Τανίνη Αγάπη Μου: Το Wine Bar των Εξαρχείων

Τανίνη Αγάπη Μου

Η λατρεία και το πάθος του Στέργιου Τεκερίδη για το κρασί συνδέεται με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ίδιου, της καταγωγής του, της διαδρομής του. Έχει αγκαλιάσει το ελληνικό κρασί όπως κάποιοι στο παρελθόν άνοιξαν την αγκαλιά τους και στήριξαν τους πρόσφυγες, ανάμεσα σε αυτούς και τους προγόνους του, από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Ο ίδιος κατάγεται από την Καβάλα και τη Δράμα.

Εκτιμά και φροντίζει ό,τι έχει ανάγκη από στήριξη και, όταν ανακαλύπτει παραγωγούς που κάνουν αυτό που αγαπούν και δεν έχουν τον τρόπο να το κάνουν προσιτό ευρύτερα, τους εντάσσει στον κατάλογο του wine bar Τανίνη Αγάπη Μου.

Τανίνη Αγάπη ΜουΕκεί κάνει πάσα στην Εύα Μπολολιά, η οποία αναλαμβάνει να παρακινήσει τους πελάτες να βουτήξουν στο άγνωστο. Να δοκιμάσουν, να πειραματιστούν, να νιώσουν. Η φιλοσοφία του bar θυμίζει λίγο μια παλιά μέθοδο, την αλληλοδιδακτική. Είπαμε, ο Στέργιος, ο ιθύνων νους, χρησιμοποιεί τον χρόνο υπέρ του και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.

Το παιχνίδι με τα 100 διαφορετικά ποτήρια, όλα από ελληνικές ετικέτες, είναι κάτι παραπάνω από γευσιγνωστική εμπειρία. Τα ονόματα από κάποιες ποικιλίες είναι για πολλούς πρωτάκουστα. Όπως και κάποια οινοποιεία και περιοχές. Εκπονούν εκπαιδευτική και πολυδιάστατη «εργασία» εκεί ο Στέργιος και η Εύα, αλλά και η έτερη κρυφή δύναμη, ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, που δεν αφορά μόνο στο κρασί. Με τον τρόπο τους θέλουν να μεταδώσουν τη φιλοσοφία τους και στους θαμώνες, να είναι δηλαδή απαιτητικοί με ό,τι ασχολούνται και να προσφέρουν χρόνο και αγάπη στον εαυτό τους.

Τανίνη Αγάπη ΜουΕδώ τίποτα δεν είναι αυτονόητο και αναμενόμενο. Για τον Στέργιο, την Εύα και τον Δημήτρη το στοίχημα είναι να καταφέρουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα τιμώντας τον ελληνικό αμπελώνα. Και, όταν κάποιος αγαπάει τόσο πολύ το κρασί, είναι αναμενόμενο ότι θα εμπνεύσει και άλλους να το εξερευνήσουν και να γνωρίσουν την εξαιρετική δουλειά πολλών Ελλήνων παραγωγών που πειραματίζονται με επιμονή και μεράκι.

Δοκιμάζοντας τις επιλογές που ταιριάζουν στον καθένα, με την καθοδήγηση πάντα των ανθρώπων του bar, είναι σίγουρο πως αυτοί οι άλλοι, όλοι εμείς δηλαδή, θα αναφωνήσουν: Τανίνη Αγάπη Μου!

Αισθητική και… υπόγειες μουσικές διαδρομές

Βαφτίζοντας το wine bar, ο Στέργιος τού μεταβίβασε, ως είθισται με τους νονούς, πολλά στοιχεία από τον ίδιο, την αισθητική και την ιδιοσυγκρασία του, που είναι διακριτά στη διαμόρφωση του χώρου και στην αύρα που αποπνέει, ξεκινώντας από την ίδια την τοποθεσία του έως τις «απρόσμενες» εκπλήξεις στην κάβα του.

Τανίνη Αγάπη ΜουΗ «Τανίνη» βρίσκεται πίσω από μια στάση λεωφορείου, ενώ απέξω, στην πρόσοψή της, μια επιγραφή από νέον, ως εικαστική παρέμβαση, αιχμαλωτίζει την προσοχή. Τη χωροθέτηση του bar στο συγκεκριμένο σημείο κάποιοι θα τη χαρακτήριζαν άκυρη, όχι όμως και ο Στέργιος, που την έχει μετατρέψει σε στοιχείο του σκηνικού – αν δείτε κάποιον να χάνει το λεωφορείο, θα είναι γιατί θα έχει γοητευτεί με όσα συμβαίνουν γύρω του, αναβάλλοντας τη μετακίνησή του για αργότερα.

Ο αγαπημένος χώρος του Στέργιου, όπου πάντα βρίσκει χρόνο για να γίνει θεατής και ακροατής, είναι η κάβα. Με ποπ αισθητική και ωραίο φωτισμό, ενίοτε μετατρέπεται σε αίθουσα κατάνυξης για τζαζ ακροατήριο. Οι μουσικές βραδιές είναι ευλογία για τα αυτιά και την ψυχή. Ένα ωραίο ταξίδι που ενώνει τη γεύση με την ακοή, την όραση με την αφή.

Όπως σημειώνει η Εύα, «Τα προσεγγίζουμε όλα με τρόπο που να μας εκφράζει. Στηρίζουμε την κυκλική οικονομία: από τα vintage πιάτα και ποτήρια από μελαμίνη μέχρι τις ανακυκλώσιμες ή βιοδιασπώμενες συσκευασίες μας. Τα έπιπλά μας έχουν δημιουργηθεί από ανεξάρτητους τεχνίτες με ξύλο σημύδας –μια από τις πιο βιώσιμες ξυλείες λόγω του ρυθμού ανάπτυξής της– και οικολογικά βερνίκια νερού. Αγαπάμε επίσης τα κρασιά από βιολογικές και βιοδυναμικές καλλιέργειες γιατί, εκτός από την ποιότητά τους, έχουν θετικό αντίκτυπο στη γη, στο νερό και στον αέρα».

Κρασί και φαγητό από την ελληνική γη

Τανίνη Αγάπη ΜουΗ κουζίνα έχει την υπογραφή της Μαρίας Κοφίτσα και είναι συνοδευτική των κρασιών. Προσφέρει ελληνικό δεκατιανό (το ευρωπαικό brunch) με cheese cake ξινομυζήθρας, πίτες, αλλά και αλλαντικά και τυριά από όλη την Ελλάδα. Με πρώτες ύλες από περιοχές που γειτνιάζουν με αμπελοτόπια και από σημεία στη χώρα μας που έχουν γίνει γνωστά για τα τοπικά τους προϊόντα.

Μπορείτε να παραγγείλετε σε ποτήρι ό,τι περιλαμβάνει η τεράστια κάρτα του καταλόγου, την οποία ο Στέργιος ανανεώνει συχνά. Ταξιδεύει, ψάχνει και επιλέγει βιοδυναμικά, βιολογικά, φυσικά και ελάχιστης παρέμβασης κρασιά, όλα από την ελληνική αγορά. Το εύρος των επιλογών αποδεικνύει την εντυπωσιακή δυναμική του ελληνικού κρασιού, η οποία και πολλαπλασιάζεται.

Η «Τανίνη» μεταφέρεται

Τανίνη Αγάπη ΜουΓια μια αποκλειστική εμπειρία κρασιού, μπορείτε να προσκαλέσετε την «Τανίνη» στον χώρο σας. Θα επιλέξουν από τη λίστα κρασιών τις πιο ταιριαστές ετικέτες για την εκδήλωσή σας και θα παράσχουν υπηρεσίες wine catering με αισθητική και εξειδίκευση εφάμιλλες με αυτές που προσφέρονται στο bar.

Η καρδιά της «Τανίνης»

Επί της οδού Μεθώνης βρίσκεται το υπόγειο κελάρι, η καρδιά της «Τανίνης». Στην ειδικά κατασκευασμένη επιτοίχια κάβα θα βρείτε όλες τις ετικέτες της λίστας (και όχι μόνο) για να γεμίσετε το ψυγείο στο σπίτι με τα αγαπημένα σας κρασιά. Αν ψάχνετε το τέλειο δώρο για οινόφιλους, μην ξεχάσετε να ρωτήσετε για την ξύλινη συσκευασία δώρου.

Το wine bar Τανίνη Aγάπη Mου βρίσκεται στα Εξάρχεια, στις οδούς Ιπποκράτους και Μεθώνης. Άρχισε να λειτουργεί πριν από τρία χρόνια και «τρέχει» όπως ένα μικρό αγόρι που ανακαλύπτει τη δύναμη του διασκελισμού του. Είναι εύκολη η πρόσβαση και δύσκολη η αποχώρηση μετά την οινοποσία.

Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Taste Wine από το Κτήμα Χατζηβαρύτη στην “Τανίνη Αγάπη Μου”

Η Υπομονή είναι Αρετή και στο Κρασί: Wine Tasting στο Κτήμα Αργυρού στη Σαντορίνη

Κτήμα Ακράνι: Νέες Ετικέτες από τους Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+