Αrt Athina 2022: 17-19 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο

Η Art Athina επιστρέφει δυναμικά, με αριθμό ρεκόρ συμμετοχών, από αίθουσες τέχνης της Ελλάδας και του εξωτερικού, καλλιτεχνών και επισκεπτών. Η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα, που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια παρουσίας, θα πραγματοποιηθεί 16-19 Σεπτεμβρίου 2022 στο Ζάππειο Μέγαρο, υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στη φετινή έκθεση που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης συμμετέχουν 80 χώροι τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, του οποίου τη διεύθυνση έχει η Σταματία Δημητρακοπούλου, περιλαμβάνει 15 ενότητες, οι οποίες καλύπτουν ευρύτατο φάσμα τομέων και ενδιαφερόντων της σύγχρονης εικαστικής σκηνής.

Το Βασικό Εκθεσιακό Πρόγραμμα της Αrt Athina

Highlights με νέες γκαλερί από το εξωτερικό, ύστερα από πρόσκληση της καλλιτεχνικής διευθύντριας της φουάρ, Σταματίας Δημητρακοπούλου. Feature με γκαλερί από το εξωτερικό που επιλέγει προσκεκλημένος ανεξάρτητος επιμελητής – για το 2022 είναι η ανεξάρτητη επιμελήτρια Kate Carusο από τη Βρετανία, που ζει στο Λος Άντζελες.

Projects με ανεξάρτητους χώρους τέχνης. Design με ελληνικές και διεθνείς συμμετοχές. Συζητήσεις με προσκεκλημένους καλλιτέχνες, διευθυντές μουσείων και καταξιωμένους επιμελητές. Film & New Media Space με αφιέρωμα στους πρωτοπόρους της ελληνικής video art από τις δεκαετίες του ’80 και ’90, καθώς και αρχειακό υλικό από παλαιότερες διοργανώσεις της Αrt Athina, σε συνεργασία με το αρχείο της ΕΡΤ.

Art Athina x Daata, όπου σε συνεργασία με τη βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Daata διοργανώνεται ένα πρόγραμμα προβολών ανοιχτό στο κοινό. Kids’ Educational Program, σχεδιασμένο από τον μη κερδοσκοπικό διεθνή κοινωνικό φορέα Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού ΚROMA, για παιδιά άνω των 6 ετών, εφήβους και τους συνοδούς τους. Στην ενότητα Art Athina All Year Round, που αφορά δράσεις και συνεργασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εντάσσονται το Art Athina Artist Residency Program, στο πλαίσιο του οποίου διεθνείς καλλιτέχνες, οι οποίοι εκπροσωπούνται από γκαλερί που εκθέτουν στις ενότητες Feature και Highlights της Art Athina, μένουν στην Αθήνα για 30 ημέρες και δημιουργούν έργα που θα εκτεθούν στο Ζάππειο. Η δράση φέτος υλοποιείται σε συνεργασία με την αλυσίδα Brown Hotels.

Το Art Athina Educational Program, που πραγματοποιήθηκε για πέμπτη χρονιά, με τη συμμετοχή φοιτητών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη υπό την ευθύνη της επιμελήτριας Δάφνης Πολίτη και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και της πρωτοβουλίας Make Or Break. Tα Αrt Athina Podcasts, διαθέσιμα στο Spotify.

Η Art Athina ως θεσμός που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τομέα των εικαστικών, εκτός από τις σταθερές θεματικές που συνθέτουν το πρόγραμμά της, φέτος εντάσσει και νέες κατηγορίες που διευρύνουν το πεδίο των ενδιαφερόντων της, αλλά και αφουγκράζονται τις αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογία στον χώρο των εικαστικών.

NFT Για Πρώτη Φορά

Για πρώτη φορά, στο πλαίσιο αυτό, η Art Athina φιλοξενεί έκθεση με έργα αποκλειστικά NFT, τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλη διοργάνωση, ενώ μέσα από την κατηγορία Art Athina Pavilions συνδέει τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης με εκείνον της αρχιτεκτονικής. Επιπλέον, καθιερώνεται από φέτος το βραβείο της Art Athina για νέο καλλιτέχνη σε συνεργασία με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά. Η φετινή Art Athina είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στην καθιερωμένη της μορφή μετά την πανδημία, χωρίς ωστόσο τα δύο προηγούμενα χρόνια να διακόψει τους δεσμούς της με το φιλότεχνο κοινό, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επιβλήθησαν λόγω της Covid-19.

To 2020 υλοποιήθηκε ψηφιακά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και το 2021 προχώρησε σε υβριδική λύση με τον συνδυασμό της ψηφιακής έκθεσης και της συνεπτυγμένης παρουσίασης έργων τέχνης σε φυσικό χώρο, στο lobby του ξενοδοχείου King George, στην πλατεία Συντάγματος.

Οι Αίθουσες στο Πρόγραμμα της Αrt Athina

Main: Tο βασικό εκθεσιακό πρόγραμμα της Art Athina, με γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που εκτείνεται στους κεντρικούς χώρους του Ζαππείου Μεγάρου. Συμμετέχουν: a.antonopoulou.art, agathi-kartalos,Alibi Gallery, Allouche Benias Gallery, Alma Contemporary Art Gallery, Anna Pappas Gallery, Argo Gallery, Art Appel Gallery, Artower Agora, Αrt Zone 42, Astrolavos art galleries, Athens Art Gallery, CAN Christina Androulidaki gallery, Citronne Gallery, Crux Galerie, Cube Gallery, Dio Horia, DL gallery, ekfrasi – yianna grammatopoulou, Eleftheria Tseliou Gallery, Eleni Koroneou Gallery, EPsilon Art Gallery, Ersi Gallery, Gallery 7, Gallery ArtPrisma, Genesis Gallery, Hot Wheels Athens, Ileana Tounta Contemporary Art Center, Kalfayan Galleries, Let Them Eat Cake / M.A.M.A. contemporary, Lola Nikolaou Gallery, Melas Martinos, Mihalarias Art, Papatzikou Gallery, Peritechnon Karteris art gallery, Rebecca Camhi Gallery, Roma Gallery, Sianti Gallery, Skoufa Gallery, Technohoros art gallery, The Blender Gallery, The Breeder, zina athanassiadou gallery, Zoumboulakis Galleries.

Highlights: Η κατηγορία Highlights παρουσιάζει στην Art Athina νέες γκαλερί από το εξωτερικό, ύστερα από πρόσκληση της καλλιτεχνικής διευθύντριας της φουάρ, Σταματίας Δημητρακοπούλου. Μέρος της κατηγορίας Highlights είναι οι γκαλερί Voloshyn και Ya Gallery από το Κίεβο. Η Art Athina αναλαμβάνει το κόστος συμμετοχής του περιπτέρου, υποστηρίζοντας τη σημαντική εικαστική σκηνή της Ουκρανίας και την ανάδειξη των σύγχρονων καλλιτεχνών της.

Συμμετέχουν: Christian Andersen (Κοπεγχάγη), Chris Sharp gallery (Λος Άντζελες, Πόλη του Μεξικού), Fitzpatrick gallery (Παρίσι), High Art (Παρίσι), Harkawik (Λος Άντζελες), M + B (Λος Άντζελες), Artbeat (Τυφλίδα), Sophie Tappeiner (Βιέννη), South Parade (Λονδίνο), UNA (Πιατσέντζα, Μιλάνο), Voloshyn gallery (Κίεβο), Pavlo Gudimov Ya Gallery Art Center (Κίεβο), Zeller van Almsick (Βιέννη)

Feature: Κάθε χρόνο, η Art Athina προσκαλεί έναν ανεξάρτητο επιμελητή για να παρουσιάσει την κατηγορία Feature, καλώντας γκαλερί από το εξωτερικό.

Φέτος καλεσμένη είναι η ανεξάρτητη επιμελήτρια Kate Carusο από τη Βρετανία (ζει στο Λος Άντζελες), η οποία επέλεξε τις αίθουσες τέχνης: Arusha gallery (Εδιμβούργο), Bianca D’Alessandro (Κοπεγχάγη), Ciaccia Levi (Παρίσι), Et Al. (Σαν Φρανσίσκο), Ginny on Frederick (Λονδίνο), Larder (Λος Άντζελες), Laveronica gallery (Μόντικα), Luce Gallery (Τορίνο), Matthew Brown (Λος Άντζελες), Moskowitz Bayse (Λος Άντζελες), The Valley (Τάος, Μεξικό)

Projects: Επιλεγμένοι ανεξάρτητοι χώροι τέχνης παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους σε ειδική κατηγορία στην Art Athina 2022.

Συμμετέχουν: Aetopoulos, Arch, Alkinois, Callirrhoë, Sealed Earth Ceramic Studio and Gallery, SECCMA TRUST, The Intermission x Balice Hertling.

Design: Στην κατηγορία Design παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους οι γκαλερί Αntiqua και Carwan, ενώ οι designers Objects Of Common Interest, με έδρα τη Νέα Υόρκη, επιμελούνται μια ομαδική έκθεση με διεθνείς designers.

Art Athina Pavilions: Για πρώτη φορά, στην Art Athina. Πρόκειται για εξωτερικές αρχιτεκτονικές κατασκευές μπροστά από την είσοδο του επιβλητικού Ζαππείου Μεγάρου, προσβάσιμες από το κοινό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Συμμετέχουν τα αρχιτεκτονικά γραφεία LOT Office for Architecture και Point Supreme.

Η αθηναϊκή φουάρ διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, σε παραγωγή της εταιρείας BeBest. Η εκδήλωση έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020.

Πληροφορίες

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου (μόνο με προσκλήσεις), Σάββατο 17 έως Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου: 12:00-21:00 | Είσοδος: 10 και 7 ευρώ (φοιτητές, κάτοχοι κάρτας ανεργίας και άτομα άνω των 65 ετών). Δωρεάν είσοδος σε ΑμεΑ, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας με παρουσίαση της αντίστοιχης κάρτας, μέλη της AICA, παιδιά και νέους έως 18 ετών, καθώς και για γκρουπ επισκεπτών άνω των 15 ατόμων | Μπορείτε να ακολουθήσετε την έκθεση στο Facebook  και στο Instagram

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

«ΛΥΣΙΣ»: Ένα Θεραπευτικό Όνειρο

Μπιενάλε Βενετίας: Η Ελληνική Συμμετοχή της Λουκίας Αλαβάνου

Arthur Jafa: Το Χρυσό Λιοντάρι της Βενετίας στον Πειραιά

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+