Φυσικά Κρασιά: Φυσική Ομορφιά

Φυσικό κρασιά

Πολλές φορές δεχόμαστε την ερώτηση «τι είναι επιτέλους αυτά τα φυσικά κρασιά;». Εύλογο ερώτημα, αφού από μόνος του ο όρος «φυσικά κρασιά» ενέχει αμέτρητους διχασμούς. Δημιουργεί συζητήσεις και συχνά αντιπαραθέσεις, καθώς εύκολα μπορεί κάποιος να σχηματίσει την άποψη ότι τα συμβατικά κρασιά -αυτόματα- μπαίνουν σε υποδεέστερη θέση ως μη φυσικά και άρα επιβλαβή, ίσως ακόμα και για την υγεία μας, γεγονός προφανώς που δεν ισχύει.

Προσωπικά, είχα την τύχη να δοκιμάσω πρώτη φορά φυσικό κρασί στο Collio της βόρειας Ιταλίας –μια περιοχή με μεγάλη παράδοση σε αυτή τη φιλοσοφία κρασιών–, όταν επισκέφθηκα το οινοποιείο ενός Έλληνα παραγωγού που ζει εκεί, του Ευάγγελου Παράσχου.

Αν και έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια, θυμάμαι ακόμη την πρώτη γουλιά που με παραξένεψε, αλλά και μου σύστησε αυτή την κατηγορία κρασιών με τον πιο θετικό τρόπο, γοητεύοντάς με παντοτινά. Τότε ένιωσα ότι ανακάλυψα ένα νέο κόσμο στο κρασί, στον οποίο όλα μοιάζουν πιο ρομαντικά. Πρόκειται για μια ολόκληρη φιλοσοφία με βαθιά ουσία, η οποία έχει να μας προσφέρει πολλές απολαυστικές οινικές στιγμές.

Δεν σας κρύβω ότι ύστερα από εκείνη την εμπειρία έχω δοκιμάσει δεκάδες κρασιά τέτοιου τύπου που δεν με ευχαρίστησαν και που, πίσω από τον όρο «φυσικά», έκρυβαν τα ελαττώματά τους και κάλυπταν κάθε έκφραση που μπορεί να προσφέρει ένα κρασί.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…

Βιολογικός, βιοδυναμικός, φυσικός οίνος. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Καθώς ο κόσμος του κρασιού βαδίζει προς την οικολογική συνείδηση και τη βιωσιμότητα, οι καταναλωτές μένουμε κάποιες φορές έκπληκτοι και μπερδεμένοι απέναντι σε όρους που δεν είναι ξεκάθαροι.

Η διάκριση μεταξύ βιολογικού, βιοδυναμικού και φυσικού είναι ενίοτε θολή. Τεχνικά, τι είναι ένα πιστοποιημένο βιολογικό κρασί; Τι σημαίνει η υιοθέτηση βιοδυναμικών πρακτικών στον αμπελώνα; Πώς μπαίνει στο παιχνίδι η φυσική οινοποίηση; Ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε την ορολογία και να αντιληφθούμε τις διαφορές.

Πότε Ένα Κρασί Είναι Βιολογικό;

Βιολογικό κρασί είναι εκείνο που προέρχεται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Η βιολογική καλλιέργεια ελαχιστοποιεί τη χρήση οποιουδήποτε χημικού ή συνθετικού λιπάσματος, βελτιωτικού, καθώς και κάθε είδους φυτοφάρμακου. Προτιμά, ωστόσο, την προσθήκη φυσικών ουσιών. Ο στόχος είναι το αμπέλι και τα σταφύλια να αναπτύσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον, χωρίς να αλλοιώνονται από χημικά παρασκευάσματα. Για την αντιμετώπιση των ασθενειών, όταν χρειαστεί, χρησιμοποιείται το θειάφι και για τη λίπανση η κοπριά. Όσοι υποστηρίζουν τη βιολογική καλλιέργεια και τις πρακτικές της θεωρούν ότι, εκτός από τη σωτηρία της φύσης και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, προστατεύουν τη μοναδικότητα του terroir και επομένως τον τοπικό χαρακτήρα κάθε κρασιού.

Βιολογικό κρασί είναι εκείνο που προέρχεται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Η βιολογική καλλιέργεια απαγορεύει τη χρήση οποιουδήποτε χημικού ή συνθετικού λιπάσματος, βελτιωτικού, καθώς και κάθε είδους φυτοφάρμακου.

Οι παράγοντες που πιστοποιούν το βιολογικό κρασί διαφέρουν, ανάλογα με τη χώρα στην οποία αναφερόμαστε. Είναι απαραίτητο ο καταναλωτής να γνωρίζει ότι ο όρος «βιολογικό κρασί» δεν συνεπάγεται πάντοτε την πλήρη απουσία συντηρητικών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής του.

Ο κανονισμός 203/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζει με σαφήνεια τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθούν οι παραγωγοί στο οινοποιείο για να πιστοποιούν τα κρασιά τους ως βιολογικά – με την προϋπόθεση βέβαια πάντα ότι τα σταφύλια προέρχονται από βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνες.

Όσον αφορά το θειώδες στα βιολογικά κρασιά, έχει οριστεί επιτρεπόμενο όριο που δεν πρέπει να ξεπερνάει συγκεκριμένη ποσότητα.

Πότε Ένα Κρασί Είναι Βιοδυναμικό;

Η βιοδυναμική καλλιέργεια και οινοποίηση είναι μια κυρίαρχη πρακτική που χρονολογείται σχεδόν έναν αιώνα. Σε αντίθεση με τα βιολογικά κρασιά, η διάκριση των βιοδυναμικών προϋποθέτει ίδια χαρακτηριστικά σε όλες τις χώρες.

Η ιστορία της βιοδυναμικής καλλιέργειας ξεκινά τη δεκαετία του 1920 από τον Αυστριακό φιλόσοφο Rudolf Steiner και αφορά μια μέθοδο που βασίζεται σε συγκεκριμένο αστρονομικό ημερολόγιο. Κάθε μέρα συμπίπτει με ένα από τα στοιχεία: γη, φωτιά, αέρας και νερό.

Ωστόσο, οι βιοδυναμικές πρακτικές δεν ακολουθούν μόνο αυτό το ημερολόγιο. Ο Steiner πρότεινε στους υποστηρικτές της συγκεκριμένης φιλοσοφίας να χρησιμοποιούν σκευάσματα που βοηθούν στην ανάπτυξη των φυτών. Μια τεχνική που χρησιμοποιείται στη βιοδυναμική καλλιέργεια περιλαμβάνει κέρατα αγελάδας γεμισμένα με λίπασμα που θάβονται στους αμπελώνες, για να αφαιρεθούν αργότερα, έπειτα από μήνες, και, ύστερα από επεξεργασία, να ψεκαστούν στο αμπέλι.

Ένα κρασί που είναι βιολογικό δεν είναι απαραίτητα βιοδυναμικό, ενώ ένα κρασί που είναι βιοδυναμικό είναι συχνά βιολογικό.

Εάν τώρα συγκρίνουμε τα βιολογικά με τα βιοδυναμικά κρασιά, θα παρατηρήσουμε ότι στα βιοδυναμικά επίσης χρησιμοποιούνται βιολογικές πρακτικές, καθώς αποφεύγονται τα φυτοφάρμακα και προτιμώνται φυσικά λιπάσματα, με αποτέλεσμα η πλειονότητα αυτών των κρασιών να είναι και στην πράξη βιολογική.

Στα πιστοποιημένα βιοδυναμικά κρασιά, ωστόσο, επιτρέπονται μεγαλύτερες ποσότητες θειωδών. Εν ολίγοις, ένα κρασί που είναι βιολογικό δεν είναι απαραίτητα βιοδυναμικό, ενώ ένα κρασί που είναι βιοδυναμικό είναι συχνά βιολογικό.

Πότε Ένα Κρασί Είναι Φυσικό;

Φυσικά κρασιά υπήρχαν ανέκαθεν, από την αρχαιότητα έως σήμερα, τα τελευταία όμως χρόνια έχουν γίνει μόδα.

Είναι ένας όρος που δημιουργεί απέραντο έδαφος για ατέλειωτες συζητήσεις. Ίσως όμως ο όρος «φυσικό» κρασί να μην είναι ο καταλληλότερος, καθώς η φυσική πορεία του σταφυλιού αφότου ξεκινήσει η ζύμωση είναι να καταλήξει να γίνει ξίδι, άρα ακόμα κι ένα φυσικό κρασί θα πρέπει –έστω στον ελάχιστο βαθμό– να δεχτεί την ανθρώπινη παρέμβαση. Γι’ αυτό και συχνά η συγκεκριμένη κατηγορία αναφέρεται ως κρασί «ήπιας παρέμβασης».

Μέχρι πρότινος δεν υπήρχε ορισμός για τα φυσικά κρασιά. Στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει θεσπιστεί σχετική νομοθεσία, ενώ πρόσφατα το Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας δημιούργησε το νομικό πλαίσιο για τα κρασιά της κατηγορίας, τα οποία αναγνωρίζει πλέον ως Vins Méthode Nature (VmN), όρος που θεσπίστηκε σε συνεργασία με το Institut National des Appellations d’Origine (INAO).

Ένα Vin Méthode Nature παράγεται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας που τρυγήθηκαν με το χέρι και κατά την οινοποίησή τους δεν επιτράπηκαν πρόσθετα ή «οινολογικές διορθώσεις». Όσον αφορά το θείο, δεν επιτρέπεται η προσθήκη πριν ή μετά τη ζύμωση του κρασιού παρά μόνο πριν από την εμφιάλωσή του. Υπάρχουν δύο κατηγορίες σχετικά με την προσθήκη θειωδών, τα κρασιά εκείνα στα οποία δεν έχει προστεθεί θείο σε κανένα στάδιο της οινοποίησης και εκείνα στα οποία έχει προστεθεί μικρή ποσότητα πριν από την εμφιάλωση.

Τα φυσικά κρασιά δεν φιλτράρονται, επειδή συνήθως η διαδικασία αυτή απαιτεί πρόσθετα προϊόντα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχουν θολή όψη.

Η ζύμωση των φυσικών κρασιών ξεκινά με γηγενείς ζύμες που υπάρχουν στο σταφύλι. Για να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ σημαντική η καλή ποιότητα του σταφυλιού, ενώ επίσης σημαντική είναι και η απόλυτη καθαριότητα του οινοποιείου, ώστε να μην υπάρξει περιθώριο να αναπτυχθούν μύκητες ή μικρόβια που θα αλλοιώσουν στην πορεία το κρασί.

Τα φυσικά κρασιά δεν φιλτράρονται, επειδή συνήθως η διαδικασία αυτή απαιτεί πρόσθετα προϊόντα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχουν θολή όψη. Επίσης, λόγω της έλλειψης θειωδών συχνά παρατηρούμε μερική οξείδωση, η οποία όσο πιο ομαλά ενσωματωμένη είναι στο κρασί τόσο πιο όμορφα ισορροπημένη είναι και η έκφρασή του. Επειδή οι τανίνες που βρίσκονται στον φλοιό του σταφυλιού προστατεύουν το κρασί από την οξείδωση, συχνά τα λευκά φυσικά κρασιά οινοποιούνται σύμφωνα με τα στάδια της ερυθρής οινοποίησης, αφήνονται δηλαδή οι φλούδες μαζί με τον σταφυλοχυμό, με αποτέλεσμα να γίνονται orange, να αποκτούν δηλαδή πιο σκούρο χρώμα, πιο περίπλοκα αρώματα, πιο γεμάτο σώμα, αλλά και την αίσθηση των τανινών στο στόμα. Έτσι, λοιπόν, το σύνηθες είναι τα orange wines να υπόκεινται τις περισσότερες φορές στην κατηγορία των φυσικών.

Μπορεί ένα φυσικό κρασί να πιστοποιηθεί ως βιολογικό; Εάν η αμπελοκαλλιέργεια τηρεί τα βιολογικά πρότυπα, τότε ναι. Μπορεί να είναι και βιοδυναμικό; Εφόσον ο οινοποιός χρησιμοποιεί τις βιοδυναμικές πρακτικές, μπορεί.

Για μένα, τα φυσικά κρασιά κρύβουν έναν ανεπανάληπτο ρομαντισμό στις φιάλες τους, ενώ τα αρώματα που αναδίδουν είναι σχεδόν «ποιητικά» και γι’ αυτό χρειάζονται χρόνος και λίγη παραπάνω σκέψη για να τα νιώσει κανείς, να βιώσει την πορεία τους στο αμπέλι και παράλληλα να γευτεί καθαρά τα στοιχεία του εδάφους στο οποίο γεννήθηκαν τα σταφύλια.

Προτάσεις Φυσικών Κρασιών

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, είμαστε θαμώνες του Warehouse, έτσι λοιπόν ζητήσαμε από τον υπεύθυνο σε ό,τι αφορά το κρασί του, τον Γιώργο Αλεξίου, να μας προτείνει τα καλύτερα φυσικά κρασιά που μπορείτε να αναζητήσετε στο eshop.warehouse.gr, αλλά και σε όλους τους χώρους του στην Αθήνα.

Champagne André Beaufort Ambonnay Grand Cru Millésime 2014, Brut Nature

Champagne André Beaufort Ambonnay Grand Cru MillésimeΠοικιλίες: Chardonnay, Pinot Noir
Περιοχή: Ρέιμς, Καμπανία
Τιμή: ~ 65 €

Μια πρωτοποριακή σαμπάνια με ακαταμάχητη γοητεία. Πρόκειται για ένα βιολογικό, βιοδυναμικό και φυσικό αφρώδες κρασί από τον André Beaufort και την περιοχή Ρέιμς της Καμπανίας, από τις ποικιλίες Chardonnay και Pinot Noir. Προέρχεται από αμπέλια που φυτεύτηκαν σε έναν αμπελώνα Grand Cru στην κοινότητα Ambonnay. Είναι παλιά αμπέλια και καλλιεργούνται βιολογικά, με βιοδυναμικές πρακτικές που επιτρέπουν να διατηρείται η φυσική τους ισορροπία.

Έχει απαλό χρυσοκίτρινο χρώμα και αναδίδει αρώματα από εσπεριδοειδή, κίτρινα και ζαχαρωμένα φρούτα, αλλά και απολαυστικό μπριός, σε φόντο φινετσάτης ορυκτότητας. Στο στόμα αποκαλύπτει έναν πλούσιο φρουτώδη γευστικό χαρακτήρα, φρεσκάδα, όμορφη δομή και μακρά επίγευση.

Naturally Σαββατιανό 2020, Οινοποιείο Παπαγιαννάκος

Naturally Σαββατιανό 2020, Οινοποιείο ΠαπαγιαννάκοςΠοικιλία: Σαββατιανό
Περιοχή: Καλογέρι Μαρκόπουλου (ΠΓΕ Μαρκόπουλο)
Τιμή: ~ 14 €

Το Οινοποιείο Παπαγιαννάκος ιδρύθηκε το 1919 στα Μεσόγεια Αττικής. Υπήρξε το πρώτο επισκέψιμο βιοκλιματικό οινοποιείο στην Ελλάδα, με ειδικό σχεδιασμό και κατασκευή, το οποίο βραβεύτηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.

Το Naturally είναι ίσως το κρασί για την παραγωγή του οποίου το Οινοποιείο Παπαγιαννάκου έχει καταβάλει την πιο απαιτητική προσπάθεια. Προέρχεται από αμπέλι ήπιας καλλιέργειας 60 ετών και η ζύμωση πραγματοποιείται χωρίς παρεμβάσεις και προσθήκη θειωδών. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο, για να διατηρεί τον αρωματικό πλούτο της ποικιλίας.

Έχει χρώμα λαμπερό λεμονί και αναδίδει αρώματα λευκών λουλουδιών και διακριτές, βοτανικές νότες. Στο στόμα είναι έντονο, με δροσιστική οξύτητα και μακρά απολαυστική επίγευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη σοδειά του 2020 και μετά αυτό το υπέροχο κρασί θα είναι και vegan.

Προφήτης 2019, Άθικτος Οίνος, EOΣ Σάμου

PROFITISΠοικιλία: Μοσχάτο Σάμου
Περιοχή: Σάμος
Τιμή: ~ 19,50 €

Η λέξη άθικτος, που χρησιμοποιείται για τη σειρά φυσικών κρασιών του συνεταιρισμού της Σάμου, προέρχεται από το αρχαίο ρήμα θιγγάνω, που σημαίνει «ακουμπώ ελαφρά».

Ο Προφήτης είναι ένα σαγηνευτικό κρασί, ιδιαίτερα αρωματικό. Ζυμώθηκε και ωρίμασε 12 μήνες σε ειδικές ωοειδείς δεξαμενές και εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο και χωρίς προσθήκη θειώδους.

Έχει αχυρόξανθο χρώμα και αναδίδει στο ποτήρι έντονα αρώματα βρώμης, κόρας ψωμιού, θυμαριού, αλλά και ανθών γαρδένιας, λεβάντας και φρέσκου βασιλικού. Μια εντυπωσιακή αρωματική έκφραση που ολοκληρώνεται με την ευγενή οξείδωση, η οποία δίνει στον φόντο αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων. Έχει γεμάτο σώμα, υψηλό αλκοόλ και οξύτητα, ενώ η απολαυστική λιπαρή αίσθηση στο στόμα συνδυάζεται ομαλά με νότες ορυκτότητας, αφήνοντάς μας υπέροχη και μακρά επίγευση.

Μυστήριο 2019, Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος

MYSTIRIOΠοικιλία: Ασύρτικο
Περιοχή: Πύργος, Σαντορίνη (ΠΟΠ Σαντορίνη)
Τιμή: ~ 32,50 €

Ένα orange φυσικό κρασί, το οποίο προέρχεται από ένα μοναδικό αμπελοτόπι αιωνόβιων κλημάτων Ασύρτικου σε ένα από τα καλύτερα terroir της Σαντορίνης, τον Πύργο.

Έχει πολύ ιδιαίτερα αρωματικά χαρακτηριστικά, που διακρίνονται από βοτανικές νότες σε πρώτο πλάνο, όπως χαμομήλι, δυόσμο και μαύρο τσάι, παρουσία μπαχαρικών, όπως κάρδαμο και κόλιανδρο. Η ορυκτότητα αλλά και η φρουτώδης διάθεση, που εκφράζεται με αρώματα αχλαδιού και περγαμόντου, δεν κρύβουν την προέλευσή του. Στο στόμα είναι πληθωρικό, με παρουσία τανινών που εξισορροπούνται από τη λιπαρότητα και τον όγκο του κρασιού. Η επίγευση είναι μακρά και γεμάτη από αισθησιακή αλμύρα. Συνιστάται η μετάγγιση σε καράφα για τουλάχιστον μισή ώρα πριν το δοκιμάσετε, ώστε να αναπνεύσει και να αναδείξει τον πολύπλοκο χαρακτήρα του.

Cuvée Léandre L’Homme De Lion, Domaine Vignes du Maynes

Cuvée Léandre L’Homme De LionΠοικιλία: Chardonnay
Περιοχή: Mâconnais, Γαλλία
Τιμή: ~ 68,50 €

Ένα κρασί που παράγεται όσο πιο φυσικά γίνεται, αφού, σύμφωνα με αναφορές του ίδιου του οινοποιείου, επί τρεις γενιές η οικογένεια Guillot εργάζεται σκληρά για να παράγει «αληθινά» κρασιά, ζωντανά, χωρίς παρεμβάσεις και όσο το δυνατόν πιο κοντά στα terroir του Mâcon-Cruzille.

Στην όψη έχει φωτεινό κίτρινο χρώμα. Ο αρωματικός του χαρακτήρας θέλει χρόνο για να ξεδιπλωθεί, εξάλλου αυτή είναι και η γοητεία του, ότι σε κάθε γουλιά ανακαλύπτεις καινούργια αρώματα. Στο στόμα είναι γεμάτο, με μια αίσθηση αλμύρας και μακρά επίγευση. Μπορεί να διατηρηθεί από 2 έως 5 χρόνια. Για να εκμεταλλευτείτε όλα τα αρωματικά στοιχεία, σας προτείνουμε να το μεταγγίσετε σε καράφα μισή ώρα νωρίτερα πριν το δοκιμάσετε. Σας συνιστούμε να το απολαύσετε με μια ωραία πιατέλα τυριών.

Serragghia Fanino 2020, Giotto Bini 2020

Serragghia Fanino 2020Ποικιλίες: Carignano, Catarratto
Περιοχή: Παντελερία, Ιταλία
Τιμή: ~ 70 €

Το Giotto Bini είναι ένα οινοποιείο στο νησί Παντελερία, που παράγει κρασιά με απόλυτα παραδοσιακό τρόπο, σεβόμενο τους ρυθμούς της φύσης και τα χαρακτηριστικά της γης. Ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από τον Μιλανέζο αρχιτέκτονα Gabrio Bini, ο οποίος, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο νησάκι, που βρίσκεται δίπλα στη Σικελία, ερωτεύτηκε το κλίμα και τις μυρωδιές του, καθώς και την άγρια ομορφιά ενός εξαιρετικού terroir, και αποφάσισε να δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, ένα οινοποιείο.

Το Fanino Serragghia είναι ένα ρουστίκ ερυθρό κρασί, που κοιτάζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση. Παράγεται από λευκά και κόκκινα σταφύλια των ποικιλιών Carignano και Catarratto και έχει πικάντικη διάθεση. Οι αμπελώνες είναι 40 ετών, σε ηφαιστειακά αμμώδη εδάφη, και καλλιεργούνται βιολογικά.

Έχει ελαφρύ χρώμα που τείνει να είναι ροζέ και αρώματα γλυκών μπαχαρικών, λουλουδιών και ώριμων κόκκινων φρούτων. Όταν το δοκιμάζουμε, διακρίνουμε τη φρεσκάδα και την αρωματική πολυπλοκότητα: την ψυχή, τον ήλιο και τη θάλασσα του νησιού. Για να απολαύσετε ένα artisanal κρασί όπως το συγκεκριμένο, συστήνουμε να το αφήσετε να αναπνεύσει τουλάχιστον 15-30 λεπτά προτού το σερβίρετε.

Ξινόμαυρο Nature 2019, Αμπελώνες Θυμιόπουλος

XINOMAVROΠοικιλία: Ξινόμαυρο
Περιοχή: Νάουσα, Κεντρική Μακεδονία
Τιμή: ~ 15,50 €

Μια ελαφριά και λαμπερή εκδοχή του Ξινόμαυρου. Αν και πρόκειται για φυσικό κρασί, δεν παρουσιάζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την ένταση που συνηθίζεται σε αυτά τα κρασιά. Είναι εξαιρετικά χυμώδες και δροσιστικό και έχει παραχθεί με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση. Ο ταλαντούχος κύριος Θυμιόπουλος μας παραδίδει ένα ευκολόπιοτο και ελαφρύ κρασί, χωρίς την προσθήκη θειώδους. Παράγεται από παλαιά κλήματα Ξινόμαυρου. Προέρχεται από κλώνο Ξινόμαυρου που καλλιεργούνταν στη Νάουσα πριν από τη φυλλοξήρα, από έναν και μοναδικό αμπελώνα 50+ ετών, ανάμεσα σε Τρίλοφο και Φυτεία.

Έχει απαλό ρουμπινί χρώμα με γκρενά ανταύγειες. Διακρίνουμε τα έντονα αρώματα βανίλιας, ξύλου, ώριμων κόκκινων φρούτων, όπως φράουλα και κεράσι, ντομάτας, δέρματος και λεβάντας, που πλημμυρίζουν το ποτήρι. Η γεύση του, πολύπλοκη και με έντονες τανίνες, χωρίς να είναι επιθετικές, δένουν αρμονικά με την οξύτητα και το μέτριο σώμα. Κόκκινα φρούτα, ντομάτα, βότανα και τσάι πρωταγωνιστούν στο στόμα.

La Syrah 2018, François Dumas

La Syrah 2018Ποικιλία: Syrah
Περιοχή: Λίγηρας, Γαλλία
Τιμή: ~ 28,50 €

Tα κρασιά του François Dumas προσφέρουν μια διαφορετική προσέγγιση στο στιλ του Βόρειου Ροδανού.

Ο Francois Dumas είναι από το χωριό Veranne, που βρίσκεται στην περιοχή του Λίγηρα. Το 2013 ανέλαβε μερικά οικόπεδα των Saint Joseph και Condrieu. Σήμερα δουλεύει 4 στρέμματα αμπέλου, βιολογικής καλλιέργειας, από την αρχή!

Το συγκεκριμένο κόκκινο ξηρό κρασί από σταφύλια Syrah αναδίδει νότες κόκκινων και μαύρων φρούτων, αλλά και γλυκών μπαχαρικών. Θα μπορούσατε να το συνδυάσετε με κόκκινα κρέατα, πιάτα σε σάλτσα και φθινοπωρινά λαχανικά.

Morey-Saint-Denis Premier Cru 2018, Cuvée des Grives, Domaine Ponsot

Morey-Saint-Denis Premier Cru 2018Ποικιλία: Pinot Noir
Περιοχή: Βουργουνδία, Γαλλία
Τιμή: ~ 78,50 €

Η ιστορία του Domaine Ponsot ξεκινά το 1872, όταν ο William Ponsot αγόρασε ένα κτήμα στο Morey-Saint-Denis. Τα κυριότερα αγροτεμάχιά του εκείνη την εποχή ήταν το Clos des Monts-Luisants και το Clos de la Roche. Το Domaine Ponsot πάντα προσπαθούσε να εκφράσει τον πλούτο του terroir της Βουργουνδίας μέσω φυσικών πρακτικών καλλιέργειας. Η ανθρώπινη παρέμβαση είναι περιορισμένη και εφαρμόζεται μόνο στη βοήθεια που χρειάζεται το αμπέλι. Η μακρά παράδοση της οικογένειας να αφήνει τη φύση να αναλάβει την ηγετική της δουλειά είναι προτεραιότητα και γι’ αυτό σήμερα οι αμπελώνες βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση.

Πρόκειται για ένα κόκκινο ξηρό κρασί, με αρώματα που θυμίζουν παιώνια, κεράσι, δαμάσκηνο και απολαυστικά μπαχαρικά. Στο στόμα έχει σχεδόν γεμάτο σώμα, ενώ εντύπωση κάνει ο συμπυκνωμένος και χυμώδης χαρακτήρας, o oποίος δεν χάνει την κομψότητά του, που τονίζεται από την υψηλή οξύτητα και τις μεταξένιες τανίνες.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Κτήμα Ζαχαριά: 50 Χρόνια σε 7 Φιάλες

Θοδωρής Τσικρικώνης: Το Επόμενο Βήμα στα Κρασιά του Μέλλοντος

Boutari & Chefs Stories: Το Καλό Κρασί Συναντά την Υψηλή Γαστρονομία

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+