχανολογία.

Μίλησε μας για τη δουλειά σου και για μερικά από τα πρότζεκτ που έχεις κάνει μέχρι σήμερα.

‘Οταν ξεκίνησα στη Google, ήμουν σε μια πολύ νέα ομάδα, όπου δημιουργήσαμε ένα reselling partnerships model, με σκοπό να βοηθήσουμε μικρές εταιρείες να χτίσουν διαφημιστικές καμπάνιες στο Google Adwords. Πέρασα από διάφορες θέσεις και ρόλους. Πλέον ηγούμαι μιας μικρής ομάδας που ασχολείται με την εξέλιξη μιας cloud gaming πλατφόρμας που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν stream παιχνίδια που μέχρι τώρα χρειάζονται μια κονσόλα (π.χ. Xbox) ή έναν high-end υπολογιστή για να τρέξουν, κατευθείαν από το cloud σε οποιαδήποτε οθόνη, χωρίς την ανάγκη χρήσης κάποιας συγκεκριμένης κονσόλας ή gaming υπολογιστή. Είναι ένας νέος κλάδος με μεγάλη προοπτική και αρκετό ανταγωνισμό, καθώς όλες οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες τεχνολογίας έχουν αρχίσει να χτίζουν σχετικά προϊόντα.

Τι είναι αυτό που σου αρέσει από τη δουλειά σου;

Να συμμετέχω στην αρχή της δημιουργίας, καθώς και στην εξέλιξη ενός πρωτοποριακού προϊόντος, και να παρακολουθώ την ανάπτυξή του.

Παρά το νεαρό της ηλικίας σου, έχεις καταξιωθεί σ’ έναν πολύ ανταγωνιστικό κλάδο. Αντιμετώπισες δυσκολίες στη μέχρι τώρα πορεία σου;

Αρκετές. Η πρώτη δυσκολία ήταν ακόμη όταν εργαζόμουν στην Accenture, μόλις είχε ξεκινήσει η κρίση του 2009 και είχα πολύ περιορισμένες επιλογές για το τι θα μπορούσα να κάνω σαν επόμενο βήμα. Εκείνη την περίοδο πειραματίστηκα αρκετά. Έκανα ένα πέρασμα από μια start-up της οποίας το αντικείμενο ήταν οι βιώσιμες μορφές ενέργειας, την Good Energy, αλλά δεν αποδείχθηκε κάτι που θα μπορούσα να κάνω μακροπρόθεσμα. Στη συνέχεια πήγα στο INSEAD και μετά την αποφοίτησή μου ήθελα να κάνω το σωστό βήμα. Είχα πάρει δάνειο για να κάνω το MBA και παράλληλα είχα μόλις γνωρίσει στο INSEAD και τη μετέπειτα γυναίκα μου, η οποία ζούσε στην Αμερική. Ήταν δύσκολο για μένα να βρω κάτι που να με καλύπτει επαγγελματικά, αλλά να μη στέκεται εμπόδιο στην προσωπική μου ζωή. Αναγκάστηκα να απορρίψω κάποιες προτάσεις που είχα, γιατί θα με έφερναν πίσω στην προσωπική μου ζωή, λόγω τοποθεσίας.

Για ποιο λόγο έφυγες από την Ελλάδα;

Ο κολλητός μου ο Ηλίας φταίει [σ.σ. γέλια], ο οποίος ήθελε να φύγει για να σπουδάσει Αγγλία. Το έψαξα κι εγώ τότε. Το όνειρό μου τότε ήταν να γίνω μουσικός. Αλλά οι γονείς μου με προέτρεψαν να ασχοληθώ με κάτι μέσα από το οποίο θα ήταν πιο εύκολο να εξελιχθώ οικονομικά. Στην Αγγλία, λοιπόν, βρήκα ένα πτυχίο το οποίο συνδύαζε το πάθος μου -τη μουσική- με τη μηχανολογία, και έτσι αποφάσισα να πάω.

Γιατί δεν επέστρεψες πίσω;

Επέστρεψα. Έκανα το στρατιωτικό μου και μετά εργάστηκα για μικρό χρονικό διάστημα σε μια ελληνική τεχνική εταιρεία πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η εμπειρία μου εκεί δε με ενθουσίασε. Συνεργάστηκα με κάποιους πολύ αξιόλογους ανθρώπους, έξυπνους, και το πρότζεκτ που δουλεύαμε ήταν πολύ ενδιαφέρον, όμως η νοοτροπία δε μου ταίριαξε. Ένα μικρό παράδειγμα, αλλά χαρακτηριστικό, είναι ότι στο γραφείο ήμουν με 4 άτομα που ήταν όλοι καπνιστές. Εγώ δεν έχω καπνίσει ποτέ. Αυτό με ενοχλούσε πολύ.

Αν έκανες μια σύγκριση του επαγγελματικού χώρου της Ελλάδας με αυτό που βίωσες στο Λονδίνο και τώρα στη Νέα Υόρκη, ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά;

Στην Ελλάδα γνώρισα πολύ ικανούς και καλούς συναδέλφους. Είναι εύκολο να χτίσεις ουσιαστικές και κοντινές σχέσεις. Αντίθετα, στην Αγγλία είναι πολύ πιο δύσκολο να μπεις μέσα στη βρετανική κοινωνία. Θέλει πολύ προσπάθεια να χτίσεις μια ουσιαστική σχέση, όμως όταν το καταφέρεις είναι πολύ αληθινή και αντέχει στο χρόνο. Η εμπειρία μου στο Λονδίνο ήταν πολύ καλή. Στη Νέα Υόρκη είναι πολύ διαφορετικά. Δεν υπάρχει η αίσθηση του work-life balance. Ο κόσμος εδώ είναι αφοσιωμένος κυρίως στη δουλειά.

Θα γύρναγες στην Ελλάδα;

Ναι. Αν είχα κάποιο τρόπο να μην εξαρτώμαι 100% οικονομικά από την Ελλάδα. Είτε μια δουλειά που θα μου έδινε τη δυνατότητα να δουλεύω από εκεί, αλλά να στοχεύει σε διεθνείς αγορές, είτε να είχα κάποιο συνταξιοδοτικό πλάνο. Η γυναίκα μου είναι τρίτης γενιάς Αμερικανίδα, δε μιλάει ελληνικά, και με όλη την κατάσταση που δημιουργήθηκε στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία νομίζω ότι θα τη φόβιζε πολύ η επιστροφή στην Ελλάδα. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Πάντως, μου λείπει πολύ ο καιρός και κυρίως η θάλασσα, που είναι η μεγάλη μου αγάπη, και το να πηγαίνω μόνο 2-3 εβδομάδες το χρόνο δεν αρκεί. Θα ήθελα πολύ να μπορώ να την απολαμβάνω από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, όπως θα έκανα αν ζούσα στην Ελλάδα.

Αν είχες τη δυνατότητα να κάνεις µια πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση, ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

Να δημιουργήσει τις κατάλληλες φορολογικές και νομοθετικές προϋποθέσεις για να αυξηθεί η εισροή επενδύσεων. Υπάρχουν πολλά και μεγάλα ταλέντα στην Ελλάδα και έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια κάποιες πολύ αξιόλογες επιχειρήσεις και τεχνολογικά προϊόντα. Το γεγονός όμως ότι η χρηματοδότηση τέτοιων επιχειρήσεων είναι πολύ χαμηλή είναι σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για περαιτέρω εξέλιξη της επιχειρηματικότητας.

Η συνέντευξη αυτή ανήκει στην εβδομαδιαία στήλη “Hellenic Stories” της αθηΝΕΑς, που παρουσιάζει αυθεντικές, ανθρώπινες, ελληνικές ιστορίες από όλον τον κόσμο.

Ο πρώτος θεματικός κύκλος των Hellenic Stories, με αντικείμενο συνεντεύξεις Ελλήνων του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνολογίας, είναι μια ευγενική χορηγία της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας Raycap.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Hellenic Stories
Hellenic Stories

Η Σύλβια Κλιμάκη είναι δημοσιογράφος στην τηλεόραση του Bloomberg στο Λονδίνο. Έχει αρθρογραφήσει εκτενώς για θέματα περιβάλλοντος στο Forbes, The Evening Standard και The Sunday Times. Το 2020 ίδρυσε το Climate and Green Economy Group of the Harvard Club of the United Kingdom που έχει ως στόχο την προώθηση θεμάτων βιωσιμότητας και πράσινης οικονομίας. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 400 συνεντεύξεις. Μεταξύ άλλων έχει συμπαρουσιάσει το TV Series "This is Greece" που προβλήθηκε στο αμερικανικό δίκτυο PBS, ενώ παρουσίαζε τις πρωινές ειδήσεις στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Στην Πράξη. Η Σύλβια είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (MA) στον τομέα Regional Studies East Asia από το Πανεπιστήμιο του Harvard και έχει πτυχίο (BSc) στη Διαχείριση Επιστημονικών και Πληροφοριακών Συστημάτων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ μελέτησε Mandarin, Γαλλικά και Γερμανικά Μεταξύ άλλων έχει συμπαρουσιάσει το TV Series “This is Greece” που προβλήθηκε στο Αμερικανικό δίκτυο PBS, έχει διατελέσει σύμβουλος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων στην Εθνική Τράπεζα και έχει κάνει strategic solution design για πολυεθνικές εταιρίες σε θέματα branding and audience understanding. Παρουσίαζε τις πρωινές ειδήσεις στην τηλεόραση του Σκάι, ήταν παραγωγός και παρουσιάστρια της εκπομπής Στην Πράξη στην τηλεόραση του Σκάι για επτά συνεχείς σεζόν. Η Σύλβια είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (MA) στον τομέα Regional Studies East Asia από το Πανεπιστήμιο του Harvard και έχει πτυχίο (BSc) στη Διαχείριση Επιστημονικών και Πληροφοριακών Συστημάτων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ μελέτησε Mandarin, Γαλλικά και Γερμανικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+