Όνομα: Αριστοτέλης Ρουφανής
Επάγγελμα: Εικαστικός
Τόπος Κατοικίας: Κάπου μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας
Κοινωνική απομόνωση και μοναξιά. Δύο στοιχεία που αγγίζει με τον πιο οικουμενικό τρόπο η τέχνη του Αριστοτέλη. Ανήσυχο πνεύμα ο ίδιος, πραγματιστής και συγχρόνως ρομαντικός, ιδιαίτερος συνδυασμός όπως ιδιαίτερη είναι και η δουλειά του.
Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του City στο Λονδίνο (Bachelors και Masters) και εργάστηκε στον κατασκευαστικό κλάδο για 12 χρόνια πριν αποφασίσει να ασχοληθεί επαγγελματικά με την τέχνη το 2016, όπου με παρότρυνση της συντρόφου του, αποφάσισε να κάνει αίτηση στην καλοκαιρινή έκθεση του Royal Academy of Arts, την πιο μεγάλη “ανοιχτή” έκθεση του κόσμου για ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες. Το έργο του έγινε sold-out πριν καν ξεκινήσει η έκθεση, η πιο συγκινητική και καθοριστική στιγμή για την μετέπειτα πορεία του, όπως λέει ο ίδιος σήμερα.
Αφιερώθηκε με πάθος στην τέχνη, πήρε ένα ακόμη πτυχίο Master of Fine Arts από το University of Arts London, άνοιξε το δικό του στούντιο όπου σήμερα απασχολεί 4 άτομα. Έργα του πλέον εκτίθενται σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στο Πεκίνο, στο Κέιπ Τάουν, στη Νέα Υόρκη και στο Μαΐάμι, κάτι που δίνει το έναυσμα στον Αριστοτέλη να ταξιδεύει 1-2 βδομάδες κάθε μήνα. Τον πέτυχα στη Θεσσαλονίκη να στήνει το visual installation της συνεργασίας των Imam Baildi και του Αντώνη Ρέμου.
3 πράγματα που σου αρέσουν περισσότερο στο μέρος όπου ζεις;
Το πράσινο μέσα στην πόλη, τα καθαρά πεζοδρόμια σε κάθε δρόμο και η πρόσβαση σε φοβερό εύρος καλλιτεχνικών ερεθισμάτων
Η δουλειά σου: πάθος ή τρόπος για να εξασφαλίζεις τα προς το ζην;
Ένα διαρκές πάθος και συχνά -αλλά όχι πάντα- ένας τρόπος για να εξασφαλιστούν τα προς το ζην.
Τι σε κάνει να σηκώνεσαι από το κρεβάτι κάθε πρωί;
Μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, ο γιος μου που φωνάζει με όλη του τη δύναμη, “Σήκω μπαμπά!”.
Πού θες να βρίσκεσαι σε 10 χρόνια;
Τα τελευταία 10 χρόνια έχει αλλάξει τόσες πολλές φορές η καθημερινότητά μου, που με έχει κάνει να μη βάζω τόσο μακρινούς στόχους. Θέλω να βρίσκομαι μαζί με την οικογένεια μου και τους αγαπημένους μου ανθρώπους, να ξυπνάω με την ίδια όρεξη για δουλειά και ζωή και να μπορώ να ταξιδεύω χωρίς να στερούμαι άλλα πράγματα.
Πες μας κάτι για τον εαυτό σου που δεν μπορούμε να καταλάβουμε εκ πρώτης όψεως…
Είμαι εξαρτημένος στο να μαθαίνω νέα πράγματα για τη δουλειά μου σε συχνά υπερβολικό βαθμό.
Ποιο θα ήταν (αν υπήρχε) αυτό που θα έπαιρνες πίσω στην Ελλάδα μαζί σου από το μέρος που ζεις τώρα και γιατί;
Την αγριοκερασιά που βλέπω από το παράθυρο μου.
Αν ήσουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας για έναν μήνα, ποιο νόμο θα προσπαθούσες να περάσεις από τη Βουλή;
Δύσκολη ερώτηση. Αν έπρεπε να διαλέξω έναν, θα ήταν ο διαχωρισμός του κράτους από την εκκλησία.
Συμφωνείς με αυτό που λένε για τους Έλληνες ότι σαν λαός αντέχουν στα δύσκολα; Αν ναι, γιατί;
Συμφωνώ απόλυτα. Θεωρώ ότι η εξωστρέφεια των μεσογειακών λαών είναι μια ήπια μορφή κάθαρσης και ψυχανάλυσης. Όσο και να γκρινιάζουμε σαν λαός, η επικοινωνία μπορεί να είναι θεραπεία για πολλά πράγματα.
Ήλιος, θάλασσα, ζεστασιά… 3 χαρακτηριστικά της χώρας μας. Πώς μπορεί αυτό το κενό να αναπληρωθεί όταν ζεις μακριά της;
Όσο σημαντικά και να είναι αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν τα κρίνω σαν τα σημαντικότερα. Κανείς μπορεί να βρει ομορφιά σε κάθε τόπο αν το επιθυμεί. Είναι μάταιο να ψάχνουμε χαρακτηριστικά ενός τόπου αυτούσια σε έναν άλλο.
Αν μπορούσες να εξάγεις κάτι από την Ελλάδα στο μέρος που ζεις ποιο θα ήταν αυτό;
Το κέρασμα και την φιλοξενία.
Πόσο εύκολο είναι τελικά να στήσεις τη ζωή σου από την αρχή; Στην πράξη εσύ πώς το έκανες;
Καθόλου εύκολο την πρώτη φορά. Σημαντικά ευκολότερο τη δεύτερη. Ακόμα πιο εύκολο την τρίτη. Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη δύναμη είναι το να έχεις επιλογές. Συνεπώς, η γνώση ότι μπορείς μπροστά σε ένα αδιέξοδο να διαλέξεις να ξεκινήσεις ξανά είναι κάτι που πλέον μου δίνει κουράγιο.
Βeauty is in the eye of the beholder λένε – κάτι πολύ αληθινό για τους Έλληνες όταν αναφέρονται στη χώρα τους. Είναι όντως η Ελλάδα το ομορφότερο μέρος του κόσμου;
Η Ελλάδα είναι σίγουρα πανέμορφη, άλλα δεν πιστεύω ότι υπάρχει αντικειμενικά ομορφότερο μέρος στον κόσμο. Το ομορφότερο μέρος είναι εκεί όπου είναι οι αγαπημένοι σου άνθρωποι.
Τελικά, οι Έλληνες θέλουμε να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα;
Είναι μια σκληρή γενίκευση αυτό νομίζω. Θεωρώ πως παντού υπάρχει φθόνος και ζήλια. Αυτό που αλλάζει ενδεχομένως είναι το πόσο κοινωνικά αποδεκτό είναι να εκδηλώνονται αυτά τα συναισθήματα. Και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να βελτιώσουμε σίγουρα.
Οι άνθρωποι έχουν την τάση να αλλάζουν συμπεριφορά όταν βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον. Πες μας, υπάρχει ένας τομέας στον οποίο είδες τη δική σου συμπεριφορά να αλλάζει όταν βρέθηκες να ζεις στο εξωτερικό;
Έμαθα να σέβομαι παραπάνω το δικαίωμα του συμπολίτη μου στην ησυχία.