#BraveNewAirports: Ταξίδι στο Αεροδρόμιο του Μέλλοντος

αεροδρόμιο

«Η μεγάλη πρόκληση για τις αερομεταφορές θεωρώ ότι είναι καταρχήν η βιωσιμότητα». Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αποτελεί κομβικό κεφάλαιο στη συζήτηση για το μέλλον των αεροδρομίων, αλλά όχι το μόνο, εξηγεί στο πρώτο επεισόδιο του #ΒraveNewGreece ο Γιάννης Παράσχης, CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, που εξυπηρέτησε το 2022 πάνω από 22 εκατομμύρια επιβάτες.

Γιάννης Παράσχης | CEO, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Γιάννης Παράσχης | CEO, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

«Τα αεροδρόμια σχετίζονταν πάντα με τη δημιουργία αξίας λόγω του ρόλου που διαδραματίζουν στην προώθηση της αεροπορικής συνδεσιμότητας για τις κοινωνίες και τη χώρα όπου δραστηριοποιούνται», αναφέρει ο Olivier Jankovec, Γενικός Διευθυντής της ACI Europe.

Για να κατανοήσουμε όμως τι φέρνει το αύριο για τα αεροδρόμια έχει ενδιαφέρον να καταλάβουμε καλύτερα το χθες. Η ιστορία των αεροδρομίων ξεκινά στις αρχές του 20ού αιώνα, λίγα χρόνια μετά τις πρώτες πειραματικές πτήσεις. Καθώς τα αεροπορικά ταξίδια γίνονται πιο δημοφιλή, τα αεροδρόμια γίνονται πιο πολύπλοκα και τον 21ο αιώνα, πλέον, είναι κάτι περισσότερο από κόμβοι μεταφορών.

Οι αερομεταφορές άλλαξαν τις προηγούμενες δεκαετίες δραστικά τον παγκόσμιο χάρτη. Έκαναν τη Γη πιο μικρή, μας έφεραν πιο κοντά. Πώς θα αλλάξουν τον τρόπο που θα ζούμε τα επόμενα χρόνια; Το συναρπαστικό μέλλον των αεροδρομίων πραγματεύεται το επεισόδιο #BraveNewAirports.

Η Ψηφιοποίηση ως Άλμα Ανάπτυξης για τα Αεροδρόμια

Τις τελευταίες δεκαετίες άλλαξαν πολλά πράγματα στα αεροδρόμια. Άλλα έγιναν ευκολότερα και κάποια δυσκολότερα. Τη δεκαετία του ’90 ξεκινούν τα check-in με αυτόματα μηχανήματα, μειώνοντας τους χρόνους αναμονής, και εξαπλώνονται παγκοσμίως. Το 2001, η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου αλλάζει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι έλεγχοι, αλλά και πολλά δεδομένα στα αεροπορικά ταξίδια.

Κώστας Αξαρλόγλου | Πρύτανης, Alba Graduate Business School

Κώστας Αξαρλόγλου | Πρύτανης, Alba Graduate Business School

Τα τελευταία χρόνια τα αεροδρόμια άρχισαν να χρησιμοποιούν βιομετρική τεχνολογία για την ενίσχυση της ασφάλειας και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας. «Η βιομετρική είναι μια πολύ εξελιγμένη τεχνολογία, η οποία μειώνει τους χρόνους που χρειάζονται να γίνουν οι έλεγχοι και επίσης μειώνει το ανθρώπινο λάθος. Αυτό βοηθάει στη μείωση των μεγάλων ουρών που παρατηρούνται στα αεροδρόμια, κυρίως σε ώρες αιχμής», διαπιστώνει ο Κώστας Αξαρλόγλου, Πρύτανης του Alba Graduate Business School.

Καθώς η ψηφιοποίηση των αεροδρομίων και των αερομεταφορών προχωρά, τα αεροδρόμια στο άμεσο μέλλον θα αξιοποιήσουν τις μεγάλες τάσεις της τεχνολογίας ακόμη περισσότερο. Θα βασιστούν στην τεχνητή νοημοσύνη για την αποτελεσματικότερη ανάλυση δεδομένων, αλλά και για την παροχή εξατομικευμένων συστάσεων στους ταξιδιώτες.

Το Μέλλον για τα Αεροδρόμια είναι Πράσινο

Σε ό,τι αφορά την επίδοση των αεροδρομίων στο πεδίο της βιωσιμότητας, η Ελλάδα πρωτοπορεί, με το «Ελευθέριος Βενιζέλος» να είναι ένα από τα λιγοστά αεροδρόμια της Ευρώπης που παράγει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές – συγκεκριμένα, μέσα από δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, το ένα σε λειτουργία από το 2011, το δεύτερο από το 2023. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών βρίσκεται μάλιστα στο τελικό στάδιο του προγράμματος Airport Carbon Accreditation και στην επίτευξη του carbon neutrality.

Μichael O’ Connor | Διευθυντής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Μichael O’ Connor | Διευθυντής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

«Είναι μια δέσμευση της εταιρείας μας ότι ενώ σήμερα έχουμε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, θα πάμε προς αυτό που λέμε net zero carbon, το οποίο είναι μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η λειτουργία του αεροδρομίου δεν θα έχει καμία επίπτωση στο κλίμα», σημειώνει ο Μichael O’ Connor, Διευθυντής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Την ίδια στιγμή, η μετάβαση των αεροδρομίων από καταναλωτές ενέργειας σε παραγωγούς –τόσο για τις δικές τους ενεργειακές ανάγκες όσο, πιθανώς στο μέλλον, και για εκείνες ενός ευρύτερου οικοσυστήματος– δεν είναι κάτι μακρινό. Αναφερόμενος στα πλάνα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ο Γιώργος Μισαηλίδης, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας & Ακίνητης Περιουσίας, τονίζει ότι «οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι υπόθεση ενός. Μακάρι να μπορούσε ένας και μόνο να θωρακίσει ακόμη και τον εαυτό του ή το σύνολο. Είναι μια υπόθεση όλων μας και από εκεί πηγάζει και ξεκινάει ο οδικός χάρτης του 2025. Εμείς θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε».

Advanced Air Mobility: Αερομεταφορές από το Μέλλον

Καθώς όμως σχεδιάζονται αεροσκάφη διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει τις τελευταίες δεκαετίες, ανοίγει και μια άλλη συζήτηση, για τους νέους τύπους αεροδρομίων στα οποία μπορούν αυτά να οδηγήσουν. Θα μπορούσαν ακόμη και να λύσουν ένα από τα θέματα που έχουμε αντιμετωπίσει όλοι ως ταξιδιώτες: πώς να μεταφερθούμε από τον χώρο μας στο αεροδρόμιο χωρίς να ξοδέψουμε χρόνο.

Πετώντας… προς το μέλλον, ο Κώστας Αξαρλόγλου αναφέρεται στο advanced air mobility, «μια τεχνολογία η οποία σχετίζεται με τα αέρια ταξί που ουσιαστικά θα υπάρχουν μέσα στην πόλη. Σταθμοί όπου κανείς μπορεί να πάρει ένα ταξί μικρής κλίμακας, που έχει μικρή εμβέλεια, και να πετάξει στο αεροδρόμιο». Είναι μια τεχνολογία που αναπτύσσεται τώρα, με βάση την οποία τα αέρια ταξί θα προσγειώνονται και θα απογειώνονται κάθετα, όπως τα ελικόπτερα, από τα λεγόμενα «vertiports».

Κατερίνα Πραματάρη | Καθηγήτρια, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, ΟΠΑ

Κατερίνα Πραματάρη | Καθηγήτρια, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, ΟΠΑ

Στα θετικά τους είναι ότι τα διαφορετικά αυτά μίνι-αεροδρόμια θα μπορούν να κατασκευαστούν σε στέγες υφιστάμενων κτιρίων ή ως αυτόνομες εγκαταστάσεις, ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο. «Σκεφτείτε στις ταράτσες των κτιρίων μας, των επιχειρήσεών μας, των πανεπιστημίων μας να μπορείς να ανεβαίνεις και να έχεις έναν δικό σου τρόπο να σε πάει λίγο παραπέρα», αναφέρει η Κατερίνα Πραματάρη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του ΟΠΑ.

Θα είναι όμως η χώρα μας έτοιμη για να αξιοποιήσει όλες αυτές τις μεγάλες αλλαγές και ευκαιρίες προς όφελός της; Ο Γιάννης Παράσχης υπογραμμίζει τη σημασία του να κινηθούμε στρατηγικά. «Όσον αφορά τη χώρα μας, θεωρώ ότι δεν έχουμε επιλογή από το να αναβαθμίσουμε τις υποδομές των αεροδρομίων μας. Το 70% με 80% των τουριστών πλέον έρχονται αεροπορικά. Άρα πρέπει να έχουμε τις υποδομές οι οποίες απαιτούνται».

Μαριάννα Σκυλακάκη | Founder & CEO, αθηΝΕΑ

Μαριάννα Σκυλακάκη | Founder & CEO, αθηΝΕΑ

#BraveNewGreece: Μία Εκπομπή για το Μέλλον… Σήμερα!

Το #BraveNewGreece είναι μια τηλεοπτική σειρά για την Ελλάδα που έρχεται. Ένα docuseries για ένα μέλλον όπου άνθρωπος, φύση και τεχνολογία συνυπάρχουν αρμονικά.

Τα 16 25λεπτα explainers της πρώτης σεζόν, σε παραγωγή αθηΝΕΑς και ελc productions, αποτελούν μια βιβλιοθήκη γνώσης για να καταλάβουμε καλύτερα τι μας περιμένει. Πλούσια, γρήγορα και καλειδοσκοπικά, με ξεναγό τη Μαριάννα Σκυλακάκη, δίνουν βήμα σε κορυφαίους ειδικούς, επιστήμονες, thought-leaders και innovators, οι οποίοι μιλούν για τις νέες τάσεις που θα διαμορφώσουν το αύριο.

Γιατί το μέλλον δεν είναι εκεί μόνο για να μας προβληματίζει. Είναι εκεί για να μας προκαλεί ενθουσιασμό. Να μας κάνει να «ονειρευόμαστε νέα όρια για το τι είναι εφικτό». Για το πώς θα κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας. Αρκεί να το καταλάβουμε καλύτερα. Αρκεί να δούμε πώς θα προκύψει μέσα από τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις της Ελλάδας του σήμερα.

  • Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο #BraveNewAirports εδώ.

Με την Ευγενική Υποστήριξη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Η εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) ιδρύθηκε το 1996, μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ο ΔΑΑ είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας και, με όχημα τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρει, είναι κάτοχος αριθμού διεθνών διακρίσεων και βραβείων. Περισσότεροι από 13.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στην ευρύτερη αεροδρομιακή κοινότητα σε περίπου 300 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του διεθνούς αερολιμένα, καθιστώντας έτσι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έναν από τους μεγαλύτερους μοχλούς απασχόλησης στην Ελλάδα.

Ο πρώτος κύκλος της τηλεοπτικής εκπομπής #BraveNewGreece μεταδίδεται σε πρώτη προβολή κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 15:00 στον ΑΝΤ1. Όλα τα τελευταία νέα για τη σειρά της αθηΝΕΑς και του ελc productions #BraveNewGreece εδώ και όλα τα προηγούμενα επεισόδια εδώ

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

#BraveNewArt: Η Ψηφιακή Τέχνη Ανοίγει Νέους Δρόμους για την Καλλιτεχνική Δημιουργία 

#BraveNewGreece | Έρχεται τον Νοέμβριο στον ΑΝΤ1

Βρείτε τα άρθρα για όλα τα προηγούμενα επεισόδια του #BraveNewGreece εδώ.

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+