Μια Θλιβερή Πρωτιά για τις ΗΠΑ

ΗΠΑ

Κάτι πολύ παράξενο συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Χθες ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία για την πολύκροτη, ιστορική δίκη του Donald Trump στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, για υπόθεση εξαγοράς της σιωπής της πρώην πορνοστάρ Stormy Daniels από τον πρώην πρόεδρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016. Σκεφτείτε πόσο τραβηγμένο θα βρίσκατε το παραπάνω σενάριο 10 χρόνια πριν.

Η στάση του Trump είναι πάνω κάτω αναμενόμενη και άρα ανάξια εκτενέστερης αναφοράς. Μέσω του Truth Social, του κοινωνικού δικτύου που έχει φτιάξει γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, υποστήριξε ότι πρόκειται για «κυνήγι μαγισσών» – πιστός στη γραμμή άμυνας που έχει ακολουθήσει και σε άλλες νομικές υποθέσεις του (η λίστα, όπως θα θυμάστε, είναι μακρά). Έκανε επίσης μια σύντομη δήλωση έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, επαναλαμβάνοντας ότι η δίκη είναι μια «πολύ άδικη» μορφή «εκλογικής παρέμβασης», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «είναι μια πολύ, πολύ θλιβερή μέρα στην Αμερική».

Είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος –πρώην ή εν ενεργεία– που αντιμετωπίζει κατηγορίες σε ποινικό δικαστήριο – μια θλιβερή πρωτιά για τον θεσμό.

Πράγματι, είναι μια θλιβερή μέρα, όμως όχι για τους λόγους που πιστεύει ο Donald Trump. Καταρχήν, είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος –πρώην ή εν ενεργεία– που αντιμετωπίζει κατηγορίες σε ποινικό δικαστήριο – μια θλιβερή πρωτιά για τον θεσμό. Επίσης θλιβερό είναι το γεγονός ότι ο άνθρωπος αυτός, που διώκεται σε πολλαπλές πολιτείες, θα είναι, σχεδόν με βεβαιότητα, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε λίγους μόλις μήνες.

Θλίψη προκαλεί επίσης το γεγονός ότι, αντί να προβληματίζει τους οπαδούς του το γεγονός πως ο εκλεκτός τους κατηγορείται ότι έχει παρανομήσει ποικιλοτρόπως, η εξέλιξη αυτή μοιάζει να τους φορτίζει περισσότερο, επιβεβαιώνοντας τη λανθασμένη τους πεποίθηση –την οποία καλλιεργεί πρώτος ο ίδιος ο Trump– ότι διώκεται λόγω πολιτικής σκοπιμότητας και όχι επειδή, με τη συμπεριφορά και τις επιλογές του, μοιάζει να θεωρεί ότι είναι υπεράνω του νόμου.

Ο Donald Trump δοκιμάζει τα όρια ενός συστήματος, της αμερικανικής δημοκρατίας, όπως δεν έκανε ποτέ κανείς πριν από εκείνον. Το αν το οικοδόμημα θα αντέξει, μένει να το διαπιστώσουμε.

Για να γίνει ακόμα πιο αντιληπτό αυτό, δεν αρκεί παρά να φέρουμε στο νου την παλαιότερη αναφορά του «Θα μπορούσα να σταθώ στη μέση της Πέμπτης Λεωφόρου και να πυροβολήσω κάποιον και δεν θα έχανα ψηφοφόρους». Τη δύναμη στον Donald Trump τη δίνουν ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι.

Όσο για το τι θα συμβεί αν καταδικαστεί, τόσο το Σύνταγμα όσο και η νομοθεσία των ΗΠΑ δεν προσφέρουν εύκολες απαντήσεις σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητά του για την προεδρία. Κάτι που μας οδηγεί στη θλιβερή διαπίστωση ότι ο Donald Trump δοκιμάζει τα όρια ενός συστήματος, της αμερικανικής δημοκρατίας, όπως δεν έκανε ποτέ κανείς πριν από εκείνον. Το αν το οικοδόμημα θα αντέξει, μένει να το διαπιστώσουμε.

Διαβάζοντας πάντως την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε ο Αμερικανός ιστορικός Robert Cagan στον Αλέξη Παπαχελά και την Καθημερινή, συνειδητοποιεί κανείς ότι, είτε κερδίσει είτε χάσει ο Trump στις επερχόμενες εκλογές, οι κραδασμοί που θα βιώσει η Αμερική θα είναι αισθητοί σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Οι Αμερικανικές Εκλογές σε 5 Φράσεις

Joe Biden | Δύσκολες Ισορροπίες και Κόκκινες Γραμμές

Biden Vs Trump | Το Θέμα δεν Είναι η Ηλικία

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+