Η Αστυνομική Βία στις ΗΠΑ Είναι Ασπρόμαυρη

Αστυνομική Βία στις ΗΠΑ

Ο άγριος μέχρι θανάτου ξυλοδαρμός του Αφροαμερικανού Tyre Nichols από τους πέντε αστυνομικούς της ομάδας Scorpion στο Μέμφις καταδεικνύει για μια ακόμη φορά το τρομακτικό πρόβλημα της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.

Η κατάχρηση εξουσίας, την οποία παρακολούθησε μέσω του βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα ολόκληρος ο πλανήτης, προκάλεσε την οργή μερίδας του αμερικανικού λαού, που πραγματοποίησε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, καθώς και την άμεση παρέμβαση του προέδρου Joe Biden, ενώ επανέφερε στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας και να περάσει το ψήφισμα «Δικαιοσύνη για τον George Floyd».

Υπενθυμίζεται ότι σχετική νομοθεσία, που έχει ως στόχο να εμποδίσει τις επιθετικές τακτικές από την αστυνομία και μπήκε στην πολιτική σφαίρα το 2021, μετά την εξίσου τραγική δολοφονία του George Floyd από τον λευκό αστυνομικό Derek Michael Chauvin, έχει περάσει από τη Βουλή των αντιπροσώπων αλλά όχι από τη Γερουσία.

Black to Black

Το γεγονός ότι αυτή τη φορά οι αστυνομικοί που επιτέθηκαν στον Tyre Nichols είναι επίσης Αφροαμερικανοί ενδυναμώνει τις φωνές όσων υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού στις ΗΠΑ είναι συστημικό και πολύπλοκο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 58% (σχεδόν 2.000 άτομα) του δυναμικού του αστυνομικού τμήματος του Μέμφις αποτελείται από μαύρους, πράγμα που επιτεύχθηκε έπειτα από δεκαετίες προσπαθειών, προκειμένου οι μαύροι και οι λευκοί του τμήματος να έχουν μια σχετική αναλογία με αυτήν του πληθυσμού της πόλης (το 64% στο Μέμφις είναι μαύροι). Η συγκεκριμένη ποσόστωση, ωστόσο, δεν μοιάζει να αποτελεί ανάχωμα στη ρατσιστική/αστυνομική βία.

Πού βρίσκεται λοιπόν ο πυρήνας του προβλήματος; Ίσως η άποψη της Nikki Owens, μιας μαύρης γυναίκας της οποίας ο ξάδελφος William Green έπεσε νεκρός από πυρά μαύρου αστυνομικού πριν από δυο χρόνια και η οποία πλέον εργάζεται για τη Maryland Coalition for Justice and Police Accountability –μια πολυπληθή οργάνωση κατά της αστυνομικής βίας–, να ξετυλίγει το νήμα: «Στην Αμερική μας διδάσκουν ότι ο ρατσισμός είναι λευκός ή μαύρος και, παρότι τον βλέπουμε από και προς όλες τις φυλές, προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν αποτελεί θεσμικό πρόβλημα. Μας μαθαίνουν, με άλλα λόγια, ότι αν ένας μαύρος σκοτώσει έναν μαύρο δεν πρόκειται για δολοφονία με ρατσιστικά κίνητρα αλλά για έγκλημα ανάμεσα σε δύο μαύρους».

Η Owens εξηγεί πως επιβάλλεται να εφαρμοστούν κανονισμοί που να αποτρέπουν την αναίτια βία από τους αστυνομικούς ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός τους.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ruth Bader Ginsburg: Η Δύναμη της Μειοψηφούσας Γνώμης

Πρόσκληση στο Γεύμα του Μέλλοντος

Τι Συμβαίνει με την Αστυνομία Ηθών στο Ιράν;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+