Απόστολος Μούντριχας: Ένας Syrah Master στην Εύβοια

Απόστολος Μούντριχας Κτήμα Αβαντίς

Με εφόδιο μια αμπελουργική παράδοση που ξεκινά από το 1830, ο Απόστολος Μούντριχας, γεμάτος όνειρα και πάθος για το κρασί, δημιούργησε το 1994 το Κτήμα Αβαντίς στο χωριό Μύτικας στην Εύβοια, απ’ όπου και κατάγεται.

Το όνομά του είναι συνυφασμένο με την κοσμοπολίτικη ερυθρή ποικιλία σταφυλιού Syrah, την οποία και οινοποιεί αδιάκοπα 21 χρόνια τώρα, επενδύοντας κόπο και χρόνο σε μικροοινοποιήσεις και φυτεύσεις διαφορετικών κλώνων. Τα κρασιά του έχουν κύρος και μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά, γι’ αυτό και έχουν αγαπηθεί τόσο δυνατά.

Κτήμα ΑβαντίςΔεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που δοκίμασα για πρώτη φορά σε μια έκθεση κρασιού τον Άγιο Χρόνο, ένα εξαιρετικό κρασί από τις ποικιλίες Syrah και Viognier. Είχα μείνει έκπληκτη, θυμάμαι, από την απίστευτη κομψότητα που ξεδιπλωνόταν μέσα από το ποτήρι μου. Πόσο μοναδικά ευδιάκριτα είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του κρασιού, αλλά και πόσο δεμένα και εναρμονισμένα μεταξύ τους, το καθένα σαν να διηγείται τον δικό του στίχο σε ένα ποίημα με πολλά νοήματα.

Πριν από 20 χρόνια ήταν ο πρώτος που φύτεψε τη διεθνή ποικιλία Sauvignon Blanc στην Εύβοια, ενώ την τελευταία δεκαετία αναβίωσε τη Μαυροκουντούρα, την αρχαία ερυθρή ευβοϊκή ποικιλία υψηλού ποιοτικού δυναμικού. Το 2012, γοητευμένος από τη μοναδικότητα του Ασύρτικου, έβαλε πλώρη για ένα νέο ταξίδι στη Σαντορίνη. Μια ιστορία που –απ’ ό,τι φαίνεται– θα μας απασχολήσει για πολλά χρόνια.

Η αγάπη είναι πάντα η κινητήριος δύναμή του, την οποία και αντλεί από τα όμορφα μάτια της γυναίκας του, της Λένγκας Γρηγοριάδου-Μούντριχα, η οποία είναι φυσικά αναπόσπαστο κομμάτι του Κτήματος Αβαντίς και βρίσκεται πάντα στο πλευρό του, αλλά και στο πλευρό των δύο τους παιδιών.

Είχα τη χαρά να του θέσω κάποια ερωτήματα εκ μέρους του Carpe Vinum, τα οποία και απάντησε.

Κτήμα ΑβαντίςΑναδρομή στην ιστορία του Κτήματος Αβαντίς. Ποια ήταν τα πρώτα βήματα;

Η ιστορία αρχίζει το 1990. Φοιτητής ακόμα στο Οικονομικό της Νομικής, παρακίνησα τον πατέρα μου να προβούμε σε αναμπέλωση προκειμένου να αποδεσμευτούμε από τον τοπικό συνεταιρισμό. Τρία χρόνια αργότερα, έχει φυτευτεί στην Εύβοια το πρώτο Sauvignon Blanc και η πρώτη μας ετικέτα είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει. Πριν από 30 χρόνια, το 1993, ο συγχωρεμένος Νικόλαος Μούντριχας ιδρύει την πρώτη μας εταιρεία οινοποιείου, προάγγελο της Κτήμα Αβαντίς.

Τι σημαίνει Αβαντίς;

«Αβαντίς» είναι η αρχαία ονομασία της Εύβοιας. Το όνομα που επιλέξαμε να αφιερώσουμε στην προσπάθεια που κάναμε στον τόπο μας.

Οι αμπελώνες σας. Τι ποικιλίες καλλιεργείτε;

Οι αμπελώνες μας εκτείνονται στα χωριά Μύτικας, Αφράτι, Πούρνος, Καθενοί. Όλοι στην κεντρική Εύβοια, από τις εκβολές του ποταμού Λήλα έως τις παρυφές των υψωμάτων του όρους Δίρφυς. Οι ποικιλίες μας είναι Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Μοσχάτο, Viognier, Gewurztraminer, Grenache Rouge, Μαυροκουντούρα και το αγαπημένο Syrah.

«Αβαντίς» είναι η αρχαία ονομασία της Εύβοιας. Το όνομα που επιλέξαμε να αφιερώσουμε στην προσπάθεια που κάναμε στον τόπο μας.

Λίγα λόγια για το terroir της Εύβοιας;

Ευβοϊκός κόλπος και Δίρφυς, βουνό και θάλασσα. Αέριες μάζες σε συνεχή κίνηση. Ένα υπέροχο και ιδιαίτερο terroir, που αποτυπώνεται στα κρασιά μας με δυνατό φρούτο και δυναμικό παλαίωσης.

Η ποικιλομορφία των διαφορετικών κλώνων του Syrah και η αναβίωση της ευβοϊκής ποικιλίας Μαυροκουντούρα. Πώς προβλέψατε ότι θα αγαπηθούν τόσο δυνατά από τους Έλληνες;

Δύο διαφορετικές ποικιλίες, δύο διαφορετικές διαδρομές. Το Syrah, μια διάσημη ποικιλία, η οποία με τη συστηματική και σε βάθος δουλειά μας αναδείχθηκε τέλεια και βρήκε μια δεύτερη πατρίδα. Έχουμε πειραματιστεί εδώ και πολλά χρόνια με περισσότερους από 10 κλώνους και έχουμε καταλήξει σε 6 με πατρίδα τον Ροδανό. Η αναβίωση της Μαυροκουντούρας ήταν το χρέος στον τόπο μας και στην κληρονομιά του.

Νέες ποικιλίες που προσθέσατε πρόσφατα και γιατί;

Η φιλοσοφία μας είναι να εμβαθύνουμε στις ποικιλίες που ήδη δουλεύουμε.

Η τέχνη του χαρμανιού στο κρασί. Τα δικά σας «πιστεύω»;

Αισθήσεις και Αίσθηση. Η τέχνη του χαρμανιού τείνω να καταλήξω πως είναι έμφυτο ταλέντο. Είναι να μπορείς να δοκιμάζεις το μέρος και να ονειρεύεσαι το όλον.

Επισκεψιμότητα του οινοποιείου. Σχέδια για το μέλλον;

Με δύο επισκέψιμα οινοποιεία και τη σύζυγό μου, τη Λένγκα, που λατρεύει την έννοια του οινοτουρισμού, το μέλλον φαντάζει –κρίνοντας και από το καλοκαίρι του 2021– ευοίωνο. Προσδοκούμε να φιλοξενούμε πάνω από 30.000 επισκέπτες στην Εύβοια και στη Σαντορίνη.

Η τέχνη του χαρμανιού τείνω να καταλήξω πως είναι έμφυτο ταλέντο. Είναι να μπορείς να δοκιμάζεις το μέρος και να ονειρεύεσαι το όλον.

Lenga Oenotherapy: πώς η πρώτη ύλη του Κτήματος Αβαντίς μετατρέπεται σε premium προϊόν spa. Τελικά το κρασί μάς ομορφαίνει;

Από το 2009 καινοτομήσαμε χρησιμοποιώντας τα υποπροϊόντα της οινοποίησης που προέρχονται από τους αμπελώνες μας. Δημιουργήσαμε σε εξειδικευμένο εργαστήριο στην Ελλάδα φυτικά εκχυλίσματα. Αντλούμε έλαιο από τα κουκούτσια των σταφυλιών και ενεργά βιοδραστικά συστατικά, όπως Δ βινιφερίνη, βλαστοκύτταρα, ρεσβερατρόλη και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Τα μοναδικά αρώματα των Lenga είναι εμπνευσμένα από τα πρωτογενή αρώματα των σταφυλιών των αμπελώνων μας. Φέρουν τη σφραγίδα της αυθεντικότητάς μας, καθώς έχουν δημιουργηθεί από εμάς και την ομάδα των χημικών μας. Με δύο oenotherapy wellness rooms στο Κτήμα Αβαντίς στην Εύβοια και το Anhydrous Cellar Door στη Σαντορίνη, το Lenga Oenotherapy προσφέρει αντιοξειδωτικές σταφυλοθεραπείες συνδυάζοντας το κρασί με την ευεξία.

Η σειρά των κρασιών Anhydrous, με λιγότερο από έναν χρόνο κυκλοφορίας, έχει αποσπάσει ήδη χρυσά μετάλλια και κορυφαίες βαθμολογίες.

Anhydrous Cellar Door, μια νέα αρχή στη Σαντορίνη. Μιλήστε μας για το ολοκαίνουργιο concept winery.

Concept winery πραγματικά! Ένας πολυχώρος διαμορφωμένος σε ένα παλιό σινεμά, λίγο έξω από τα Φηρά. Ο επισκέπτης μπορεί να μυηθεί στα μυστικά της οινοποίησης σε αμφορείς και δεξαμενές-αυγά, να κάνει μαθήματα μαγειρικής με συνταγές του μεγάλου Γιάννη Μπαξεβάνη, έως σταφυλοθεραπεία και spa με Lenga oenotherapy. Η σειρά των κρασιών Anhydrous, με λιγότερο από έναν χρόνο κυκλοφορίας, έχει αποσπάσει ήδη χρυσά μετάλλια και κορυφαίες βαθμολογίες, όπως +94 από τον σπουδαίο οινοκριτικό Mark Squires.

Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Αμφορείς στο Παλιό Καρνάγιο της Καβάλας από το Κτήμα Αποστολίδη

Τα Κρασιά Scalarea της Κρητικής Γης από την Μπουτάρη

Κτήμα Κούρτη: Το Oινοποιείο που σε Πάει Πίσω στις Ρίζες σου

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+