Είναι οι Gen Zers και οι Millennials Αντιφεμινιστές;

Andrew Tate

Έχει δηλώσει ότι είναι «απόλυτα μισογύνης» και ρεαλιστής, καθώς «όταν είσαι ρεαλιστής [δεν μπορεί παρά να] είσαι σεξιστής».

Πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το YouTube, το Facebook, το Instagram και το TikTok, τον έχουν αποκλείσει, ενώ το ίδιο συνέβη και με το Twitter, στο οποίο όμως επανήλθε, όταν δήλωσε πως οι γυναίκες πρέπει να «φέρουν την ευθύνη» για τις σεξουαλικές επιθέσεις που δέχονται.

Και όταν σε μια συνέντευξη στο BBC πιέστηκε να απαντήσει στο κατά πόσο οι αμφιλεγόμενες απόψεις του για τις γυναίκες βλάπτουν τους νέους, υποστήριξε ότι υπήρξε μια «δύναμη για το καλό», ότι «ενεργούσε υπό την εντολή του Θεού για να κάνει καλά πράγματα».

Ένα από αυτά τα «καλά πράγματα» ήταν και ο καβγάς του με την περιβαλλοντική ακτιβίστρια Greta Thunberg στο Twitter, στον οποίο ισχυρίστηκε ότι είχε 33 αυτοκίνητα και ότι με μεγάλη ικανοποίηση θα της έστελνε μια λίστα με τις «τεράστιες εκπομπές των ρύπων» τους.

Ο Βρετανοαμερικανός Αndrew Tate, για τον οποίο γίνεται λόγος, έγινε διάσημος μετά την απομάκρυνσή του από τη βρετανική εκδοχή του ριάλιτι Big Brother το 2016, όταν δημοσιοποιήθηκε ένα βίντεο στο οποίο φαινόταν να επιτίθεται σε γυναίκα – και για το οποίο υποστήριξε ότι ήταν ψεύτικο.

Ο Tate έχει εμφανιστεί σε αμέτρητα βίντεο επιδεικνύοντας έναν υπερπολυτελή τρόπο ζωής, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «αυτοδημιούργητο πολυεκατομμυριούχο». Δήλωσε ότι κέρδισε χρήματα μέσω «μιας μικρής επιχείρησης με κάμερες»: «Η δουλειά μου ήταν να γνωρίσω μια κοπέλα, να βγω μερικά ραντεβού, να κοιμηθώ μαζί της, να ελέγξω αν είναι ποιοτική, να την κάνω να με ερωτευτεί σε σημείο που να κάνει ό,τι της πω και στη συνέχεια να τη “βάλω” στην κάμερα για να γίνουμε πλούσιοι μαζί», έγραψε σε σελίδα του – η οποία τελικά κατέβηκε τον Φεβρουάριο του 2022.

Στο TikTok, τα βίντεο με το hashtag #AndrewTate έχουν προβληθεί δισεκατομμύρια φορές – σε αυτά περιλαμβάνονται και βίντεο που έγιναν από άτομα που του ασκούν κριτική.

Ο Αndrew Tate συνελήφθη από τις ρουμανικές δυνάμεις ασφαλείας τον Δεκέμβριο, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για βιασμό, εμπορία ανθρώπων και συγκρότηση οργανωμένης εγκληματικής ομάδας για τη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών. Μαζί με αυτόν και ο αδελφός του Tristan και δύο συνεργάτες του.

Δεν μας εκπλήσσει που ο πρώην kickboxer Αndrew Tate βρίσκεται –παρ’ όλα αυτά– στο προσκήνιο όχι ως παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά το αντίθετο. Μας ανησυχεί, όμως, ότι έχει περισσότερους από 6,9 εκατομμύρια followers στο Twitter – και ένα παγκόσμιο προφίλ. Στο TikTok, τα βίντεο με το hashtag #AndrewTate έχουν προβληθεί δισεκατομμύρια φορές – σε αυτά περιλαμβάνονται και βίντεο που έγιναν από άτομα που του ασκούν κριτική.

Aπορούμε, επίσης, όταν διαβάζουμε πως σύμφωνα με έρευνα  οι άντρες 16-29 ετών εμφανίζονται να είναι πιο αρνητικοί για τον φεμινισμό από εκείνους άνω των 60 ετών – και ότι ένας στους πέντε έχει θετική άποψη για τον influencer Andrew Tate.

Ένας «Απειλητικός» Φεμινισμός

Η έρευνα έγινε από το Πολιτικό Ινστιτούτο του King’s College του Λονδίνου και το Παγκόσμιο Ινστιτούτο για τη Γυναικεία Ηγεσία σε συνεργασία με την Ipsos UK και σε αυτή συμμετείχαν πάνω από 22.000 άτομα μεταξύ 16-74 ετών από 32 διαφορετικές χώρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 52% της Gen Z και το 53% των Μillennials πιστεύουν ότι έχουμε προχωρήσει τόσο μακριά σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων που πια κάνουμε διακρίσεις σε βάρος των ανδρών.

…είναι «ένα νέο και ασυνήθιστο μοτίβο γενεών – συνήθως, οι νεότερες γενιές αισθάνονται πάντα πιο άνετα με τα αναδυόμενα κοινωνικά πρότυπα.

Αν και, επί του παρόντος, στη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, η μέση γυναίκα σε αμειβόμενη απασχόληση εργάζεται δωρεάν για σχεδόν δύο μήνες το χρόνο σε σύγκριση με τον μέσο άνδρα. Επίσης, οι γυναίκες αναλαμβάνουν περισσότερες απλήρωτες οικιακές εργασίες και εργασίες φροντίδας σε ποσοστό 60%. Ενώ έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι διαπίστωσε ότι το 99% των περιπτώσεων βιασμού που αναφέρθηκαν στην αστυνομία δεν κατέληξαν σε καταδίκη.

Andrew Tate

Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι το 37% των ανδρών 16-29 ετών λέει ότι η «τοξική αρρενωπότητα» είναι μια άχρηστη φράση (στις γυναίκες αντίστοιχα είναι 19%) και ότι δεν είναι πιο δύσκολο να είσαι γυναίκα σήμερα σε ποσοστό 35% (το αντίθετο δηλώνουν γυναίκες σε ποσοστό 68%). Επίσης, στις ίδιες ηλικίες, το 46% των γυναικών πιστεύει ότι ο φεμινισμός έχει κάνει περισσότερο καλό στην κοινωνία παρά κακό – 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό των νεαρών ανδρών που αισθάνονται έτσι (36%). Ποσοστά, τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών, που σίγουρα προβληματίζουν.

Όσο για τον Andrew Tate; Ένας στους πέντε (21%) άνδρες 16-29 ετών που έχουν ακούσει για αυτόν λένε ότι έχουν θετική άποψη – αντίστοιχα 7% στις γυναίκες.

Ο καθηγητής Bobby Duffy, διευθυντής του Πολιτικού Ινστιτούτου στο King’s College, λέει πως είναι «ένα νέο και ασυνήθιστο μοτίβο γενεών – συνήθως, οι νεότερες γενιές αισθάνονται πάντα πιο άνετα με τα αναδυόμενα κοινωνικά πρότυπα. […] Συνεχίζοντας, αναφέρει πως ο κίνδυνος διχασμού μεταξύ της νέας γενιάς είναι πραγματικός και πως υπάρχει «ανάγκη να ακούσουμε προσεκτικά και τις δύο πλευρές». Και να κατανοήσουμε και τις προκλήσεις «που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνδρες σήμερα, διαφορετικά κινδυνεύουμε να καλυφθεί αυτό το κενό από διασημότητες και παράγοντες επιρροής» και το χάσμα να επιδεινωθεί.

Ο Φακός των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης

Η καθηγήτρια Rosie Campbell, διευθύντρια του Παγκόσμιου Ινστιτούτου για την Ηγεσία των Γυναικών στο King’s College, λέει πως είμαστε μόλις στην αρχή της κατανόησης σχετικά με το τι οδηγεί σε πόλωση τους νέους άνδρες και τις γυναίκες και το γεγονός ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι «η πρώτη που αντλεί τις περισσότερες πληροφορίες της από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί πιθανά μέρος της εξήγησης».

Ο φακός μέσα από τον οποίο οι νέοι βλέπουν όλο και περισσότερο τον κόσμο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιδεινώνουν την πόλωση, καθώς, όταν οι ομάδες ομοϊδεατών συζητούν ένα θέμα, τείνουν να γίνονται πιο ακραίες.

Ο Gideon Skinner, από την Ipsos UK, υποστηρίζει πως υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι νέες γυναίκες είναι πολύ πιθανό να αισθάνονται, παρά την πρόοδο του φεμινισμού, ότι η ζωή τους θα παραμείνει δυσκολότερη τις επόμενες δεκαετίες. Από την άλλη, οι νεότεροι άνδρες ανησυχούν ότι η ζωή θα είναι πιο δύσκολη για αυτούς. Νιώθουν ότι απειλούνται περισσότερο απ’ ό,τι οι μεγαλύτεροι άνδρες, που έχουν εδραιωθεί επαγγελματικά ή έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Ο φακός μέσα από τον οποίο οι νέοι βλέπουν όλο και περισσότερο τον κόσμο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιδεινώνουν την πόλωση, καθώς, όταν οι ομάδες ομοϊδεατών συζητούν ένα θέμα, τείνουν να γίνονται πιο ακραίες. Συχνά οι συζητήσεις καταλήγουν σε μισογυνισμό. Στα ανδροκρατούμενα κινεζικά chatrooms, η φράση «φεμινίστρια πόρνη» είναι από τις συνηθισμένες, μαζί με ένα λογοπαίγνιο που εισάγει την έννοια της «γροθιάς» στη λέξη «φεμινίστρια» για να την κάνει να ακούγεται πιο επιθετική.

Τα μηνύματα από την κεντρική πολιτική σκηνή πολλές φορές τείνουν να ενισχύσουν τέτοιου είδους απόψεις.

Επίσης, οι αλγόριθμοι συνδέουν τους χρήστες με κοινό περιεχόμενο, κάνοντας τον κόσμο να φαίνεται πιο τρομακτικός και πιο άδικος σε αυτές τις περιπτώσεις. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες. Η Julia Kozik, φοιτήτρια στη Βαρσοβία, ακολουθεί μια συμβουλή που είδε στο TikTok. Όταν μπαίνει σε ταξί, ξεριζώνει μια τούφα από τα μαλλιά της και τη βάζει κάτω από το κάθισμα σε περίπτωση που την απαγάγουν και η αστυνομία χρειαστεί στοιχεία DNA. «Προσπαθώ να αποφεύγω τους άνδρες όσο περισσότερο μπορώ», λέει.

Τα μηνύματα από την κεντρική πολιτική σκηνή πολλές φορές τείνουν να ενισχύσουν τέτοιου είδους απόψεις. Το 2018, ο Donald Trump είχε καταγγείλει αυτό που χαρακτήρισε ως «μετατόπιση του βάρους της απόδειξης σε περιπτώσεις βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης»: «Είναι μια πολύ τρομακτική εποχή για τους νέους άνδρες στην Αμερική, όταν είσαι ένοχος για κάτι για το οποίο μπορεί να μην είσαι… Αυτό είναι ένα από τα πολύ, πολύ κακά πράγματα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή».

Η στοχοποίηση του φεμινισμού και των φεμινιστριών, ωστόσο, είναι ένα μόνο από τα άκρως ανησυχητικά φαινόμενα που βρίσκονται σε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Ο Andrew Tate δεν είναι το πρόβλημα, αλλά απλώς το σύμπτωμα.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

«Κυρίαρχα Αρσενικά» ή Άνδρες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης

Έμφυλη Βία στο Πανεπιστήμιο: Η Έρευνα του ΑΠΘ

Τα Βράδια η Jess Wade Διορθώνει τις Διακρίσεις της Wikipedia

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+