#BraveNewEnergy: Το Τοπίο της Ενέργειας και Ένα Πολλά Υποσχόμενο Πράσινο Αύριο

#BraveNewEnergy

Ένα πράσινο αύριο προϋποθέτει την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και η ενέργεια είναι καίριος ρυθμιστής προκειμένου η ουτοπία να γίνει πραγματικότητα. Δεν υπάρχει τομέας της ανθρώπινης δραστηριότητας στον οποίο η ενέργεια να μη διαδραματίζει καίριο ρόλο.

Οι νέες τεχνολογίες, η εγκατάλειψη παλιών και επιζήμιων πρακτικών, η βοήθεια του αέρα, του ήλιου, του νερού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι τα εργαλεία με τα οποία μπορεί ο πλανήτης να πλησιάσει την κλιματική ουδετερότητα. Όσο περνούν τα χρόνια, οι ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας γίνονται όλο και εντονότερες.

Το νέο επεισόδιο του #BraveNewGreece, με τίτλο #BraveNewEnergy, διερευνά όλα αυτά τα ζητήματα. Η Λίνα Τσαλταμπάση, Πρόεδρος της WEnCoop, αναφέρει: «Αν έπρεπε να περιγράψω το μέλλον της ενέργειας είναι κάτι που, ας μου επιτραπεί η έκφραση, δεν περιγράφεται. Δεν γνωρίζουμε όλους τους παίκτες, δεν γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους, δεν μπορούμε να προβλέψουμε θέματα όπως, ας πούμε, η ενεργειακή κρίση που προέκυψε από τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας. Αυτό που μπορούμε σίγουρα να βάλουμε στην εξίσωση είναι όλη αυτή την πιθανή πηγή ενέργειας που μας δίνει η φύση. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το φως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον αέρα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη δύναμη του νερού».

Λίνα Τσαλταμπάση | Πρόεδρος, WEnCoop

Λίνα Τσαλταμπάση | Πρόεδρος, WEnCoop

«Είναι πλέον αποδεκτό όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη την Ευρώπη, ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν τη μοναδική ελπίδα για να απεμπλακεί η Ευρώπη από τα προβλήματα τα οποία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχει βιώσει», τονίζει ο Γιώργος Σπύρου, Εντεταλμένος Σύμβουλος & Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μιλώντας στο νέο επεισόδιο της εκπομπής #BraveNewGreece.

Το τοπίο της ενέργειας που αναδιαμορφώνεται όχι μόνο λόγω της απανθρακοποίησης, αλλά και των γεωπολιτικών εξελίξεων, επιχειρεί να περιγράψει το επεισόδιο #BraveNewEnergy.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως Ρυθμιστής των Εξελίξεων

Μιλάμε πλέον για ένα νέο «πράσινο» ενεργειακό τοπίο που αναδύεται. Ποιο είναι όμως αυτό το νέο πεδίο της ενέργειας και γιατί φαίνεται να δίνει τις απαντήσεις;

Ο Σπύρος Οικονόμου, Πρόεδρος του ΚΑΠΕ, εξηγεί: «Ο στόχος του κλιματικά ουδέτερου μέλλοντος δεν είναι ουτοπία, αλλά δεν είναι κάτι εύκολο να επιτευχθεί. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η λύση στον περιορισμό των εκπομπών των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η προσφερόμενη ηλιακή και αιολική ενέργεια είναι δυνατόν να καλύψει 100 φορές τη ζητούμενη ηλεκτρική αυτή τη στιγμή στον πλανήτη μας. Οι τάσεις είναι να αναπτυχθεί ένα ισορροπημένο μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσον αφορά τα αιολικά, φωτοβολταϊκά, τη βιομάζα και τα υδροηλεκτρικά, μαζί με κάθε μορφή που μπορεί να δώσει καθαρή ενέργεια. Αναμένεται, μέχρι το 2030 ή το 2050, να διπλασιαστεί ή ακόμη και να τριπλασιαστεί η εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

#BraveNewEnergy

Σπύρος Οικονόμου | Πρόεδρος, ΚΑΠΕ

Σύμφωνα με τη Λίνα Τσαλταμπάση, το πρόβλημα εντοπίζεται στα αντανακλαστικά που καλείται να δείξει η χώρα μας στην απορρόφηση των λύσεων. «Το πρόβλημα είναι πόσο γρήγορα η δική μας χώρα έρχεται και απορροφά αυτές τις λύσεις που είναι διαθέσιμες σε σχέση με άλλες χώρες που γενικότερα παίρνουν μέσα στην καθημερινότητά τους πιο γρήγορα αυτά που τους δίνει η τεχνολογία και η έρευνα. Εμείς έχουμε μόνιμα μια υστέρηση, γραφειοκρατική, αντίληψης, ό,τι θέλετε μπορείτε να βάλετε στο τραπέζι».

Το Μέλλον της Ενέργειας και ο Πολίτης Κάθε Χώρας ως Prosumer

Ο Γιώργος Σπύρου αναλύει τα εμπόδια που προκύπτουν για την επίτευξη της πράσινης μετάβασης: «Το μέλλον της ενέργειας –ειδικότερα θα ήθελα να εστιάσω στο μέλλον της αιολικής ενέργειας– περιορίζεται από διάφορα εμπόδια. Η πολιτική βούληση δεν είναι αρκετή για τη στήριξη αυτών των μορφών της ενέργειας. Πολλοί αντιτίθενται γενικότερα στην αιολική ενέργεια. Υπάρχουν άλλοι οι οποίοι θέλουν να φανούν πιο προοδευτικοί και σου λένε “ναι, δεν είμαστε αντίθετοι, αλλά όχι εδώ”. Για τον κόσμο το εδώ είναι παντού. Για τον καθένα όμως είναι η γειτονιά του».

#BraveNewEnergy

Γιώργος Σπύρου | Εντεταλμένος Σύμβουλος & Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Στην ίδια γραμμή, η Λίνα Τσαλταμπάση επισημαίνει και εκείνη την ίδια ανάγκη συμπερίληψης του πολίτη στην ενεργειακή μετάβαση: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να συμπεριλάβουμε στο κομμάτι της ενεργειακής μετάβασης, πέρα από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, πέρα από τους ενεργειακούς κολοσσούς, και τον πολίτη κάθε χώρας. Να φέρουμε κοντά στον πολίτη την ενεργειακή μετάβαση, αν θέλετε τον διαμερισμό του ενεργειακού κόστους, αλλά επίσης και την αντίληψη του ότι εγώ είμαι κομμάτι αυτής της ενεργειακής μετάβασης, δεν είναι κάτι ξένο σε μένα. Η γνώση και η συμμετοχή είναι δύναμη».

Ο Σπύρος Οικονόμου εξηγεί πως η ενέργεια είναι ένα πεδίο δραστηριοτήτων για όλους: «Το μέλλον, όσον αφορά την ενέργεια, πρέπει να είναι αισιόδοξο. Μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μπορεί η ενέργεια να καταστεί πολύ πιο καθαρή. Σε αυτό το μέλλον έχουν συμμετοχή όλοι οι εμπλεκόμενοι καταναλωτές ενέργειας στην Ελλάδα, είτε είναι πολίτες, είτε επιχειρήσεις, είτε είναι περιφέρειες και δήμοι. Αυτό καθιστά την ενέργεια ένα σημαντικό πεδίο δραστηριοτήτων για όλους, όπου κανείς δεν θα μείνει αμέτοχος».

Ένα Έργο-Ορόσημο για τον Ενεργειακό Μετασχηματισμό της Χώρας

Αναζητώντας απαντήσεις, το νέο επεισόδιο του #BraveNewGreece συναντά ειδικούς της ενέργειας και μεταβαίνει στον Άγιο Γεώργιο, το μικρό νησάκι στην είσοδο του Σαρωνικού όπου ο όμιλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει υλοποιήσει ένα έργο-ορόσημο για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας.

Πρόκειται για το αιολικό πάρκο του Αγίου Γεωργίου, που παράγει ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες περισσότερων από 40.000 ελληνικών νοικοκυριών, διαθέτοντας 23 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 73,2 MW. Ο Κώστας Ηλίας, Διευθυντής Λειτουργίας Έργων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, εξηγεί την καθοριστική σημασία αυτού που συμβαίνει στον Άγιο Γεώργιο: «Ο Άη Γιώργης στην ουσία προετοιμάζει για το μέλλον και αποκτάμε όλοι μια ωριμότητα και μια εμπειρία για μεγάλες προκλήσεις, για έργα που είναι απομακρυσμένα, για έργα που είναι κοντά στη θάλασσα, για έργα που –γιατί όχι– είναι στη θάλασσα, που όλοι το γνωρίζουμε αυτό ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να έρθει…».

#BraveNewEnergy

Μιχάλης Μάνης | CEO, Ensight

Μέσα από τα λόγια του Μιχάλη Μάνη, CEO του Ensight, διαγράφεται η ελπίδα για το μέλλον της ενέργειας: «Το μέλλον της ενέργειας θέλω να το φαντάζομαι καθαρό. Το 2050 η κατανάλωση ενέργειας θα έχει διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί, οπότε θα πρέπει να είναι καθαρή, δηλαδή να είναι απαλλαγμένη από εκπομπές ρύπων τόσο ως προς την παραγωγή, όσο και ως προς την αποθήκευση και τη διανομή».

Μια Εκπομπή για το Μέλλον… Σήμερα!

Το #BraveNewGreece είναι μια τηλεοπτική σειρά για την Ελλάδα που έρχεται. Ένα docuseries για ένα μέλλον όπου άνθρωπος, φύση και τεχνολογία συνυπάρχουν αρμονικά.

Τα 25λεπτα explainers του #BraveNewGreece αποτελούν μια βιβλιοθήκη γνώσης για να καταλάβουμε καλύτερα τι μας περιμένει. Με ξεναγό τη CEO της αθηΝΕΑς Μαριάννα Σκυλακάκη, τολμάμε ένα φουτουριστικό και αισιόδοξο ταξίδι στο μέλλον της χώρας μας, σε μια σειρά από θεματικούς άξονες.

#BraveNewEnergy

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ | FOUNDER & CEO, ΑΘΗΝΕΑ

Γιατί το μέλλον δεν είναι εκεί μόνο για να μας προβληματίζει. Είναι εκεί για να μας προκαλεί ενθουσιασμό. Να μας κάνει να ονειρευόμαστε νέα όρια για το τι είναι εφικτό. Για το πώς θα κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας. Αρκεί να το καταλάβουμε καλύτερα. Αρκεί να δούμε πώς θα προκύψει μέσα από τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις της Ελλάδας του σήμερα.

  • Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο #BraveNewEnergy εδώ.

Με την ευγενική υποστήριξη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

 Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πρωταγωνιστεί για περισσότερα από 20 χρόνια στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, υλοποιώντας παράλληλα πρωτοποριακά έργα περιβάλλοντος που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη.

Διαθέτοντας ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά και τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου διεθνώς.

Η ανάπτυξη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συνεχίζεται δυναμικά και το επενδυτικό της πρόγραμμα εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς, με στόχο η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της να προσεγγίσει τα 6 GW μέχρι το 2029.

 

Το επεισόδιο #BraveNewsEnergy της τηλεοπτικής εκπομπής #BraveNewGreece μεταδόθηκε, σε πρώτη προβολή, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, στις 00:00, στον ΑΝΤ1.

Τα επεισόδια του πρώτου κύκλου της εκπομπής #BraveNewGreece, μεταδίδονται κάθε Παρασκευή, στις 00:00, στον ΑΝΤ1. Όλα τα τελευταία νέα για τη σειρά της αθηΝΕΑς και του ελc productions #BraveNewGreece εδώ και όλα τα προηγούμενα επεισόδια εδώ

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

#BraveNewSpace: Πώς Επηρεάζει το Διάστημα την Καθημερινότητά μας;

#BraveNewHospitality με Πρωταγωνιστή τη Βιωσιμότητα  

#BraveNewSolutions: Λύσεις στην Εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης

#BraveNewGreece | Έρχεται τον Νοέμβριο στον ΑΝΤ1

Βρείτε τα άρθρα για όλα τα προηγούμενα επεισόδια του #BraveNewGreece εδώ.

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+