Παρακολουθώντας το 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών από την Αθήνα, εκ των πραγμάτων η προσοχή επικεντρώθηκε στα παράπλευρα οφέλη, τα οποία φέτος έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα αλλά και για τις γυναίκες, καθώς τον Χρυσό Φοίνικα απέσπασε το «Triangle of Sadness» και το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου η Zar Amir Ebrahimi για την ταινία «Holy Spider». Οι δύο βραβεύσεις δεν σχετίζονται. Έχουν όμως, πέρα από την αμιγώς καλλιτεχνική τους αξία, αξιοσημείωτες παραμέτρους.

Το Κατάκολο Ηλείας και  Χιλιαδού Ευβοίας στις Κάννες

Ο φετινός Χρυσός Φοίνικας είναι δημιουργία του Σουηδού πολυβραβευμένου Ruben Östlund, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί οξυδερκής αφηγητής της ταξικής σάτιρας. Η υπόθεση της ταινίας του αφορά τη ζωή δύο μοντέλων σε ένα καθοριστικό σταυροδρόμι της ζωής τους, ενόσω μετακινούνται από τις επιδείξεις μόδας στο Μιλάνο σε ένα υπερπολυτελές γιοτ σε ερημικό νησί.

«Triangle of Sadness»Το φιλμ, το οποίο θα δούμε και στα πάτρια εδάφη, είναι γυρισμένο κατά ένα μεγάλο μέρος στο Κατάκολο Ηλείας και στη Χιλιαδού της Εύβοιας και συνυπογράφεται στην παραγωγή από την ελληνική εταιρεία Heretic Films του Γιώργου Καρναβά και του Κωνσταντίνου Κοντοβράκη. Εκτός από την καλλιτεχνική αξία της ταινίας, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το άνοιγμα της χώρας μας σε ξένες παραγωγές, κάτι που είχε «παγώσει» για πολλές δεκαετίες.

Η ξεχωριστή Zar Amir Ebrahimi

Η βράβευση της Zar Amir Ebrahimi για το «Holy Spider», ως δημοσιογράφου που ερευνά την υπόθεση κάποιου κατά συρροή δολοφόνου σεξεργατών στην ιρανική ιερή πόλη Mashhad, έχει επίσης ειδικό ενδιαφέρον, το οποίο αποτυπώθηκε στον επί έξι λεπτά χειροκροτούμενο ευχαριστήριο λόγο της στο Palais των Καννών.

Μιλώντας πρώτα στη γλώσσα της, τα φαρσί, η γυναίκα που ζει αυτοεξόριστη στη Γαλλία εξήγησε με φανερή συγκίνηση πως η διαδρομή της ως τη βράβευση ήταν μια διαδρομή που εμπεριείχε ταπείνωση. Η Ιρανή ηθοποιός έγινε διάσημη στη χώρα της μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Nargess». Στο απόγειο της δόξας της βρέθηκε στον κυκλώνα ενός σκανδάλου, αφού κατηγορήθηκε ότι δημοσιοποίησε αληθινές ερωτικές της στιγμές.

Αφού καταδιώχθηκε άδικα και ταπεινωτικά από τον αυστηρό ιρανικό νόμο, αποδείχθηκε ότι ούτε συμμετείχε στο porn video ούτε φυσικά ότι είχε διαρρεύσει από την ίδια. Επρόκειτο για κατασκευή του πρώην αρραβωνιαστικού της, που ήθελε να την εκδικηθεί.

Η Ebrahimi τήρησε σιγή ιχθύος για πολλά χρόνια. Και στη συνέχεια, έφυγε από τη χώρα της. Τώρα, από τις Κάννες, στέλνει μήνυμα προς όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί παρόμοιους εξευτελισμούς πως η ζωή, όσο άδικη κι αν είναι, μερικές φορές μπορεί να έχει happy end.

Περισσότερο σινεμά στην αθηΝΕΑ:

«Νύχτα της Φωτιάς»: Η Κατάρα Να Είσαι Κορίτσι στο Μεξικό

Το «Κορίτσι με το Βραχιόλι» ή η Σεξουαλικότητα στα Δικαστήρια

Ο Λάνθιμος με τη «Βληχή» Αλλάζει Επίπεδο

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+