Η Υπομονή είναι Αρετή και στο Κρασί: Wine Tasting στο Κτήμα Αργυρού στη Σαντορίνη

Κτήμα Αργυρού

Σχεδιάζοντας το ταξίδι μου στο ηφαιστειογενές νησί της Σαντορίνης χρειάστηκε να κάνω μια επιλογή για τα οινοποιεία που θα επισκεφτώ, λόγω περιορισμού των ημερών. Κάνοντας ένα γκάλοπ και ρωτώντας φίλους connoisseurs του κρασιού, η απάντηση ήταν ομόφωνη: “Δεν μπορείς να παραλείψεις το Κτήμα Αργυρού!”.

Η οικογένεια Αργυρού βρίσκεται στην Επισκοπή της Σαντορίνης από το 1800. Έκτοτε, 8 γενιές με 200 χρόνια ιστορίας καλλιεργούν τον μεγαλύτερο ιδιόκτητο αμπελώνα του νησιού. Το Κτήμα Αργυρού που ιδρύθηκε το 1903 παραμένει οικογενειακή επιχείρηση, με τον Ματθαίο Αργυρό να κρατά τα ηνία ως τέταρτη γενιά ιδιοκτήτη και οινοποιού, ενώ ο Γιάννης Αργυρός ήταν εκείνος που ανέδειξε τα Vinsanto κρασιά σε παγκόσμια κλίμακα.

Κτήμα Αργυρού

Το Σουρεάλ Terroir της Σαντορίνης

Κτήμα Αργυρού

Το γκρι-μαύρο της σαντορινιάς πέτρας κυριαρχεί και γύρω μου μόνο αμπέλια. Το περιβάλλον αποπνέει αυτή την ορυκτότητα, το ηφαιστειογενές στοιχείο. Από τα 1.200 στρέμματα του αμπελώνα, διακρίνω μόνο τα 400 που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Με ιντριγκάρει η σκέψη πως κάποια από αυτά είναι άνω των 200 ετών και αποτελούν από τις παλαιότερες ρίζες της Σαντορίνης και όλου του κόσμου!

Αναλογίζομαι το σουρεάλ ανόργανο και ξερό έδαφος της Σαντορίνης, τη μαύρη πέτρα και την άμμο, την ελαφρόπετρα… Η τελευταία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς απορροφάει την πρωινή υγρασία του αέρα και την κρατάει σε μεγάλα βάθη, σαν αποθήκη νερού. Η βροχόπτωση είναι χαμηλή, ο αέρας τόσο δυνατός που οδηγεί σε σπασίματα και ο ήλιος εξίσου δυνατός. Υψηλή οξύτητα, ορυκτότητα και αλατότητα.

Παρότι ο αμπελώνας της Σαντορίνης δεν προσβλήθηκε ποτέ από τη φυλλοξήρα, πώς είναι δυνατόν να μεγαλώνει κάτι σε ένα τόσο εχθρικό και απαιτητικό για το αμπέλι περιβάλλον;

Η Μέθοδος “Κουλούρα”

Η Ελισάβετ Λουκάκη, υπεύθυνη πωλήσεων του Κτήματος Αργυρού και wine expert, μας συστήνει την “κουλούρα”, ένα μοναδικό σύστημα κλαδέματος που γίνεται μόνο στη Σαντορίνη και υλοποιείται στο Κτήμα Αργυρού.

Κτήμα Αργυρού κουλούρα

“Σε νεαρή ηλικία, στα 3-4 χρόνια του φυτού επιλέγουμε δύο κλαδιά, τα πλέκουμε μεταξύ τους και τα γυρίζουμε γύρω από τη ρίζα”, μας εξηγεί. “Έτσι, δίνουμε τη δομή της κουλούρας, η οποία λειτουργεί σαν ένα καλάθι, μια αγκαλίτσα που προστατεύει το φυτό από τα σπασίματα. Ο τρόπος που μεγαλώνει το φύλλωμα λειτουργεί σαν ομπρέλα, προστατεύει από τον ήλιο και ταυτόχρονα, παγιδεύει κάτω την υγρασία”, συνεχίζει. Καταλαβαίνουμε πως με αυτόν τον τρόπο μπορούν τα σταφύλια να μεγαλώνουν με προστασία.

Στη διάρκεια του wine tasting ανακαλύψαμε τα παρακάτω κρασιά:

Atlantis

Κτήμα Αργυρού AtlantisΜια εισαγωγή στο οινικό οικοσύστημα του Αργυρού. Μία σύνθεση που αποτελείται κυρίως από Ασύρτικο και μικρότερες αναλογίες από Αθήρι και Αϊδάνι, φτιαγμένο από αμπέλια 6 ετών ή και νεότερα. Ιδανικό για casual στιγμές, μπορούμε να το απολαμβάνουμε όλες τις ώρες της ημέρας, ακόμα και μόνο του, χωρίς φαγητό. Ένα φρέσκο κρασί που είναι φτιαγμένο για να πίνεται στη νέα ηλικία του. Food pairing γίνεται με αλλαντικά, θαλασσινά, τυριά, πουλερικά και σαλάτες. Το απολαύσαμε με γραβιέρα και γαλοπούλα, με τα οποία ταίριαξε απόλυτα. Το προτιμούν τα ξενοδοχεία για το βιδωτό του καπάκι και την ευκολία με την οποία ανοίγει.

Το Βιδωτό Καπάκι και η “Παρεξήγηση”

Στο σημείο αυτό ας λύσουμε μια “παρεξήγηση” σχετικά με το βιδωτό καπάκι στα κρασιά, καθώς πρόκειται για ελληνική αντίληψη πως  ισοδυναμεί με υποδεέστερη ποιότητα. Στην Αμερική και την Αυστραλία, μάλιστα, κάποια από τα καλύτερα κρασιά είναι πλέον σε μπουκάλια με βιδωτό καπάκι.

Αρχικά, είναι πιο οικολογικό, δεδομένου πως δεν σπαταλιέται κάποιο δέντρο. Αφετέρου, με τον φελλό, το κρασί κινδυνεύει να είναι φελλωμένο. Το βιδωτό καπάκι δεν επιτρέπει την οξυγόνωση, βοηθώντας έτσι την παλαίωση. Με την οινική αντίληψη καταλαβαίνουμε τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως τα έχουμε μάθει…

Αηδάνι

Κτήμα Αργυρού AidaniAνήκει στη σειρά Estate, που σημαίνει πως όλα τα σταφύλια είναι από ιδιόκτητους αμπελώνες του Κτήματος. Μια ποικιλία αρκετά αρωματική με τροπικές νότες στο ποτήρι. Μόνο του είναι μια πολύ ρομαντική έκφραση της Σαντορίνης. Έχει πιο ανθικό, πιο μαλακό και βοτανικό χαρακτήρα και τροπικές νότες. Το απολαύσαμε με μανούρι και βερίκοκο. Το pairing μπορεί να γίνει όμως και με θαλασσινά, με πιάτα με αρωματικά και φυτικά στοιχεία, στοιχεία φρούτου, ακόμα και πιο spicy νότες, π.χ. ceviche.

Σαντορίνη Ασύρτικο

Ο καθρέφτης της Σαντορίνης, το αντιπροσωπευτικό κρασί του brand name Αργυρού με ένδειξη ΠΟΠ. Για να πάρει ένα κρασί την ονομασία “Σαντορίνη”, ο παραγωγός χρειάζεται να χρησιμοποιεί τουλάχιστον 75% Ασύρτικο και μπορεί να βάλει Αθήρι και Αηδάνι, αν είναι καλλιεργημένα στη Σαντορίνη.

Κτήμα ΑργυρούΣτο Κτήμα Αργυρού επιλέγουν 100% Ασύρτικο στην οινοποίηση. Και αυτό το κρασί ανήκει στη σειρά Estate, από ιδιόκτητους αμπελώνες στη Μεσαριά, τον Καρτεράδο, τον Πύργο, το Μεγαλοχώρι και το Ακρωτήρι. Η ηλικία του φτάνει τα 100-120 έτη. Η οινοποίησή του γίνεται σε δεξαμενή, όπου το κρασί μένει με τις οινολάσπες για 4-5 μήνες και σε αυτό οφείλεται η πολυπλοκότητα που βιώσαμε στο στόμα. Πρόκειται για κρασί με πολύ υψηλή οξύτητα, ορυκτότητα, αλατότητα και μια ιδιαίτερη υφάλμυρη επίγευση. Ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου κρασιού είναι πάρα πολύ καθαρός, και όχι ρομαντικός.

Μας μεταδόθηκε η αίσθηση της υψηλής ποιότητας του σταφυλιού και της ωραίας συμπύκνωσης στο ποτήρι μας όσο το δοκιμάζαμε με γραβιέρα Ιθάκης και γαλοπούλα. Ακόμα, μπορεί να ταιριάξει υπέροχα με ντελικάτες γεύσεις, θαλασσινά και όστρακα γιατί καθαρίζει τον ουρανίσκο και την παλέτα μας και ισορροπεί τη λιπαρότητα.

Special Cuvee Monsignori

Κτήμα Αργυρού Special Cuvee MonsignoriΤο αγαπημένο μου ξηρό κρασί του Κτήματος Αργυρού, η gourmet έκφανση που πλαισιώνει το extreme terroir της Σαντορίνης και τον αυθεντικό χαρακτήρα του Ασύρτικου. Οι άνω των 200 ετών ρίζες του είναι από τις παλαιότερες της Σαντορίνης. Συμπυκνωμένο και πολύ υψηλό σε ποιότητα, πρόκειται για premium κρασί, πιο στρογγυλό, πιο φινετσάτο και πιο σύνθετο. Είναι το κρασί που μπορούμε να παλαιώσουμε για πάνω από δεκαετία στο κελάρι. Έχει έντονη ορυκτότητα και νιώσαμε τα χαρακτηριστικά του terroir πιο έντονα. Η οξύτητα είναι πολύ υψηλή και έχει έντονη παλέτα. Στην πανέμορφη ετικέτα, απεικονίζεται η πρώτη κάναβα της οικογένειας, ένα υπόσκαφο οινοποιείο που χρονολογείται από το 1800. Είναι με διαφορά το πιο γαστρονομικό ξηρό κρασί του Κτήματος Αργυρού. Pairing γίνεται επιτυχώς με μεγάλα ψητά ψάρια, πιο λιπαρές υφές, κρέας καπνιστό και τυριά (π.χ. παλαιωμένη γραβιέρα Ιθάκης).

Vinsanto

Παρότι τα έχουμε συνηθίσει ως το σήμα κατατεθέν του brand name Αργυρού, αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει, καθώς αναγνωρίζονται εξίσου και τα ξηρά κρασιά του Κτήματος. Τα Vinsanto ταιριάζουν με γλυκά ή τα απολαμβάνουμε αντί για γλυκό.

Ονοματολογία των Κρασιών “Vinsanto”

Κτήμα Αργυρού VinsantoΕπικρατούν δύο θεωρίες σχετικά με την προέλευση της ονομασίας “Vinsanto”. Σύμφωνα με την πρώτη, οι Βενετσιάνοι έμποροι που επισκέπτονται τη Σαντορίνη κατά το Μεσαίωνα έπαιρναν το “vino di santorini” μαζί τους. Η δεύτερη θεωρία βασίζεται στο ότι καλλιεργούνταν αμπέλια για λογαριασμό της εκκλησίας και χρησιμοποιούνταν το κρασί για τη Θεία Κοινωνία. Eξού και το “vino santo” (το άγιο κρασί).

Νέα και Παλαιωμένη Εκδοχή

Δοκιμάσαμε δύο εκδοχές: μια πιο παλαιωμένη και μια πιο καινούργια.

Το νεότερο Vinsanto που γευτήκαμε επρόκειτο για first release, η σοδειά του ήταν του 2013 και το κρασί ήταν 8 ετών. Η σύνθεση του αποτελείται από 80% Ασύρτικο, 10% αθήρι και 10% Αηδάνι. Έχει φυσικό χρώμα και φυσικά υψηλά σάκχαρα. Ταιριάζει, λόγω παλέτας, με γλυκά βασισμένα στην κρέμα cheese cake, crème brule, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Ακόμα, μπορεί να γίνει pairing με έντονα τυριά, blue cheese και stilton.

Το πιο παλαιωμένο Vinsanto έχει την ίδια ποικιλιακή σύνθεση, αλλά παραμένει για 16 χρόνια στο βαρέλι. Επρόκειτο για σοδειά του 2001 και ως εκ τούτου είναι ηλικίας 20 ετών. Έχει πιο συμπυκνωμένη υφή, άλλη παλέτα και πιο πλούσιο χαρακτήρα. Επισημαίνουμε σε αυτό το σημείο πως η παλαίωση δεν συνεπάγεται υψηλότερη ποιότητα, αλλά υψηλότερη συμπύκνωση. Ταιριάζει απόλυτα με bitter σοκολάτα ή πίνεται μόνο του, αφού είναι εξαιρετικά σύνθετο.

Ο επίλογος φυλούσε μια έκπληξη: σοκολάτα Zotter που φτιάχνεται στην Αυστρία αποκλειστικά για το Κτήμα Αργυρού. 70% κακάο, χειροποίητη, γεμιστή με ζελέ από Vinsanto και fair trade.

Κτήμα ΑργυρούΣυμπέρασμα

Χρειάζεται χρόνος για να γίνει ένα σωστό κρασί, από τη συγκομιδή μέχρι την οινοποίηση και την παλαίωση. Το Κτήμα Αργυρού δείχνει να διαθέτει την υπομονή και το βάθος για να δημιουργεί κρασί που αντέχει στον χρόνο, όχι απλά μια περαστική οινική απόλαυση…

Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Κτήμα Ακράνι: Νέες Ετικέτες από τους Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου

Τα Κρασιά Scalarea της Κρητικής Γης από την Μπουτάρη

Κτήμα Κούρτη: Το Oινοποιείο που σε Πάει Πίσω στις Ρίζες σου

Γνωρίζοντας και Αναγνωρίζοντας τις Ποικιλίες: Μοσχοφίλερο

Απόφοιτη του Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού, η Μαρία Λουίζα Βαφειαδάκη σπούδασε Business Management (BA) στο University of York της Αγγλίας και στη συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό της σε International Marketing (MSc) στο King’s College London. Επιπλέον, κατέχει πτυχίο σε Digital Marketing από το ALBA Graduate Business School κι έχει ολοκληρώσει σεμινάρια για το Digital Marketing & E-Commerce στην ΕΕΔΕ. Ξεκίνησε την καριέρα της στο χώρο του marketing και της επικοινωνίας, όπου έχτισε προϋπηρεσία στα τμήματα marketing πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών με διεθνώς καθιερωμένα brand names στους κλάδους του Food & Beverage, της ψυχαγωγίας, της τηλεόρασης και της τεχνολογίας. Σήμερα εργάζεται ως Marketing & Communications Strategist με εξειδίκευση σε Digital Marketing. Tο πάθος της για το χώρο της γαστρονομίας ξεκίνησε από την παιδική της ηλικία. Αρθρογραφεί σε portals γαστρονομίας κι επιμελείται τις στήλες γαστρονομίας σε καταξιωμένα μέσα, εμπλουτίζοντας συνεχώς τις γνώσεις και εμπειρίες της μέσα από τα ταξίδια που τόσο αγαπάει. Στην αθηΝΕΑ μοιράζεται μαζί μας τις εντυπώσεις της από κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, συνεντεύξεις της από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους σεφ και γράφει για σύγχρονα θέματα που αφορούν την τέχνη της γαστρονομίας. Μιλάει άπταιστα τρεις γλώσσες κι έχει ταξιδέψει σε τέσσερις ηπείρους, σε περισσότερες από 15 χώρες.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER