Κτήμα Ακράνι: Νέες Ετικέτες από τους Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου

Κτήμα Ακράνι Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου

Μοιραζόμαστε μαζί σας την αγάπη μας για τη γαστρονομία και το κρασί από τον τόπο μας, αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο, με κάθε ευκαιρία που μας δίνεται. Σε αυτό το άρθρο θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ένα κτήμα που αγαπήσαμε τυχαία πριν από περίπου 5 χρόνια, δοκιμάζοντας ένα δείγμα από την εξαιρετική δουλειά του. Το Chardonnay από τους αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου έμελλε να γίνει ένα από τα κρασιά που θα ταυτιζόταν με το Warehouse.

Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου

Κτήμα Ακράνι Αμπελώνες ΤριανταφυλλοπούλουΟι Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου βρίσκονται στην Κω και συγκεκριμένα στους πρόποδες του όρους Δίκαιος. Το 1996 ξεκίνησαν οι φυτεύσεις διεθνών ποικιλιών σε 17 στρέμματα, ενώ σήμερα, χάρη σε μια αεικίνητη και εξωστρεφή τακτική, το κτήμα αριθμεί πλέον 150 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, στους οποίους ευδοκιμούν διεθνείς και σπάνιες ελληνικές ποικιλίες.

Στο κτήμα, για να διατηρήσουν την κληρονομιά τους, ενισχύουν την αειφόρο ανάπτυξη των αμπελώνων, διασφαλίζοντας την υγιή ισορροπία μεταξύ του αμπελιού, του εδάφους, του νερού και της φυσικής βιοποικιλότητας, στους οποίους η χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων, εντομοκτόνων και μυκητοκτόνων δεν αποτελεί επιλογή.

Κτήμα Ακράνι

Η πρώτη εμφιάλωση έγινε το 2003 και τα 25 ετών πλέον αμπέλια δίνουν τα εξαιρετικά συμπυκνωμένα κρασιά Κτήμα AKRANI Single Vineyard Miniera. Πρόσφατα οι ετικέτες σχεδιάστηκαν εξαρχής, παράλληλα με τη μετονομασία των Αμπελώνων Τριανταφυλλοπούλου σε Κτήμα Ακράνι, από τη λέξη “ακράνης”, που σημαίνει σύντροφος. Η επιλογή του ονόματος δεν είναι τυχαία, καθώς εμπεριέχει συμβολικά όλες τις σχέσεις φιλίας που έχει δημιουργήσει η οικογένεια από το 1996 στον κόσμο του κρασιού.

Naturally Sweet White Wine 2019

Naturally Sweet White Wine 2019 Κτήμα ΑκράνιΠοικιλιακή σύνθεση: Μοσχάτο Αλεξανδρείας 50%, Sauvignon Blanc 50%.
Kατηγορία: Φυσικώς Γλυκύς Λευκός Οίνος.
Αμπελώνες: Μέσος όρος ηλικίας πρέμνων 12 χρόνια, φυτεμένα σε αμμώδη, ελαφριά εδάφη που προέρχονται από ασβεστολιθικό μητρικό πέτρωμα. Η διαχείριση και εξέλιξη του οικοσυστήματος βασίζεται αποκλειστικά στις αρχές της βιολογικής γεωργίας (το κτήμα τελεί υπό καθεστώς διαδικασίας πιστοποίησης).
Στρεμματική απόδοση: Mέσος όρος 1,55 tn/στρέμμα.
Περίοδος τρύγου: 20-25 Αυγούστου – τα σταφύλια απλώνονται στον ήλιο 12 ημέρες ώστε να συμπυκνωθεί ο χυμός τους.
Ωρίμανση: 5 μήνες περιοδικό “batonnage” ελαφρών οινολασπών σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Το κρασί συνεχίζει την εξέλιξή του στη φιάλη 9-12 μήνες προτού διατεθεί στην αγορά.
Δυνατότητα παλαίωσης: 8-10 χρόνια.
Αναλυτικά στοιχεία: Aλκοολικός βαθμός 15.3% by vol., υπολειμματικά σάκχαρα 61.5 g/l, oλική οξύτητα 6.2 g/l τρυγικού οξέος, pH 3.59.
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 9-11°C.
Προτεινόμενοι γευστικοί συνδυασμοί: Mπλε τυριά, λαδοτύρι, επιδόρπια με bitter σοκολάτα.

Regional Expressions Malagousia 2020

Regional Expressions Malagousia 2020 Κτήμα ΑκράνιΠοικιλιακή σύνθεση: Μαλαγουζιά 100%.
Kατηγορία: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Κως.
Αμπελώνες: Μέσος όρος ηλικίας πρέμνων 15 χρόνια. Το 70% της πρώτης ύλης προέρχεται από αργιλοπετρώδη κοκκινοχώματα σχιστολιθικού μητρικού πετρώματος, ενώ το υπόλοιπο 30% από αμμώδη ασβεστολιθικά εδάφη. Η διαχείριση και εξέλιξη του οικοσυστήματος βασίζεται αποκλειστικά στις αρχές της βιολογικής γεωργίας (το κτήμα τελεί υπό καθεστώς διαδικασίας πιστοποίησης).
Στρεμματική απόδοση: Μέσος όρος 1,05 tn/στρέμμα.
Περίοδος τρύγου: 18-22 Αυγούστου.
Ωρίμανση: 60% του κρασιού παραμένει 4 μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές, ενώ το υπόλοιπο 40% ωριμάζει αντίστοιχο διάστημα σε νέα δρύινα βαρέλια 225 λίτρων. Κατά την περίοδο αυτή γίνονται περιοδικά “batonnage”.
Δυνατότητα παλαίωσης: 5 χρόνια.
Αναλυτικά στοιχεία: Αλκοολικός βαθμός 13.8% by vol., υπολειμματικά σάκχαρα 2.1 g/l, oλική οξύτητα 5.9 g/l τρυγικού οξέος, pH 3.27.
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 10-12°C.
Προτεινόμενοι γευστικοί συνδυασμοί: Ψάρια και θαλασσινά στη σχάρα, ριζότο θαλασσινών, καρπάτσιο ψαριών, ζυμαρικά με αστακό, sushi-ιαπωνική κουζίνα.

Regional Expressions Assyrtiko 2020

Regional Expressions Assyrtiko 2020 Κτήμα ΑκράνιΠοικιλιακή σύνθεση: Aσσύρτικο 100%.
Kατηγορία: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δωδεκανήσου.
Αμπελώνες: Μέσος όρος ηλικίας πρέμνων 17 χρόνια. Η προέλευση της πρώτης ύλης μοιράζεται 50-50 μεταξύ σχιστολιθικού και ασβεστολιθικού υπεδάφους. Η διαχείριση και εξέλιξη του οικοσυστήματος βασίζεται αποκλειστικά στις αρχές της βιολογικής γεωργίας (το κτήμα τελεί υπό καθεστώς διαδικασίας πιστοποίησης).
Στρεμματική απόδοση: Μέσος όρος 1,2 tn/στρέμμα.
Περίοδος τρύγου: 27-30 Αυγούστου.
Ωρίμανση: Ωριμάζει 6 μήνες κατά το 1/3 της ποσότητας σε ανοξείδωτη δεξαμενή, 1/3 σε σφαιρική τσιμεντένια δεξαμενή και 1/3 σε νέα δρύινα βαρέλια 225 λίτρων.
Δυνατότητα παλαίωσης: 8 χρόνια.
Αναλυτικά στοιχεία: Αλκοολικός βαθμός 14.3% by vol., υπολειμματικά σάκχαρα 1.7 g/l, oλική οξύτητα 6.1 g/l τρυγικού οξέος, pH 3.22.
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 11-13°C.
Προτεινόμενοι γευστικοί συνδυασμοί: Όστρακα, θαλασσινά, μεγάλα λιπαρά ψάρια στη σχάρα, ζυμαρικά με καπνιστό χέλι ή πέστροφα, αρνάκι αυγολέμονο, αυγοτάραχο.

Single Vineyard Miniera Chardonnay 2020

Single Vineyard Miniera Chardonnay 2020 Κτήμα ΑκράνιΠοικιλιακή σύνθεση: Chardonnay 100%.
Kατηγορία: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δωδεκανήσου.
Αμπελώνες: Aμπελοτεμάχιο 22 χρόνων, φυτεμένο στα αργιπετρώδη κοκκινοχώματα, σχιστολιθικού μητρικού πετρώματος. Η διαχείριση και εξέλιξη του οικοσυστήματος βασίζεται αποκλειστικά στις αρχές της βιολογικής γεωργίας (το κτήμα τελεί υπό καθεστώς διαδικασίας πιστοποίησης).
Στρεμματική απόδοση: Μέσος όρος 0,8 tn/στρέμμα.
Περίοδος τρύγου: 29 Αυγούστου-1 Σεπτεμβρίου.
Ωρίμανση: Το 40% του κρασιού παραμένει 6 μήνες σε ανοξείδωτη δεξαμενή, ενώ το υπόλοιπο 60% ωριμάζει αντίστοιχο διάστημα σε δεύτερης χρήσης δρύινα βαρέλια 225 λίτρων. Κατά την περίοδο αυτή γίνονται περιοδικά “batonnage”.
Δυνατότητα παλαίωσης: 5 χρόνια.
Αναλυτικά στοιχεία: Αλκοολικός βαθμός 14.0% by vol., υπολειμματικά σάκχαρα 2.2 g/l, oλική οξύτητα 6.1 g/l τρυγικού οξέος, pH 3.21.
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 10-12°C.
Προτεινόμενοι γευστικοί συνδυασμοί: Κίτρινα τυριά, σουφλέ λαχανικών και τυριών, ριζότο μανιταριών, τερίνες θαλασσινών, κοτόπουλου και λαχανικών.

Ένα Επισκέψιμο Κτήμα

Ένα ταξίδι σας στην Κω πρέπει oπωσδήποτε να συνδυαστεί με επίσκεψη στο οινοποιείο, καθώς θα απολαύσετε μια πολύπλευρη εμπειρία. Θα περιηγηθείτε στους αμπελώνες και στους χώρους παραγωγής, ενώ θα δοκιμάσετε όλη τη συλλογή του κτήματος Ακράνι. Η φιλοσοφία των κρασιών του κτήματος εσωκλείει την ψυχή της αιγαιοπελαγίτικης ατμόσφαιρας, αλλά και τη διάθεση των επόμενων γενιών για μοντέρνα και “νόστιμα” κρασιά που αφορούν όλο και περισσότερο κόσμο, με κρυφές ματιές στην παράδοση. Η εξωστρέφεια και η συνέπεια του κτήματος είναι από τα στοιχεία που μας κάνουν να το αγαπάμε και να χαιρόμαστε όταν το προτείνουμε για να συνοδεύσει στιγμές και γεύματά σας.

Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Μοναδικά Δώρα από το eshop του Warehouse

Το Απόλυτο Food & Wine Pairing από το Warehouse

Αξεσουάρ Κρασιού από το Warehouse

Rosé s’il Vous Plaît! 10 Aπολαυστικά Ροζέ για το Καλοκαίρι

Τα Κρασιά του Καλοκαιριού

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

H δημιουργική ομάδα του Warehouse Project απαρτίζεται από 4 ταλαντούχους ανθρώπους: Γιώργος Κανόπουλος “The Wine Εxpert”, Γιώργος Λουκάς “The Coffee Expert”, Αναστάσης Ιωάννου “The Bar Expert” και Βασίλης Γεωγλερής “The Food Expert”. Καθένας στο είδος του, αλληλοσυμπληρώνονται για χάρη των κοινών τους στόχων.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+