Τι Συμβαίνει με την Αστυνομία Ηθών στο Ιράν;

Εξέγερση στο Ιράν

Με έντονο προβληματισμό και ανησυχία καλύπτεται ο απόηχος του αυθόρμητου ενθουσιασμού που επικράτησε για τη «διάλυση» της Αστυνομίας Ηθών στο Ιράν.

Οκτώ ημέρες μετά από την –ευθύς εξ αρχής– ασαφή δήλωση του γενικού εισαγγελέα της χώρας Mohammad Jafar Montazeri, ο ανώτατος άρχοντας της χώρας Ayatollah Ali Khamenei δεν έχει κάνει καμία δήλωση που να αποκαλύπτει την πρόθεσή του να διαλυθεί η Αστυνομία Ηθών –η Gasht-e Ershad, όπως ονομάζεται– με νόμο του κράτους. Επομένως, η δράση του συγκεκριμένου αστυνομικού σώματος εξακολουθεί να είναι νόμιμη και μπορεί να ενεργοποιείται σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό όποτε κρίνεται σκόπιμο.

Δημόσιες Εκτελέσεις και Ασύλληπτος Μισογυνισμός

Ταυτοχρόνως, τα δημοσιεύματα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για μπαράζ σοκαριστικών μεθόδων της ιρανικής αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές και κυρίως απέναντι στις γυναίκες. Σύμφωνα με αυτά, γιατροί και νοσοκόμες που περιθάλπουν τους διαδηλωτές κρυφά, ώστε να αποφύγουν τη σύλληψη, παρατήρησαν πως οι περισσότερες διαδηλώτριες είχαν τραύματα στο πρόσωπο και στα γεννητικά τους όργανα, σε αντίθεση με τους άνδρες που έφεραν χτυπήματα στα πόδια, στους γλουτούς και στην πλάτη. Μάλιστα, ένας γιατρός από την κεντρική επαρχία Ισφαχάν θεωρεί πως «οι αρχές στοχεύουν σε διαφορετικά σημεία τα δύο φύλα επειδή θέλουν να καταστρέψουν την ομορφιά αυτών των γυναικών».

Επιπλέον, το καθεστώς στο πλαίσιο επίδειξης δύναμης προχωρά σε δημόσιες εκτελέσεις διαδηλωτών, οι οποίες, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ned Price, σκοπό έχουν «να εκφοβίσουν τον λαό του Ιράν και να φιμώσουν την αντιπολίτευση, πράγμα που δείχνει πως η ιρανική ηγεσία φοβάται τον ίδιο της τον λαό».

Η Αστυνομία Ηθών και οι Σκοπιμότητες

Επομένως, πού στόχευαν οι «ασαφείς και αντικρουόμενες» δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα του Ιράν Mohammad Jafar Montazeri;

Σε άρθρο της στο Atlantic, η Ιρανοαμερικανίδα Εβραία ποιήτρια, δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια Roya Hakakian εκτιμά πως επρόκειτο για ένα μήνυμα προς τον έξω κόσμο και κυρίως προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας ότι το Ιράν στοχεύει στο να μαλακώσουν τη στάση τους απέναντί του οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση και –ενδεχομένως– να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά, προβάλλοντας δήθεν μεταρρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι διαδηλώσεις στο Ιράν, που ξεκίνησαν με τον θάνατο της Mahsa Amini στις 16 Σεπτεμβρίου και μέχρι στιγμής έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 448 άτομα, μεταξύ των οποίων 60 παιδιά και 29 γυναίκες, άρχισαν ως διαμαρτυρία για την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  –πρωτίστως των γυναικών–, αλλά έχουν μετατραπεί σε γενικευμένη εξέγερση, η οποία δεν κοπάζει παρά την αμείλικτη στάση του καθεστώτος.
Χωρίς να μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί σε αυτήν τη χώρα που χαρακτηρίζεται από θρησκευτικές και πολιτικές έριδες εδώ και δεκαετίες, έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως εξηγεί ο Christopher de Bellaigue σε ένα πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό άρθρο του στον Guardian, το ότι οι αντικαθεστωτικοί Ιρανοί για πρώτη φορά διεκδικούν την κατάρρευση της Ισλαμικής Δημοκρατίας ενωμένοι.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Μια Βαθιά Φεμινιστική Ταινία στην Πρώτη Θέση του TOP 100

Ο Πόλεμος στην Ουκρανία και το Διεθνές Δίκαιο

Στρατηγός Χειμώνας: Σύμμαχος του Putin ή Νέμεσις;

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+