Οι Αμερικανικές Εκλογές σε 5 Φράσεις

Εκλογές

Έχουν οι προεκλογικές εκστρατείες δική τους γλώσσα; Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Η γλώσσα είναι το εργαλείο που περιγράφει ό,τι ζούμε, αισθανόμαστε, βλέπουμε, οπότε κάθε πτυχή της πραγματικότητας προϋποθέτει τη δική της «γλωσσική αντιπροσώπευση».

Στην πολιτική σφαίρα έχουμε δει πολλές λέξεις ή φράσεις της επικαιρότητας να γίνονται απαραίτητο συμπλήρωμα δηλώσεων και αντιπαραθέσεων, ανάλογες με την ιδεολογική τοποθέτηση του ομιλούντα, λέξεις που μπορεί να γίνουν εν μία νυκτί εμβληματικές, αλλά και να σβήσουν, πάλι εν μία νυκτί, με την πάροδο μιας συγκεκριμένης περιόδου.

Ναι, οι εκλογικές αναμετρήσεις έχουν τις λέξεις τους. Και αν θέλαμε να περιγράψουμε προεκλογική εκστρατεία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, οι πέντε όροι που ακολουθούν, κατασκευές των δημοσκόπων και των στρατηγικών αναλυτών, θα ήταν πολύ χρήσιμοι του κλίματος που επικρατεί ή του κλίματος που αυτοί θέλουν να διαμορφώσουν.

Ο όρος «Bannon Line» επινοήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του εκλογικού κύκλου του 2020, με αφορμή ένα σχόλιο του αναλυτή και πρώην συμβούλου του Trump Steve Bannon. Περιγράφει την πορεία με την οποία ένας υποψήφιος των Δημοκρατικών θα μπορούσε να νικήσει τον Trump εάν δεν τον υποστήριζε συγκεκριμένο ποσοστό Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.

«Είναι σαφές για μένα ότι η “Bannon Line” έχει μεγαλώσει. Δεν είναι πλέον το 6-7%, τώρα μπορεί να είναι και το 20-25% των ανθρώπων που ψήφισαν στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών», δήλωσε σε συνέντευξή του ένας στρατηγικός αναλυτής των Δημοκρατικών.

Με τον όρο «Dobbs Dads» αναφέρονται οι πατέρες κοριτσιών ή νεαρών γυναικών που μπορεί παραδοσιακά να ψήφιζαν Ρεπουμπλικανούς, αλλά που οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι θα αλλάξουν κόμμα τον Νοέμβριο μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου Dobbs κατά Jackson Women’s Health Organization, που ανέτρεψε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου κινητοποιεί όχι μόνο τις γυναίκες ψηφοφόρους, αλλά και τους πατέρες κοριτσιών –τους «Dobbs Dads»– που «ανησυχούν για αυτό που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι κόρες τους», δήλωσε ο Rick Wilson, πρώην στρατηγικός σύμβουλος των Ρεπουμπλικανών και συνιδρυτής του προγράμματος Lincoln Project κατά του Trump.

Ο όρος «Fetterman Democrats», εμπνευσμένος από τον γερουσιαστή John Fetterman από την Πενσιλβάνια, περιγράφει Δημοκρατικούς που απομακρύνονται από τις προοδευτικές και μετριοπαθείς πλευρές του κόμματος, εισάγοντας στην προεκλογική τους εκστρατεία απρόβλεπτες πολιτικές θέσεις, συχνά αντιπροσωπευτικές μιας λαϊκιστικής πολιτικής.

«Πολλοί Δημοκρατικοί σε τοπικό επίπεδο υιοθετούν τη στάση “Fetterman  Democrat”, δήλωσε ένας πολιτικός σύμβουλος. «Ο Fetterman τους έδωσε πραγματικά πολιτική κάλυψη στο να λένε τη γνώμη τους και να μην παραμένουν πιστοί στην οποιαδήποτε ορθοδοξία».

Η λέξη «Lawfare» περιγράφει τη στρατηγική χρήση νομικών διαδικασιών για τον εκφοβισμό ή την παρεμπόδιση ενός αντιπάλου. Ο Trump, οι υποστηρικτές του και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που τους υποστηρίζουν ισχυρίζονται ότι οι Δημοκρατικοί επιδίδονται σε νομικό πόλεμο εναντίον του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, ο οποίος αντιμετωπίζει πολλαπλές ποινικές υποθέσεις.

«O “νομικός πόλεμος” [lawfare] που παρακολουθείτε… διευθύνεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχουν τους δικούς τους ανθρώπους εκεί μέσα», δήλωσε ο Trump σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο.

Όσο για τους «no-no Voters», τους οποίους αποκαλούν και «double haters», είναι οι ψηφοφόροι που έχουν αρνητική άποψη τόσο για τον Trump όσο και για τον Joe Biden. «Το κομμάτι των ψηφοφόρων “no-no Voters” του εκλογικού σώματος είναι πραγματικά ευρύ και ποικιλόμορφο σε αυτές τις εκλογές», δήλωσε ένας στρατηγικός σύμβουλος.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Γιατί οι Ιρλανδοί Ψήφισαν «Όχι»;

Ούτε μια Bαρετή Στιγμή στην Τουρκία

Joe Biden | Δύσκολες Ισορροπίες και Κόκκινες Γραμμές

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+