Arthur Jafa: Το Χρυσό Λιοντάρι της Βενετίας στον Πειραιά

Στο πλαίσιο της πλατφόρμας «Greece in USA» για την προώθηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στην Αμερική, που έχει παρουσιάσει το έργο 150 Ελλήνων καλλιτεχνών, η δρ Σωζήτα Γκουντούνα συνέλαβε και επιμελείται, σε συνεργασία με τη διοίκηση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, το εικαστικό σκέλος του Artport II. Το πρόγραμμα εστιάζει στις συνεργασίες και τις πολιτιστικές διασυνδέσεις μεταξύ Αμερικής και Ελλάδας προβάλλοντας τον καλλιτεχνικό πειραματισμό, στα εικαστικά, στο περφόρμανς και στις προεκτάσεις του, για την ευρύτερη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή στον νέο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στις Αποθήκες ΟΛΠ στο Λιμάνι και στο κεντρικό κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου.

«Love Is The Message, The Message Is Death»

Στο «Πειραιάς Artport II» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Arthur Jafa, ένας από τους πιο επιφανείς Αμερικανούς καλλιτέχνες, βραβευμένος με το Χρυσό Λιοντάρι στην Μπιενάλε της Βενετίας 2019, και το έργο «Love Is The Message, The Message Is Death».

Ως εικαστικός, κινηματογραφιστής και θεωρητικός, o Arthur Jafa εξετάζει την ιστορία και τις εμπειρίες των Αφροαμερικανών. Πλαισιωμένο από το «Ultralight Beam», το χιπ-χοπ τραγούδι του Kanye West, το οποίο είναι εμπνευσμένο από το Ευαγγέλιο, το «Love Is The Message» είναι μια αριστοτεχνική σύγκλιση φωτογραφιών που ανιχνεύουν την αφροαμερικανική ταυτότητα μέσα από ένα ευρύ φάσμα εικονογραφίας. Σε αυτήν την αιχμηρή συμπερίληψη, ο Αφροαμερικανός Jafa αποκαλύπτει τόσο την ευπάθεια όσο και την εξουσία του ως καλλιτέχνη – τι σημαίνει να συνεισφέρεις στο απέραντο και πολύπλοκο έδαφος της αναπαράστασης των Αφροαμερικανών.

Ενώ το «Love Is The Message» ενσαρκώνει με θλίψη την επιθυμία του καλλιτέχνη να δημιουργήσει έναν κινηματογράφο που «αναπαράγει τη δύναμη, την ομορφιά και την αλλοτρίωση της Μαύρης Μουσικής», είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι το συλλογικό πλήθος που ορίζει το «Blackness» αποτελείται από μοναδικά άτομα, πολλαπλές ταυτότητες και άπειρες διαφορές.

«Πώς θα ήταν η Αμερική αν αγαπούσαμε τους Μαύρους όσο και την κουλτούρα των Μαύρων;» αναρωτιέται μια νεαρή γυναίκα που αντικρίζει την κάμερα, ενώ ένας άλλος δηλώνει: «Εμείς [οι Μαύροι] δεν είμαστε εξωγήινοι». Καθώς παρακολουθούμε το βίντεο, παρατηρούμε τον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αμερικανών Μαύρων από την πρώιμη εποχή του M. L. King μέχρι σήμερα. Ενδιάμεσα διεισδύουν κολάζ βίντεο με ισχυρές προσωπικότητες που εκπροσωπούν την αμερικανική μαύρη κουλτούρα –όπως οι Hortense Spillers, Louis Farrakhan Sr., Miles Davis και Notorious B.I.G.– μέχρι καθημερινούς Αμερικανούς που αγωνίζονται για τα πολιτικά δικαιώματα.

Το Artport II στοχεύει να ερευνήσει τόσο το οπτικό όσο και το αισθητικό δυναμικό των πειραματισμών στα εικαστικά, ειδικά στο πλαίσιο των σύγχρονων εκθέσεων τέχνης, καθώς και του πειραιώτικου πολιτιστικού περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2021 με την πρώτη ατομική έκθεση «Torture» του Andres Serrano στην Αθήνα, ενός από του πιο διακεκριμένους Αμερικανούς καλλιτέχνες, που εγκαινίασε τον νέο χώρο του Θεάτρου στην Αποθήκη Ε3 του ΟΛΠ, και με την παρουσίαση της βίντεο εγκατάστασης «The Airport» του John Akomfrah στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Τι είναι το GREECE IN USA

Το GREECE IN USA είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός παγκόσμιας εμβέλειας, που ίδρυσε η δρ Σωζήτα Γκουντούνα στη Νέα Υόρκη, ο οποίος προάγει τη γνώση του σύγχρονου και αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και προωθεί τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία και την κοινωνική συμμετοχή. Το GREECE IN USA παρουσιάζει ελληνοαμερικανικές και ελληνικές σύγχρονες παραγωγές που εστιάζουν στα εικαστικά, στις παραστατικές τέχνες (το θέατρο), στον πειραματικό κινηματογράφο, στον κινηματογράφο, στα νέα μέσα, στην αρχιτεκτονική και στον χορό, σε συνεργασία με εξέχοντες πολιτιστικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του GREECE IN USA απαρτίζεται, μεταξύ άλλων επιφανών προσωπικοτήτων, από τον Γιάννη Καπλάνη, γενικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, και τον Ανδρέα Τάκη, πρώην πρόεδρο του MoMUS. Projects του Greece in USA έχουν παρουσιαστεί στα: ΜΕΤ Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης, FIAF Γαλλικό Ινστιτούτο Νέας Υόρκης, Γαλλική Πρεσβεία ΝYC, Undercurrent.nyc, Opening Gallery NYC, CUNY Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης και σε περισσότερα από 10 πανεπιστήμια των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων.

Το «Πορτρέτο» του Καλλιτέχνη

Ο Arthur Jafa (γεννήθηκε το 1960 στο Tupelo του Μισισιπή και ζει στο Λος Άντζελες) είναι καλλιτέχνης, κινηματογραφιστής και διευθυντής φωτογραφίας. Μέσα σε τρεις δεκαετίες έχει αναπτύξει μια δυναμική πρακτική που περιλαμβάνει ταινίες, τεχνουργήματα και δρώμενα, τα οποία αναφέρονται και αμφισβητούν τις καθολικές και συγκεκριμένες διατυπώσεις του «μαύρου όντος». Οι ταινίες του Jafa έχουν αποσπάσει αναγνώριση στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες, της Νέας Υόρκης και του Black Star και τα έργα τέχνης του εκπροσωπούνται σε πολλές συλλογές μουσείων σε όλο τον κόσμο.

Πρόσφατες και επικείμενες ατομικές εκθέσεις του έργου του περιλαμβάνουν παρουσιάσεις στα: Luma Arles, Γαλλία, OGR Τορίνο, Ιταλία, Μουσείο Τέχνης Pérez, Μαϊάμι, Μουσείο Τέχνης του Μπέρκλεϊ και Αρχείο Ταινιών του Ειρηνικού, Καλιφόρνια, Galerie Rudolfinum, Πράγα, Moderna Museet, Στοκχόλμη και Μουσείο Τέχνης Louisiana, Humlebæk, Δανία. Το 2019 έλαβε τον Χρυσό Λέοντα για τον Καλύτερο Συμμετέχοντα της 58ης Μπιενάλε της Βενετίας.

Πληροφορίες

9 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου | Καθημερινά 13:00-20:00 | Πέτρινη Αποθήκη ΟΛΠ – Πύλη E2

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

«Ιllustradays»: Μαγική Πύλη στον Κόσμο της Εικονογράφησης

«Εκεί που Τραγουδάνε οι Καραβίδες»: Το Best Seller (ξανά)Σπάει Ταμεία. Δικαίως;

Νίκος Χαλιάσας: «Η Μουσική Είναι Μια Γλώσσα που Ενώνει τους Λαούς»

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+