Τα Κρασιά Scalarea της Κρητικής Γης από την Μπουτάρη

αμπελώνες

Το ιστορικό κτήμα Φανταξομέτοχο, μετά την αναμπέλωσή του το 2015, αυτοσυστήνεται εκ νέου, με εξαιρετικά κρασιά και την καινούργια ταυτότητα: Scalarea Estate. Το έργο και η ιστορία της οινοποιίας Μπουτάρη στην κρητική γη έχει αφετηρία το 1989, με την απόκτηση της ιδιοκτησίας του κτήματος στο Σκαλάνι Ηρακλείου.

Σταθμός στην ιστορία του αμπελώνα υπήρξε το 2015, όταν η οινοποιία Μπουτάρη υλοποίησε ένα φιλόδοξο πλάνο αναμπέλωσης του κτήματος, στηριζόμενο στη γνώση από τη συστηματική έρευνα στις ποικιλίες και το terroir που αποκτήθηκε στα 26 χρόνια εμπειρίας και δράσης της στην κρητική γη. Στόχος όλο αυτό το διάστημα παρέμενε η δημιουργία ενός αμπελώνα με πολύ υψηλό ποιοτικό δυναμικό, που θα αναδεικνύει τις δυνατότητες του κρητικού εδάφους.

κρασιά ΜπουτάρηΤα Κρασιά Scalarea

Σήμερα, κρίνοντας ότι ο ιδιόκτητος αμπελώνας αποδίδει ποιοτικά και ποσοτικά στο μέγιστο μετά την αναδιοργάνωση, τα κρασιά του κτήματος επαναπροσδιορίζονται με τη σειρά Scalarea Estate και συγκεκριμένα με τα: Scalarea Λευκό, Scalarea Ερυθρό και Φανταξομέτοχο.

Το Λευκό Scalarea

Το Scalarea Λευκό είναι το νέο, πιο πρόσφατο απόκτημα του κτήματος. Το νέο λευκό προέρχεται από τις ποικιλίες Βιδιανό και Αθήρι και είναι λαμπερό, ευχάριστα αρωματικό, γεμάτο, με πλούσιο σώμα και εξαιρετική ισορροπία.

Το Scalarea Ερυθρό

Το Scalarea Ερυθρό, γνωστό ως “Σκαλάνι” με την παλιά του ονομασία, είναι ένα πολυβραβευμένο blend από Κοτσιφάλι και Syrah που σήμερα μετονομάστηκε σε “Scalarea”. Η σοδειά που τώρα διατίθεται είναι του 2013 και προέρχεται από σταφύλια του παλαιού αμπελώνα. Είναι ένα κρασί με πολύπλοκο χαρακτήρα, πλούσια έντονα αρώματα, γεμάτη γεύση, ισορροπημένο με μακρύ τελείωμα. Η ποικιλιακή σύνθεση του Scalarea Ερυθρό παραμένει ίδια στον νέο αμπελώνα, με τις πρώτες σοδειές να βρίσκονται ήδη στη διαδικασία παλαίωσης.

Το Φανταξομέτοχο

Το Φανταξομέτοχο αποτελεί επίσης ένα από τα πρώτα κρασιά του κτήματος. Στον νέο αμπελώνα διατηρήθηκε η ποικιλία Chardonnay που επικρατούσε στον χαρακτήρα του. Έτσι, η νέα του σύνθεση περιλαμβάνει τις ποικιλίες Ασύρτικο και Chardonnay. Ένας υπέροχος λευκός οίνος, γενναιόδωρα αρωματικός και καλά ισορροπημένος, με την υψηλή οξύτητα και το αλκοόλ του να συνδυάζονται άριστα με την ελαφριά ορυκτότητα. Παρουσιάζει μια μακρά επίγευση ανθικού χαρακτήρα.

Τα κρασιά του Scalarea Estate κυκλοφορούν πλέον με νέα, ανανεωμένη εμφάνιση που αντανακλά την κομψότητα, αλλά και την ξεχωριστή τους ταυτότητα. Στη σειρά Scalarea Estate συμπεριλαμβάνεται και το γνωστό κρασί Ιουλιάτικο, προερχόμενο από την ποικιλία Λιάτικο, ένα θαυμάσιο επιδόρπιο γλυκό κρασί, αντάξιο της ελληνικής παράδοσης στα γλυκά κρασιά.

Tο Scalarea Estate

Κρασιά ΜπουτάρηΗ πρώτη ονομασία του κτήματος ήταν Φανταξομέτοχο και πήρε το όνομά του από μια ντόπια παράδοση της περιοχής που σημαίνει το Μετόχι των Φαντασμάτων. Η σημερινή του ονομασία Scalarea αποτελεί παραφθορά του ονόματος της περιοχής που βρέθηκε σε κείμενα του 12ου αιώνα.

Το κτήμα καλύπτει μια συνολική έκταση 66 στρεμμάτων και απλώνεται στη βόρεια πλευρά ενός χαμηλού λόφου που ξεκινά από υψόμετρο 170 μέτρων και φτάνει μέχρι τα 215 μέτρα. Έτσι, προστατεύεται από τους θερμούς νότιους ανέμους του Λιβυκού Πελάγους, ενώ είναι “ανοικτό” από τη βόρεια πλευρά του στα ευεργετικά μελτέμια του Κρητικού Πελάγους, τα οποία αποτελούν μια πηγή δροσιάς για τα αμπέλια. Πρόκειται για έναν προικισμένο αμπελότοπο, με υψηλής ποιότητας φυσική ισορροπία και όλους τους παράγοντες που συνθέτουν ένα σωστό terroir.

Η ποικιλιακή του σύνθεση περιλαμβάνει τις ποικιλίες Βιδιανό, Βηλάνα, Ασύρτικο, Αθήρι, Μοσχάτο Σπίνας, Malvasia Aromatica και Chardonnay στις λευκές και Κοτσιφάλι, Μανδηλάρι, Μαυροτράγανο και Syrah στις ερυθρές.

Το Scalani Hills Boutari Winery and Residences

Το νεότερο και πιο σύγχρονης αισθητικής οινοποιείο Μπουτάρη ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2004. Είναι χτισμένο έξω από το χωριό Σκαλάνι, σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και 4 χλμ. από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Οι επισκέπτες του μπορούν να ξεναγηθούν στους αμπελώνες, την κάβα και τους χώρους παραγωγής, ενώ στον εντυπωσιακό χώρο γευσιγνωσίας έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την πλούσια γκάμα κρασιών της οινοποιίας Μπουτάρη, απολαμβάνοντας την εξαιρετική θέα στον κρητικό αμπελώνα.

Την άνοιξη του 2015 η οινοποιία Μπουτάρη, προχωρώντας στη σύναψη συνεργασίας με τα Aria Hotels, δημιούργησε το Scalani Hills Boutari Winery and Residences. Tρεις πολυτελείς κατοικίες περιβάλλονται από τα 66 στρέμματα του αμπελοελαιώνα και στεγάζονται στο παλιό Μετόχι, πλήρως ανακαινισμένο, με απόλυτο σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο του κτήματος.

Scalera Λευκό 2020

Boutari Scalarea Λευκό Βιδιανό 2020 ΜπουτάρηςΠοικιλίες: Βιδιανό, Αθήρι
Εσοδεία: 2020
Περιοχή: Ηράκλειο Κρήτη (Ιδιόκτητος Αμπελώνας Scalerea)
Χώρα: Ελλάδα
Ένδειξη: Λευκός Ξηρός ΠΓΕ Ηράκλειο

Σχόλια Οινοποιού 

Εμφάνιση: Λαμπερό και διαυγές λευκοκίτρινο χρώμα.

Άρωμα: Είναι ευχάριστα αρωματικό, κυρίως με νότες λευκόσαρκων φρούτων όπως αχλάδι, πεπόνι και γκρέιπφρουτ.

Γεύση: Γεμάτο πολύ απαλό και βελούδινο σώμα, πλούσιο, καλά ισορροπημένο. Χαρακτηριστικό του είναι η βουτυρένια επίγευση διαρκείας, σε συνδυασμό με το χαρακτηριστικό άρωμα του Βιδιανού.

Αρμονία γεύσεων: Χωριάτικη σαλάτα με κριθαροκούλουρα/ντάκο και κάπαρη, σκιουφιχτά μακαρόνια, σαρδέλες ψητές με ντομάτα και μυρωδικά, χταπόδι ξιδάτο, μεγάλα ψάρια στη σχάρα, αρνί αντικρυστό, σφακιανή πίτα.

Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 12 – 14 °C

Φιάλες: H παραγωγή είναι περιορισμένη στα όρια των δυνατοτήτων του κτήματος.

Αναλυτικά στοιχεία

Αλκοόλη: 12,4%
Πτητική οξύτητα: 0,50 gr/lt acetic acid
Ολική οξύτητα: 5,9 gr/lt tartaric acid
pH: 3,15
Ζάχαρα: 2,7 gr/lt
Ολικό SO2: 112

Scalera Ερυθρό 2013

Boutari Scalarea Κοτσιφάλι Ερυθρό 2013 ΜπουτάρηςΠοικιλίες: Κοτσιφάλι, Syrah
Εσοδεία: 2013
Περιοχή: Ηράκλειο Κρήτη (Ιδιόκτητος Αμπελώνας Scalerea)
Χώρα: Ελλάδα
Ένδειξη: Ερυθρός Ξηρός ΠΓΕ Ηράκλειο

Σχόλια Οινοποιού

Εμφάνιση: Βαθυκόκκινο με έντονες μωβ ανταύγειες.

Άρωμα: Χαρακτηριστικά πολύπλοκος χαρακτήρας με έντονα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων (βατόμουρο, κεράσι και δαμάσκηνο) που πλαισιώνονται από τριτογενή αρώματα βελανιδιάς, σοκολάτας και καβουρδισμένου καφέ.

Γεύση: Πολύ γεμάτο κρασί με παχιά ρευστότητα, άψογα ισορροπημένο μεταξύ φρούτου και ξύλου, με πολύ μεγάλο και ζεστό τελείωμα. Τα αρώματα των φρούτων παραμένουν στο τελείωμά του για αρκετή ώρα.

Αρμονία γεύσεων: Ιδανικά συνδυάζεται με κρέας στη σχάρα, λουκάνικα χωριάτικα με πράσο, κοκκινιστό μοσχαράκι, πικάντικα πιάτα και πλατώ με τυριά ωρίμανσης.

Θερμοκρασία σερβιρίσματος: Σερβίρεται στους 16 – 18 °C

Φιάλες: H παραγωγή είναι περιορισμένη στα όρια των δυνατοτήτων του κτήματος.

Αναλυτικά στοιχεία

Αλκοόλη: 14,2%
Πτητική οξύτητα: 12,2 meq/lt acetic acid
Ολική οξύτητα: 5,8 gr/lt tartaric acid
pH: 3,49
Ζάχαρα: 3,2 gr/lt
Ολικό SO2: 140

Φανταξομέτοχο 2020

Boutari Scalarea Φανταξομέτοχο 2020 ΜπουτάρηςΠοικιλίες: Ασύρτικο, Chardonnay
Εσοδεία: 2020
Περιοχή: Ηράκλειο Κρήτη (Ιδιόκτητος Αμπελώνας Scalerea)
Χώρα: Ελλάδα
Ένδειξη: Λευκός Ξηρός ΠΓΕ Κρήτη

Σχόλια Οινοποιού

Εμφάνιση: Λαμπερό και διαυγές λευκοκίτρινο χρώμα.

Άρωμα: Είναι γενναιόδωρα αρωματικό και επικεντρώνεται σε απόλυτα ανθώδη χαρακτήρα από αγιόκλημα, άνθη πορτοκαλιάς και βιολέτας, ενώ παράλληλα εμφανίζει φρουτώδεις νότες από πεπόνι και λευκόσαρκο ροδάκινο. Χαρακτηριστικό του είναι και μία ορυκτότητα στο μπουκέτο που του δίνει έξτρα πολυπλοκότητα.

Γεύση: Γεμάτο σώμα, πλούσιο, καλά ισορροπημένο με την υψηλή οξύτητα και το αλκοόλ του να συνδυάζονται άριστα με την ελαφριά ορυκτότητα. Παρουσιάζει μια μακρά επίγευση ανθικού χαρακτήρα.

Αρμονία γεύσεων: Αρωματικές σαλάτες, χόρτα και ορεκτικά, όπως ντολμαδάκια γιαλαντζί με κολοκυθοανθούς και μπουρεκάκια χανιώτικα, πιάτα ψαρικών και θαλασσινών, όπως χοχλιοί με πλιγούρι, μυδοπίλαφο και λευκά κρέατα με λευκές σάλτσες, όπως καπρικό. Αρωματικά τυριά με σώμα όπως σεβρ Μετσόβου. Ιδανικό και με καπνιστά τυριά.

Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 10 – 12 °C
Φιάλες: H παραγωγή είναι περιορισμένη στα όρια των δυνατοτήτων του κτήματος.

Αναλυτικά στοιχεία

Αλκοόλη: 13,1%
Πτητική οξύτητα: 0,44 gr/lt acetic acid
Ολική οξύτητα: 6,1 gr/lt tartaric acid
pH: 3,20
Ζάχαρα: 2,7 gr/lt
Ολικό SO2: 118

Περισσότερα αφιερώματα για το κρασί στην αθηΝΕΑ:

Rosé s’il Vous Plaît! 10 Aπολαυστικά Ροζέ για το Καλοκαίρι

Τι Να Περιμένω Όταν Διαβάζω τον Όρο “Sur Lie” στην Ετικέτα μιας Φιάλης Κρασιού

Μια Xειροποίητη Πρόταση για την Παραγωγή ενός Γήινου Κρασιού

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+