Ασφάλιση. Η Απάντηση στην Ανασφάλεια των Καιρών

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με την ευκαιρία της 116ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσής της, διοργάνωσε στις 8 Μαρτίου 2022 την καθιερωμένη ανοιχτή εκδήλωσή της που φέτος είχε τίτλο «Ασφάλιση. Η απάντηση στην ανασφάλεια των καιρών» και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Την εκδήλωσε άνοιξε η απερχόμενη γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ Μαργαρίτα Αντωνάκη, η οποία τόνισε πως η εκδήλωση της ΕΑΕΕ πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη και τον πλανήτη γενικότερα. «Σήμερα θα εστιάσουμε στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, οι οποίες σχετίζονται με την πανδημία και την υγεία, την κλιματική αλλαγή και την οικονομία και τον ρόλο της ασφάλισης σε αυτές», ανέφερε η Μαργαρίτα Αντωνάκη, δίνοντας τον λόγο στον πρόεδρο της ΕΑΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των συνεχιζόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

«Αν δεν υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες γεωπολιτικές, σίγουρα σε οικονομικό επίπεδο ο πληθωρισμός που ήδη έχει εμφανιστεί θα επιταθεί, ενώ η όποια ανάκαμψη τίθεται εν αμφιβόλω», και πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις δεν σταματούν εδώ. «Υπάρχει αύξηση της συχνότητας και της έντασης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής με τη μορφή φυσικών καταστροφών, ενώ η γήρανση του πληθυσμού επηρεάζει σημαντικά θέματα, όπως η υγεία και το συνταξιοδοτικό, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της».

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αβεβαιότητας, ο ασφαλιστικός κλάδος παραμένει ισχυρός και αξιόπιστος, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ. Το 2021 ο τζίρος της ασφαλιστικής αγοράς έφτασε τα 4,26 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,7% ευρώ στην παραγωγή ασφαλίστρων, ενώ παραμένει ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής με 17,8 δισ. ευρώ μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Διατηρώντας ίδια κεφάλαια 4,5 δισ. ευρώ επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι ο ασφαλιστικός κλάδος παραμένει αξιόπιστος ακόμη και στις πιο απαιτητικές περιόδους.

Παρ’ όλα αυτά, «Διαχρονικά και με όλων των αποχρώσεων τις κυβερνήσεις ως χώρα έχουμε επιλέξει ο πολίτης να τα περιμένει όλα από το κράτος σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, την υγεία, αλλά και τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών», σημείωσε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Ειδικά για τις φυσικές καταστροφές, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ τόνισε: «Έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι το κόστος αυτών των καταστροφών, που μέχρι σήμερα καλύπτονται εν μέρει από το ίδιο το κράτος, θα μπορούσε να μεταφερθεί στην ασφαλιστική αγορά, αν η κυβέρνηση δώσει στους πολίτες κίνητρα για να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους, με το σχετικό ασφάλιστρο να εκπίπτει. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σχετικά, με τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων, δέσμευση που ανανεώθηκε πέρυσι τέτοιο καιρό στην αντίστοιχη εκδήλωσή μας. Όμως ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί».

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην εντυπωσιακά χαμηλότερη ασφαλιστική κάλυψη των κατοικιών και κτιρίων στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στο αυξημένο δημοσιονομικό κόστος των αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές, το οποίο επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Τόνισε την ανάγκη ο πολίτης να γίνει συμμέτοχος στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Σχετικά με τη συνεργασία κράτους-ιδιωτικού τομέα, η οποία έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες, σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική για τη διαχείριση του ρίσκου, αλλά και για την προσαρμογή της χώρας στην κλιματική αλλαγή. «Πιστεύω ότι η ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει ως ένα εξαιρετικά χρήσιμο, ουσιαστικό και επικουρικό εργαλείο στη μάχη που δίνουμε απέναντι στην κλιματική κρίση».

Κλείνοντας, ο υπουργός σημείωσε ότι: «Είναι απόλυτα αναγκαίο η χώρα να αυξήσει την ασφαλιστική συνείδηση του πολίτη, γιατί θα είναι προς όφελος όλων, και κυρίως του ίδιου. Γιατί τα δημόσια οικονομικά είναι τα οικονομικά του πολίτη. Η ασφάλιση μπορεί να μας οδηγήσει συμπληρωματικά και στην ενδυνάμωση της κλιματικής ανθεκτικότητας της χώρας, ενισχύοντας παράλληλα και την οικονομική ανθεκτικότητα».

Από τη μεριά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι ο ασφαλιστικός κλάδος έχει αποδειχθεί ανθεκτικός στις κρίσεις που έχει βιώσει η Ελλάδα, ενώ ανταπεξήλθε αποτελεσματικά και στις επιπτώσεις της πανδημίας. Ανέφερε ότι η υψηλή τεχνογνωσία και οι επενδύσεις που πραγματοποιεί στην καινοτομία, σε συνδυασμό με την υψηλή φερεγγυότητα που διαθέτει, δίνει στον κλάδο τη δυνατότητα να διαδραματίσει ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο.

«Είναι αναγκαίο η πολιτεία να αναγνωρίσει ότι ο ιδιωτικοοικονομικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού κλάδου όχι μόνο δεν αντίκειται στο κοινωνικό όφελος, αλλά μπορεί να έχει σημαντική συμβολή και στη δημιουργία πλούτου για την οικονομία. Και αυτό μέσω της μείωσης των κινδύνων για τους ασφαλισμένους, αλλά και μέσω της αξιοποίησης κεφαλαίων για την πραγματοποίηση μακροχρόνιων παραγωγικών επενδύσεων. Για τους λόγους αυτούς είναι ευπρόσδεκτη η θέσπιση κινήτρων που θα διευκόλυναν την αύξηση του μέχρι σήμερα χαμηλού ποσοστού ασφαλιστικής διείσδυσης που χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής και Διοίκησης της Υγείας Ιατρικής Σχολής του Imperial College of London, σχολίασε το γεγονός ότι οι αυξανόμενες δαπάνες υγείας και η χρηματοδότησή τους είναι ένα διεθνές πρόβλημα και αναφέρθηκε στο πολύ υψηλό ποσοστό χρηματοδότησης δαπανών υγείας από τους Έλληνες πολίτες.

Στη συνέχεια ανέλυσε τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας στις ευρωπαϊκές χώρες. Κλείνοντας την ομιλία του, ανέφερε ότι: «Η πιθανότητα συμπράξεων με τον δημόσιο τομέα, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στη χώρα μας, θα είναι εφικτή μόνον εάν υπάρξει ένα αναβαθμισμένο προϊόν του δημόσιου τομέα». Και συνέχισε: «θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε το σύστημα υγείας της χώρας συνολικά από εδώ και εμπρός. Πρέπει να μιλάμε για ενιαίο σύστημα υγείας και αυτό σημαίνει δημόσιος τομέας, ιδιωτικός τομέας και το σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή τιμητικού βίντεο αφιερωμένου στην απερχόμενη γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ Μαργαρίτα Αντωνάκη. Η γενική διευθύντρια συμπλήρωσε 50 χρόνια καριέρας συνολικά και 27 έτη στη Γενική Διεύθυνση της ΕΑΕΕ. Διακεκριμένες προσωπικότητες της ασφαλιστικής αγοράς αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα, την πολυετή προσφορά και τη συμβολή της στον ασφαλιστικό κλάδο και τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης, ευχαριστώντας τη για τη συνεργασία και το έργο της στην ΕΑΕΕ.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+