«Body Worlds»: Μαθαίνοντας τη Γλώσσα του Σώματος

BODY WORLDS

Ακόμα και αν ο εγκέφαλος είναι ο «διευθυντής», δεν παύει να είναι σημαντικό όλο το σώμα, καθώς η καλή φυσική κατάσταση σηματοδοτεί την εύρυθμη εσωτερική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και αντιστρόφως. H καλή υγεία και η ευημερία είναι ο τρίτος από τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, για αυτό και η παγκοσμίου φήμης έκθεση «Body Worlds» (που φιλοξενείται μέχρι τις 9 Ιανουαρίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»), στοχεύει στο να σε κάνει να σκεφτείς πώς λειτουργείς ως ανθρώπινο ον και να αναθεωρήσεις τις πρακτικές σου, κάνοντας το καλύτερο για σένα και το σώμα σου.

Μέσω μιας καινοτόμου μεθόδου διατήρησης των ιστών του σώματος, που εφευρέθηκε από τον πρωτοπόρο γιατρό-ανατόμο Gunther von Hagens, γίνεται η ανατομή και πλαστινοποίηση ολόκληρου του σώματος, εργασία που απαιτεί περίπου 1.500 ώρες εργασίας και, για την ολοκλήρωσή της, περίπου έναν χρόνο.

Ξεκινώντας την περιήγηση στο ανθρώπινο σώμα, η πρώτη γνωριμία γίνεται με τον εγκέφαλο ως μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος μαζί με τη σπονδυλική στήλη, αποτελώντας μαζί με την καρδιά ένα από τα highlights της έκθεσης. Συνέχεια έχει η σπονδυλική στήλη και τα οστά, η καρδιά, το αναπνευστικό, το πεπτικό και αναπαραγωγικό σύστημα και των δύο φύλων, ενώ υπάρχουν εκθέματα που αφορούν την ανάπτυξη του εμβρύου στο προγεννητικό περιβάλλον.

Η Έκθεση του Ανθρώπινου Σώματος

Η έκθεση δεν απευθύνεται στο κοινό που ασχολείται επαγγελματικά με τον ιατρικό κλάδο, αλλά σε όλους όσους έχουν θέληση να μάθουν πώς είναι ο άνθρωπος κάτω από το δέρμα του και ποια μορφή και λειτουργία έχουν τα όργανά του, καθώς και τις παθήσεις τους. Συγχρόνως, οι επισκέπτες αντιλαμβάνονται πώς οι σκέψεις, τα συναισθήματα και ο τρόπος ζωής συνδέονται με το ανθρώπινο σώμα και το επηρεάζουν. Ο στοχαστής, ο λαμπαδηδρόμος, ο άλτης, ο ποδοσφαιριστής, αν και πρόκειται για άψυχα σώματα, είναι στημένα έτσι ώστε να σου υπενθυμίζουν με τις στάσεις τους την άθληση, τη σημασία της κίνησης και της ισορροπημένης ζωής.

Περιδιαβαίνοντας την έκθεση, η θέαση στοχεύει αφενός στη συνειδητοποίηση της θνητότητας-ευθραυστότητας του σώματος, αφετέρου στη μάθηση και στην αναγνώριση της σκέψης, της κίνησης, των συναισθημάτων και των αισθήσεών μας, καθώς δίνεται απάντηση στην ερώτηση: τι είναι τελικά ο άνθρωπος;

Οδεύοντας προς το τέλος της must see έκθεσης κι αφού έχεις κατανοήσει την πολυπλοκότητα της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος, έχοντας ευρεία και ουσιαστική εικόνα της ανατομίας του, καλείσαι να απαντήσεις μια ερώτηση που σε βάζει σε σκέψεις, κοινοποιώντας, σε μια art installation, τους προσωπικούς στόχους-όνειρα που έχεις θέσει όσο είσαι εν ζωή.

Πληροφορίες

Έως τις 9 Ιανουαρίου | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00-20:00 | «Ελληνικός Κόσμος» –  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού | Πειραιώς 254, Ταύρος | τηλ. 212 2545000

 

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ:

Moby Dick, Τhe Musical: Σύντομα επί Σκηνής

6ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Εθνικής Λυρικής Σκηνής για Όλη την Οικογένεια

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Drama Queen
Drama Queen

Η Δέσποινα (Ντέπυ) Κορεντίνη είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Αγωγής. Ως γνήσια Αρσακειάδα με παράδοση στη φιλολογία, η συγγραφική και καλλιτεχνική φύση της εκδηλώθηκε από πολύ νωρίς. Το θέατρο ήταν και είναι πάντα το alter ego της. Πιστεύοντας ότι το θέατρο ωφελεί σημαντικά την ψυχική υγεία, βλέπει την κριτική περισσότερο ως δημιουργική αποτίμηση της σκηνοθετικής σύλληψης και παραγωγής του έργου. Αγαπά πολύ τη διδασκαλία, το διάβασμα (κουβαλάει πάντα ένα βιβλίο μαζί) και φυσικά το θέατρο, ενώ στις ελεύθερες ώρες της χορεύει στους λάτιν ρυθμούς.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+