#AskTheExpert: Πώς Μπορώ να Διαχειριστώ τις Ενοχές μου Όταν Ξοδεύω;

Το καλό νέο είναι ότι οι ενοχές που αισθανόμαστε όταν ξοδεύουμε δεν είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό. Θα μπορούσαν μάλιστα να θεωρηθούν και χρήσιμες, καθώς λειτουργούν ως μέσο προειδοποίησης, ως εσωτερικός συναγερμός που μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε αλόγιστες και παρορμητικές δαπάνες.

Οι πεποιθήσεις μας σχετικά με τα χρήματα, όπως αυτές διαμορφώθηκαν ως επί το πλείστον στην παιδική μας ηλικία, σε συνδυασμό με τις δύσκολες σύγχρονες οικονομικές συνθήκες, είναι φυσιολογικό να μας οδηγούν στο να νιώθουμε ενοχικά, συνήθως όταν εκπληρώνουμε μία επιθυμία μας εις βάρος μιας «επείγουσας» δαπάνης.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαχθούμε από αυτή την αίσθηση βάρους και να αξιοποιήσουμε θετικά αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα;

Κατ’ αρχάς αναγνωρίζουμε ότι καθεμία από εμάς δικαιούται και αξίζει να ανταμείβει τον εαυτό της. Η ζωή δεν θα έπρεπε να είναι μόνο ένας διαρκής αγώνας προσπαθώντας να πληρώσω τους λογαριασμούς μου. Όταν αποφασίσω να ασχοληθώ με ενθουσιασμό και όχι με φόβο ή άγχος με τα οικονομικά μου, θα αποκτήσω μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των οικονομικών μου προτεραιοτήτων και τότε θα μπορώ να προσφέρω πού και πού στον εαυτό μου κάτι που με ευχαριστεί, ξοδεύοντας συνειδητά.

Ο όρος «συνειδητή δαπάνη» (του οικονομικού ψυχολόγου Bradley Klontz) είναι το κλειδί, αφού για να εξαλείψω τις ασυνείδητες δαπάνες, οι οποίες είναι συνήθως και αυτές που μου προκαλούν ενοχές, θα πρέπει να θέσω στον εαυτό μου πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με το πού ξοδεύω και πού θέλω να ξοδεύω χρήματα και γιατί.

Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό να συγχωρήσω τον εαυτό μου για τις μέχρι τώρα «λάθος» οικονομικές αποφάσεις και να έχω στο μυαλό μου ότι με την αλλαγή της νοητικής μου στάσης απέναντι στα χρήματα, την καλλιέργεια υγειών οικονομικών συνηθειών και ένα συνειδητό πλάνο δαπανών, μπορώ από σήμερα κιόλας να ξεκινήσω να ζω ευθυγραμμισμένη με ό,τι είναι σημαντικό για εμένα.

***

Η στήλη #AskTheExpert του newsletter Financially Empowered απαντά κάθε φορά μια διαφορετική ερώτηση που τέθηκε από τις συμμετέχουσες στο πλαίσιο του επιμορφωτικού προγράμματος «Μαθήματα Οικονομίας», το οποίο διοργανώνει το Women On Top, με τη συνεργασία της αθηΝΕΑς και με την υποστήριξη της Παπαστράτος.

Μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας στο newsletter εδώ.

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η Ελένη Ματράκη είναι Νομικός και διαπιστευμένη Life, Wellness & Business Coach με την Ευρωπαϊκή Ατομική Διαπίστευση (EIA) του EMCC. Είναι πτυχιούχος Νομικής, πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Διδακτική των Γλωσσών, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Γλώσσες και τον Πολιτισμό των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και μιλάει πέντε ξένες γλώσσες. Μέσω της ενασχόλησής της με το coaching υποστηρίζει ανθρώπους, επιχειρήσεις και οργανισμούς να αναπτυχθούν και να επιτυγχάνουν υψηλές αποδόσεις. Μιλάει έξι ξένες γλώσσες και ταξιδεύει συχνά. Ζει στη Λάρισα, είναι παντρεμένη και έχει έναν γιο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+