Αθήνα 2019: Ο Γύρος της Ευρώπης σε 5 Φωτογραφίες

Η Αθήνα αλλάζει τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι κάτι πολύ εμφανές σε όσους αγαπούν να περπατούν στους δρόμους και τα στενά της. Παρά τα άπειρα προβλήματα που πεισματικά παραμένουν, όλα δείχνουν ότι μέσα από την κρίση αναδύθηκαν μια σειρά δημιουργικών πρωτοβουλιών που αλλάζουν το πρόσωπο μιας ταλαιπωρημένης πρωτεύουσας, η οποία πλέον δείχνει ότι εκτός από ένδοξο παρελθόν μπορεί να έχει και ένα πολύ ενδιαφέρον παρόν.

Το σίγουρο είναι ότι η Αθήνα αρχίζει να γίνεται μια πόλη με όλο και πιο έντονα χρώματα και εικόνες που ξεχειλίζουν ζωή. Παρέα με ένα αυτοκίνητο* που ξέρει να ξεχωρίζει, τολμάμε μια -πολύ- πρωινή Κυριακάτικη βόλτα στους άδειους δρόμους της Αθήνας και ανακαλύπτουμε εικόνες που εύκολα παραπέμπουν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Άλλωστε, η πολυσυλλεκτικότητα, σε συνδυασμό με την ιστορική παράδοση, δείχνουν να είναι τα στοιχεία που κάνουν την Αθήνα μια πόλη που μπορούμε και πάλι να αγαπήσουμε από την αρχή. 

1)     Παρίσι

Τα χρώματα από τα ανθισμένα δέντρα και τα όμορφα δρομάκια φέρνουν στο μυαλό την Rue Crémieux στη Γαλλική πρωτεύουσα, δρόμος που βρίσκεται δίπλα σε έναν από τους πιο κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς της πόλης, τον Gare de Lyon.

Η εικόνα και το πρωινό ξύπνημα μετά το Σαββατόβραδο ανοίγουν την όρεξη για κρουασάν και ζεστή μπαγκέτα. Ευτυχώς, οι παραδοσιακοί φούρνοι της Αθήνας δεν μας αφήνουν παραπονεμένους…

2)     Βερολίνο

Μπορεί το τείχος του Βερολίνου που χώριζε στα δύο την πόλη από το 1961 έως την πτώση του το 1989 να αποτελεί σημείο του παρελθόντος, όμως παραμένει ορόσημο σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δυτική πλευρά του τείχους ήταν καλυμμένη σχεδόν εξ ολοκλήρου με διάφορα graffiti, πολλά εκ των οποίων εκτός από συμβολική είχαν και ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία.

Στο κέντρο της Αθήνα τα graffiti δίνουν δυναμικό παρόν, κάποιες φορές με ενδιαφέροντα αποτελέσματα, ενώ άλλες με όχι και τόσο…

3)     Νάπολη

Η Νάπολη είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας με πληθυσμό πολύ κοντά σε εκείνον της Αθήνας. Δημιουργημένη από Έλληνες αποίκους την 2η χιλιετηρίδα π.Χ. δείχνει να μοιράζεται αρκετά κοινά με την πόλη μας, όπως για παράδειγμα τη μεγάλη αρχιτεκτονική ποικιλία που προέκυψε ως αποτέλεσμα της μακράς ιστορίας της Ιταλικής πόλης, αλλά και των πολλών περιόδων ανάπτυξης και παρακμής που γνώρισε.

Τα χρώματα και οι μυρωδιές -όπως είναι αυτή του espresso που αποτελεί πλέον με διαφορά και για τους Έλληνες το αγαπημένο είδος καφέ- αποτελούν ακόμα ένα κοινό χαρακτηριστικό των δύο πόλεων.

4)     Λονδίνο

Το Λονδίνο μοιάζει να συμπυκνώνει όλο τον κόσμο μέσα του. Όλες οι κουζίνες, οι μουσικές, οι  κουλτούρες και οι αντιλήψεις του κόσμου βρίσκουν μια φιλόξενη θέση κάτω από τη στέγη του. Θεωρείται δικαίως από πολλούς η πόλη όπου γεννιούνται σε πολλαπλά επίπεδα οι περισσότερες νέες τάσεις, οι οποίες στη συνέχεια «επιβάλλονται» παγκοσμίως.

Αναζητώντας τη δική της σύγχρονη ταυτότητα, η Αθήνα δείχνει να γίνεται όλο και πιο δημιουργική, συνθέτοντας το δικό της ιδιαίτερο πολυποίκιλο προφίλ.

5)    Κάννες

Η Γαλλική Ριβιέρα. Σύμβολο υψηλής αισθητικής και αιώνιου καλοκαιριού.

Και η δική μας Ριβιέρα όμως δεν πάει πίσω. Άλλωστε, πολλοί είναι εκείνοι που θα συμφωνήσουν ότι σε επίπεδο φυσικής ομορφιάς η δική μας νικά κατά κράτος τη διάσημη αντίζηλή της.

Σύμφωνοι, παρασυρθήκαμε και εγκαταλείψαμε το κέντρο της πόλης, αλήθεια όμως, πόσες μεγαλουπόλεις σαν την Αθήνα μπορείτε να σκεφτείτε που μόλις σε 20 λεπτά από το κέντρο τους -είπαμε, ξεκινήσαμε χαράματα Κυριακής με το αυτοκίνητό μας- μπορούν να σας χαρίσουν τέτοιες εικόνες;

 

 

 

* Ευχαριστούμε το Fiat 500 που έκανε ακόμα πιο μοναδική αυτή την Κυριακάτικη βόλτα μας. Η ξεχωριστή, διαχρονική του αισθητική και η σύγχρονη τεχνολογία (λατρέψαμε το σύστημα πολυμέσων Uconnect με την οθόνη HD των 7’’) που χρησιμοποιεί, κάνει το 500αράκι τον ιδανικό σύντροφο για εξορμήσεις στην πόλη, αλλά και εκδρομές με στιλ και άνεση.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+