Business, Εthics & Εxpertise | Το Case Study Επιτυχίας της QProject

QPROJECT

To 2014, στην καρδιά της κρίσης και στην πλέον απαγορευτική περίοδο για το δομημένο περιβάλλον, γεννήθηκε η QProject.

Πρόκειται για την κατασκευαστική εταιρεία που σήμερα διεκδικεί ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στον κατασκευαστικό κλάδο και μέσα στα τελευταία 10 χρόνια συνέδεσε το όνομά της με κορυφαίους πολυεθνικούς πελάτες, όπως η NIKE Hellas, η ADIDAS Hellas, η Intrum Hellas, η Bayer Hellas, η TUV Austria Hellas και η Deloitte Greece, αλλά και με έργα όπως το πολυβραβευμένο εστιατόριο Delta στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

QPROJECT«Είμαστε εξαρχής μια αμιγώς κατασκευαστική εταιρεία, με στόχο μας τη διείσδυση σε κάθε κομμάτι της αγοράς. Μότο μας είναι “η κατασκευή είναι μία, η αρχιτεκτονική μόνο αλλάζει”», σχολιάζει ο Κυριάκος Τσαγκαλίδης, σχετικά με την επιτυχία τους.

Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της QProject δημιούργησε την εταιρεία των άλλοτε 2 ατόμων –και σήμερα 50– μαζί με τη σύζυγό του και CFO Πέγκυ Γκαβογιάννη. «Στη διάρκεια της κρίσης όλες οι εταιρείες που ασχολούνταν με τις μελέτες-κατασκευές προσπάθησαν να μοχλεύουν τις υπηρεσίες τους με σκοπό την επιβίωση. Πολλές –αν όχι όλες οι εταιρείες του κλάδου– ξεκίνησαν να προσφέρουν πακέτο υπηρεσιών μελέτης, κατασκευής και PM.

«Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι η φιλοσοφία, η οργάνωση, το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό μας και η ευελιξία μας ως οργανισμού».

Εμείς ως εταιρεία παραμείναμε πιστοί στην εξειδίκευσή μας, εκείνη του construction contractors, και αυτό μας βοήθησε να χτίσουμε τη φήμη και την πελατεία μας περαιτέρω και σε πιο σταθερές βάσεις. Η επιμονή μας θα έλεγα πως δεν μας βοήθησε στην αρχή της εταιρείας, τουναντίον μας δυσκόλεψε αρκετά, μια και οι πελάτες πάντα ενδιαφέρονταν να πετύχουν καλύτερα κόστη σε συνδυασμό με πακέτο υπηρεσιών από έναν προμηθευτή.

QPROJECT
Αυτή μας η συνέπεια στα όσα αντιπροσωπεύουμε μας οδήγησε στο να συνεργαζόμαστε σήμερα με μερικά από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Ελλάδας, όπως οι Tsolakis Architects, Diversity, 314 Architects, Kois Architects, Edje Architects, Stirixis Group, A&M, TechKm κ.λπ., όπως και με τις μεγαλύτερες PM εταιρείες, όπως οι HILL, Arbitrage, Focal, ReTale».

Έργα με Υψηλή Εξειδίκευση

Στο επίκεντρο της αρχιτεκτονικής καινοτομίας, η QProject πραγματοποίησε την κατασκευή του εστιατορίου επιφάνειας 700 τ.μ. στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο χώρος, τοποθετημένος στο επίπεδο 5Α του κτιρίου της Λυρικής, αντικατοπτρίζει την αριστεία της σύγχρονης εστίασης. Με τρεις διακριτές λειτουργικές ενότητες –ένα κομψό εστιατόριο (fine dining), ένα μοντέρνο μπαρ (mediterranean slow cooking) και έναν εξειδικευμένο χώρο δοκιμής κρασιού (wine tasting)– η QProject δημιούργησε έναν πολυτελή προορισμό γαστρονομίας.

QPROJECT

Τα στοιχεία που κάνουν τον χώρο να ξεχωρίζει είναι οι μεγάλες κρεμαστές ζαρντινιέρες από super mirror χάλυβα στο fine dining, το δάπεδο terrazzo από μάρμαρο Διονύσου, το επιβλητικό bar από χαλκό και το εσωτερικό pool που συνδέεται συμβολικά με το κανάλι του Kέντρου Πολιτισμού. Η αρχιτεκτονική μελέτη του εστιατορίου εκπονήθηκε από το διακεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο KOIS Associated Architects.

Σύντομα η εταιρεία θα ξεκινήσει να κατασκευάζει δύο βίλες συνολικής επιφάνειας 200 τ.μ. η καθεμία στο Πόρτο Χέλι, στην περιοχή του Αγίου Αιμιλιανού, οι οποίες αναμένεται να αποκτήσουν πιστοποίηση BREEΑM. Παράλληλα, έχει αναλάβει την κατασκευή μιας πολυτελούς κατοικίας BREEAM 1.200 τ.μ. στην Εκάλη, ενώ στοχεύει και στα κτίρια με serviced apartments, καθώς ήδη έχει ολοκληρώσει ένα στο Γκάζι και σύντομα θα μπει σε τροχιά υλοποίησης και το δεύτερο.


Πλήρης Φιλοσοφία Οργάνωσης και Συνεργασίας

Η QProject ξεχωρίζει για τη μοναδική προσέγγιση στα έργα, καθώς δεν βλέπει απέναντί της απλώς κατασκευές, αλλά τους πελάτες της, με συγκεκριμένες ανάγκες και προσδοκίες. Αυτή η πελατοκεντρική φιλοσοφία, συνδυασμένη με την αφοσίωση στην ποιότητα και την αξιοπιστία, είναι αυτό που διαμορφώνει την αξία της στην αγορά.

«Η συνέπεια στα όσα αντιπροσωπεύουμε μας οδήγησαν να συνεργαζόμαστε σήμερα με μερικά από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Ελλάδας».

Το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό background των ιδρυτών της εταιρείας είναι πολύ διαφορετικό από αυτό των υπόλοιπων κατασκευαστικών της αγοράς. Ο Κυριάκος Τσαγκαλίδης είναι μηχανολόγος μηχανικός του ΕΜΠ με κατεύθυνση Οργάνωση Παραγωγής και Διοίκηση Επιχειρήσεων, κάτοχος MBA στα Τεχνοοικονομικά Συστήματα, ενώ έχει παρακολουθήσει και έχει λάβει αρκετές πιστοποιήσεις σε Management of Change και Project Management και στο ξεκίνημα της καριέρας του εργάστηκε αρκετά χρόνια στον κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.

Η Πέγκυ Γκαβογιάννη είναι οικονομολόγος, με εμπειρία στον κλάδο των χρηματοοικονομικών και των συγχρηματοδοτούμενων έργων, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

QPROJECT
Όπως αναφέρει ο Κυριάκος Τσαγκαλίδης «για εμάς δεν ήταν ποτέ το πρωτεύον να παρουσιαστούμε ως εταιρεία που υλοποιεί τις κατασκευές της με καλύτερη ποιότητα, σε καλύτερο χρόνο και στο βέλτιστο κόστος. Αυτά είναι δεδομένα, αυτονόητα, και δεν πρέπει καν να τα αναφέρουμε. Αυτά αποτελούν θέσφατο. Δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Αυτό που μας διαφοροποιεί λοιπόν είναι η φιλοσοφία, η οργάνωση, το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό μας και η ευελιξία μας ως οργανισμού».

QPROJECTΌπως λέει η Πέγκυ Γκαβογιάννη, «οι πιστοποιήσεις για εμάς είναι μέθοδος και τρόπος εργασίας. Πιστοποιούμαστε με βάση ένα Πρότυπο ISO επειδή το δουλεύουμε και όχι ως “tick the box” ή ως εργαλείο marketing. Αφετέρου, οι εκπαιδεύσεις της ομάδας μας αγγίζουν ένα ευρύτατο φάσμα. Οι συνάδελφοί μας, μεταξύ άλλων, πέραν των κατασκευαστικών σεμιναρίων, εκπαιδεύονται και ενημερώνονται σε θέματα business, risk και project management κ.λπ.».

Η εταιρεία αναγνωρίζει άλλωστε τη σημασία των ανθρώπινων πόρων, επιλέγοντας το προσωπικό της με βάση την προσωπικότητα και τις δεξιότητες, αλλά και προωθώντας περιβάλλον αυτορρύθμισης και ανάπτυξης.

QPROJECT

Αυτό δημιουργεί ένα ισχυρό πνεύμα ομάδας και ενσυναίσθησης, καθιστώντας την όχι μόνο ηγέτη στον τομέα της κατασκευής, αλλά και παράδειγμα εταιρικής κουλτούρας.

«Με αυτή τη νοοτροπία εξάλλου πετυχαίνουμε μία άριστη, πρωτότυπη και ακριβή θα έλεγε κανείς για εμάς δομή, η οποία όμως εγγυάται το αποτέλεσμα ακόμα και στα πιο πολύπλοκα έργα», λέει ο Κυριάκος Τσαγκαλίδης, συνεχίζοντας πως «στην κατασκευή έχουμε ένα 3-layer management. Το πρώτο layer είναι ο/οι εργοταξιάρχης/χες που βρίσκονται διαρκώς στο εργοτάξιο. Το δεύτερο layer είναι οι project managers των έργων, οι οποίοι ελέγχουν ομάδες έργων. Το τρίτο και τελευταίο layer είναι ο projects και ο MEP director, που ασχολούνται με την εποπτεία των οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εφαρμογών όλων των έργων.

«Πιστοποιούμαστε με βάση ένα Πρότυπο ISO επειδή το δουλεύουμε και όχι ως “tick the box” ή ως εργαλείο marketing».

Κάνουμε έτσι ένα εσωτερικό επιπλέον “project management” σε όλα μας τα έργα, επενδύοντας σε πολύπλευρη και εντατική επικοινωνία του εργοταξίου με το γραφείο μας. Έτσι μας είναι εύκολο να δουλέψουμε σε νησιά και σε κάθε άλλο απομακρυσμένο σημείο. Το έργο πρέπει να οργανώνεται και να ελέγχεται από την κεντρική δομή της εταιρείας και τα όποια ζητήματα να επιλύονται κεντρικά και δομημένα, για το κοινό καλό πελάτη και γραφείου μας».

Αυτή η οργάνωση καθιστά την QProject μία από τις επικρατέστερες εταιρείες που προτιμούν οι project managers. «Για έναν project manager, η επιλογή του σωστού κατασκευαστή δεν είναι απλώς ζήτημα αριθμών. Είναι μια ισορροπία μεταξύ οικονομικής συνέπειας και αναζήτησης εκείνης της μοναδικής ποιότητας που κάνει ένα έργο να ξεχωρίζει. Προτού λάβει την τελική απόφαση, σκέφτεται πέρα από τα αρχικά κόστη: εξετάζει τις προηγούμενες εμπειρίες του κατασκευαστή σε συναφή έργα, τις αναφορές του από άλλες συνεργασίες, τη συνολική ανάπτυξη αυτών των συνεργασιών. Η επιτυχία ενός έργου κρύβεται στη λεπτομέρεια και στη διαχρονική αξία που μπορεί να προσφέρει».

QPROJECT
Η Τεχνογνωσία στους Γραφειακούς Χώρους

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της νοοτροπίας τους ορισμένα γραφειακά έργα όπως η ανακαίνιση των γραφείων της Bayer Hellas στο Μαρούσι, η κατασκευή του Innovation Center και των γραφείων Deloitte Greece στην Πάτρα.

«Όσον αφορά στην ανακαίνιση των νέων γραφείων της Bayer Hellas στο Μαρούσι, σε έναν χώρο όπου η καινοτομία συναντά τη βιωσιμότητα, κατασκευάσαμε ένα σύγχρονο, βιοκλιματικά ουδέτερο χώρο γραφείων, ενσωματώνοντας προηγμένες τεχνολογίες.

Η αρχιτεκτονική μελέτη από την Tsolakis Architects και η διαχείριση του έργου από την Athens Economics Ltd – JLL, συνδυάστηκαν αρμονικά, δημιουργώντας έναν χώρο που ενθαρρύνει την παραγωγικότητα και την ευεξία. Με ευέλικτους χώρους εργασίας, άφθονο φυσικό φως και πράσινο, τα γραφεία αυτά αποτελούν παράδειγμα βιωσιμότητας και αισθητικής.

QPROJECT
Ο νέος χώρος της Deloitte στην Πάτρα, στην οδό 28ης Οκτωβρίου 4, αποτελεί επίσης ένα από τα πιο πρόσφατα και επιτυχημένα έργα της QProject. Η ανακαίνιση αφορούσε την επανάχρηση ενός πενταώροφου διατηρητέου κτιρίου συνολικού εμβαδού 2.500 τ.μ., μετατρέποντάς το σε ένα άνετο και σύγχρονο περιβάλλον γραφείων, έτοιμο να φιλοξενήσει την κορυφαία χρηματοοικονομική συμβουλευτική εταιρεία στην Ευρώπη.

«Η επιτυχία ενός έργου κρύβεται στη λεπτομέρεια και στη διαχρονική αξία που μπορεί να προσφέρει».

Η QProject έδωσε έμφαση στην κατασκευή, τόσο των εμφανών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων όσο και στη χρήση ανακυκλώσιμων επενδύσεων διακόσμησης. Η προσοχή στη λεπτομέρεια επεκτάθηκε και στην πολυπλοκότητα των κύριων χώρων, ιδιαίτερα στις περιοχές εκπαίδευσης του προσωπικού. Η αρχιτεκτονική μελέτη των γραφείων υλοποιήθηκε από την Atema Architects, ενώ η Dimand S.A/Prodea Investments είχε την επίβλεψη του έργου. Η A&M Architects ανέλαβε το project management από την πλευρά του πελάτη.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

ΕΣΩ 2024 | Βραβεία Συνολικής Προσφοράς Archisearch & Renzo Piano Building Workshop

#BraveNewWorkplace: Δουλεύοντας στο Μέλλον

Η Ελληνική Αρχιτεκτονική στο «Άνθος» της

 

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Το archisearch.gr αναζητάει, επιλέγει και παρουσιάζει έργα που σχετίζονται με τις διαφορετικές πτυχές της αρχιτεκτονικής σε ολόκληρο τον κόσμο. Σαν ένα μη συμβατικό ερευνητικό εργαλείο, ψάχνει την παρούσα και τη μελλοντική πολιτιστική εξέλιξη μέσω της αρχιτεκτονικής, καθώς και τη συσχέτιση με το σχεδιασμό, την τέχνη, τη γραφιστική και τον πράσινο / οικολογικό σχεδιασμό. Θέτει ερωτήματα και αναζητά τον πειραματισμό, ενώ υπογραμμίζει τον πλούτο που βρίσκεται μέσα στη συνύπαρξη διαφορετικών ιδεών. Προωθεί τη σύνδεση μεταξύ κοινωνίας και αρχιτεκτονικής και διερευνά τους τρόπους με τους οποίους η αρχιτεκτονική μας ωθεί να αλληλεπιδράσουμε με το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+