Ασκαρδαμυκτί, Εκεί Όπου οι Χειροτέχνες Εκπαιδεύονται

Ασκαρδαμυκτί Δέσποινα Μαλλή

Χωράει η χειροτεχνία στις μέρες μας;  Εξαρτάται… Για τη Δέσποινα Μαλλή πάντως, σίγουρα. Γιατί, όπως λέει η ίδια: «Όταν τρέχεις, χρειάζεται πού και πού να σταματάς και να παίρνεις μια ανάσα… Αυτή είναι η χειροτεχνία, και η ψυχική ανάταση που σου προσφέρει είναι εκείνη που μας ισορροπεί σε έναν κόσμο κεκτημένης ταχύτητας».

Στο Ασκαρδαμυκτί γνωρίζουμε ότι στη μάθηση και στην τέχνη συμμετέχεις διά βίου και ότι ο εργάτης, ο τεχνίτης και ο καλλιτέχνης είναι απλώς εκφάνσεις του ίδιου ανθρώπου-δημιουργού, του «σύγχρονου τεχνίτη».

«Οραματιστήκαμε έναν κοινό τόπο συνάντησης επαγγελματιών, ερασιτεχνών και ευρύτερου κοινού, ένα σύγχρονο δίκτυο ανθρώπων με κοινό ενδιαφέρον τα τεχνικά επαγγέλματα και τις παραδοσιακές τέχνες, με σκοπό να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε τη βιωσιμότητά τους στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον».

Ασκαρδαμυκτί

Από το 2014, το Ασκαρδαμυκτί παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα ενηλίκων μέσω βιωματικών εργαστηρίων που προάγουν την τεχνική αντίληψη και τη δημιουργική σκέψη, εκπαιδεύοντας «σύγχρονους τεχνίτες».

Από το 2020 στεγάζεται στο ιστορικό Κλωστοϋφαντουργείο Λέκκα στον Περισσό, έναν εργοστασιακό χώρο 1.500 τ.μ., τον οποίο ανακαίνισε και διαμόρφωσε για να φιλοξενήσει εργαστήρια εφαρμοσμένων και παραδοσιακών τεχνών σε ειδικά εξοπλισμένους χώρους, εγκαινιάζοντας μια μορφή κοινότητας χειροτεχνών. Εκτός από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, το Ασκαρδαμυκτί λειτουργεί και ως θερμοκοιτίδα νέων χειροτεχνών, παρέχοντας κοινές εγκαταστάσεις και υποδομές, ενώ παρέχει ταυτόχρονα και εξειδικευμένες υπηρεσίες σχεδιασμού.

Παράλληλα, μέσα από συνεχή έμπρακτη προσπάθεια, στοχεύει στο να γεφυρώσει το κενό μεταξύ τεχνικής εκπαίδευσης και βιομηχανίας, να προβάλλει το έργο των αποφοίτων και να τους δώσει εφόδια για τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα.

Ασκαρδαμυκτί

Πώς αποφάσισες να το ονομάσεις Ασκαρδαμυκτί;

Δέσποινα Μαλλή: Ασκαρδαμυκτί σημαίνει κοιτάζω κάτι με τέτοια προσήλωση που δεν ανοιγοκλείνω τα μάτια για να μη χάσω οπτική επαφή. Όταν παρακολουθούσαμε τους εκάστοτε μάστορες δασκάλους μας, που μεταλαμπάδευαν τη γνώση και τη μαεστρία τους, τους κοιτούσαμε ασκαρδαμυκτί… Και κάπως έτσι φανταστήκαμε να μας παρακολουθούν και οι δικοί μας μαθητές όταν θα τους μεταδίδαμε τις γνώσεις και την αγάπη μας για τις τέχνες.

Πώς προέκυψε η δημιουργία του; 

Δ.Μ.: Το Ασκαρδαμυκτί είναι γέννημα τριών ανθρώπων, παθιασμένων με το τρίπτυχο «υλικό-εργαλείο-τεχνική». Και οι τρεις, Δέσποινα Μαλλή, Γιώργος Μαλλής και Γιώργος Μπασιάς, γοητευόμαστε από την ανακάλυψη της απάντησης στην ερώτηση «πώς μπορεί να φτιάχνεται αυτό;».

Η δημιουργία του Ασκαρδαμυκτί προέκυψε από την ανάγκη μας να στεγάσουμε σε έναν κοινό τόπο την αγάπη μας για τη χειροτεχνία και την ανάγκη μας να δημιουργούμε και να επικοινωνούμε με ανθρώπους της ίδιας φιλοσοφίας. Τα σεμινάρια που προστίθενται στο πρόγραμμα είναι ό,τι λαχταρούμε εμείς πρώτοι να μάθουμε.

Ασκαρδαμυκτί_Γιώργος Μαλλής, Δέσποινα Μαλλή, Γιώργος Μπασιάς

Πώς χωράει η βραδύτητα της χειροτεχνίας σε έναν κόσμο απίστευτης ταχύτητας;

Δ.Μ.: Όταν τρέχεις, χρειάζεται πού και πού να σταματάς και να παίρνεις μια ανάσα… Αυτή είναι η χειροτεχνία, και η ψυχική ανάταση που σου προσφέρει είναι εκείνη που μας ισορροπεί σε έναν κόσμο κεκτημένης ταχύτητας.

Τι μπορεί να μάθει η χειροτεχνία στη βιομηχανία και στην τεχνολογία;

Δ.Μ.: Είναι και οι τρεις έννοιες αλληλένδετες, η βιομηχανία για να ανθίσει έχει ανάγκη από τις στέρεες βάσεις που της προσφέρει η χειροτεχνία και τις δυνατότητες εξέλιξης που της παρέχει η τεχνολογία.

Οι μαθητές σας είναι κυρίως άντρες ή γυναίκες;

Δ.Μ.: Το Ασκαρδαμυκτί απευθύνεται σε ένα πολύχρωμο κοινό, στο οποίο καθένας καλύπτει μια διαφορετική του ανάγκη. Άλλωστε, η λέξη «τέχνεργο»  δεν έχει ούτε φύλο ούτε ηλικία.

Υπάρχει προοπτική διασύνδεσης της παραγωγής σας με την αγορά;

Δ.Μ.: Τα έργα που κατασκευάζονται κατά την εκπαιδευτική διαδικασία είναι έργα των μαθητών μας. Το Ασκαρδαμυκτί, μέσω διαφόρων δράσεων και συνεργασιών, στοχεύει στο να στηρίξει τους αποφοίτους του, φέρνοντάς τους σε επαφή με την αγορά εργασίας, key players της αγοράς, αλλά και να λειτουργήσει ως κόμβος συνάντησης ερασιτεχνών, επαγγελματιών και πολιτιστικών ή εκπαιδευτικών φορέων με κοινό ενδιαφέρον τις παραδοσιακές τέχνες και τα τεχνικά επαγγέλματα.

Τέτοιες δράσεις είναι η λειτουργία πλατφόρμας εύρεσης εργασίας, η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και διαγωνισμούς, η διοργάνωση ημερίδων, εκθέσεων και φεστιβάλ. Εκπαιδευτικές επισκέψεις στη βιομηχανία, ευρετήριο επαγγελματιών, αλλά και συνεργασίες και ευκαιρίες μετεκπαίδευσης σε σχολές του εξωτερικού.

Ασκαρδαμυκτί

Ποιες είναι συγκεκριμένα οι τέχνες που διδάσκετε;

Δ.Μ.: Μέσα από μια πορεία 10 ετών και τη συνεργασία με εξαιρετικούς τεχνίτες και δασκάλους, έχουμε προσπαθήσει να καλύψουμε τις περισσότερες δυνατές μεταποιητικές τέχνες αλλά και τεχνικά επαγγέλματα. Η διαδρομή αυτή δεν έχει όρια και συνεχώς προστίθενται νέα σεμινάρια στο πρόγραμμα σπουδών μας.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν οι τομείς:

  • Σχέδιο & κατασκευή υποδημάτων
  • Σχέδιο & κατασκευή τσάντας & αξεσουάρ
  • Τεχνολογία ενδύματος: πατρόν, ραπτική, σχέδιο μόδας
  • Ξύλο & έπιπλο: Σχέδιο & κατασκευή επίπλου, ξυλογλυπτική, αναπαλαίωση, ταπετσαρία κ.ά.
  • Τεχνικές δόμησης & αρχιτεκτονικής χώρου: Σχέδιο & κατασκευή κουζίνας, εσωτερική διακόσμηση, τοποθέτηση γυψοσανίδας, κατασκευή κουφωμάτων, σκάλας & κεραμοσκεπής κ.ά.
  • Οργανοποιία: Μπουζούκι, κιθάρα, ούτι, λύρα κ.ά.
  • Ξυλοναυπηγική
  • Γραφικές τέχνες: Μεταξοτυπία, χαρακτική, κυανοτυπία
  • Textile arts: Υφαντική, μακραμέ, σχέδιο υφάσματος κ.ά.
  • Κόσμημα χειροποίητο & παραγωγικό
  • Πλαστικές τέχνες: Κεραμική & γλυπτική
  • Υαλοτεχνία & ψηφιδωτό
  • Εικαστικά
  • Επιχειρηματικότητα: Σεμινάρια για νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως σύνταξη business plan, φορολογικά θέματα και ψηφιακά εργαλεία.

Από φέτος λειτουργεί στη σχολή pc lab, όπου διδάσκονται σχεδιαστικά προγράμματα, όπως AutoCAD, Rhino, 1992 της Ιnfowood Τechnologies, για κουζίνα, μπάνιο, ντουλάπα, σχεδιαστικό για επαγγελματικό πατρόν της Optitex για ένδυμα, τσάντα και ταπετσαρία επίπλου.

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει ετήσιους κύκλους σπουδών, αυτοτελή σεμινάρια, διήμερα workshops και drop – in classes, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να διαμορφώσουν το πρόγραμμά τους ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτουν.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ και στο μηνιαίο newsletter No Man’s Land – στο οποίο μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ.

Είναι οι Gen Zers και οι Millennials Αντιφεμινιστές;

Το Πρώτο Pet Friendly Φροντιστήριο Παραδίδει Μαθήματα

From Farm to Fork με Ξεναγό την Έφη Λαζαρίδου

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η Όλγα Αντωνέα έχει σπουδάσει Γραφιστική και Σχεδιασμό και Κατασκευή δερμάτινης τσάντας. Εργάστηκε επί σειρά ετών σε μεγάλο αρχιτεκτονικό γραφείο και μετέπειτα ως freelance graphic designer. Αγαπά οτιδήποτε μπορεί να κατασκευάσει με τα χέρια, τα ταξίδια και το ποδήλατο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+