Biden Vs Trump | Το Θέμα δεν Είναι η Ηλικία

Joe Biden Vs Donald rump

Η ηλικία είναι και δεν είναι σημαντική. Εξαρτάται από τις συνθήκες. Εξαρτάται από τα ειδικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου. Εξαρτάται από το τι καλείται να κάνει. Από το αν υπάρχουν άνθρωποι να τον πλαισιώνουν ώστε οι όποιες αδυναμίες του να αμβλύνονται. Εξαρτάται από το τι άλλο φέρνει στο τραπέζι. Και, στην περίπτωση του Joe Biden και της υποψηφιότητάς του για άλλη μια τετραετία στον Λευκό Οίκο, από το ποιες, πλην εκείνου, είναι οι ρεαλιστικές εναλλακτικές.

Στα 81 του χρόνια (θα κλείσει τα 82 στις 20 Νοεμβρίου και το αναφέρω γιατί, κάνοντας την έρευνά μου, διαπίστωσα με έκπληξη ότι έχουμε την ίδια μέρα γενέθλια), ο Biden δεν είναι μόνο ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει διατελέσει ποτέ πρόεδρος στις ΗΠΑ. Είναι επίσης ο γηραιότερος που έχει θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή – αν στεφθεί νικητής, στο τέλος της θητείας του θα είναι 86 ετών. Ως σημείο αναφοράς, σκεφτείτε ότι το 1989 ο Ronald Reagan ολοκλήρωσε τη δεύτερη θητεία του στα 77 του χρόνια! Ας καταγράψουμε όμως εδώ και την ηλικία του πιθανότερου ανταγωνιστή του, Donald Trump, ο οποίος θα κλείσει τον Ιούνιο τα 78.

Δύο Μέτρα και Δύο Σταθμά;

Και οι δύο είναι, με συμβατικούς όρους, μακριά από το peak τους ηλικιακά, και η ηλικία τους μακριά από το ιδεατό, όπως φαίνεται να πιστεύει μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινής γνώμης. Φαίνεται, όμως, ότι το ζήτημα της ηλικίας δεν προκαλεί ίδιου βαθμού πρόβλημα στους δύο υποψηφίους. Κι ας είναι σχεδόν συνομήλικοι. Κι ας έχουν αμφότεροι υποπέσει σε ολισθήματα που σπέρνουν αμφιβολίες σχετικά με τη νοητική τους οξύτητα. Σε δημοσκόπηση των New York Times/Siena College σε 6 battleground πολιτείες, το 70% των ψηφοφόρων εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Biden είναι πολύ μεγάλος για να είναι πρόεδρος. Λιγότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους εξέφρασαν παρόμοιες επιφυλάξεις για τον Donald Trump.

Η ηλικία μοιάζει να είναι το πιο αδύναμο σημείο της υποψηφιότητας Biden – γεγονός που έγινε ακόμη πιο αισθητό μετά το πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα Robert Hur που, ενώ ανακοίνωσε πως δεν θα ασκηθεί δίωξη εις βάρος του για το πώς χειρίστηκε διαβαθμισμένα έγγραφα από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος, φρόντισε να συμπεριλάβει στο πόρισμά του εξαιρετικά βαριά σχόλια για τη νοητική του κατάσταση. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι οποιοδήποτε σώμα ενόρκων θα δυσκολευόταν να τον καταδικάσει, καθώς θα παρουσιαζόταν ως «συμπαθητικός ηλικιωμένος κύριος, με καλές προθέσεις αλλά κακή μνήμη», ενώ ανέφερε πως ο πρόεδρος, όταν κατέθεσε, φάνηκε να μη θυμάται ποιο διάστημα ήταν αντιπρόεδρος ή πότε πέθανε ο γιος του Beau.

Ένας εμφανώς φορτισμένος Biden προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Πέμπτη με σκοπό να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, όμως το αποτέλεσμα ήταν μάλλον το αντίθετο. Έκτοτε, το επιτελείο του έχει περάσει στην αντεπίθεση, επικρίνοντας το πόρισμα ως προκατειλημμένο, τονίζοντας ότι ο ειδικός εισαγγελέας είναι Ρεπουμπλικανός διορισμένος από τον Trump και κάνοντας λόγο για «άτοπα» σχόλια του Hur. Οι δε Ρεπουμπλικανοί, έχοντας προφανώς βρει ένα θέμα που βοηθά τον Trump –και έχοντας παραδοθεί στη βεβαιότητα ότι αυτός θα είναι ο υποψήφιός τους– θίγουν ξανά και ξανά, με νέα ένταση, το ζήτημα της ηλικίας του Biden.

Και αυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακό, όταν λαμβάνει κανείς υπόψη ότι ο εκλεκτός τους κλείνει τα 78, έχει επαινέσει τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Viktor Orban ως ηγέτη της… Τουρκίας, έχει μπερδέψει τη Nikki Haley με τη Nancy Pelosi και, επανειλημμένα, τον Barack Obama με τον Joe Biden. Αποκυήματα μιας φαντασίας που δεν υποπίπτει απλώς σε ολισθήματα, αλλά συστηματικά παραμορφώνει τα γεγονότα σε σημείο που διαμορφώνει για τον ίδιο και τους οπαδούς του μια παράλληλη πραγματικότητα.

«Καλύτερος από τον Trump»

Το γεγονός ότι ο μεν Biden αντιμετωπίζει αυτές τις επιθέσεις για την ηλικία του ενώ ο Trump τη γλιτώνει εν πολλοίς σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις προσδοκίες και το προφίλ των δύο υποψηφίων. Με απλά λόγια, είναι το μάτσο στιλ, οι λεονταρισμοί και η παρορμητικότητα του Trump που κάνουν τα δικά του ολισθήματα να φαίνονται πταίσματα, ενώ στον διαβασμένο, ήπιο, έμπειρο και ικανό Biden υπονομεύουν αυτήν του ακριβώς την εικόνα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο –συντηρητικός– αρθρογράφος στους New York Times David French, «Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι ο Trump είναι καλύτερος υποψήφιος για την προεδρία από τον Biden. Αλλά το “καλύτερος από τον Trump” είναι ο χαμηλότερος πήχης που μπορεί να φανταστεί κανείς. Ο Trump είναι ένας διεφθαρμένος και μπερδεμένος 77χρονος που αντιμετωπίζει κατηγορίες για δεκάδες κακουργήματα σε τέσσερις διαφορετικές ποινικές υποθέσεις και πρόσφατα κρίθηκε υπόλογος για σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμηση».

Ο πήχης είναι πράγματι πολύ χαμηλά. Όμως η θητεία του Biden, επί της ουσίας, έχει υπάρξει πλούσια και δραστήρια, με σημαντικά επιτεύγματα και στο εξωτερικό και εντός των ΗΠΑ. Η δε προοπτική αντικατάστασής του από κάποιον άλλο υποψήφιο σε αυτό το χρονικό σημείο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για τους Δημοκρατικούς, με εξαιρετικά αβέβαια και σίγουρα χαοτικά αποτελέσματα.

Ο ίδιος ο Biden δεν φαίνεται να το βάζει κάτω. Πιστεύει ότι είναι ο μόνος που μπορεί να νικήσει τον Donald Trump. Το ίδιο και η σύζυγός του, πρώτη κυρία Jill Biden, η οποία έχει παραδεχτεί ότι η προεδρία τον επιβαρύνει, αλλά ότι κανείς από τους δυο τους δεν θέλει να δει τον Trump να επιστρέφει στον Λευκό Οίκο.

Ας δούμε τα πράγματα και από αυτή την οπτική γωνία: ο Joe Biden αφιερώνει κάποια από τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε μια ηρωική, ίσως απέλπιδα προσπάθεια να κρατήσει έναν επικίνδυνο και εκδικητικό Donald Trump από μια «ολική επαναφορά» στον Λευκό Οίκο. Αυτό, από μόνο του, λέει για εκείνον πολλά.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+