Μια Xειροποίητη Πρόταση για την Παραγωγή ενός Γήινου Κρασιού

Αμφορείς Manetti

Στην περιοχή της Impruneta, στην Τοσκάνη, μια πολύτιμη πρώτη ύλη και δεξιοτέχνες που αξιοποιούν γνώση και εμπειρία αιώνων ανέδειξαν την κατασκευή της τερακότας σε ύψιστη τέχνη.

Αντικρίζοντας τη Φλωρεντία από ψηλά, στον ορίζοντα δεσπόζει ο τρούλος του καθεδρικού ναού, της Santa Maria del Fiore. Είναι φτιαγμένος με πλίνθους, ο μεγαλύτερος στον κόσμο που έχει κατασκευαστεί με αυτό το δομικό υλικό. Ένα αρχιτεκτονικό θαύμα στην εποχή του, που υλοποιήθηκε χάρη στην ιδιοφυΐα του αρχιτέκτονα και γλύπτη Filippo Brunelleschi και τη δεξιοτεχνία των μαστόρων της περιοχής Impruneta, που γνώριζαν όλα τα μυστικά της πολύτιμης τερακότας της.

Αμφορείς ManettiΗ κατασκευή του τεράστιου, οκταγωνικού θόλου ήταν πολύ τολμηρή ιδέα, καθώς το σχέδιο δεν προέβλεπε υποστήριξη από εξωτερικές αντηρίδες. Χρειάστηκαν δεκατέσσερα χρόνια εωσότου ολοκληρωθεί και αποδειχτεί ότι η διαίσθηση του Brunelleschi –χωρίς την αξιοπιστία των σύγχρονων μαθηματικών εργαλείων– ήταν αλάνθαστη. Η κατασκευή έπρεπε να προσφέρει σταθερότητα και ταυτόχρονα να είναι ελαφριά και οι τεχνίτες της Impruneta να κατασκευάσουν με απόλυτη ακρίβεια τα τούβλα, σύμφωνα με τις υποδείξεις του.

Από τότε, έχουν περάσει σχεδόν 600 χρόνια και ο τρούλος της Santa Maria del Fiore στεφανώνει το πιο χαρακτηριστικό τοπόσημο της Φλωρεντίας αποτελώντας ακόμα και σήμερα σημείο αναφοράς.

Μια Μοναδική Πρώτη Ύλη, μια Παράδοση Αιώνων

Αμφορείς ManettiΗ κατασκευή τεχνουργημάτων από τερακότα στην περιοχή της Τοσκάνης είναι μια ιστορία αιώνων, που περνάει από γενιά σε γενιά. Όσο για τη μοναδική πρώτη ύλη της τερακότας, γι’ αυτή θα πρέπει να ταξιδέψουμε πολύ μακριά στον χρόνο και στον χώρο. Συγκεκριμένα, εκατομμύρια χρόνια πριν, στον πυθμένα του ωκεανού της Τηθύος, της μεγάλης θάλασσας ανάμεσα στην ευρασιατική και την αφρικανική ήπειρο, υπολείμματα της οποίας είναι η Μεσόγειος και η Ερυθρά Θάλασσα.

Εκεί, στα βάθη της Τηθύος, σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης, σχηματίστηκαν θαλάσσιοι τάφροι και στη συνέχεια οροσειρές, όπως τα Απέννινα στην Ιταλία. Μια ιδιαίτερη ορυκτολογική σύσταση των εδαφών στους λόφους της Τοσκάνης, με αυτή την καταγωγή, προσφέρει τη μοναδική πρώτη ύλη για τεχνουργήματα που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου και εκτιμήθηκαν από ειδικούς και χειρώνακτες οι οποίοι, συνδυάζοντας τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, γη και νερό, φωτιά και αέρα, ανέδειξαν τη φύση των πετρωμάτων από τα οποία προέρχεται.

Έτσι, αναπτύχθηκε ένας ‘‘κεραμικός’’ πολιτισμός, γεμάτος σύμβολα και παραδόσεις, εμπειρία και γνώση, που η αρχή του χάνεται στα βάθη του χρόνου.

Οι Παραδόσεις της Impruneta Επιβιώνουν σε ένα Σύγχρονο Εργαστήριο

Αμφορείς ManettiΗ οικογένεια Manetti, στην περιοχή της Impruneta, συνδέεται με αυτό τον “κεραμικό” πολιτισμό από το 1780. Περίπου δυόμισι αιώνες μετά, στα εργαστήρια της Fornaci Manetti Gusmano & Figli ακολουθούν τις αρχαίες παραδόσεις της Impruneta για να κατασκευάσουν προϊόντα από τερακότα των οποίων η πρώτη ύλη Galestro από τα λατομεία του Fornace της προσδίδει μοναδικά χαρακτηριστικά.

Χάρη σε αυτά, η τερακότα του εργαστηρίου Manetti αποτελεί κορυφαία επιλογή αρχιτεκτόνων από όλο τον κόσμο. Κατασκευές του στο Uffizi της Φλωρεντίας, στο Hollywood Cinema Museum στο Λος Άντζελες και στο αεροδρόμιο του Μαϊάμι είναι χαρακτηριστικές μαρτυρίες του εύρους και της ευελιξίας του εργαστηρίου.

Οι Αμφορείς από Τερακότα της Manetti: Οινοποίηση στα Χνάρια μιας Αρχαίας Τεχνικής

Αμφορείς ManettiΑπό το 1968, η οικογένεια Manetti παράγει, επίσης, εξαιρετικά κρασιά στο κτήμα Fontodi, στην περιοχή Chianti. Στοχεύοντας στην εξαιρετική ποιότητα, αξιοποίησαν και σε αυτό το έργο τους, της οινοποίησης, την παράδοση της περιοχής.

Το κρασί ωριμάζει μέσα σε αμφορείς από τερακότα της Manetti Gusmano & Figli, που κατασκευάζονται σύμφωνα με τους κανόνες μιας αρχαίας τεχνικής, για την οποία απαιτείται διάστημα τριών μηνών. Αλλά αυτό που κάνει τους αμφορείς της Manetti να ξεχωρίζουν είναι και πάλι η πρώτη ύλη, ο πηλός Galestο, στον οποίο οφείλεται το terroir του Ghianti Classico.

Η ορυκτολογική σύσταση της φυσικής πρώτης ύλης με την οποία κατασκευάζεται η τερακότα εξασφαλίζει το κατάλληλο μικροπορώδες της, που επιτρέπει στο κρασί να αναπνέει σωστά. Σε συνδυασμό με την αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή δράση και την υψηλή θερμομονωτική ικανότητα, οι αμφορείς από τερακότα της Manetti Gusmano & Figli γίνονται ιδανικό εργαλείο για την παραγωγή εξαιρετικών φυσικών κρασιών. Και η ποιότητα σε συνδυασμό με το χειροποίητο φινίρισμα δίνουν στο κρασί την επιθυμητή natural απόδοση.

***

Το Φαγητό των Μαστόρων της Impruneta

Μια θρυλική κατασκευή, όπως αυτή του τρούλου της Santa Maria del Fiore, δεν θα μπορούσε παρά να συνοδεύεται από ιστορίες, αληθινές ή μη, πάντα γοητευτικές και, στην προκειμένη περίπτωση, νόστιμες.

Το Il Peposo alla Fornacina ή Peposo dell’ Impruneta ή Brunelleschi, από το όνομα του ρηξικέλευθου αρχιτέκτονα, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πιάτο, το οποίο λέγεται ότι επινοήθηκε από τους εργάτες που έφτιαχναν τα τούβλα για την κατασκευή του τρούλου. Σε σκεύη (από τερακότα φυσικά) έβαζαν κομμάτια βοδινού κρέατος, τα κάλυπταν με κρασί (εννοείται από την περιοχή της Τοσκάνης), έριχναν πιπέρι σε πλουσιοπάροχες ποσότητες (αργότερα πρoστέθηκε και σκόρδο), και το άφηναν να σιγομαγειρευτεί στους ίδιους κλίβανους με αυτούς που έψηναν τα τούβλα. Όταν το βράδυ, κατάκοποι και πεινασμένοι, σταματούσαν τη δουλειά, το φαγητό ήταν έτοιμο. Με ψωμί και συνοδεία κρασιού, το πεντανόστιμο peposo τούς χόρταινε και, ταυτόχρονα, τους παρηγορούσε και τους αποζημίωνε για τη σκληρή δουλειά της ημέρας.

***

Στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα εισάγουν και εμπορεύονται η εταιρεία TC GROUP σε συνεργασία με τη Manetti Gusmano & Figli.

Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ο Φελλός, Μια Αρχαία Ιστορία

Wine & Egg: Ωοειδής Καινοτομία

Airocide: Ένας Νέος Σύμμαχος για τα Οινοποιεία

Το Κρασί Θέλει Το Βαρέλι Του

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO, που κυκλοφορεί ένθετο στο Βήμα. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+